Ismét tanácsot ,véleményt,segítséget szeretnék kérni!!!
A málnámat lassam el kell kezdenem metszeni mert kezd leteremni....
Azt szeretném kérdezni,hogy ha egy méteren belül kb öt tövem van úgy hogy az első a nulla cm-nél,az ötödik a századik cm-nél akkor egy tövön hány idei /azaz jövőre termő/vesszőt hagyjak,hagyhatok meg???Tövenként egy-egy vesszőt,vagy tövenként akár két-két szál vesszőt is meghagyhatok-e??????
Ha két vesszőt hagyok meg tövenként és megfelelően trágyázom,műtrágyázom,lomb trágyázom akkor nem áll e fent annak a veszélye,hogy egyrészt túl sűrű lesz/főleg ha jövőre hajtanak majd az új hajtások /és emiatt esetleg a különböző gomba betegségek melegágya lesz......illetve nem"szakad-e"meg ha a túl sok termés lesz,lenne rajta/mint pl a szőlő,vagy a gyümölcs fák némelyike is tudtommal a túl terheléstől,túltermeléstől meg lehet,meg tud "szakadni"..../????????????
Kiskerti málnások!...baj van. Úgylátszik a mai nap jött rá a sajtó, hogy hazánkban a nagyüzemi málnának harangoztak. pár év, és bezárják a még termő hatszáz hektárt is..nincs napszámos sem, aki leszedje...
az olcsóbb külföldi málnával nem tudnak versenyezni...
nem részletezem, mert mindenki olvassa a print, és elektronikus sajtót.... ami megdöbbentő, hogy még a kuruc is főcímben szomorkodik..
Az a gyönyörű Metrós koktél sajnos nem elég finom ahhoz, hogy ültessek. Az íze nem rossz, de rágós. A Házi hibrid is.
A legjobb talán a Batyus volt. Ez meglepett, mert korábban m-s-m-től is kaptam, és az egész más volt, vékony húsú, üreges. A tiéd húsos és jó ízű. Utána talán a Fehér Beafstek, bár lehetne aromásabb is. Aztán ízre talán a Black Krim. A Chocolate Cherry magában kevésbé ízlett, mint a Mexikói Méz (túl vastag a héja), de szendvicshez nagyon finom, és jó színe van a rózsaszínes árnyalat miatt. Amúgy nem rajongok a feketékért.
Végeredményben a Batyus, a Fehér Beafsteak és Ch. Cherry esélyes, hogy ültetek. A többi se rossz, de nem jobb, mint ezek, és küllemre nem tetszenek.
Persze kérdés, melyik mennyire ellenálló. Erről még írhatnál.
Valószínű, sok mindentől függ milyen íze lesz a málnának. Nekem a suganán kívül van a blissy, polka, fehér málna, és 2 féle tavaszi. Nálam a sugana nagyon finom aromás, édes is, víz ízűnek nem mondanám. A többi sem víz ízű, csak savanyúbb, ezért választom a suganát. A blissy is elég jó, de nálam nagyon apró szemeket terem.
Persze... ízlésekről ne nyissunk vitát, de mikor tavasszal megszedem az egyszertermősemről azt a pár kilót, amit ad és most mellette volt összehasonlításként Polka, Sugana, és nem pontosan beazonosított sárgára érő tavaszi termése is, hát azt kell mondjam ég és föld a különbség.
Illata is hatványozottan erőteljesebb és aromáiban is jóval gazdagabb.
Mellette a másik három vízízű vacak.
Persze a Blissyt nem ismerem.
Ha jövőre járok feléd érésidőben, akkor bedobok egy kis dobozzal. Én is kíváncsi vagyok, Te érzed-e a különbséget... :)
Kíváncsi lennék, milyenek azok a finom hagyományos málnák.
Mi az Autumn Blissel teljesen elégedettek vagyunk, ízlik. Sokkal jobban, mint a szomszédasszony egyszer termő málnája. Nem tudom, az milyen fajta, valószínűleg ő sem. Valami tüskétlen fajta. Jellegtelen savanyú cukor íze van. Kikelt nálunk is magról egy hasonló, szintén tüskétlen és szintén savanyú cukor ízű.
Nyár elején egy ismerősömnél is kóstoltam egy egyszer termő málnát, az sem volt olyan olyan zamatos, mint a miénk.
Vagy vacak málnákat kóstoltam, vagy csak ennyire más az ízlésünk.
Köszönöm a részletest. csak a most növögető gyenge új sarjakkal nem tudtam mit kell kezdeni. Nekem 2 féle egyszer termőm van, de egyik sincs olyan finom mint a sugana. Most terem először, jövőre biztos nagyobb szemeket ad majd, de most sem kicsi.
Nálam úgy néz ki most állapodik meg a helyén, mert lényegesen nagyobb bogyókat hoz, mint tavaly.
Nem ritka a 2,5 cm-es méret, igaz idén kapott csapadékot rendesen.
Két választásod van: azokat a vesszőket, amik idén hajtottak és most virágzanak-teremnek kiválogatva meghagyhatod jövő tavaszra és lesz egy, a mostaninál jóval kevesebb termést adó hullámod ezekről, a hagyományos málna érésidejében. Az esetleg későn induló, idén hajtott, de idén még nem virágzó vesszők szintén adnak tavasszal. Gondolom satnyábbak, úgyhogy nem sokat...
Persze érdemes hajtásválogatni lombhullás után, vagy akár most is, és ágyásos termesztésnél olyan 20-25 cm-enként 1-1 tövet meghagyni, soros termesztésnél meg kicsit sűrűbben is lehet méterenként 6-8-10-et.
A többit kíméletlenül ki kell vágni. Így szellősebb lesz az állomány, jobban ki tudja nevelni a termést.
A tavaszi letermés után meg így is - úgy is el kell távolítani a tavalyi vesszőket.
A másik verzió, hogy lombvesztés után vagy legkésőbb tavasszal a nedvkeringés megindulása előtt tarra vágod a folytontermőt. Így ugyan elveszik a koranyári pár szem, de így augusztustól szebb lesz a fő termésérés. Ráadásul így kevésbé fertőződhet át a vesszőbetegségekkel az állomány.
(Én az utóbbira voksolnék. Még mindig azt mondom, hogy semelyik folytontermős nem veszi fel versenyt ízben a hagyományos málnákkal, ráadásul ilyenkor már van más is. Barack, szőlő, körte, stb... Nem hiányzik a málna. Lehet meghagyok egy minimális számú tövet ebből, de elég lesz nekem a Fertődi.)
Szerintem is csodaszép a kedvenced. Én ilyet most látok életemben először.
Rég rájöttem hogy a büdös fajta csak akkor árasztja a szagot, ha megijed. De legtöbb akkor is nyugodt marad, ha arrébb pöckölöm, vagy ütögetem az ágacskát hogy fáradjon arrébb. :) Nálam csak a blissyn és a polkán vannak na meg azon ami csak tavasszal érik. A suganát szándékozom meghagyni és szaporítani mert ez a legfinomabb, és állagra, méretre is ez a legtetszetősebb nekem. Rajta még nem láttam poloskát sem.
A sugana most kezdi hozni a gyökérsarjakat. Ezek fognak jövő tavasszal teremni? Más kétszer termő fajták nyár elején hozták a gyökérsarjat, és azok most teremnek. A sugana a tősarjon terem, érdekelne ezekkel a kicsikkel mi lesz. Most első éves töveim vannak, ezért nem ismerem még a fajta viselkedését. Az ősszel letermő tősarjakat kivághatom?
Hát nem tudom, lehet az én orrom allergiás erre, de ha belehajolok a bokorba, ahol már megtelepedtek, érzem a szagukat. Nem kell hozzá megijesztenem őket.
Nem is teszem. Nagyon ritka, hogy hozzáérjek szedés közben néha valamelyikhez.
Ha lesz fény este, majd lefotózom, milyenekkel van tele nálam a málna-ágyás. Úgy is ki kell próbálnom az új makro-előtétlencséket. :)
Akkor hagy szaglenyomatot, ha megijesztik. Óvatosan kell szedni a málnát, finoman odébb tessékelve őket. Akkor alig van poloskaszagú málna.
Nálunk elsősorban közönséges karimáspoloskák vannak rajta. Ha a megijesztett példányokat figyelmesen szagolod, rájössz, hogy a szaguk emlékeztet a zöldalmára. Na nem az igazira, hanem a zöldalma illatú akármikre. Evés közben érdemes erre gondolni.
Elvétve akad rajtuk zöld bogyómászó poloska lárva is. Ezekkel még óvatosabban kell bánni, mert büdösebbek.
Vándorpoloskát még sosem találtam a málnán. Élnek még rajta egyéb apróságok is, ezek az ízt nem befolyásolják, és elsősorban ragadozók. A kedvencemet meg is mutatom, szerintem gyönyörű:
Azt egyébként még nem tapasztaltam, hogy a szúrás nyomán tönkremenne a málna. Éretten szúrják, akkor vagy leszedjük, vagy lepotyog, vagy leeszik előlünk a csigák és a rigók. A Blissy nálunk legalábbis nem sokáig marad rajta túléretten a tövön.
Pici szúrást ejtenek csak. De az pont elég ahhoz, hogy utána megfertőződjön a bogyó, ha nem pont a szúrással és a szívókán lévő váladékkal fertőznek...
A málna abból a szempontból szerencsés, hogy nagyon rövid az az időszak, amíg a kőkemény bogyócskából (amit még nem kóstolnak a poloskák) érett szem legyen. A köztes időszak szinte csak napok, így nincs sok ideje pl a moníliának kiteljesedni, de a megszúrt szemek néha így is romlásnak indulnak.
Amit viszont ki nem állhatok, hogy ettől függetlenül összemászkálják a bogyókat és én például néha érzem evés közben, hogy poloska-ízű. Valószínű egyébként hogy csak a bogyón maradó szaglenyomat miatt van ilyen hatása. Az meg tudományosan igazolt, hogy az ízlelés része a szaglás is.
Miért van rengeteg poloska a málnán? Nem eszi, csak ott van. A suganán szerencsére nincsen, de közel van hozzá a polka és a blissy. A blissyn tolonganak. Megrágott szemet egyet sem látok.
Ismét tanácsot ,véleményt,segítséget szeretnék kérni!!!
A málnámat lassam el kell kezdenem metszeni mert kezd leteremni....
Azt szeretném kérdezni,hogy ha egy méteren belül kb öt tövem van úgy hogy az első a nulla cm-nél,az ötödik a századik cm-nél akkor egy tövön hány idei /azaz jövőre termő/vesszőt hagyjak,hagyhatok meg???Tövenként egy-egy vesszőt,vagy tövenként akár két-két szál vesszőt is meghagyhatok-e??????
Ha két vesszőt hagyok meg tövenként és megfelelően trágyázom,műtrágyázom,lomb trágyázom akkor nem áll e fent annak a veszélye,hogy egyrészt túl sűrű lesz/főleg ha jövőre hajtanak majd az új hajtások /és emiatt esetleg a különböző gomba betegségek melegágya lesz......illetve nem"szakad-e"meg ha a túl sok termés lesz,lenne rajta/mint pl a szőlő,vagy a gyümölcs fák némelyike is tudtommal a túl terheléstől,túltermeléstől meg lehet,meg tud "szakadni"..../????????????
Tegnap este csináltam (teljesen hülye - még - nem vagyok :) ). Így jártak a leért Polka, Resa, Blissy stb tövek is, a lilán még van. Sőt, az idei Polka vesszőkön már van egy-két szem, tehát a málna "folytonérés" a kertben kezd megvalósulni. Ami még nagypn ízlett, a Valentina sárga málna. A fekete viszont még nem termett.
Megtaláltam a Suganát, amit Tőled kaptam ! :) A Mallingok közé ültetett tő megmaradt, mert az előbbi leérett, épp most vágom ki a letermett hajtásokat és kötözöm fel az újakat, erre van köztük egy olyan, ami idei, nagyon zöld hajtás és gazdagon virágzik, azaz augusztusban teremni fog. na, ez a Sugana akkor.