Újra itt vagyok: Letelt a ~24óra tegnap este és az eredmény: kefírnek látszott...
Ezt már meg is mertem kóstolni, igaz hogy nagyon savanyú lett de az állaga már legalább jó volt. (észhez térhettek a gombák) De miért ilyen savanyú? Máskor ennyi idő alatt pont kellemesen savanykás volt. Most a citrom elbújhat mögötte...
Most úgy döntöttem "kulináris..." tanácsára (amit nagyon köszönök neki, hogy így támogat) lemostam a gombácskákat és beleraktam őket egy újabb adag kézmeleg tejbe... bízom benne hogy életre kapnak, és újra finom kefírt csinálnak... meglátjuk...
Pihentettem a gombáimat ~5-6napíg, és most kezdeném újra a kefírkészítést két nagy pohárba. Mára letelt a 24óra készítési idő, és a "kefír" ami a pohárba lett... hát... nem biztos hogy nincs vmi baj...
- Az első pohárban lévőnek a felső 1cm vastagsága olyan mint vmi sűrű állagú kicsit kiszárat tejföl, az alja meg tiszta savó. Tej vagy kefír állagú dolog sajnos nincs a pohárban, cserébe így nézett ki...
- A második pohárban lévő mennyiségnél még volt némi tej a felszinen, aztán mintha egykis kefír is lett volna a következő rétegben, és az alja ennek is olyan savós vizes/áttetsző, buborékos lötty volt túlnyomó részt akár az első pohárba lévőnek az alján. Mindkét pohár legfelső rétegének a teteje ici-picit barnás szinezetű volt, nem pedíg a szokásos hófehér...
Na most hogyan tovább?! Találkozott már valaki ilyennel közűletek? Megkóstolni nem mertem... :( attól félek hogy a pihentetés során tönkrementek a gombák... de ezt nem akarnám mert annyira megszerettem az általuk készített kefírt.
Elobb rossz helyre klikkeltem! Koszi:-) O az extrem sportok kedveloje:-) En koszonom, hogy szereztel gazdit a gombanak. Most megint nott egy kombucha baba, igaz meg vekonyka, de egy het mulva mar labra kap. Neki is szerezhettek gazdit:-)
Koszi:-) O az extrem sportok kedveloje:-) En koszonom, hogy szereztel gazdit a gombanak. Most megint nott egy kombucha baba, igaz meg vekonyka, de egy het mulva mar labra kap. Neki is szerezhettek gazdit:-)
Na nem a savóból egészen, hanem a savó+tetejére feljött sűrű kefirből. Bár én a kissé régi kefirt(túlsavanyodott, vagy már nem finom) is így hasznosítom:
Nagyobb edénybe víz, abba állítva a kisebb edénybe öntött kefírek. Alágyújt, forrásig melegít. Esetleg közben a kefír óvatosan megkeverődik. Felforrás után a vízből kiveszem a kefires edényt (esetleg 1 percig még hagyom kicsapódni, akkor jó, ha a leve kissé sárgásan különválik), hagyom kihűlni, majd sűrű szitába öntve lecsepegtetem. Kész.
Eredetileg ez aludttejből készül, de kefirből is jó. Ha lusta vagyok, vagy kevés az alapanyag, akkor közvetlenül alágyújtok, de akkor könnyű elrontani, mert túlhevítve ehetetlen gumiszerű lesz.