Keresés

Részletes keresés

nettomazsola Creative Commons License 2010.05.23 0 0 18874
a Rut adhato ( rövid u-val) Mo-on is. jo nagy kiszuras szegeny gyerekkel ...
egyebkent Canadaban megszoktam. ha vhogy kikapcsolja az ember a jelentest akkor oke. nem szep, de nem zavart.
Előzmény: szanzaveronika (18865)
nettomazsola Creative Commons License 2010.05.23 0 0 18873
( szerintem a Ruben-rol a nemzsidok 99% nem tudja, h az zsido nev. annyira ritka)

Előzmény: nosztalgika02 (18866)
jidele Creative Commons License 2010.05.23 0 0 18872
visszakerestem, mert ezt a gépeltérítőset vhogy átugrottam. Hát, örülök, hogy a szellemi képességeimről ilyen jó véleménnyel vagy, de ez tényleg elég ronda volt... no mindegy. Komolyan azt hiszed, hogy pl. egy entebbei szituban egy körülmetélt, kipás, pajeszos kisfiúnak a neve lesz az árulója????
Előzmény: H_G (18825)
pfau Creative Commons License 2010.05.23 0 0 18871
Honnét tudod, hogy nincs fejfelkapás?
Meg különben is, nem kell hozzá fejfelkapás, épp elég, ha kétes helyzetben a rosszabb jegyet kapja vagy nehéz anyagnál ő megy felelni, meg ilyenek.
Jó, egy névadás nem csak az iskolás évekre szól, de szerintem akkor nehezebb vele megküzdeni, a ritka nevek is akkor adhatnak okot csúfolódásra, felnőttként meg már gyakran inkább öröm.
De én ezek miatt nem adtam a Kincsőt se. Pedig lehet, hogy nem lett volna fejfelkapás, de azért vannak ilyen-olyan ideológia, nézet, akármi mellé elkönyvelt nevek. És nem a Dánielre gondoltam...
Az meglepett, hogy azt is túl zsidósnak tartják...
Előzmény: szanzaveronika (18844)
Allia Creative Commons License 2010.05.22 0 0 18870
De a "Portugal" verzió egész fiúsan hangozna. :-)
Előzmény: quilla (18867)
quilla Creative Commons License 2010.05.22 0 0 18869
Most jut eszembe, a fiuknal a Daniel es a David pl szinten elegge elfogadott es gyakorni nevek, meg a Gonsalo is es Jorge.
Előzmény: quilla (18867)
quilla Creative Commons License 2010.05.22 0 0 18868
Haaaat, szerintem is kellene tudniuk, de az a tapasztalatom hogy a Szonjaval komoly problemajuk van, pedig itt sokkal gyakoribb, csak ugye maskep irjak, es legtopbben fel sem ismerik... az Emese nev is nagyon emeszthetetlen nekik (a minap a W betut nem birtam ket egymastol fuggetlen embernek elmagyarazni, hogy hogy is kene leirni) es pl ez mutatkozik most a Gusztavnal is, pedig Gustavo itt is letezik, de iratokban leirva nem ismerik fel. En sem ertem miert, de 6 ev tapasztalata az, hogy nem es nem :)
Előzmény: bm613 (18860)
quilla Creative Commons License 2010.05.22 0 0 18867

Hat a bebi nem ez lesz, de amugy nem menne nagyon melle, az elso lanyomat pl Bolivianak hivjak, szoval nalunk elferne :DD Csak asszem eleg lanyoms lenne egy fiunak :DD

Amikkel talalkozom: Ana, Maria, Mafalda (jellemzoen mind melle van meg egy nev, es Maria melle pl elofordul fiunev is a lanyoknal), Philippa, Rita, Renata ilyesmik a lanyoknal, a fiuknal João, Tiago, Henrique, Ricardo, Rodrigo, Bruno, Bernardo is akad, Eduardo...

Előzmény: caixa (18863)
nosztalgika02 Creative Commons License 2010.05.22 0 0 18866
Nahát, erre mondják, hogy ízlések és pofonok! Nekem a Ráhel és a Rebeka benne van a tíz legszebb lánynév között, mások meg utálják - milyen sokfélék vagyunk :)

A zsidó-nem zsidó témához meg:
Legjobb barátnöm, aki zsidó, kisfiút várt, és vacillált a névválasztással. Bujtogattam, hogy nevezze Rubennek, mert azt is imádom. De azt nem akarta, mert "túl zsidós". Aha, mondtam, akkor olyan nevet akar neki adni, ami zsidós is, de nemzetközi is? Igen. Hát akkor ott van a Dániel meg a Dávid. Nem, nem, még azok is túl zsidósak, így a barátném. Mire én röhögve: Tudod mit, nevezd Adolfnak, az majd nem lesz túl zsidós.

(Így talán meredek, de nagyon jó, bensöséges barátság a mienk, nem lett belöle sértödés, inkább még máig is nevetünk rajta. A kissrác neve egyébként Dan lett. Illik hozzá :)
szanzaveronika Creative Commons License 2010.05.22 0 0 18865
Nekem a Rebeka tetszik. : ))) A Ráhel és a Rút nem, de szerintem a Rút nem is adható Mo-on.
Azt hiszem amúgy, hogy ezek a nevek református körökben is kedveltek.

(A feszültséghez: semmi-semmi, a problem érzelmi, majd megoldom. : ))) )

A virágokhoz: nagyon kedvesek vagytok mind. : )))

Mirjam: nem, a Mária nem volt nekik elég jó. : ))) De én ezt nem bánom, mert a Mária az a név, amivel nagyon nem vagyok kibékülve (fiúnevekben meg mint tudjuk a György), és örülök, hogy a lányaim barátnője nem Mari, hanem Miri. : )))
Előzmény: vadász2 (18854)
caixa Creative Commons License 2010.05.22 0 0 18864

én csak az első mondatra emlékszem: "Call me Ishmael"...mi a vége?

Előzmény: H_G (18855)
caixa Creative Commons License 2010.05.22 0 0 18863
megírnád, hogy milyen nevek divatosak felétek? olyan vicces, hogy a szülős topic listáján néztem a várandós mamákat és a te nickneved mellett szerepelt, hogy "Portugália" és elsőre azt hittem, hogy a baba neve lesz ez :)
Előzmény: quilla (18858)
--zerge-- Creative Commons License 2010.05.22 0 0 18862
Nekem a Ráhel név mindig tetszett, teljesen ledöbbentem, mikor rájöttem, hogy angolul récselnek ejtik, úgy egészen rémes...
Előzmény: bm613 (18861)
bm613 Creative Commons License 2010.05.22 0 0 18861
A Ráhelben a végére eltompul az R betű brutális hatása (utálom női nevekben szinte kivétel nélkül), de a Rebeka szerintem szörnyű. És a Rut sem volna szebb akkor sem, ha nem jelentene magyarul semmit.
Előzmény: nettomazsola (18856)
bm613 Creative Commons License 2010.05.22 0 0 18860
Szerintem (bár te tudod jobban :-)) egy portugál is hallott már annyi pl. angol/német anyanyelvű Peter meg Adam nevű emberről, hogy felismeri ezeket a neveket. Pár ékezet csak nem zavarná meg őket (van nekik is elég furcsa jelük), de lehet anélkül is írni. Az Eszter talán tényleg kevésbé elterjedt a világban.
Előzmény: quilla (18858)
nettomazsola Creative Commons License 2010.05.22 0 0 18859
oke
Előzmény: H_G (18857)
quilla Creative Commons License 2010.05.22 0 0 18858

A minden europai nyelven ismert kitetelt kicsit vitatom (amugy valoban letezik, de ebben a formaban nem biztos, hogy egyaltalan felismerik) mert itt felenk pl ezekbol  az Anna es a Daniel ami egyertelmu lenne... illetve a Peter ami gyakoribb mas formaban (nem vagyok benne biztos, hogy itt felismernek mi az, mert az en abszolut nemzetkozi es anno otthon gondot okozo keresztnevem itt sokkal gyakoribb, es nem es nem ismerik fel :D:D)

Az Eszter itt pl total unikum lenne, de meg csak ki sem tudnak olvasni :) Minden amiben dupla betu van megakasztja oket. (mondjuk itt a Kevin is extra lenne szerintem, errefele nem divat egyelore, vagy nem nagyon ezt a vonalat valasztani)

Előzmény: bm613 (18850)
H_G Creative Commons License 2010.05.22 0 0 18857
"hidd el, h nagyon kellemetlen akarhol olyan nevvel elni amit senki nem ert, nem tudjak h fiu v lany."

Nekem volt pl. laoszi évfolyamtársam, az égvilágon semmi baja nem lett ettől -- az első személyes találkozások után mindenki megnyugodott, hogy fiú, 1-2 rákérdezés után ki tudtuk ejteni a nevét, sőt utóbb ő lett a kollégium legnagyobb nőcsábásza :)

Előzmény: nettomazsola (18849)
nettomazsola Creative Commons License 2010.05.22 0 0 18856
" Benjámin alig ment át magyar névbe, s szerintem még most is inkább zsidós, mint nem"

egy magyarzsido nev ... hehe

a Rebeka es a Rachel gyönyörü! a Rut az sajna a magyar jelentese miatt rut ...
H_G Creative Commons License 2010.05.22 0 0 18855
Ráchel szvsz egyáltalán nem ronda, bár engem (ezt már írtam is) a Moby Dick híres utolsó mondata befolyásol. Ha egy mondat olyan szép lehet, hogy borzong tőle az ember gerince, annak ellenére, hogy benne van a Ráchel, akkor ez a név nem lehet ronda.

vadász2 Creative Commons License 2010.05.22 0 0 18854

"ez a heber - katolikus vita olyan vicces! mintha a katolikusoknak nem letezne az Oszövetseg."

És mégis a reformációval jöttek be az ószövetsági nevek, aztán persze kb fél-egy évszázad után annyi áttérés, meg minden volt, hogy a jellegzetes nevek összekeveredtek. De ahogy mindig vannak névdivatok, ugyanúgy vannak rétegi eltérések is.

"hogy lehet egy "Sara" jobboldali?"

Elvileg sehogy. A valóságban pont az Orbán-kormány idején lett egyre gyakoribb, elfogadottabb, és jellemzően a kormánypártiak között. 

(tudom nem polidili es nem is aze, de a zsido az miota nem magyar ha Mo-on el?)
Hol írtam én ezt??? S:-O

Én sem akarok teljesen politikába átmenni. :-(

"Tulajdonképpen feszültségoldásnak csinálom. : )))"

Miért vagy feszült. S miért nem tudsz aludni délben? :-O

Menj úszni ;-)

"Rossz ember biztos nem, ha ennyire szereted a virágokat. :-)"

Csatlakozom ;-)

"A gyerekeimnek van egy barátnője, Mirjamnak hívják..."

Hát én ilyen nevekről egyből azt mondtam volna, hogy zsidók. jah, hogy alternatív egyház... Szombatosok?

S a Mária már nem is elég jó nekik?

Volt egy szomszédunk, náluk volt gyerek többek közt Izsák, Jakab, meg persze Sára is. De ők tényleg vallásos zsidók voltak.

Rút, Rebeka, Ráchel - a 3 ronda R :-)

Előzmény: nettomazsola (18840)
nettomazsola Creative Commons License 2010.05.22 0 0 18853
hat en is ilyenekre gondoltam... nem tudom ez mitöl lenne "angolszasz vonal"
Előzmény: bm613 (18850)
nettomazsola Creative Commons License 2010.05.22 0 0 18852
nem nagy titok. emailben szivesen. enyem nem titkos.

Előzmény: bm613 (18851)
bm613 Creative Commons License 2010.05.22 0 0 18851
Meg szabad kérdezni a te nevedet?
Előzmény: nettomazsola (18849)
bm613 Creative Commons License 2010.05.22 0 0 18850
Péter, Ádám, Dániel, Anna, Eszter... és még sorolhatnánk sokáig a minden európai nyelven ismert, nagyon hasonlóan hangzó, és mindenhol teljesen elfogadott, régóta használt neveket. Nem jelent ez az elképzelés feltétlenül Kevint és hasonlókat.
Előzmény: H_G (18848)
nettomazsola Creative Commons License 2010.05.22 0 0 18849
te olvastad amit irtam?

" nagyjabol mindenhol kiejtenek, ertenek. Mo-on, itt is, es angol területen is"

IS!

ilyen pl egy csomo bibliai nev.

attol nem fognak a falnak szaladni ( ahogy ismerem öket), h david v devid, simon, v szajmon, tamas - thomas, v andras - andreas. stb

hidd el, h nagyon kellemetlen akarhol olyan nevvel elni amit senki nem ert, nem tudjak h fiu v lany.
Előzmény: H_G (18848)
H_G Creative Commons License 2010.05.22 0 0 18848
"kerdeztem öket, h ök itt (Becs) milyen nevet adnanak majd a gyerekeiknek.
mind a 3 azt mondtak, h csak nemzetközit, amit ugy nagyjabol mindenhol kiejtenek, ertenek. Mo-on, itt is, es angol területen is."

Ezt nagyon szomorúnak tartom, a Kevin és Jessica mellé ajánlhatom az Abellinót? :/ Úgyis hiába kapaszkodnak az angolszász vonatra, még pár évtized és a kínai lesz "az" idegen nyelv.

Előzmény: nettomazsola (18840)
H_G Creative Commons License 2010.05.22 0 0 18847
"H_G, ne haragudj, de a gépeltérítős kommented már nagyon öv alatti volt, azért belegondolhatnál, hogy senki nem szeret ilyenbe még csak belegondolni sem, csodálom, hogy jidele kultúráltan válaszolt."

Akárkinek nem is mernék ilyesmit emlegetni, de jidele nem is csak sziplán okos, de az is róla a benyomásom, hogy nagyon tudatosan éli az életét, biztosra vettem, hogy ugyanez már neki magának is eszébe jutott.

Előzmény: cantaloupe (18836)
szanzaveronika Creative Commons License 2010.05.22 0 0 18846
Na, jó, a barátnőm két lánya meg Júlia és Róza. : ))) És nagyon nem nemzeti, vagy milyen. : ))) Bár debreceni, és az is súlyosbító tényező. : )))
Előzmény: Allia (18845)
Allia Creative Commons License 2010.05.22 0 0 18845
Rossz ember biztos nem, ha ennyire szereted a virágokat. :-)
Előzmény: szanzaveronika (18843)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!