Készülünk az orchidea kiállításra, mely megrendezésére 2013. november 15-17.ig kerül sor a Vajdahunyadvárban. Ebből az alkalomból számos orchideánk kedvezményes áron kapható!
Akkor neked is elmondom ophryst csak és kizárólag pihenő gomót szabad venni és ez ugye nyáron lehet. Tehát azokról lekéstél, illetve cserépben talán, de az drága és lutri. A gumót te teszed a közegbe ott gyökeresedik be majd telelő levélzetben telel és tavasszal virágzik...
Az ebayon bátran vehetsz vag yaz angol barátomtól a koolplants tól. Biztos jót veszel :)
hidd el, csak pihenő gumót szabad az maradhat meg....
Tudod mióta üldözöm őket? Mióta megtudtam, hogy jönnek. Soha egy árva szót nem voltak hajlandóak visszaírni. 5 emailt írtam nekik, nem válaszoltak sosem, pedig szerettem volna én is tőlük pár habenariát. Úgyhogy már ott tartok, hogy "b'zd meg nyuszika a kapádat"!
Kifejezetten nem tudtam róla, mert senki fia nem jelzi, de feltűnt, mikor kutattam utánuk, hogy mindig 'elkunkorodik' oldalra a hajtás a képeken. Így gyanús is volt, de akkor most megerősítetted.
Bámézkodom én az ebayen, de még sosem találtam ilyen jó akciókat.
Mit értünk spéci keverék alatt? Habenaria medusát kaptam nem rég. Olvasgattam a neten, néztem a fórumokat. Van aki tiszta kókuszrostba tette, vagy kevert neki más "szellős" közeget. Azt írják, míg pihen is kell neki minimális nyirkosság, ne essen össze a gumó. Én csináltam egy kókuszföldes-seramisos-agyaggolyós-széndarabos közeget, cserép aljára nagyobb köveket tettem, hogy távozhasson könnyen a víz. A tetejét néha megspriccelem a közegnek és egyenlőre mindneki él. Pár napja van nálam, így nem mérvadó, de reménykedem, hogy netán ki is hajtanak tavaszra.
Én a habenariákat gyűjtöttem meg a pleione-kat. Terv volt hogy minden fajom meglesz. Majdnem sikerült :)
Én kínából szereztem be az ebayon. Nem izgultam ha elvitték ami nem az én pénztárcámra volt szabva és jól tettem, mert néha néha elképesztően jó ajánlat lesz, mint a 4 különleges pleione 10 ojróért. Igaz rizikós a kina mert nem eu, de ezek mindent kitaláltak és a csomag angliából jött az ugye meg eu :)
(Ponerorchis, Satyrium, Cynorkis, Amitostigma...stb) szintán német és osztrák piac akik szintén kinából szerzik
Érdekes gazok a habék... sok sok türelem kell nekik és szigorú ciklusos élet! Ja és spéci talajkeverék, szerintem.
még talán kicsit korai, mégcsak most húzódnak vissza. Ezeket a gazokat általában februárban kínálják a kereskedések és a magánemberek. Most még levélben vannak.
Köszi a választ. A helyzet az, hogy kb. vagy 10 cm-t van már felkopaszodva. Tényelg öreg növény, több mint 10 éves. A levelekhez viszonylag közel már csak légzőgyökerek vannak. Az is jó, ha egy párat belevezetek az ültetőközegbe? Át fog alakulni?
A lepkeorchideámról lehullott az utolsó virág is. A szárát le kell vágni vagy hagyjam békén? Azon a száron hozza legközelebb a virágot vagy új szárat is növeszt?
Tavasszal kellene vissza vágni, hogy néhány gyökér is maradjon a tövön. A vágott felületet fertőtleníteni (faszén, hypos víz). Pár hétig ne öntözd, csak pemetezd.