Topik a csillagos égbolt szerelmeseinek, minden, ami távcsővel, fényképezőgéppel, ccd-vel vagy szabad szemmel elérhető, legyen az bolygó, hold, üstökös, aszteroida, vagy épp sarki fény.
Alternatív tudósok ("kérésre bármit tagadok, cáfolok") a szomszédos topikokban keressenek menedéket!
Szia! Látni fogod vele a Szaturnuszt, gyűrűivel, s még annál is többet, ám ha ajánlhatom, inkább a menj el csillagvizsgálóba, bemutatokra,ismerkedj tavcsövezőkkel, néz minél több távcsőbe, hogy tudd, mik a lehetőségek, mit varhatsz, mit nem várhatsz egy távcsőtől. Onnantól tudni fogod mire érdemes beruházni.s mindenek előtt, szerezd be a
"Csillagatlasz Kistávcsövekhez (Vizi Péter)" című nagyszerű könyvét.
Sziasztok! Erről a távcsőről tudna nekem pár szót mondani valaki?
Milyen képet ad, mit lehet vele látni, érdemes e megvenni egy olyannak aki meg a holdat is csak szabad szemmel látta? Ha már a szaturnuszt látom vele akkor az egy nagy élmény lenne!
Köszönöm a tippet, utánajárok. Ahogy túrom a netet, egyre több változattal találkozom, és már rég nem tudom, melyiket szeressem. Abban már biztos vagyok, hogy az olcsó, egyszerű Dobson-mechanikát sok pénzből nagyon el lehet bonyolítani. :)
Facebbokon a csillaász csoportkban van egy srác aki készít ilyen platformokat. Az alap az 30cm átmérújű dobsonig van méretezve. Komplett platform mozgatással, vezérléssel ha jól rémlik 70eFt.
Ha érdekel, nézz utána.
Persze ebben az esetben elmarad az alkotás és tanulás folyamata...
Amióta megvettem a Dobsont, szinte folyton felhős az ég, ezért észlelés helyett ekvatoriális alátét készítésén gondolkodom. Ahogy magamat ismerem, egy év alatt talán elkészül. Szép, részletes ismertetőt találtam, például itt.
Nem értettem, hogy miért pont olyanok, és akkorák az ívek, hát elkezdtem rajzolgatni, és nagy nehezen felfogtam. Ide teszem a rajzot, hátha más is hasznát veszi.
Talan nem kene. A foldcsuszamlasok es arvizek nem jo moka. Nalam amugy a hajmosas, dron akksik feltoltese, a kajak az auto tetejen, a sikloernyozes is hasonlo hatassal jar.... Vagy eleg az, ha egyszeruen csak hetvege van.
Tegnap az Európai Déli Obszervatórium által támogatott International Astrophotography AstroCamera Competition 2020 nemzetközi asztrofotós pályázaton díjazott lett a Cosmic Butterfly című munkám az M27 planetáris ködről. Komoly képek közé került, érdemes a győztes képeket is megnézni, van pár igen szép munka.