Nagy a baj az ugy nevezett antikommunizmusodal.. Nem ertesz semmit ebbol az uj 'szep" tarsadalombol.Megmaradt az alalmi tulajdon a hideghanoru teremtette biztonsagi elkepzelesed. A kapitalizmust amelyet olyan nagyon szeretitek nem csak hoyg megenegdi hanem serkenti a befektetseket.. nem erdekli ki hanem mennyi az amenyiert valamit megvesznek..nem felnek a "sarga veszeltol" mint valaha az otoszok tetetk a kinaiakkal szemben..g foelg nem fogja senki feletnni a kocsikra az epuleteket es elvinni valahova mondjuk Itraelbe..es azzal a ynapic zsido tokessel aki megveszii a Korutat majd csak elbantok ha ki akarja hazaai falao kozott kialtani az Uj Izraeli Koztarsasagot,vagy ha emgtoltja a disznotorost ...
Vagy hogy legyen hová menekülni, ugye nem tudhatjuk az indítékokat. Budapest és Magyarország biztonságos hely zsidók számára, ahol biztonságban érzi magát mind az izraeli, mind a tőkéje.
"Magyarországi sikerük titka a gyorsaság, gyors döntések villámgyorsan alkalmazkodnak a vevő igényeihez és nem utolsósorban a tudás ami hiányzott a magyar társadalomból a kommunizmus évei miatt."
Aha, persze... a tudás, az információ hatalom. Ezt nagyszerűen érzékelteti Joav Blum sukorói ügyeskedése. Kár, hogy lebukott a biznisz.
A sikerük titka a tőke. Akinek van pénze, az be tudja fektetni, akinek nincs, az nem.
A Jediot Ahronot, Izrael egyik legnagyobb példányszámú napilapja szerint 1998 és 2003 között az izraeliek 3,2 milliárd dollárt fektettek lakásokba külföldön, s az izraeli befektetők körében a legnépszerűbb város Torontó volt, a második helyet pedig Budapest nyerte el.
Draga szivem, ezereves tortenet ez es azota Izraelt is elontotte a korrupcio egeszen a legfelsobb allami szintig, mar nincs kedve senkinek sem mosolyogni az 50-es evek bajos bekopesen. Amin en filoztam, hogy ha boldog-boldogtalant beengedunk vajon szamolunk-e azzal, hogy mi lesz ennek a kovetkezmenye 20 ev mulva. Gavrinak igaza van abban, hogy Izrael egy ido ota megszunt bevandorlo celpont lenni tehat ez talan nem lesz problema a jovoben.
Valamikor Izraelnek is tokeletesen normalis orszagnak kell lennie .60-as evekben barataim panaszkodtak hoyg ez egy kulonos orszag meg bunozoi sincsenek.. Aztan jott egy Farkas nevu olyan zsido Rozsa Sandor akirol konyvet is irtak..ma mar megolnek egy uzbekvagy tturkmen erdetu csladot lakasaba mint valaha Chicagoban.. Lesznek zsidok es nem zsidok (ha elismerik es lojalisak sajatjuknak tartjak Izraelt). Mai kotelezo: orientalis orszag kellelygen es lesz maskep a feszultsegek megmaradnak emgza arab-zsido kerdes utan is. Tehat:a sabrak mar nem olyanok mint apjuk vagy meginkabb azen genracios nagyapjuk..ok masok mint akik bevandoroltak ok hazaiak.. ugy mint USA-ban
Tudod, egyre jobban elgondolkozom azon, hogy Izrael tenyleg beenged boldog-boldogtalant az orszagba, allampolgarsag mindenkinek aki bizonyitja, hogy a nagymama oldalagi uknagyanyja zsido volt. Nem lehet, hogy egyszer ez is nagyon vissza fog utni?
Megtanulunk egyuttelni vele Gavri, megtanulunk egyutt elni. Ugy mint Izraelben. Ha felrobban egy kisebb csomag az nem is hir. Egy busz vagy egy szorakozohely, hat az mar bejut a nemzetkozi hirek koze. Vagy az iraki robbantasok, mar ra se kattint senki, ha egy bagdadi piacon penteken felrobban 150 ember.
Az USA altalaban nagyon tolerans a lovoldozesekkel, alapveto emberi jog, hogy minden elmebeteg fegyvert tarthasson, erre allitolag szukseg volt 300 evvel ezelott es azota nem szabad megvaltoztatni mert kiderulne, hogy a lakossag felenek legycsapot se lehetne felirni nemhogy puskat.
Eppugy mint a kabitoszer, kiderul, hogy alapveto jogom van hozza, kvazi jar nekem, hogy kilojem magam penteken este.
Nem akartam meg valaszolni mert csak kutyafuttaban volt idom elolvasni es ilyenkor meg nem alakul ki a "rendes" velemenyem de utalom a depresszios hozzaszolasokat ugyhogy kezdem a vegen.
62 eves korban az ember kozel van a nyugdijhoz, lehetoseget kap arra, hogy uj eletet kezdjen. Ezt remekul lehet megalapozni mar 62 eves kortol.
Gyerekeid vannak, hogy vonhatod meg a vallad a vilag kesobbi alakulasan? Nem beszelve a szep felesegedrol.
Meggyozesrol. Ha azzal ulsz le beszelgetni, vitatkozni valakivel, hogy meggyozd akkor tenyleg rossz uton jarsz. A lenyeg a vita, az agytekervenyek megmozgatasa es a kis otletek, amiket a masik elhullajt es amik meginditjak az en gondolataimat, annyira, hogy esetenkent utanaguglizok, 2 orat eltoltok azzal, hogy megertsem mire is utal a masik es ezzel gazdagitom a sajat tudasomat. A fene se akar meggyozni senkit. A pozitiv stressz a lenyeg, ami eletben tart, fiatalit es visz elore. Selye utan szabadon.
Egy erdekes cikk, (nem USA) de elgondolkodtato. Ki ert vele egyet, ki nem, erdemes lenne bevezetni az egesz vilagon? http://www.news.com.au/story/0,27574,26280864-401,00.html Arrol van szo, hogy (nem az en szavaim) az "aljanepnek" fizetnek $10 ezret azert hogy sterilizaljak oket, tehat nelegyen gyerekuk akiket kesobb az allam kel eltartson. Hat nemtudom...
Jelentektelen. 1. New Zeland tfr-ja 1.79, tehat amugyis csokkennek. 2. Az ilyen problemakat ra kell hagyni a csaladra, ugy hogy megvonnak allami segitsegeket. "Mindjart" (nehany evtized mulva) visszavaltozna a helyzet olyanna mint amilyen volt sokezer even keresztul. 3. Mindez egy atmeneti allapot lenne amugyis, hiszen a genmanipulaciok ki lesznek fejlesztve nehany evtizeden belul, es AZ lesz az igazi etikai dilemma, nem a sterilizalas.
Sorolhatnmam meg a durva leepiteseket, csak azert, hogy a profit novekedjen.
En meg termeszetesen vegigolvastam amiket irtal, a fenti az utolso mondatod. Latvan a jelenlegi amerikai gazdasagi elet alakulasat, szerintem itt mar gyakran nem a profitnovekedesrol, hanem az egyszeru anyagi tulelesrol van szo. Es az igaz, hogy kozben a vezerigazgato nem lesz hajlando ugyanannyiert tevekenykedni, mint a segedmunkas.
Letezik egy tokeletes, abszolut igazsagos anyagi struktura? Persze hogy nem. Az emberiseg osidok ota probal egy ilyent kitalalni, siker nelkul. Letezik egy optimalis? Ez attol fugg hogy ki mit nevez optimalisnak. A feudalista foldesur nyilvanvaloan azt erezte optimalisnak amig a jobbagy ott szenvedett egy eleten keresztul. Miert tartom en a kapitalizmust optimalisnak? Mert ott legalabb az emberek tenyleg tehetseguk, aktivitasuk, szorgalmuk alapjan kepesek legalabb MEGPROBALNI az ervenyesulest, es el is erni, ha bizonyos fokig szerencsesek is. A feudalizmusban hiaba volt a falu vegen elo Kovacs Joska sokkal intelligensebb mint a falu tobbi lakoja, ez senkit nem erdekelt, ezaltal Joska nem tudott egy jobb eletet kifejleszteni maganak, nem hivtak meg a kastelyba tanacsadonak vagy akarminek. Ugyanugy kellett a foldet turnia mint mindenki masnak.
A szocializmusban meg vegulis (akarmennyire is nem hangzik igaznak) vegulis ugyanezt a szisztemat probaljak visszahozni, foldesur nelkul.
Na de honnan is indultunk ki? A feminizmusbol, abbol hogy a nőknek kialakitottak egy "arnyek szuksegletet". Most a nők eletcelja hasonlova valt a ferfiak eletceljahoz, es enszerintem ez durvan beleavatkozik a biologiai eletrendbe. Nem veletlen, hogy ahol a feminizmus elterjedt, ott csokkent le a szaporodasi arány 2 ala, ami a populacio-fenntartas alapszukseglete. Ez mind "szep es jo" csak eppen hosszutavon nem fenntarthato.
De en most mar megvonom a vallam. 62 eves leszek nehany nap mulva, mire a nyugati tarsadalom szet fog esni már amugysem leszek az elok soraban, ugyhogy egyre kevesbe erdekel ez az egesz. Sem forradalmar, sem valaki akire tomegek odafigyelnek nem leszek, ugyhogy nagyjabol "kiegtem". Nem vedd sertesnek, na de mi van akkor ha meggyozlek......vagy nem? Vagy akarkit egy ilyen forumon.
Vitatkoznek. A funem alig van mellekhatasa, konnyen, gyorsan elerheti barki a Nirvanat, utana remego terdekkel, agyatlanul beul a kocsiba es vezet. Az alkohollal legalabb nehezebb elerni ugyanezt, lattam hanyni az evfolyamtarsaimat nemegyszer, jo kis gyomoreges, egyebek, szoval komolyabb eltokeltseg kell hozza, mint a spanglihoz. Nem beszelve, hogy a fu a bevezeto anagyobb drogokhoz. A fuvet mar viszik az altalanos iskolasoknak is, mig az alkoholt nem. A fuvet konnyebb atadni a suliban, mint egy sixpacket, a fu utan meg jon a crack. Ezt lattam a gyerekeim iskolajaban.
Amiket felhozol azok az evtizedek ota hasznalt ellenervek. Na de mikor olvastad utoljara, hogy "marihuana hatasa alatt elutott.......balesetet okozott.....stb."? Mikor olvastad utoljara ezt alkohollal kapcsolatban? A fuvet talan konnyebb atadni az iskolaban mint egy sixpacket, de a akarki benyulhat papa szekrenyebe es kiveheti a whiskey-t, palinkat, akarmit. Alkohol utan is johet crack, vagy akarmi. Nincs logikus osszefugges jobban a fuvel mint az alkohollal.
A fuvel kapcsolatban evtizedek ota probalnak keresni es talalni olyan bizonyitott es koztudott sulyos szervi karosodasokat mint ami kozismert az alkohollal kapcsolatban, siker nelkul. En speciel mindkettotol rosszul erzem magam, még kis adagokban is, tehat sem nem iszom, sem nem szivok. De mint tudomanyos alapokra helyezett kerdes, egyoldaluan amellett vagyok hogy a marijuana kevebe karos mint az alkohol. Ugy rovidtavon mint hosszutavon. Ha a fiam valaha megkerdezte volna, hogy "papa, melyiket tanacsolod", a valaszom az lett volna, hogy egyiket sem, de ha ragaszkodsz az egyikhez, inkabb szivjal.
----------------------
Na aztan itt van egy sokkal altalanosabb kerdes is. Vajon miert keres (es talal) az emberiseg a tortenelem legeleje ota tudatmodosito szereket? Akarmelyik kontinens tortenelmet megvizsgalod, VALAMIT mindenhol hasznaltak. Az alkohol vegulis azert valt "elfogadotta", mert azt a legkonnyebb eloallitani. Majdnem akarmilyen klima alatt talalhato valamilyen gyumolcs amit lehet erjeszteni, es ott az alkohol. Innen ered az elfogadottsag. Legalis, illegalis, akarki tud gyumolcsot hagyni "rohadni" egy kis plusz cukorral es elesztovel.
Az allatoknak nincs ugy tudatuk mint az embereknek. Vadasznak reggeltol estig, es ha talalnak elelmet jol erzik magukat. Nincs jele az unalom erzesenek, tudnak fekudni a napon orakat, latszolag zavartalanul. Az emberi tudat kulonbozo. Zavarja az uresjarat. Zavarja az ertelmetlenseg. Nem tud mit csinalni ezekkel, es persze mindez tudatosodik. Evezredek ota menekul a tudatmodositasba. Az indianok peldaul az alkohol mellett, ragjak a hallucinogen gombakat, szivjak a bekepipakat (nem kozonseges dohany), de ott a dohany, hiszen az is gyenge tudatmodosito, kave, es igy tovabb. A 20. szazadban futotuzkent (foleg nők kozott) a kulonbozo nyugatok, altatok, stb. Anyam altatoval aludt, por koffein benyalasaval ebredt egy eleten keresztul. Kell hogy valami kozos mozgatorugo legyen, az eszaki sarktol a deli sarkig, mindenhol. Tehat ezeket nem betiltani kellene, hanem sokkal reszletesebben kutatni. Hogy is mondjak ezt? Hat milliard hangya nem tevedhet :)?
Itt azok a szerencsesek verik az asztalt, akiknek valami miatt kevesebb igenyuk van erre, vagy egyaltalan nincs igenyuk. Na de az emberiseg nem egyforma. Ismetlem, itt egy sokkal melyebb kutatasra lenne szukseg mint ami letezik.
Ui: olvastad valaha az en LSD-s tortenetemet? Amiota egy single, kis adag LSD (amitol nem is hallucinaltam) nagyjabol talan az eletemet mentette meg, mindenki itt ugralhat fel es ala, soha senki nem fog tudni meggyozni, hogy kulonbozo tudat-modosito anyagok minden korulmenyek kozott es minden dozisban karosak.
Ez a "kibovitesi" jelenseg mindenhol megtalalhato. USA-ban elok: tudjatok hogy a legtobb grocery store-ban, department store-ban, van eszmeletlen mennyisegu penztart (10-20, neha még tobb is). Latott mar akarmelyiktek, mind a 20 penztarnal embereket sorbaállni? Ugye nem. Az esetek tobbsegeben 3-4-5 van nyitva, de ha ott az egyiknel sor van, azonnal kinyitnak egy masikat. Latott már valaki ferfi penztarost? Mert en még soha. Tenyleg kell 20 penztar? Nyilvanvaloan nem.
En ezt ugy latom, hogy van rengeteg part-time alkalmazott. Ok persze benefiteket (biztositas) nem kapnak. megeri oket foglalkoztatni. Egy masik topikban beszelgettem arrol mar, hogy a kozert-eladok teljesen kepzetlenek, ha bemesz es megkerdezel valamit, hogy hol van, szerencsed van ha egyaltalan tudjak, hogy mi az, nem hogy a helyet is megmondanak. Ahhoz sokaig ott kell dolgozniuk, hogy a sajat tapasztalatukbol megtanuljak. kepzes nuku. Ez egy rendkivul olcso munkaerofoglalkoztatas.
De en inkabb azt veszem eszre, hogy egyre kevesebb az alkalmazott mindenutt. Amit regebben 2-3 ember latott el, azt ma jo esetben 1 vagy teljesen onkiszolgalasra kell atallni. Buszke vagyok ra, hogy tavaly telen talan en is hozzajarultam ahhoz, hogy nehany Hertz autokolcsonzo alkalmazott visszakapja az allasat mert az egyik varosban gyakorlatilag mindent a vevore akartak raterhelni es mindezt a legdragabb autokolcsonzonel. A nagyobb profit erdekeben. Szerencsere gondolom sokan panaszkodtak.
Rengeteg irodat leepitettek es telefonos kiszolgalasra alltak at, hogy milyen eredmennyel azt tapasztalhatod, amikor telefonon intezel valamit. "Kerem figyeljen
mert a menupontjaink megvaltoztak...bal-bla-bla" Es aztan jon a vegelathatatlan kapcsolgatas. Kedvencem mikor automata probalja megerteni, hogy en mit mondok. Egy melting pot orszagban ahol mindenki maskepp ejti ugyanazt a szot.
NAgy nehezen eljutsz az ugyintezohoz aki aztan vagy intez vagy nem.
A repuloterunkon mindig ki van allitva egy Harley DAvidson motor megnyeresre. Az adataidat eddig be kellett dobni egy dobozba, ahonnet szorgos adminisztrator kezek kiszedegettek es bevittek egy adatbazisba, hogy aztan kuldhessek neked a junk emaileket. Na ez is megvaltozott. Most ki van teve egy kis kompjuter, hogy te magadd vidd be az adataidat, ezlatla a ceg elkuldhetett 2 adminisztratort. Nem beszelve, hogy ki olyan hulye megerinteni egy olyan billentyuzetet amit elotte ezren hasznaltak mar egy repuloteren. De biztos megeri. Sorolhatnmam meg a durva leepiteseket, csak azert, hogy a profit novekedjen.
Vitatkoznek. A funem alig van mellekhatasa, konnyen, gyorsan elerheti barki a Nirvanat, utana remego terdekkel, agyatlanul beul a kocsiba es vezet. Az alkohollal legalabb nehezebb elerni ugyanezt, lattam hanyni az evfolyamtarsaimat nemegyszer, jo kis gyomoreges, egyebek, szoval komolyabb eltokeltseg kell hozza, mint a spanglihoz. Nem beszelve, hogy a fu a bevezeto anagyobb drogokhoz. A fuvet mar viszik az altalanos iskolasoknak is, mig az alkoholt nem. A fuvet konnyebb atadni a suliban, mint egy sixpacket, a fu utan meg jon a crack. Ezt lattam a gyerekeim iskolajaban.
OK. Nem tudok mar tobb okossagot mondani errol, majd meglatjuk mi lesz.
Ha meg lesz engedve, hogy az ugyvedek tobb health care dollart zsebeljenek be mint az orvosok, akkor az egeszsegugy minosege szep lassan le fog csokkenni, es az lesz amit irtam, betegsegek szazaleka noni fog, atlageletkor csokkenni fog es kesz. Ennyire egyszeru ez az egesz, ha osszefoglaljuk. Akarki fizet, akarhogy, akarmilyen modon.
En most epp azon toprengek, hogy jo-e, hogy liberalizaltak a marihuana fogyasztast, valamint milyen az az orvos aki elmegy fuvet felirni kolykoknek,
Megvonom a vallamat. En ugyan nem hasznalok fuvet, de amig az alkohol legalis, a fu nem veszelyesebb.
OK. Nem tudok mar tobb okossagot mondani errol, majd meglatjuk mi lesz. En most epp azon toprengek, hogy jo-e, hogy liberalizaltak a marihuana fogyasztast, valamint milyen az az orvos aki elmegy fuvet felirni kolykoknek, az atlageletkor 24 ev. Aztan van meg sok minden ami lekot, pl. a babyloni fogsag es Perzsia, meg hogy lesz-e meg olyan vilag valaha amikor ezeket a helyeket megnezhetem...
Hogy kell-e a lakas belso ertekeire biztositast kotni azt mindenki maga meri fel, legfeljebb kifest, ha beazik de ma az usaban a legtobb csaladi csod a betegsegekbol szarmazik raadasul olyan csaladoknal akiknek van betegbiztositasuk csak eppen losz@rt sem er mikor baj van.
Hogy letezik, hogy elolvastad a cikkemet es igy sem erted. Mitol lesz olcsobb az ellatas, ha kotelezo lesz a biztositas? Nem latod hogy nem ez a lenyeg, hanem az, hogy maga az egeszsegugy amibe kerul, az futott el egy kifizethetetlen osszegig? USA kolti ma a vilagon a legtobbet egeszegugyre. Ezert olyan draga a biztositas. Nem forditva. Ha az egesz allami kezbe kerulne, AKKOR IS ennyit kellene a kormanynak kifizetni. AKKOR IS, valahogy be kellene szednie UGYANAZT az osszeget.
Hacsak persze nem arra gondolsz, hogy akkor majd az orvos kap 3000 Forint havi fizetest, amennyiert en dolgoztam az SZTK-ban. Es akkor USA-ban majd lemegy az atlag eletkor 65 evre, amennyi volt a Kadar idoszak alatt.
Ezzel csak azt akartam mondani, hogy akinek penze van az mellenyzsebbol kifizeti a legjobb biztositast, pont azert mert megteheti es tudja mit er neki es mennyibe fajna ha nem lenne. A kispalyas nem vesz biztositast. Az atlag meg kinlodik, probal valamit venni, az ugynevezett "elerheto" biztositasok kozul es akkor koppan mikor baj van.
Draga szivem mibol fizetnel ki egy szivmutetet? Vagy egy balesetet a maga millio korrekcios mutetevel? Mit csinalsz ha 8 honapig kell fekudnod, kinlodnod, semmi munka. Ne haragudj, ez bla-bla. Hogy kell-e a lakas belso ertekeire biztositast kotni azt mindenki maga meri fel, legfeljebb kifest, ha beazik de ma az usaban a legtobb csaladi csod a betegsegekbol szarmazik raadasul olyan csaladoknal akiknek van betegbiztositasuk csak eppen losz@rt sem er mikor baj van.
Jaj, ne keverd mar a 30 evvel ezelotti otthoni elmenyeidet a mai usa healthcare tervezettel.
Nem osszekeverem. Ugyanannak a mozgatorugoknak ugyanazt a jelenseget kell felhozni.
Teged kiraktak a SZTK-ba sebesz szakorvosnak, semmit nem jelent, ha baj van ugyis bekuldi felkialtassal.
A lenyeg nem a kezeles, hanem a problema felismerese (diagnozis).
A mai amerikai sebeszkepzest egyaltalan nem erinti a healthcare reform,
Dehogynem, csak azt az atlagember nemhogy nem erti, eszebe sem jut. Megis mit gondolsz, a tehetseges college graduate ugyanolyan szazalekban fog jelentkezni az orvosegyetemre, utana plusz 5 ev sebeszkepzesre, ha majd valamifele kormany alacsony atlagfizetesert kell majd dolgoznia? Az idok valtoztak. A multban a tehetseges fiataloknak ott volt az orvosi, ugyvedi, mernoki, kutatoi szakma es nagyjabol kesz. Ma ott van a high-tech ki tudja hany aga, ahol nagyszeruen kereshet es hasznalhatja az okossagat, tehetseget.
Es ezt mar leirtam ki tudja hanyszor: 1989-ben beszelgettem a Georgetown University orvosi fakultazsanak a dekanjaval. Aki nyiltan elismerte, hogy az 50-es evekben jelenlevo 1:50 -est tuljelentkezest felvaltott egy 1:3 -hoz tuljelentkezes. En ezt gyanitottam (a pereskedesek, eszmeletlen malpractice biztositasok miatt) es pont ezert kerdeztem. Mit gondolsz, ez meddig fog tovabb sullyedni, ha az orvosok egy allamositott egeszsegugyi strukturaban kell hogy dolgozzanak?
Lesz orvoshiany? Nem, mert aki azelott esetleg csak valami irodai papirtologato lehetett, most tart karokkal lesz fogadva az orvosegyetemen. Vagyis orvoshiany ugyan nem lesz, de a minoseg csokkenni fog. Kell hogy csokkenjen.
Nem ertem ezt a jatekot a biztositassal, nekem ilyen lehetoseget soha nem kinaltak fel, igaz en markaszervizbe viszem, lehet, hogy ott masok a szabalyok. Igaz nem volt meg balesetem sem, ugyhogy nem szorultam a biztositasra.