Keresés

Részletes keresés

DuDoR Creative Commons License 2001.11.10 0 0 2259

slr irta
> Hát ez nagy szívás. Amíg müködött, addig nagyon jó volt ez a Gericom modem, szabadon mehettem bármelyik helyiségbe a notebook-kal, a benne lévö parányi modemmel. A bajok most kezdödnek. Ahol vettem, ott ez az egy darab volt, gondolom azóta sem foglalkoznak vele.

Ha garanciális még a cucc, akkor az eladónak kötelessége javitani/cserélni, ha pedig lejárt a garancia, akkor a te kockázatod. Ha ezután elromlik, hát elromlik.
De ez így van általában, ez nem valami isdn különlegesség.

Előzmény: Törölt nick (2237)
DuDoR Creative Commons License 2001.11.10 0 0 2258
Korla irta:
> Sajnos semmilyen más 51-es körzet nem megy.Hiperterminálbol is csak a Bp-i.

Hmmm... Ez a hiba elég misztikusnak tünik.

Egyébként te Budapeströl hívsz? Vagyis helyi hívással megy a pesti teszt szám? Más 06 távhívás az 51-es körzeten kívül müködik?

Azt irtad, hogy a netmod "meghal". Ez mit jelent? Amikot a hiperterminálbol kiadod az ATD0651.... parancsot utána mi van?

Előzmény: Koris (2255)
Törölt nick Creative Commons License 2001.11.10 0 0 2257
Szia DuDoR!

Érdekesen funkcionál az agyam újabban!

Épp most sűllyedek el szégyenemben!....

Egész egyszerűen "melllékapcsoltam".

Van itt más is, aki alapvető (és a gyakorlati munkája során is 12 éve ismert) igazságokat így ki tud fordítani egy rossz pillanatában?!

No mindenkitől elnézést kérek és igyekszem ezentúl nem ideírni sületlenséget.

Üdv.

Maus Róbert Péter
mikimaus

Előzmény: DuDoR (2253)
Latya (K.L.) Creative Commons License 2001.11.10 0 0 2256
Hülye kérdés: simán telefonról fel tudod hivni a 51-es számot és fütyül-e? Régen volt olyan, h pl a 27 körzetből( nem matáv terület) nem lehetett hivni 0651-t. De lehet, hogy ilyen már nincsen...
Előzmény: Koris (2255)
Koris Creative Commons License 2001.11.10 0 0 2255
Sajnos semmilyen más 51-es körzet nem megy.Hiperterminálbol is csak a Bp-i.
Előzmény: DuDoR (2253)
szilva Creative Commons License 2001.11.10 0 0 2254
OFF

Lehet, hogy az én emlékezetemben lévő dolgok már elavultak, de lenne 1 pici megjegyzésem a mértékegységekhez:
Tudtommal a "k" (kicsivel) ma is szabványos SI prefix, 1000-es szorzót jelent, és "kilo"-nak ejtjük.
Annak idején, amikor a mikroszámítógépek kezdtek elterjedni, úgy emlékszem, kialakult az a szokás, hogy a kettes számrendszerbeli 2**10, azaz 1024-es szorzót "K" (naggyal) jelöltük, és "k"-nak ejtettük. Így jól elhatárolható volt az SI "k"-jától. Így tehát a 64kbps ténylegesen 64000 bit/secundumot jelent, a 64KB memória pedig 65536 byte memóriát.

Az Általad említett "kibi" és "mebi" prefixeknek mi lenne a rövidítése?

PS: A mega(mebi)byteos méretek megjelenésekor már nem tapasztaltam az igényt ennek a problémának a kidolgozására, annál is inkább, mert mind az "m", mind az "M" használatos SI prefix.

ON

Előzmény: Törölt nick (2243)
DuDoR Creative Commons License 2001.11.10 0 0 2253
Korls írta
>I SDN NETMOD: Teszt-serverrel tökéletes(budapesti behívószám)Amint 51-es körzetszámú kapcsolatot indítok el, meghal.

Csak egy bizonyos 51-es számmal, vagy többel is?

Biztos, hogy jo az a szám, amit hív a gép?
Tipikus beállítási hiba szokott lenni, hogy végul ezt hivja a gép 060651...
Aztán ez a tefonközpontnak nem tetszik.

Tesztképpen próbáld a hiperterminálból felhívni ATD0651........

Előzmény: Koris (2251)
DuDoR Creative Commons License 2001.11.10 0 0 2252
mikimaus írta:
> Meg abban az esetben, ha <1000m-es kiterjesztett S0 busz müködik 1 TE-vel a végén (és csakis a végén), amikor is a lezárás csak a busz Te felöli végére kell, de oda nagyon is!

Érdekes gondolat, de én azért inkább bekapcsolva hagyom a 100 ohmot ilyen esetben az nt-ben is, és ezt ajánlom másnak is.

> Egyébként szvsz a két S0 csatlakozó fizikailag ugyannara az adó-vevö hibridre csatlakozik.

Ha egy pillantást vetünk az NT-ben levö nyákra a csatlakozóknál, akkor nem lesz kétséges, hogy igy van...

>Hiszen a T-topológia esetén a busz két vége a T két ágának fizikai vége és ott is lesz a lezárás.

Igen, illetve T esetén csak a T két ágának fizikai végére kell lezárás.

Az NT két S0 csatlakozója egy picit különleges csatlakozo, hiszen kiépítéstöl függöen lehet falicsatlakozóként vagy az S0 busz részeként is használni.

pl.

T topológia : mindkettö az S0 busz része
kiterjesztett S0 busz: az egyik az S0 busz része, a másik nem használható.
rövid S0 busz: az egyik az S0 busz része, a másik falicsatlakozó
nincs kiépített S0 busz: mindketto falicsatlakozó

Előzmény: Törölt nick (2250)
Koris Creative Commons License 2001.11.09 0 0 2251
Szeva!
ISDN NETMOD: Teszt-serverrel tökéletes(budapesti behívószám)Amint 51-es körzetszámú kapcsolatot indítok el, meghal.Még a ledek sem villognak.
Help!!!!!
Törölt nick Creative Commons License 2001.11.09 0 0 2250
Meg abban az esetben, ha <1000m-es kiterjesztett S0 busz működik 1 TE-vel a végén (és csakis a végén), amikor is a lezárás csak a busz Te felőli végére kell, de oda nagyon is!

Egyébként szvsz a két S0 csatlakozó fizikailag ugyannara az adó-vevő hibridre csatlakozik. Hiszen a T-topológia esetén a busz két vége a T két ágának fizikai vége és ott is lesz a lezárás.

Üdv.

Maus Róbert Péter
mikimaus

Előzmény: DuDoR (2248)
Törölt nick Creative Commons License 2001.11.09 0 0 2249
Szia Rainman!

Ez az "így csináljáttok Ti...!" effektus ! :-)))

ha nem példálóztam volna annyit, nem buktam volna bele!

Kösz!

Maus Robi
mikimaus

Előzmény: rainman (2244)
DuDoR Creative Commons License 2001.11.09 0 0 2248
[S-busz lezárás]

Az S-busz lezárásokat elég szépen elmagyarázzák a NT-kehez adott kézikönyvek. Viszont nemigazán szólnak a leggyakoribb felhasználásról, vagyis amikor közvetlenül az NT-be van bedugva egy vagy két isdn eszköz (keszülék, pc-kártya, stb.)rövidebb mint 10 méter vezetékkel.

Ekkor az nt-ben bekapcsolva kell hagyni a lezarast, mert ez lesz az egyetlen lezárás az S-buszon! Ugyanis a vegberendezesekben általában nincs 100-ohmos lezárás. Nem is kell bele, ez a természetes állapot. Egyes berendezésekben ugyan található (ki-bekapcsolható) 100 ohm, de ennek használatára csak speciális esetekben van szükség.

Ugyancsak bekapcsolva kell hagyni a 100-ohmot akkor, ha az nt egyik csatlakozojából kiindulva van kiépítve egy 100-ohmmal lezárt s-busz, függetlenül attól, hogy az nt másik csatlakozója üres, vagy csatlakozik oda egy készülék.

Egyetlen egy esetben kell kikapcsolni az nt-ben a 100-ohmot, akkor amikor az NT mindkét csatlakozójából kiindulva ki van építve egy-egy 100 ohmmal lezárt s-busz.

Előzmény: Törölt nick (2230)
DuDoR Creative Commons License 2001.11.09 0 0 2247
_paha_ írta:
[data port]

>elképzelhető, hogy bizonyos beállításokkal lehessen analóg vonalon lévő számot is tárcsázni vele?

Nemhogy elképzelhető, hanem igy van. :)
AT parancsokkal beállítható szépen, és akkor fel tudsz hívni "normál" telefont is az adatportról.

>és mi a helyzet, ha beállítok egy hívószámot a soros portra? azt is csak isdn-ről tudom hívni?

Csak egy másik számítógéppel egy hasonlo adat porton, vagy egy isdn kártyán keresztül. Legalábbis addig, amig át nem állítod a gyári alapbeállítást.

Előzmény: _paha_ (2227)
DGKUm Creative Commons License 2001.11.09 0 0 2246
Valaki kérdezte régebben...
------------------------------------------------
Hívásátadás-átvétel az ISDN NT-kre csatlakoztatott telefonok között

Én voltam, köszönöm.
Előzmény: DuDoR (2245)
DuDoR Creative Commons License 2001.11.09 0 0 2245
Valaki kérdezte régebben...

------------------------------------------------

Hívásátadás-átvétel az ISDN NT-kre csatlakoztatott telefonok között.

Az analóg (hagyományos) készülékeknél:

Elcon NT
--------

átadás - beszélgetés közben megnyomni: "Flash" *79#

átvétel - tárcsahangnál megnyomni: *79#

Az Elcon NT analóg készülékről átadáskor megcsöngeti a másik analóg készüléket, ekkor felvéve a

csöngő telefont, az átadás automatikusan megvalósul.

Intracom NT
-----------

Régi NT (egyledes)

átadás - beszélgetés közben megnyomni: "Flash" 6

átvétel - tárcsahangnál megnyomni: "Flash" 7

Új NT (négyledes)

átadás - beszélgetés közben megnyomni: "Flash" *19#

átvétel - tárcsahangnál megnyomni: #19#

Az Intracom NT _nem_ csengeti meg átadáskor az analóg készüléket!

A hívásátadás analóg és isdn, illetve isdn és isdn készülékek között is lehetséges. Azonban az

isdn készülékeknél nem az előzőekben megadott kódokat kell beadni, hanem a készülék típusától

függő módon kell eljárni.
A készülék leírásában (vagy a készülék menüjében) a "hívás parkoltatás" módját kell megkeresni.

Egyes készülékeken, pl. ilyen az elég gyakran használt Ascom Eurit 22, külön "PARK" feliratú

nyomógomb szolgál erre.
Angolul beszélő készülékek esetén az átadáshoz a "SUSPEND", az átvételhez a "RESUME" menüpontot

lehet használni (pl Profiset készülékeknél).

rainman Creative Commons License 2001.11.09 0 0 2244
> vagy 64000kilobps, ui ...
Figyelek ám! Itt szerintem sajtóhuba van!
Elég lesz az 64kilobps-nek...
Az alant szóló asszonta, ez a sebesség vicc.
(én 33600-tal vagyok fenn...)
Egy szomszédos topikban olykor asszonták, örülnének az ISDN tempojának is, csak mennyen.
Hát igen! Igények és pofonok...

Előzmény: Törölt nick (2243)
Törölt nick Creative Commons License 2001.11.08 0 0 2243
Urak!

Próbáljunk már következetesek lenni a mértékegységek jelölésével!

A bitet kis b-vel, a byte-ot NAGY B-vel írjuk!
Tehát a kb=kibibájt a MB=MebiByte

És persze - mielőtt valaki anyázna - már vagy két éve a kibi, a mebi és a gibi a hivatalos prefix, megkülönböztetve az 1024 (vagy egyszerűen : 2-es számrendszerű) szorzókat a dekadikus (10-es alapú) előtagoktól!

És itt jöön be a képbe: az ISDN NEM 64kbps hanem 64000bps (bit pro secundum) vagy 64000kilobps, ui a 64kbps az 65536 bit per sec lenne, ami nem igaz :-)))

Persze adott szövegkörnyezetben le lehet írni a 64kbps-t is, mert ekkor egyértelmű, hogy itt a k=kilo lesz.

Üdv.

Maus Róbert Péter
mikimaus
rpmaus@yahoo.com

Előzmény: kenguru (2242)
kenguru Creative Commons License 2001.11.08 0 0 2242
Kösz Csala!

Akkor ezt az ISDN tréfát én most kihagyom, az tuti!

Kenguru

Előzmény: Csala (2241)
Csala Creative Commons License 2001.11.08 0 0 2241
Ha neked attól jó, tied a cim :-)

A kérdésedre: a 64 ay kilo bit per sec. A tapasztalat szerint - nekem is az van - 8kbyte/sec letöltési sebességet jelent.

Csala

Előzmény: kenguru (2240)
kenguru Creative Commons License 2001.11.08 0 0 2240
Sziasztok!

Szeretném megkapni a hónap láma kérdése címet, mert nem tudom a következőt:
Amikor egy ISDN vonalon 64kbit/sec sebességet ígérnek nekem, akkor az a jelenleg elért 5kb/sec-emhez hogy viszonyul? Nem tudom, hogy az 5kb esetében a "b" az bit vagy bájt, vagy mi a szösz.
Mert ha ez az, amit én sejtek - azaz csak 20 százalékkal jobb - akkor nem pálya ez az ISDN bolt.

Kösz

Kenguru

Törölt nick Creative Commons License 2001.11.07 0 0 2239
A SCI Modem jó cég (volt?) - de szvsz üzleti alkalmazásokra specializálódott és ezért jóval drágább.

Ügyedben mail ment!

Maus Róbert Péter
mikimaus
rpmaus@yahoo.com

Előzmény: Törölt nick (2238)
Törölt nick Creative Commons License 2001.11.07 0 0 2238
Nem igaz, hogy a Matávtól semmilyen tanácsot nem kaptam. Sokadik kapcsolásra valaki ajánlotta a SCIModemet, ahol egy Diva Pro kártyát lehetne venni. Az árát nem kérdeztem meg, csak azt, hogy ha ennek is elszakadna vagy elveszne a drótja, tudnák-e pótolni, és mennyiért. Nos erre tudtak válaszolni, a modemből az NT-be menő drót ára 28 ezer Ft. Több kérdésem nem volt.
Előzmény: Törölt nick (2237)
Törölt nick Creative Commons License 2001.11.07 0 0 2237
Hát ez nagy szívás. Amíg működött, addig nagyon jó volt ez a Gericom modem, szabadon mehettem bármelyik helyiségbe a notebook-kal, a benne lévő parányi modemmel. A bajok most kezdődnek. Ahol vettem, ott ez az egy darab volt, gondolom azóta sem foglalkoznak vele. A Gericom Hungary csak széttárta a karját a telefonban, a MATÁV semmilyen tanácsot nem tudott adni. Ebből az a tanulság, hogy maradjon mindenki a fapados megoldásoknál, mert a Zsiguliba akármelyik szaki tud alkatrészt esztergálni, de egy modern jószágba már nem.

Csak olyan eszközt vegyetek, amelyiknek garantált a szervize és az alkatrészellátása. Történetesen ebben a modemben semmilyen diagnosztikai megoldást sem találta, hogy kitaláljam, mi a baja. Gáz.

Törölt nick Creative Commons License 2001.11.07 0 0 2236
Elromlott a modemem, valószínűleg egy vezeték szakadhatott meg, csak azt nem tudom, hogy a kártyában vagy a kábelben. Gericom 128K ISDN PC Card-ról van szó. Egy olyan boltban vettem, ahol ez az egyetlen darab volt. A Gericom Magyarország szervize nem tud segíteni, sem kábelük, sem kártyájuk nincs. Nagyon kellene valami megoldás, nincs valakinek ötlete?
Latya (K.L.) Creative Commons License 2001.11.07 0 0 2235
Ja és w98 alatt futnak(??) a gépek
Latya (K.L.) Creative Commons License 2001.11.07 0 0 2234
Hozzáértők! ha van egy néhány felhasználós, IP -s hálózat ISDN routerrel , és ez akar látni egy másik felhasználót ( vagy hálózatot) ISDN Netmod ( vagy másik ISDN router) mögött. Azt hogy csinálom meg hogy egyszerűen kitallózzam a LAN-on kívüli felhasználót. Gateway be van állítva: Pingelésel routól, Parancsikonnal nem megy, mert csak akkor lát, ha pl. pingeléssel már felépült a kapcsolat az ISDN vonalakon keresztül.

Kösz

Törölt nick Creative Commons License 2001.11.06 0 0 2233
A Drága jó TU hasraszállás óta sajnos az oktatórepülésekre se jutottam be, úgyhogy a szárnyalás túlzás:-( !

Amúgy üdv!

Előzmény: Latya (K.L.) (2232)
Latya (K.L.) Creative Commons License 2001.11.02 0 0 2232
mikimaus most latom, hogy Te nem csak ISDN-en szoktál szárnyalni.....
Törölt nick Creative Commons License 2001.10.30 0 0 2231
Egyben igazad van: egyetlen készülék esetén a 2. lezáró ellenállás (a busz TE felőli végén) elmaradhat (el is marad), de elméletileg azért ide is illene tenni (azt hiszem, lézetik olyan ISDN végberendezés a jobbik fajtákból, amelyiken a lezárást is tudod kapcsoni, nem csak a vésztáplálási módozatot, mint a Profiset-30 esetében...).

mikimaus

Előzmény: Kisbuta (2229)
Törölt nick Creative Commons License 2001.10.30 0 0 2230
Kisbuta!

Attól, hogy egy busz rövid, az még busz: a midibusz is busz pedig nincs rajta csukló:-)))

Na viccen kívül: ez egy szimetrikus kétirányú feszültség-meghajtásos adó-vevő párosokkal fentartott (megvalósított) adatátviteli mód (egyebek között ezért is illik sodrott érpárakkal kiépíteni, ha nem is CAT 5 UTP minőségűekkel...), ezért a legkisebb vezetékszakaszhoz is kell lezáró ellenállás (mindkét végére), hogy ne lépjenek fel reflexiók (lévén négyszögjelekhez közelítő jelek haladnak itten, a felharmónikus tartalom egész szép magasságba mehet).

nagyon egszerűen ki lehet próbálni (elmélet ide, 12 évnyi gyakorlat oda, én is kipróbáltam!): fogod a Profiset-30-as ISDN telefonodat ami a hozzá adott tán 1 m-es 4 eres kábellel csatlakozik az egyik S0 busz csatiba az NT-n.
A másik S0 csati ÜRES legyen!

Aztán a buszlezárást az NT-ben (az egyik kis "dip"kapcsolóval, SW1, jobbra lévő a kettő közül) kikapcsolod (felfelé) és nagy csodálkozásodra az eddig szuperul működő ISDN készülék vagy nem csinál semmit, vagy brekeg-kettyeg-kerreg csupán!

Viszont ha 2 ISDN kütyüd lóg az 1-1 S0 dugóba kötve, akkor (a leírás szerint is) KI KELL kapcsolnod ezt az SW1-et, mert a lezárást a két ISDN TE fogja adni és a busz közepén (kb és elvileg) helyezkedik el az NT.

A bővített (magyarán: hosszú kiépítésű 500...1000m) buszoknál már csak egy csatlakozót használhatsz fel (nem lehet T-kiépítés) ÉS mindig kell lezárás. (Nagyon nagy - 1000m körüli - távolság esetén már így is csak egy végberendezést használhatsz és azt is csak a busz túlvégén!

Szóval szépen ki van találva ez az S0 busz, de azért rendesen kell bánni vele... :-)))

Mindenkinek szép (myugodt és emelkedett) ünnepet kívánok!

Maus Róbert Péter
mikimaus

Előzmény: Kisbuta (2229)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!