slr irta
> Hát ez nagy szívás. Amíg müködött, addig nagyon jó volt ez a Gericom modem, szabadon mehettem bármelyik helyiségbe a notebook-kal, a benne lévö parányi modemmel. A bajok most kezdödnek. Ahol vettem, ott ez az egy darab volt, gondolom azóta sem foglalkoznak vele.
Ha garanciális még a cucc, akkor az eladónak kötelessége javitani/cserélni, ha pedig lejárt a garancia, akkor a te kockázatod. Ha ezután elromlik, hát elromlik.
De ez így van általában, ez nem valami isdn különlegesség.
Hülye kérdés: simán telefonról fel tudod hivni a 51-es számot és fütyül-e? Régen volt olyan, h pl a 27 körzetből( nem matáv terület) nem lehetett hivni 0651-t. De lehet, hogy ilyen már nincsen...
Lehet, hogy az én emlékezetemben lévő dolgok már elavultak, de lenne 1 pici megjegyzésem a mértékegységekhez:
Tudtommal a "k" (kicsivel) ma is szabványos SI prefix, 1000-es szorzót jelent, és "kilo"-nak ejtjük.
Annak idején, amikor a mikroszámítógépek kezdtek elterjedni, úgy emlékszem, kialakult az a szokás, hogy a kettes számrendszerbeli 2**10, azaz 1024-es szorzót "K" (naggyal) jelöltük, és "k"-nak ejtettük. Így jól elhatárolható volt az SI "k"-jától. Így tehát a 64kbps ténylegesen 64000 bit/secundumot jelent, a 64KB memória pedig 65536 byte memóriát.
Az Általad említett "kibi" és "mebi" prefixeknek mi lenne a rövidítése?
PS: A mega(mebi)byteos méretek megjelenésekor már nem tapasztaltam az igényt ennek a problémának a kidolgozására, annál is inkább, mert mind az "m", mind az "M" használatos SI prefix.
Korls írta
>I SDN NETMOD: Teszt-serverrel tökéletes(budapesti behívószám)Amint 51-es körzetszámú kapcsolatot indítok el, meghal.
Csak egy bizonyos 51-es számmal, vagy többel is?
Biztos, hogy jo az a szám, amit hív a gép?
Tipikus beállítási hiba szokott lenni, hogy végul ezt hivja a gép 060651...
Aztán ez a tefonközpontnak nem tetszik.
Tesztképpen próbáld a hiperterminálból felhívni ATD0651........
mikimaus írta:
> Meg abban az esetben, ha <1000m-es kiterjesztett S0 busz müködik 1 TE-vel a végén (és csakis a végén), amikor is a lezárás csak a busz Te felöli végére kell, de oda nagyon is!
Érdekes gondolat, de én azért inkább bekapcsolva hagyom a 100 ohmot ilyen esetben az nt-ben is, és ezt ajánlom másnak is.
> Egyébként szvsz a két S0 csatlakozó fizikailag ugyannara az adó-vevö hibridre csatlakozik.
Ha egy pillantást vetünk az NT-ben levö nyákra a csatlakozóknál, akkor nem lesz kétséges, hogy igy van...
>Hiszen a T-topológia esetén a busz két vége a T két ágának fizikai vége és ott is lesz a lezárás.
Igen, illetve T esetén csak a T két ágának fizikai végére kell lezárás.
Az NT két S0 csatlakozója egy picit különleges csatlakozo, hiszen kiépítéstöl függöen lehet falicsatlakozóként vagy az S0 busz részeként is használni.
pl.
T topológia : mindkettö az S0 busz része
kiterjesztett S0 busz: az egyik az S0 busz része, a másik nem használható.
rövid S0 busz: az egyik az S0 busz része, a másik falicsatlakozó
nincs kiépített S0 busz: mindketto falicsatlakozó
Szeva!
ISDN NETMOD: Teszt-serverrel tökéletes(budapesti behívószám)Amint 51-es körzetszámú kapcsolatot indítok el, meghal.Még a ledek sem villognak.
Help!!!!!
Meg abban az esetben, ha <1000m-es kiterjesztett S0 busz működik 1 TE-vel a végén (és csakis a végén), amikor is a lezárás csak a busz Te felőli végére kell, de oda nagyon is!
Egyébként szvsz a két S0 csatlakozó fizikailag ugyannara az adó-vevő hibridre csatlakozik. Hiszen a T-topológia esetén a busz két vége a T két ágának fizikai vége és ott is lesz a lezárás.
Az S-busz lezárásokat elég szépen elmagyarázzák a NT-kehez adott kézikönyvek. Viszont nemigazán szólnak a leggyakoribb felhasználásról, vagyis amikor közvetlenül az NT-be van bedugva egy vagy két isdn eszköz (keszülék, pc-kártya, stb.)rövidebb mint 10 méter vezetékkel.
Ekkor az nt-ben bekapcsolva kell hagyni a lezarast, mert ez lesz az egyetlen lezárás az S-buszon! Ugyanis a vegberendezesekben általában nincs 100-ohmos lezárás. Nem is kell bele, ez a természetes állapot. Egyes berendezésekben ugyan található (ki-bekapcsolható) 100 ohm, de ennek használatára csak speciális esetekben van szükség.
Ugyancsak bekapcsolva kell hagyni a 100-ohmot akkor, ha az nt egyik csatlakozojából kiindulva van kiépítve egy 100-ohmmal lezárt s-busz, függetlenül attól, hogy az nt másik csatlakozója üres, vagy csatlakozik oda egy készülék.
Egyetlen egy esetben kell kikapcsolni az nt-ben a 100-ohmot, akkor amikor az NT mindkét csatlakozójából kiindulva ki van építve egy-egy 100 ohmmal lezárt s-busz.
Valaki kérdezte régebben...
------------------------------------------------
Hívásátadás-átvétel az ISDN NT-kre csatlakoztatott telefonok között Én voltam, köszönöm.
> vagy 64000kilobps, ui ...
Figyelek ám! Itt szerintem sajtóhuba van!
Elég lesz az 64kilobps-nek...
Az alant szóló asszonta, ez a sebesség vicc.
(én 33600-tal vagyok fenn...)
Egy szomszédos topikban olykor asszonták, örülnének az ISDN tempojának is, csak mennyen.
Hát igen! Igények és pofonok...
Próbáljunk már következetesek lenni a mértékegységek jelölésével!
A bitet kis b-vel, a byte-ot NAGY B-vel írjuk!
Tehát a kb=kibibájt a MB=MebiByte
És persze - mielőtt valaki anyázna - már vagy két éve a kibi, a mebi és a gibi a hivatalos prefix, megkülönböztetve az 1024 (vagy egyszerűen : 2-es számrendszerű) szorzókat a dekadikus (10-es alapú) előtagoktól!
És itt jöön be a képbe: az ISDN NEM 64kbps hanem 64000bps (bit pro secundum) vagy 64000kilobps, ui a 64kbps az 65536 bit per sec lenne, ami nem igaz :-)))
Persze adott szövegkörnyezetben le lehet írni a 64kbps-t is, mert ekkor egyértelmű, hogy itt a k=kilo lesz.
Szeretném megkapni a hónap láma kérdése címet, mert nem tudom a következőt:
Amikor egy ISDN vonalon 64kbit/sec sebességet ígérnek nekem, akkor az a jelenleg elért 5kb/sec-emhez hogy viszonyul? Nem tudom, hogy az 5kb esetében a "b" az bit vagy bájt, vagy mi a szösz.
Mert ha ez az, amit én sejtek - azaz csak 20 százalékkal jobb - akkor nem pálya ez az ISDN bolt.
Nem igaz, hogy a Matávtól semmilyen tanácsot nem kaptam. Sokadik kapcsolásra valaki ajánlotta a SCIModemet, ahol egy Diva Pro kártyát lehetne venni. Az árát nem kérdeztem meg, csak azt, hogy ha ennek is elszakadna vagy elveszne a drótja, tudnák-e pótolni, és mennyiért. Nos erre tudtak válaszolni, a modemből az NT-be menő drót ára 28 ezer Ft. Több kérdésem nem volt.
Hát ez nagy szívás. Amíg működött, addig nagyon jó volt ez a Gericom modem, szabadon mehettem bármelyik helyiségbe a notebook-kal, a benne lévő parányi modemmel. A bajok most kezdődnek. Ahol vettem, ott ez az egy darab volt, gondolom azóta sem foglalkoznak vele. A Gericom Hungary csak széttárta a karját a telefonban, a MATÁV semmilyen tanácsot nem tudott adni. Ebből az a tanulság, hogy maradjon mindenki a fapados megoldásoknál, mert a Zsiguliba akármelyik szaki tud alkatrészt esztergálni, de egy modern jószágba már nem.
Csak olyan eszközt vegyetek, amelyiknek garantált a szervize és az alkatrészellátása. Történetesen ebben a modemben semmilyen diagnosztikai megoldást sem találta, hogy kitaláljam, mi a baja. Gáz.
Elromlott a modemem, valószínűleg egy vezeték szakadhatott meg, csak azt nem tudom, hogy a kártyában vagy a kábelben. Gericom 128K ISDN PC Card-ról van szó. Egy olyan boltban vettem, ahol ez az egyetlen darab volt. A Gericom Magyarország szervize nem tud segíteni, sem kábelük, sem kártyájuk nincs. Nagyon kellene valami megoldás, nincs valakinek ötlete?
Hozzáértők! ha van egy néhány felhasználós, IP -s hálózat ISDN routerrel , és ez akar látni egy másik felhasználót ( vagy hálózatot) ISDN Netmod ( vagy másik ISDN router) mögött. Azt hogy csinálom meg hogy egyszerűen kitallózzam a LAN-on kívüli felhasználót. Gateway be van állítva: Pingelésel routól, Parancsikonnal nem megy, mert csak akkor lát, ha pl. pingeléssel már felépült a kapcsolat az ISDN vonalakon keresztül.
Egyben igazad van: egyetlen készülék esetén a 2. lezáró ellenállás (a busz TE felőli végén) elmaradhat (el is marad), de elméletileg azért ide is illene tenni (azt hiszem, lézetik olyan ISDN végberendezés a jobbik fajtákból, amelyiken a lezárást is tudod kapcsoni, nem csak a vésztáplálási módozatot, mint a Profiset-30 esetében...).
Attól, hogy egy busz rövid, az még busz: a midibusz is busz pedig nincs rajta csukló:-)))
Na viccen kívül: ez egy szimetrikus kétirányú feszültség-meghajtásos adó-vevő párosokkal fentartott (megvalósított) adatátviteli mód (egyebek között ezért is illik sodrott érpárakkal kiépíteni, ha nem is CAT 5 UTP minőségűekkel...), ezért a legkisebb vezetékszakaszhoz is kell lezáró ellenállás (mindkét végére), hogy ne lépjenek fel reflexiók (lévén négyszögjelekhez közelítő jelek haladnak itten, a felharmónikus tartalom egész szép magasságba mehet).
nagyon egszerűen ki lehet próbálni (elmélet ide, 12 évnyi gyakorlat oda, én is kipróbáltam!): fogod a Profiset-30-as ISDN telefonodat ami a hozzá adott tán 1 m-es 4 eres kábellel csatlakozik az egyik S0 busz csatiba az NT-n.
A másik S0 csati ÜRES legyen!
Aztán a buszlezárást az NT-ben (az egyik kis "dip"kapcsolóval, SW1, jobbra lévő a kettő közül) kikapcsolod (felfelé) és nagy csodálkozásodra az eddig szuperul működő ISDN készülék vagy nem csinál semmit, vagy brekeg-kettyeg-kerreg csupán!
Viszont ha 2 ISDN kütyüd lóg az 1-1 S0 dugóba kötve, akkor (a leírás szerint is) KI KELL kapcsolnod ezt az SW1-et, mert a lezárást a két ISDN TE fogja adni és a busz közepén (kb és elvileg) helyezkedik el az NT.
A bővített (magyarán: hosszú kiépítésű 500...1000m) buszoknál már csak egy csatlakozót használhatsz fel (nem lehet T-kiépítés) ÉS mindig kell lezárás. (Nagyon nagy - 1000m körüli - távolság esetén már így is csak egy végberendezést használhatsz és azt is csak a busz túlvégén!
Szóval szépen ki van találva ez az S0 busz, de azért rendesen kell bánni vele... :-)))
Mindenkinek szép (myugodt és emelkedett) ünnepet kívánok!