Keresés

Részletes keresés

olvas0 Creative Commons License 2012.11.02 0 0 935

ja béke, de öntsünk már tiszta vizet a pohárba :)

éves 50000 melegviz számla az havi 4166 forint ami kb 10-11m3 50fokos viznek felel meg- ez azért igen csak sok(pláne hogy az 20-22 m3 havi vizfogyasztást feltételez ami már nem éppen átlagos lakossági... ) de ehhez közöm nem van, viszont de és ennek a 75-80%át meg tudja termelni a 300literes tartályal a 40csöves rendszer??? ez napi 367liter 50 fokos viz.... Hát ha igy van ahogy irod és a téli hónapokban is fedezi mindezt akkor valóban kijön a 400000-es beruházással a 8éves megtérülés. Azért egyet szögezzünk le amellett hogy fenntartásokkal kezelem de lelked rajta mert akár igaz akár nem engem nem érint se számla se megtérülés ügyileg ez a rendszer, de azért nem egy általános eset.... Mondjuk 400000ért egy havi 10-11m3 50 fokos vizet biztositó rendszert én igazából már nem is néznék megtérülés oldalról, ennyiért egy ilyen rendszer már ingyen volt... :)

Részemről lezárnám ezt az eszmecserét, túl azon hogy OFF, nekem már hihetetlen is... Mindenesetre gratulálok hozzá és hosszú probléma mentes éveket kívánok a rendszeredhez. Én maradok egyenlőre gázfogyasztó :)

Előzmény: Törölt nick (934)
Törölt nick Creative Commons License 2012.11.02 0 0 934

Azthiszem megint nem olvastál figyelmesen és kiragadsz egyes dolgokat a teljesből. Kicsit korrigálnék ismét.

"sikerült igen drága mosógépet vegyél ami kezeli a melegvizet ezért ott is hasznát veszed"

Nem, nem vettem, megint hibás a következtetésed (ez a nhit, emrt te ezt hiszed). Feltételezel továbbra is dolgokat, amik alapján levonod a hibás végeredményt. Átalakítottam egy meglévőt 10.000 alatti összegből bontott anyagokból saját elektronkiával. Gyárit én se vennék az elképesztő magas ára miatt.

"Egyébként hogy mennyit sporolsz vele azt nagyon egyszerűen ki tudod számolni ha ugyanazon programot lefuttatod melegvizzel és hidegvizzel és méred fogyasztásmérővel"

Köszi a tanácsot, de ezt már 4 évvel ezelőtt megtettem. Egyébként ez eléggé mosogép-program függő. A különbségnek meg nincs köze a gázfogyasztáshoz, amit nyerek vele, hanem a villamos energiafogyasztást tudja valamennyire csökkenteni. Ugyebár a mosógép fogyasztásának legnagyobb része a víz felfűtése.

"Érdemes venni egy ilyen ketyerét 2-3ezer forintért, na de vissza a lényeghez."

Nálam ennél komolyabb játékszer üzemel.

"kb 2000forintba lenne benne gázzal a melegvized"

Nekem sajnos továbbra sincsen meg ennyiből a havi melegvízem, hanem éves szinten olyan 45-50 közé tehető. Ennek 75-80%-át tudom nagyságrendileg előállítani a kollektorral, a maradékot ma már elsősorban fával. Hogy miért nem az messze vezet, és már nem is topictéma, de dolgozom rajta hogy kevesebb legyen. Viszont ennek olyan okai vannak, ami nem rajtam múlik.

Nem mondom, hogy sose használok gázkazánt vízmelegítésre, de ez éves szinten max pár alkalom. Viszont ez nagyon évfüggő. Volt olyan év, amikor - erős túlzással - szinte egész télen jól dolgozott a kollektor, volt, hogy nyáron hosszabb időszakban is szinte sehogy. Nehéz azt is számszerűsíteni, hogy a bekövő 10 fokos vizet felnyomja 30-ra valamilyen mennyiségben, és utána az egyéb hőforrásnak kevesebbet kell melegítenie. Kiszámolni ki lehet, ha tudod a pontos értékeket.

"Onnan indultunk hogy a rendszered annó kb 650000volt"

Na ebben már van fejlődés, legalábbb nem mondod már azt, hogy 1 Milla :-). Nekem nem került ennyibe se, mert ebbe pl belevettem a munkadíjat is, ami én voltam, és nem fizettem ki másnak. De nyílván nem mindenki (tudja) megcsinálni magának, ezért mondtam a fenti összeget, meg le lehet fordítani órabérre.

"se a fagyállót ami ugye nem is kell neked"

Ez is jó hír, mert korábban állítottad, fagyálló nélkül nem működhet :-).

"el kell osztani a 400000 forintot 24000"

Korábban is írtam, de itt is, nálam az osztásnál a nevező nem 24000, és innetől kezdve semmi sem stimmel.

"És neked egyébként ki van építve a napelem a napkollektor és a gáz rendszer is...."

Megint egy feltételezés rossz következtetéssel, és a fele igaz talán.

Építkezés elején legegyszerűbb gázkazán, mert valami fűtés legyen novemberben, de már előkészítve másra is a rendszer. Utána jött a kollektor valóban (azt már nem is mondtam, hogy megújulós hitelből....). Viszont a napelemes rendszerben eléggé tévedsz. Csak egy kis sziget üzemszerűségem van, ami inkább szünetmentesnek felel meg. Oka, hogy többször is volt nálunk áramszünet, majd emiatt egyszer komoly gőzgéppé változott a vegyestüzelésű kazán. Akkor össze lett rakva egy kis szünetmente cucc, ami később kapott "kicciocco" napelemet, durván 120W teljesítménnyel, amorf kivitelben. Ez azóta nagyjából ellátja a gépészetet, de a kiváltó ok ez volt.

Ezt nem nevezném napelemes rendszernek.

"ez az amire azt irtam hogy világégésre készül valaki- amit egyébként tökre meg tudom érteni ha 4-5éve épitkeztél."

Ismét érzem a jó szándékot soraidban.

Ha jönne netán a világégés, nem hiszem, hogy bármit is jelentene, hogy van-e kollektorom vagy nincs. Nagyobb problémák lennének ennél. Pl hogy mit eszünk....

"A sötétzöldet pedig azért irtam mert abban hinni kell azzal se tudok mit kezdeni."

A mondat második felében teljesen igazad van! A hit. Te hiszel valamit a rendszeremről, még azt se tudod mennyit fogyasztok és miért, nem tudod mit mérek, mennyit fizetek a gázért, de leírod, hogy 17 éves megtérülési időm van. Saját magaddal hasonlítod össze, a saját fogyasztásoddal és rendszereddel, neked hogy lenne. Ha neked annyi a  fogyasztásod amennyi, akkor teljesen más rendszer kellene teljesen más köntösben, és almát hasonlítunk körtével.

És még egy: rendszerben illik gondolkodni. Mondjuk legyünk fellengzősek, és hívjuk energetikai rendszernek. Ennek csak egy része a napkollektor, ami hozzá van illesztve a nagy egészhet.

Peace! :-)

Előzmény: olvas0 (932)
olvas0 Creative Commons License 2012.11.02 0 0 933

Az átlag villanyszámla valami 10-12ezer forint/ho- most nem találom a ksh statisztikát de a honlapon fent van... Az évi 120-144 ezer forint- tudod mit legyen 150000 aminek a 8%-a kereken 12000 forint

Drágám most nem azért a 20asért de 2,5millió 8%-a 200000 és azért ez az OTP ha egy kicsit jobban keresgélsz akkor 11,5%-ot is megkaphatsz máshol tőke és hozamgaranciával ami már 287500, majdnem duplája az éves villanyszámlának és 2,5millió likvidebb mint a napelem a tetőn amit ha xarba lennél jó ha feléért el tudnál adni 1-2hónap alatt....

Előzmény: Törölt nick (929)
olvas0 Creative Commons License 2012.11.02 0 0 932

Először is szeretném leszögezni hogy nem vitatkozok és nem akarok kötekedni, csak szeretem a matekot!

Szóval, igen egyszerű kérdést tennék fel, mennyi az éves vízfogyasztásod? Évi 120m3??? kb havi 10? NAgyjából ez az átlag. Ennek általában 1/3-adát szokták számolni a gépészek, de én nagyvonalú leszek és számoljuk a felét melegvíznek- pláne hogy sikerült igen drága mosógépet vegyél ami kezeli a melegvizet ezért ott is hasznát veszed.... (egyszer én is akartam venni de kimatekoztam és nekünk nem jött ki hogy megérné... Egyébként hogy mennyit sporolsz vele azt nagyon egyszerűen ki tudod számolni ha ugyanazon programot lefuttatod melegvizzel és hidegvizzel és méred fogyasztásmérővel.... Érdemes venni egy ilyen ketyerét 2-3ezer forintért, na de vissza a lényeghez.

Szóval ha te havi 10m3 vizet fogyasztasz és annak a fele a melegviz akkor havi 5m3 melegvizet termelsz- ami közel azonos az én fogyasztásommal tehát neked is kb 2000forintba lenne benne gázzal a melegvized... Onnan indultunk hogy a rendszered annó kb 650000volt de kaptál támogatást és igy már csak 400000be került. A havi 2000es melegviz évi 24000huf (12x2000) akkor ha semmit nem veszünk figyelembe - se a motorod fogyasztását se a karbantartást, se a fagyállót ami ugye nem is kell neked, akkor csak simán el kell osztani a 400000 forintot 24000 és igy máris ki jön a 16,6 azaz majdnem 17 év..... Továbbra is mondom csak a matek miatt számolgatok itt és nem kötekedem!!!! És neked egyébként ki van építve a napelem a napkollektor és a gáz rendszer is.... (?) NA ez az amire azt irtam hogy világégésre készül valaki- amit egyébként tökre meg tudom érteni ha 4-5éve épitkeztél. A sötétzöldet pedig azért irtam mert abban hinni kell azzal se tudok mit kezdeni. Tehát mindkettőt tiszteletben tartom és megértem, sőt hajrá, de a matek mást mond mint a hit....

Előzmény: Törölt nick (930)
Törölt nick Creative Commons License 2012.11.02 0 0 931

Egy nullával kevesebb

3-3500

Előzmény: Törölt nick (930)
Törölt nick Creative Commons License 2012.11.02 0 0 930

Valószínűleg nem olvastál figyelmesen....

Nem írtam 7 éves megtérülést támogatás nélkül, hanem jóval többet (11-12 év). Azt írtam támogatással jöhet össze a 7 év (nagyobb támogatással meg kevesebb). Ez adott esetben a napelemre is ugyanúgy áll. Ha beleveszem a támogatást, akkor kevesebb mint 400.000 ben volt a rendszerem, így jöhet ki a 7 év, ezt ís írtam. Légyszi most ne azon kezdjünk el vitázni, hogy ki és miből is fizeti a támogatást....

Innentől kezdve viszont az összes számításod hibás, hogy mennyi milyen fokos vizet használok fel. Nincsen ekkora melegvíz fogyasztásom, amit te kiszámoltál félreértelmezett adatok alapján. Éves szinten durván 40-50.000 ft.-t spórolok vele, időjárástól, használattól függően. És azt is kihagytad a számításból, hogy mosó és mosogatógép is erről megy, ami szintén nem elhanyagolható (főleg a mosógép, a mosogatógép a pár literjével nem sokat kavar bele).

Semmi nem történt okosba, hanem számlásan boltban megvéve, ahogy leírtam már csak a pályázat miatt is. Sőt, még hozzáadtam a bruttó munkadíjat is a számításnál, pedig azt nem is fizettem ki. De hogy számoljunk azzal, mert úgy korrekt.

Mindent egybevéve 12 év körüli megtérülkési idő a valós nagyságrend egy jól optimalizált rendszernél támogatás nélkül ha működik, és nincs baj vele ennyi ideig (ez persze eléggé valószerűtlen). Már amennyire manapság a jövőbe lehet látni.

Egy költség lemaradt, ami még valóban teheli a rendszert. Az a szívattyú áramfelvétele, elhasznált kWh-ja. Ezt azért nem vettem bele, mert napelemes rendszerről működik a komplett gépészetem, így nehéz lebontani, hogy most ebből a napelemes rendszer aránya mennyi is. Nem lehetetlen megmérni, korábban megtettem, ami forintra átválta nagységrendileg évi 3-35000 ft körüli költségként jelent meg. Monjuk azóta egy sokkal energiatakarékosabb szívattyúm van, jóval kevesebb fogyasztással.A PLC-be egy újabb szofvert kellene írnom, és akkor ezt is tudnám mérni, de most van fontosabb dolgom is.

Az utolsó mondatoddal nem tudok mit kezdeni.

Előzmény: olvas0 (927)
Törölt nick Creative Commons License 2012.11.02 0 0 929

a bankbetét még jobb befektetés 2,5milliónak mint a napellem..

Megnéztem az Energiahivatal honlapján a villamos energia árának alakulását hosszútávon.

20 év alatt éppen a négyszeresére emelkedett.

Ez megfelel évi 7%-os növekedésnek.

Ma az OTP honlapján akciós lekötésként 8%-ot kínálnak, ebből le kell vonni a kamatadót.

Előzmény: olvas0 (928)
olvas0 Creative Commons License 2012.11.02 0 0 928

igen kicsit jobban beleolvasva a topikba nekem is kezdett derengni valami ilyesmi csak nem tudtam nevén nevezni a gyereket.... Ráadásul nem is értem mit számoltam 400eft számlát évente mert az csak 200 úgy meg a bankbetét még jobb befektetés 2,5milliónak mint a napellem... Esetleg még pár év és vissza nézek ;)

Előzmény: mediterro (926)
olvas0 Creative Commons License 2012.11.02 0 0 927

tudod mit elhiszek neked mindent hogy ennyibe került, okosba számlával akcióval szerencsével esti csillagfénnyel, DE az általad említett 500000 forint 7év alatti megtérülése azt jelenti hogy havi 6000forintos melegvízszámlád van- ami hát nem tudom hányan vagytok de elég soknak tűnik.... kb 12-14m3 50 fokos vízet havonta... Még erre is azt mondom hogy 5gyerekkel nagycsalád nagyszülőkkel simán, na de azt ne  mondjad már nekem hogy ezt a havi 14m3 50 fokos vizet neked ez a 40 cső kitermeli az év minden hónapjában... január, február...??? egyébként ez kb 460 liter 50fokos  viz naponta a 300literes tárolódból.... nem gondolod hogy ez valahol sántít????

A másik: nekem nincs kollektorom de én se fűtök márciustól októberig.... a gázzal elenyésző adott mennyiségű viz előállítása... 2000forint kb 4,5-5m3 50fokos viz havonta ez napi 160liter 50fokos víz... 5 főnek kényelmesen elég és mégegyszer írom 2000forint.... 500000/2000 = 250 hónap mondjuk én nem számolnék 12 hónappal / év csak jó esetben 10el de nem kötekedem mert a 250 hónap is közel 21év............ nem 7-8 hanem 21.....

Persze ha valaki világégésre hajt vagy sötétzöld az megint más kérdés de akkor a gazdaság és megtérülés szavak ne keveredjenek bele ugyanazon mondatba.... szerintem....

Előzmény: Törölt nick (924)
mediterro Creative Commons License 2012.11.01 0 0 926

Sziasztok!

Olvastam a hozzászólást + a linket. 

Az oldalon látott ár nem fedi a valóságot, azaz mese. Nincs benne anyag + munkadíj, túlfeszvédelem, védőföldelés, és ezek készreszerelése.

Mint amikor egy 2012-es évjáratú tehát új bézs bőrös kanyarkövető xenonos Ford Mondeo-t hírdetnek 5 milkáért, miközben 10 misi lenne.

Amikor mész érte, akkor kiderül, hogy motor nincs benne, az plussz egy milka, váltó sincs, még egy milka, gumik sincsenek felnivel 5 kiló stb...

Tehát fenntartással kell kezelni az árakat.

Előzmény: olvas0 (918)
Törölt nick Creative Commons License 2012.11.01 0 0 925

2 db 20 csőves, összesen 40 csöves

Előzmény: Törölt nick (924)
Törölt nick Creative Commons License 2012.11.01 0 0 924

Mivel kicsit nekem is szólt....

Nekem kijött majdnem a feléből, de nézzük részletesen

2 db 40 csöves kollektor - 2x110.000 ft    -   azaz 220.000.

1 db Drazice 300 literes két hőcserélős plusz fűtőpatronos HMV tartály - 170.000. Ez ma már valóban drágább, a forgalmazónál 240 körül van.

DB tartály, szívattyú, csővek, szerelvények, reflektor lemez, stb - 100.000

Csőszigetelés - 30.000

Vezérlő 25.000

Kértem a komplett szerelésre árajánlatot, ami 100.000+Áfa lett volna 5 éve. A szerelést magam csináltam, kivételt képezik ez alól a kollektor felhelyezése a tetőre, mert a feleségem sűrűn aggódó pillantásait szerettem volna elkerülni. Azaz ennek felét fizettem ki.

Ez így összesen durván 650.000 Ft Áfásan, ebbe azt is beleszámolom, ha nem én szereltem volna. A valóságban így durván 60ezerrel olcsóbb volt.Azt se számolom bele, hogy olcsóbb kazánnal megúsztam, mert szinte egybe készült a gépészettel. Így nem volt szükségem kombi kazánra, csak simára, ami szintén 30-80 ezer különbség típustól függően.

Áfásan minden, mert sikerült nyerni anno a NEP-en, és minden számlára kellett, különben sokminden megoldható lett volna, többek között a kollektor is. De nem tisztességtelenkedünk, az csak az állam alapvető joga :-). A pályázaton nyert összeget nem vontam le az árból, nem azzal számoltam a megtérülést. Az tovább lejönne.

Ha minden ilyet levonnék - pályázat, olcsóbb kazán, saját munka - akkor 500 alatt lennék bőven, de ne ezzel számoljunk.

Kb. másfél évig vezettem a  fogyasztási adatokat stb. nem részletezve a számításaim, eszerint ilyen formán a megtérülés 10-12 év közé esett volna nagyságrendileg. Csak azért nagyságrendileg, mert nehéz megmondani, mi lesz 10 év múlva. Milyen lesz a pénzünk, mennyi lesz az infláció, energiaár, milyen lesz a fogyasztási szukásunk, lesze,-e valami baja, mennyien fogjuk használni, stb.

Bajom sajnos idén volt vele, de azt valahol magamnak is köszönhetem. Az eredményeképpen DB tartályt és szívattyút kellett cserélnem, a kettő együtt 40.000 ft körüli kiadás volt. Ez mondjuk 1-1,5 évvel kitolta a megtérülést.

H levonom azt, hogy ténylegesen nekem mennyibe került, akkor olyan 7-8 év jön ki - legalábbis gazdaságilag amire lehet tippelni.

Fagyálló: nem kell minden rendszerbe fagyálló, nézz utána kicsit, mielőtt ilyet állítasz. Sőt, a DB rendszernek kifejezetten hátrányos!

Az árak az 4-5 évvel ezelőtti árakat tükrözik, azóta pár dolog elmászott..

És még annyi, hogy a mosógép és a mosogatógép is erről megy.

Illetve egy gondolat: akkor több ok miatt is belevágtam, pedig nem álltam olyan jól, hogy kidobandó pénzem legyen az építkezés közepén. Viszont azt mondtam, ha most összejön, későbbi rezsiköltségünkent igen jelentősen csökkenteni fogja, és nem tudom mit hoz a jövő. Baromi jó dolog / érzés, hogy idén pl. március-október között gyakorlatilag csak egyszer kellett bekapcsolni a kazánt két felfűtés erejéig, egyébként meg végig ki volt kapcsolva. Télen meg már egyszer se kell emiatt bekapcsolni, mert fával megoldjuk, de ez már más tészta, nem ide tartozik.

Törölt nick Creative Commons License 2012.11.01 0 0 923

Egy orat beszelgettem a sráccal a dologról.

a paneleket egy ismert cégtol vette áfa nélkül - volt ott jo ismerőse - az invertert mert kulföldrolhozatta.

most már az az osztrák cég szállít mo-ra is akkor meg nem tett ilyet.

A tobbi saját kivitelezés volt.

Előzmény: olvas0 (921)
olvas0 Creative Commons License 2012.11.01 0 0 922

na hát ez már 2,4millió... az már úgy hihetőbb... megtérülés 6év... az se rossz, de a közel 2,5millió már nem az a kategória amit kidobok az asztalra plusz igazából annak a kamatai az éves villanyszámlám 60%-a és akkor a pénzem is megmaradt.... az 1-1,5 millió és az 5év alatti - pláne 4év alatti- megtérülés ami hivogató számomra... de van egy olyan sanda gyanúm jobban belegondolva hogy ez a 950+áfa a végére ugyan úgy kb 2,4 lenne mindennel együtt....

Előzmény: szerelő (919)
olvas0 Creative Commons License 2012.11.01 0 0 921

ÉS mi kellene még ehhez hogy használhassam??? Nekünk évi közel 400000 a villanyszámlánk, full déli fekvésű a ház, mondjuk 14 panle nem biztos hogy elférne a 45fokos tetőn, de van még egy 45nm es 10fokos dőléső terasztetőm- ha ennek lenne értelme.....  HA 1,5ben megállna akkor a negyedik évtől kvázi ingyen volt a rendszer is meg az áram is, de ez nekem nagyon mese habbal kategória.... mit kér enni évente??? Milyen karbantartási költségei vannak???

Ezt még ráadásul pályázattal és akkor még a bilibe is belelóg a kezem.... ???

Előzmény: Törölt nick (920)
Törölt nick Creative Commons License 2012.11.01 0 0 920

Szerintem nincs.

Saját szememmel lattam egy redszert saját kivitelezésme 1 milla volt. Áfa nélkül. Az meg lett sporolva.

szerelő Creative Commons License 2012.11.01 0 0 919

Engem pl ez felizgatott, de tuti van benne valami átverés mert iszonyú olcsónak tűnik:

Itt van még egy "ajzószer" http://www.geothermia.hu/  :)

olvas0 Creative Commons License 2012.11.01 0 0 918

szintén OFF

bocsánat hogy belevaú de ennél mégegyszerűnne leírom és szerintem a megtérülést HMVnél innen kéne nézni mindenkinek.... Szóal mi pl 5-en vagyunk és a HMV-nk gázzal havi 15m3 kb 2000huf ami évi 24000huf... Ha a rendszer tényleg csak 500000-be kerül ami azért kamu mert egy normális tartály leszigetelve kb ennyi- bár lehet hogy azóta olcsóbbbak lettek- és akkor még a kollektorról nem is beszéltem de 5ünknek simén kellene 15-20tábla hogy ugyan ezt a mennyiségű és hőfoku konfortot biztositsa, de mindegy legyen mese habbal és kerüléjön csak 500000huf, még igy is 20 év a megtérülés!!!!!!

Miről beszélünk????és akkor ingyen szerelték??? Nem kell semmit költeni karbantartásra??? ja és ha nincs benne fagyálló akkor sokáig nem fog működni.... Kamu az egész, ott jó ahol nem lehet máshogy megoldani- de szerintem ott is olcsóbb egy vízróteres pellettkazán..... nyáron meg 200méter 32-es KPE cső is megtermeli azt a meleget amit egy elszigetelt helyen felhasználnak....

ON

A napellemek viszont engem is érdekelnek, olvasgatok vissza de sajna túl sok konkrét rendszer - talán nem véletlenül- nem nagyon van.... Engem pl ez felizgatott, de tuti van benne valami átverés mert iszonyú olcsónak tűnik:

3600KWH 950Eft+áfa??????

Előzmény: ShaReRe (912)
Törölt nick Creative Commons License 2012.11.01 0 0 917

"mert akkor adja a legtöbb forró vizet, amikor senkinek sincs rá annyira szüksége."

Ezt bevallom nem értem. Én nyáron is ugyanúgy fürdők, mint télen, sőt talán sűrűbben is. HMV ugyanúgy kell télen is nyáron is.

"Szóval roppant alacsony hatásfokú cucc"

Ha a napkollektor alacsony hatásfokú, akkor a napelem milyen?

"30 db-os vákumcsöves rendszer bekerült egy 1M-ba,"

Nekem a 40 csőves került a felébe.....

"Megtérülés? Talán 20 év?"

Ez azért kicsit soknak hangzik....

"csövek széthasadnak, fagyálló utántöltés."

Nem tudom mitől hasadna szét a rézcső, eddig nem lhallottam sopse ilyet napkolelktoros rendszerben. Az enymben ráadásul fagyálló sincs....

"Nem éri meg a befektetett pénzt és energiát."

Ha a fenti állítások igazak lennének, valóban nem érné meg vele foglalkozni gazdasági szempontból sem. De szerencsére a valóságban működő rendszerek nem így viselkednek, mint amit te leírtál.

mimi_bacsi Creative Commons License 2012.10.30 0 0 916

Van-e fizetési kötelezettsége van a fogyasztónak, a szolgáltató felé ha nem azonos a megtermelt villamosáram felhasználás végpontja mint a megtermelt villamosáram előállításának végpontja? (A cég az egyik telephelyén megtermel annyi villamsoráramot, amennyit a három telephelyén elfogyaszt)

Ebben az esetben van-e rendszerhasználati díj és hálózathasználati díj fizetési kötelezettsége a fogyasztónak?
Ebben az esetben van-e különbség a HKE (Háztartási Kiserőmű) vagy annál nagyobb méretű rendszerek fizetési kötelezettsége között?

Ha lehet a törvényi szabályozás konkrét száma, pontja érdekel!

ShaReRe Creative Commons License 2012.10.25 0 0 915

A rendszer méretezéséhez mások éves, havi lebontású adatai sztem nagyon jó alapot adnak. Én épp ez alapján döntöttem el, hogy elég lesz egy 3kW-os rendszer, ha meglesz rá a pénzem :)

Előzmény: mimi_bacsi (914)
mimi_bacsi Creative Commons License 2012.10.24 0 0 914

Olyan nincs-e, amibe - a javasolt táblázathoz hasonlóan - betápláljuk azokat az adatokat, amelyek a rendszer méreteire vonatkoznak és a táblázat kiszámolja a várható - időjárást figyelembe véve -, milyen villanyáram termelés várható? :-)

Előzmény: Törölt nick (909)
Törölt nick Creative Commons License 2012.10.24 0 0 913

Oké.

ShaReRe Creative Commons License 2012.10.24 0 0 912

Saját topikom, de ezt itt OFF-nak tartom, tehát

OFF

Régebben már írtam, saját tapasztalat, hogy HMV-re sem igazán jó, mert akkor adja a legtöbb forró vizet, amikor senkinek sincs rá annyira szüksége. Amikor pedig jó lenne, talán 10 fokot emel a bejövő víz hőjén. Szóval roppant alacsony hatásfokú cucc. Amikor én kísérleteztem vele, nem volt még kulcsrakész változat, ennek megfelően egy 30 db-os vákumcsöves rendszer bekerült egy 1M-ba, sajna. Megtérülés? Talán 20 év? Vízpumpa tönkremegy, csövek széthasadnak, fagyálló utántöltés... Nem éri meg a befektetett pénzt és energiát. Szvsz.

Előzmény: Törölt nick (911)
Törölt nick Creative Commons License 2012.10.24 0 0 911

Én a napkollektort jónak tartom, de csak a HMV készítésig (vagy úszómedence)

Azért érdemes figyelni rá, mert egy nagyságrenddel kisebba beruházási költségigénye.

Előzmény: ShaReRe (910)
ShaReRe Creative Commons License 2012.10.24 0 0 910

Nagyon szemléletes! Márciustól októberig hozza a formát. Sokkal jobb hatásfok, mint egy napkollektor!

Előzmény: Törölt nick (909)
Törölt nick Creative Commons License 2012.10.24 0 0 909

Van ilyen lebontás rengeteg.

Az 1100 kWh valóban az éves összes mennyiség.

Ezt érdemes megnézni!

Előzmény: ShaReRe (908)
ShaReRe Creative Commons License 2012.10.24 0 0 908

Havi lebontású statisztika is rendelkezésre áll? A kb. 1100kWh/év érték ugye 1kWe napelemre alapoz?

Előzmény: Törölt nick (904)
mimi_bacsi Creative Commons License 2012.10.23 0 0 907

Köszönöm a válaszaitokat, sikerült kiszámolni...:-))

Törölt nick Creative Commons License 2012.10.23 0 0 906

http://napelem.dvit.hu/napelem-mukodesi-elve

Ha valakit érdekel egy kis leirás.

Előzmény: Törölt nick (899)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!