Hogyan értelmezed Példabeszédek 23:31-35 szakaszt?
a.) Itt Salamon a vörös bor veszélyeire hívja fel figyelmünket, tehát a fehér bor, illetve egyéb alkohol tartalmú ital fogyasztását nem kifgoásolja.
b.) A vörös bort igyuk - csukott szemmel -, egyéb alkoholtartalmú italt fogyaszthatunk - nyitott szemmel is.
c.) A yayin (héber Ószövetség), illetve az oinos (görög LXX) szó erjedetlen szőlőlét is jelenthet, tehát itt Salamon az erjedetlen szőlőlé nézésének erkölcsi veszélyeire hívja fel figyelmünket.
d.) A yayin (héber Ószövetség), illetve az oinos (görög LXX) szó erjedetlen szőlőlét is jelenthet, tehát itt Salamon az erjedetlen szőlőlé fogyasztásának erkölcsi veszélyeire hívja fel figyelmünket.
e.) A yayin (héber Ószövetség), illetve az oinos (görög LXX) szó erjedetlen szőlőlét is jelenthet, tehát itt Salamon az erjedetlen szőlőlé nézésének egészségügyi veszélyeire hívja fel figyelmünket.
f.) A yayin (héber Ószövetség), illetve az oinos (görög LXX) szó erjedetlen szőlőlét is jelenthet, tehát itt Salamon az erjedetlen szőlőlé fogyasztásának egészségügyi veszélyeire hívja fel figyelmünket.
g.) Az Írás szelleme alapján Salamon itt a vörös bort az alkohol tartalmú italok gyűjtőfogalmaként használja, s erkölcsi szempontból kifogásolja, ezért óva int fogyasztásától.
Jó, ez egy vélemény. De nekem van egy kazalnyi könyvem, ami mind azt mongya, hogy bor. És van egy darab könyvem, ami szintén azt mondja. De ismét mondom, sajtószabadság van, simán kiadhacc olyan bibliát, ahol a neked nem tetsző helyeken mustnak fordítod a bort. Mellesleg nekem ais van néhány olyan hely, ami nem teszik. Ilyen például, hogy a lévitáknak kell adni a tizedet. Miért nem nekem? Vagy, hogy akit feleségül kértem, az köteles hozzám jönni és engem boldogítani mindvégig. Ki kéne adni egy bibliát ezekkel a változtatásokkal. Hallottam feminista bibliáról: "Mi Anyánk, ki vagy a mennyekben...."
Értem, tehát számodra előrébbvaló egy honlap írása, mint Isten Igéje; lehet, h másnak Isten Igéje előrébbvaló, mint egy honlap emberi okoskodása, erre nem gondoltál:((
Azért adta a bort, h nézzék vagy hogy igyák? Jézust vádolod, h szemben ment az Írással, Jézus vádol téged, h szembe mész az Írással, és mi Jézust követjük, nem Tafkót, tehát buktad:)) A ne nézd a bort pedig azt jelenti, h ne nézd a bort, a többi emberi okoskodás:))
1. Az alkohol fogyasztását az Írás erkölcsileg kifogásolja. Ha Jézus részeg embereknek adott volna még alkoholt, akkor még egy kocsamai szintet sem ért volna el (ittas embert nem szolgálunk ki).
2. Ám, ha színjózan embereknek adott is volna alkoholt, akkor szembe ment volna az Írással (ne nézd a bort).
3. Ha a ne "nézd a bort" elv szerint
a.) nem nézzük, hanem isszuk (csukott szemmel),
b.) fehér bort iszunk (csak a vöröset említi az Írás),
c.) fogyasztunk pálinkát (csak a - vörös - borról beszél Salamon),
DE azt észrevetted, hogy néhány nap alatt mekkorát fordult az érvrendszered? -az elején még arra hivatkoztál, hogy ha bort adott volna Jézus a részeg bandának, akkor rosszabb lenne egy világi kocsmárosnál. Ez ugyebár világi előírás, nincs ilyen passzus a bibliában. -utána jött a Sola Scriptura -aztán valamiféle külföldi honlapok, amiből egy kukkot sem értek, de biztosan úgy van -aztán amikor alkalmaztuk a Sola Scripturát, akkor mingyár jött a szellemi értelmezés -Amikor mi is a hagyományt kezdtük előhozni, akkor jöttél az ember rendelések elvetésével.
Most akkor Sola Scriptura, vagy Szellem? Emberi rendelések elfogadása, vagy elvetése? Legalább legyél konzekvens.
Semmi gond. Kihívnak valami bibliaszakértőt, aki elmagyarázza, hogy a sónak pontosan az az íze, hogy nincs neki íze. Ugyanis meg van írva: "Minden te ételáldozatodat pedig sózd meg sóval, és a te ételáldozatodból soha el ne maradjon a te Istened szövetségének sója; minden te áldozatodhoz sót adj." (3Móz 2/13)
Szövetség sója. Mivelhogy a szövetségnek nincs íze, mert az egy szellemi dolog, ezért a sónak sem lehet íze.
Nos? Bármit kidumálok. Sőt! Jó pénzért még az ellenkezőjét is.
bor: A Palesztinában bőven termő szőlőből készült erős szeszesital. (Bibliai nevek és fogalmak, 43. old.)
"Jézus testeként, a széder estén szokásos és eredetileg az egyiptomi szolgaságból való szabadulás emlékére fogyasztott bort pedig a megváltó véreként szimbolizálja." (www.zsido.hu)
Isten parancsolatját elhagyva, az emberek rendelését tartjátok meg...Képmutatók, igazán prófétált felőletek Ésaiás, mondván: ez a nép szájával közelget hozzám, és ajkával tisztel engemet; szíve pedig távol van tőlem. Pedig hiába tisztelnek engem, ha oly tudományokat tanítanak, a melyek embereknek parancsolatai...