Nem! De a filmjeiket az E6 eljárás szerint kell előhívni, és úgy is lett kidolgozva. Nem egy sikeres anyag, engem leginkább a Ferrania E6-os anyagra emlékeztetett. Sajnos ff-hez még nem volt szerencsém. Ami nagyon fura, hogy a Filmotec gyárt és árul ORWO prof. anyagokat. Vajon Kahl ff milyen ősöktől származik? Nekem nagyon tetszett az ORWO !:-))) Kíváncsi lennék, hogy miért az E6 vegyszert árulja az amatőröknek? Én a ff cuccot árulnám!
Ismerjük, valaki tavaly ki is próbálta innen, a fórumról. A 122m-es színes S8 is zseniálisan olcsó a kodakhoz képest - csak hát kicsit körülményes hozzájutni, mert az ember nem szolgál ki raktárról, hanem egy-két héttel hamarabb meg kell nála rendelni a filmet, és akkor kivágja meg kiperforálja olyanra, amilyenre kéred. És utána még a posta. Szóval jó egy hónap az átfutási idő.
Sőt a Kodachrome S8-tól az Agfán át az Orwo-ig mindent hívnak!
Ahogy nézegettem, ha valaki itthon vesz előhívó vegyszereket, akkor a 122 méteres ff filmanyag (ezt ők nem hívják) nagyon megéri! Pontosan 15 tekercs 2x8-as, vagy 2xS8-as töltésre elegendő!
Remélem sok örömed lesz a filmezésben neked is, mint valamennyiünknek itt ebben a fórumban. Amit kérdezel, az valóban már több alkalommal megtárgyaltuk, így senki nem akar minduntalan ismételgetni.
Szeretnék segitséget kapni tőletek a super8-as filmezéssel kapcsolatban. Úgyanis sikerült szert tennem egy "ELMO Super 8 Sound 230S-XL" kamerára. Gondolok ilyenre hogy hol lehet filmet venni, előhívatni stb.
Eszembe sem jotott tényleg, ha eljutok odáig kiszerelhetem neked a cellákat is, végülis nincs rá szükségem, de valaki mondja meg mekkora munka az? Remélem nem nagy. Mindenesetre minimum egy hónap várakozási időt kérek azért :) Tényleg, valakinek van kurblija Quarzon? Mintha valaki épitett volna...
A Quarzban a fénymérő szelénjei előtt egy méhsejtrács, meg egy 4 vagy 5 lamellás blende van, ami együtt jár az objektívével, tehát ha a fénymérő blendét elforgatod úgy, hogy a kimért értékkel nagyobbra nyisson, akkor jó lesz. Nemtom meg lehet-e csinálni, de ezt házilag gyorsan szét tudod kapni. Persze így is lesz egy kis tartomány, amit nem, vagy csak nehezen mér, pl. 100 gosztynál 12 fps-n F1.8-2.8... Én simán kiszereltem a fénymérőm blendéjét, mert megszorult és nem engedett 5.6-nál nagyobbra nyitni. Nekem meg köll az az 1.8, ha mán' ott van. Egyébként kézimérek, vagy ha gyorsan kell hát tippelek.
Én is azt ajánlom, hogy a Fomával kisérletezz. A Kodak kicsit drága is arra...de ha "talált" anyaod van és kisérleteznél, hát uccu. De a fordítós vegyszereket kikeverni is elég nagy előkészületet/szettet kíván. Ha meg kintről rendelsz vegyszerszettet, hát árban ugyanott vagy, mintha a Szilárdhoz elküldenéd, ráadásul a minőége is jobb.
Ha nem akarsz csalódni, akkor inkább a Fomát hívd! Vegyszert a Fomához kapsz a Wittnertől is vagy megkeverheted magad is. A Kodakot csak a saját vegyszereiben tudod előcsalogatni jó minőségben. Ezek a vegyszerek 100l-es kiszerelésben vannak. Az első hívás pedig 24'C-on 60ms. Azaz kell hozzá egy gép.
Ki szeretném próbálni végre a Yashica LD-8-amat, de a motorja bedöglött, vagy nem kap áramot. (Eddig ment, csak a keresztfiam megtalálta...) Mindene megy, zoom, fénymérő, de a filmet nem viszi, meg se nyekken a motor. Szétszedtem, de nem tudom hogyan férhetek hozzá a markolat belsejéhez, vagy a motorhoz. Nem ismeri véletlenül valaki?
Hoppá, közben rájöttem a megoldásra: szedd szét, és görbítsd el az ampermérő mutatóját annyival, amennyivel kevesebbet mutat! Kicsit fapados megoldás, de végülis miért ne?