Keresés

Részletes keresés

Tafkó Birgut Creative Commons License 2007.06.25 0 0 617

"mit ajánl Lemuél király?"

Legalábbis az anyja Lemuelnek. Alkoholt. De kinek? Az elveszendőnek! Ki az elveszendő? Te annak tartod Magad...?

"Egyetek barátim, igyatok, és részegedjetek meg, szerelmesim!"

Na, most az a kérdés, hogy az a szó, amit itt használ, csakis alkoiholos befolyásoltságot jelenthet...?

"Úgy tűnik, hogy a részegség önmagában értéksemleges. "

Értéksemleges, ami kizár az üdvösségből...?

Előzmény: Báthory Ödönke (615)
thghgh Creative Commons License 2007.06.25 0 0 616

"hogy igyon erjedt italt, noha az Írás még a nézésétől is óva int"

Helyesen: Nézésétől óva int. Ne nézd a bort, tehát csak a nézését tiltja, az is csak a te okoskodásod mellyel igyekszel meghamisítani az Igét.

Előzmény: Tafkó Birgut (614)
Báthory Ödönke Creative Commons License 2007.06.25 0 0 615
erkölcs - felhívom a figyelmedet, hogy az erkölcs nem bibliai kategória. Koronként, területenként, közösségenként változik. Ami nálunk hétköznapi öltözet, úgy az USÁban a kurvák öltözködnek (cicanadrág, vagy kilógó bugyi, köldökig dekoltált felső). Svédországban az elfogadott beszélgetési távolság cca 40 cm-el kisebb, mint Ausztráliában. Ezért egy Svédországból odament csajt mindenki kurvának nézett, mert ami neki természetes kommunikációs távolság, az nekik már kihívó.

Ezzel szemben van a bibliai Igazság, ami örök. A biblia tudtommal nem ítéli el az alkoholivást. Ezt csak te (meg az ádventisták) magyarázod bele. Amit tilt, az a részegeskedés, ami már egy életforma. (kívül maradnak a részegesek, részegesekkel együtt se egyetek stb)

Adjátok a részegítő italt az elveszendőnek, és a bort a keseredett szívűeknek.
Igyék, hogy felejtkezzék az ő szegénységéről, és az ő nyavalyájáról ne emlékezzék meg többé.
(Péld 31/6-7)
A keserű szívre mit ajánl Lemuél király? Mustot, mi? Attól lehet csak igazán elfelejtkezni.

Bementem az én kertembe, én húgom, jegyesem, szedem az én mirhámat, az én balzsamommal, eszem az én lépesmézemet az én mézemmel, iszom az én boromat az én tejemmel. Egyetek barátim, igyatok, és részegedjetek meg, szerelmesim!
(Én 5/1)
Mivel édesíti meg a szerelmesét? Mirha, balzsam, méz, bor. Részegedjen meg! Itt sem olvasom negatív kontextusban.

Persze ezzel nem állítom, hogy a részegség pozitív dolog. Nyilván van egy rahedli olyan hely, ahol elítéli és tiltja az Ige. De nem mindig és nem generálisan. Úgy tűnik, hogy a részegség önmagában értéksemleges. Amikor elmegy tőle az ész, akkor gonosz. Amikor megvidámul a szív, akkor nem gonosz.
Ha csak nem itt is must van, de ez már nagyon eröltetett volna.

b
Előzmény: Tafkó Birgut (611)
Tafkó Birgut Creative Commons License 2007.06.25 0 0 614

"Józanok legyetek a borfogyasztást illetően is"

Tehát egyáltalán ne igyatok bort - rá se nézzetek. (Feltételezem, hogy erjedt italra gondoltál).

"Ne rúgjatok be, uralkodjatok magatokon és a boron."

Ezzel egyetértek.

"Élj egy KEVÉS borral"

És keverd vízzel. Ezt Pál mondja Timótheusnak. Attól függetlenül, hogy itt erjedt, vagy erjedetlen szőlőlét (oinos mindkettőt jelentheti) kell ezalatt érteni, Te egészségügyi, s nem élvezeti okoból iszod a bort - vízzel elegyítve - ...?

Vajon Pál az Írással szembemenve ajánlhatja-e egyik legkedvesebb munkatársának, a kegyes Timótheusnak, hogy igyon erjedt italt, noha az Írás még a nézésétől is óva int...?

"A gyomor betegsége esetén borra van szüksége. "

Csak és kizárólag erjedt borral lehet a gyomorbántalmakat gyógyítani ...?

Előzmény: Báthory Ödönke (612)
thghgh Creative Commons License 2007.06.25 0 0 613

"A vörös bort igyuk - csukott szemmel -, egyéb alkoholtartalmú italt fogyaszthatunk - nyitott szemmel is."

Nyitott szemmel is ihatod:))

"tehát itt Salamon az erjedetlen szőlőlé nézésének erkölcsi veszélyeire hívja fel figyelmünket."

Biológiai veszélyeire inkább (befosás)

"erjedetlen szőlőlé nézésének egészségügyi veszélyeire hívja fel figyelmünket."

Nem, itt a bor nézésének egészségügyi veszélyeire hív fel ( szemkárosító hatás:))

"Az Írás szelleme alapján Salamon itt a vörös bort az alkohol tartalmú italok gyűjtőfogalmaként használja"

Ez emberi okoskodás:(( ez marad a te hipotézised, adass ki egy bibliát nyugodtan a te értelmezésedben, és ott szerepelhet bor helyett "minden alkoholtartalmú ital:))

Báthory Ödönke Creative Commons License 2007.06.25 0 0 612
h.) Józanok legyetek a borfogyasztást illetően is. Ne rúgjatok be, uralkodjatok magatokon és a boron. Élj egy KEVÉS borral...

A gyomor betegsége esetén borra van szüksége. A benne lévő savtartalom segíti az emésztést. A mustban még nincs savtartalom. Azt inkább bélbántalmakra ajánlják.
Nagymamámnak 20 évvel ezelőtt a doki heti egy palack egri vöröset írt elő. Környezetbarát, kellemes viselet, nincs benne az a sok műfranc, amivel a gyógyszerekben mérgeznek. Helyrejött a vérképe, és a gyomra is.

Persze ha valaki nem tud uralkodni a boron, annak valóban jobb a teljes tiltás.

b
Tafkó Birgut Creative Commons License 2007.06.25 0 0 611

Hogyan értelmezed Példabeszédek 23:31-35 szakaszt?

a.) Itt Salamon a vörös bor veszélyeire hívja fel figyelmünket, tehát a fehér bor, illetve egyéb alkohol tartalmú ital fogyasztását nem kifgoásolja.

b.) A vörös bort igyuk - csukott szemmel -, egyéb alkoholtartalmú italt fogyaszthatunk - nyitott szemmel is.

c.) A yayin (héber Ószövetség), illetve az oinos (görög LXX) szó erjedetlen szőlőlét is jelenthet, tehát itt Salamon az erjedetlen szőlőlé nézésének erkölcsi veszélyeire hívja fel figyelmünket.

d.) A yayin (héber Ószövetség), illetve az oinos (görög LXX) szó erjedetlen szőlőlét is jelenthet, tehát itt Salamon az erjedetlen szőlőlé fogyasztásának erkölcsi veszélyeire hívja fel figyelmünket.

e.) A yayin (héber Ószövetség), illetve az oinos (görög LXX) szó erjedetlen szőlőlét is jelenthet, tehát itt Salamon az erjedetlen szőlőlé nézésének egészségügyi veszélyeire hívja fel figyelmünket.

f.) A yayin (héber Ószövetség), illetve az oinos (görög LXX) szó erjedetlen szőlőlét is jelenthet, tehát itt Salamon az erjedetlen szőlőlé fogyasztásának egészségügyi veszélyeire hívja fel figyelmünket.

g.) Az Írás szelleme alapján Salamon itt a vörös bort az alkohol tartalmú italok gyűjtőfogalmaként használja, s erkölcsi szempontból kifogásolja, ezért óva int fogyasztásától.

Előzmény: Báthory Ödönke (605)
Báthory Ödönke Creative Commons License 2007.06.25 0 0 610
Száraz, vagy nedves víz?

b
Előzmény: Tafkó Birgut (607)
Tafkó Birgut Creative Commons License 2007.06.25 0 0 607

"De nekem van egy kazalnyi könyvem, ami mind azt mongya, hogy bor."

Az alapján döntöd el, hol az Igazság, hogy kik vannak többen...?

"És van egy darab könyvem, ami szintén azt mondja. "

Erjedt, vagy erjedetlen bor...?

Tafkó Birgut Creative Commons License 2007.06.25 0 0 606

Szíved keménységének mértéke nem csekély...

:((

Báthory Ödönke Creative Commons License 2007.06.25 0 0 605
Jó, ez egy vélemény. De nekem van egy kazalnyi könyvem, ami mind azt mongya, hogy bor. És van egy darab könyvem, ami szintén azt mondja. De ismét mondom, sajtószabadság van, simán kiadhacc olyan bibliát, ahol a neked nem tetsző helyeken mustnak fordítod a bort.
Mellesleg nekem ais van néhány olyan hely, ami nem teszik. Ilyen például, hogy a lévitáknak kell adni a tizedet. Miért nem nekem? Vagy, hogy akit feleségül kértem, az köteles hozzám jönni és engem boldogítani mindvégig.
Ki kéne adni egy bibliát ezekkel a változtatásokkal.
Hallottam feminista bibliáról: "Mi Anyánk, ki vagy a mennyekben...."

Sola Scriptura

b
Előzmény: Tafkó Birgut (603)
thghgh Creative Commons License 2007.06.25 0 0 604

Értem, tehát számodra előrébbvaló egy honlap írása, mint Isten Igéje; lehet, h másnak Isten Igéje előrébbvaló, mint egy honlap emberi okoskodása, erre nem gondoltál:((

Előzmény: Tafkó Birgut (603)
Tafkó Birgut Creative Commons License 2007.06.25 0 0 603

"valamiféle külföldi honlapok, amiből egy kukkot sem értek, de biztosan úgy van"

Ez mitől külföldi...?

http://www.biblia.hu/muv_jkm/jkm_16.htm

Előzmény: Báthory Ödönke (595)
Báthory Ödönke Creative Commons License 2007.06.25 0 0 602
"4. Emberi hagyományra sohasem hivatkoztam..."

a 3-as és az 5-ös hozzászólás együtt.

b
Előzmény: Tafkó Birgut (597)
thghgh Creative Commons License 2007.06.25 0 0 601

"Az alkohol fogyasztását az Írás erkölcsileg kifogásolja"

Bizonyítsd!!!

"Az alkohol fogyasztását az Írás erkölcsileg kifogásolja"

Bizonyítsd, h részegek voltak.

thghgh Creative Commons License 2007.06.25 0 0 600

"szembe ment volna az Írással (ne nézd a bort)."

Azért adta a bort, h nézzék vagy hogy igyák? Jézust vádolod, h szemben ment az Írással, Jézus vádol téged, h szembe mész az Írással, és mi Jézust követjük, nem Tafkót, tehát buktad:)) A ne nézd a bort pedig azt jelenti, h ne nézd a bort, a többi emberi okoskodás:))

thghgh Creative Commons License 2007.06.25 0 0 598

"Amire az Írás azt mondja, hogy még csak rá se nézz..."

Nem, azt mondja, h ne nézd, nem azt h "még csak rá se nézz" ismét csúsztatsz. Jézus Urunk bort varázsol vízből és az ő emlékére is bort kell inni.

Előzmény: Tafkó Birgut (590)
Tafkó Birgut Creative Commons License 2007.06.25 0 0 597

Konzekvens vagyok.

1. Az alkohol fogyasztását az Írás erkölcsileg kifogásolja. Ha Jézus részeg embereknek adott volna még alkoholt, akkor még egy kocsamai szintet sem ért volna el (ittas embert nem szolgálunk ki).

2. Ám, ha színjózan embereknek adott is volna alkoholt, akkor szembe ment volna az Írással (ne nézd a bort).

3. Ha a ne "nézd a bort" elv szerint

a.) nem nézzük, hanem isszuk (csukott szemmel),

b.) fehér bort iszunk (csak a vöröset említi az Írás),

c.) fogyasztunk pálinkát (csak a - vörös - borról beszél Salamon),

azzal megsértjük az Írás szellemét.

4. Emberi hagyományra sohasem hivatkoztam...

Előzmény: Báthory Ödönke (595)
Báthory Ödönke Creative Commons License 2007.06.25 0 0 596
Ilyenkor mindig eszembejut Abody Béla kis szösszenete:
(Bocs az OFFért!)

Szerette a szatírát.
Megvádolták, hogy szatír.
Szerette az iróniát.
Megvádolták, hogy irón.

(Abody Béla: Szervusztok 9. old)
Brilliáns! Ezért volt művész.

b
Előzmény: Törölt nick (594)
Báthory Ödönke Creative Commons License 2007.06.25 0 0 595
Persze. A pénznek nincs szaga.

DE azt észrevetted, hogy néhány nap alatt mekkorát fordult az érvrendszered?
-az elején még arra hivatkoztál, hogy ha bort adott volna Jézus a részeg bandának, akkor rosszabb lenne egy világi kocsmárosnál. Ez ugyebár világi előírás, nincs ilyen passzus a bibliában.
-utána jött a Sola Scriptura
-aztán valamiféle külföldi honlapok, amiből egy kukkot sem értek, de biztosan úgy van
-aztán amikor alkalmaztuk a Sola Scripturát, akkor mingyár jött a szellemi értelmezés
-Amikor mi is a hagyományt kezdtük előhozni, akkor jöttél az ember rendelések elvetésével.

Most akkor Sola Scriptura, vagy Szellem?
Emberi rendelések elfogadása, vagy elvetése?
Legalább legyél konzekvens.

b
Előzmény: Tafkó Birgut (592)
Tafkó Birgut Creative Commons License 2007.06.25 0 0 592

"Bármit kidumálok"

Azt vettem észre...

:((

Előzmény: Báthory Ödönke (591)
Báthory Ödönke Creative Commons License 2007.06.25 0 0 591
Semmi gond. Kihívnak valami bibliaszakértőt, aki elmagyarázza, hogy a sónak pontosan az az íze, hogy nincs neki íze.
Ugyanis meg van írva:
"Minden te ételáldozatodat pedig sózd meg sóval, és a te ételáldozatodból soha el ne maradjon a te Istened szövetségének sója; minden te áldozatodhoz sót adj."
(3Móz 2/13)

Szövetség sója. Mivelhogy a szövetségnek nincs íze, mert az egy szellemi dolog, ezért a sónak sem lehet íze.

Nos? Bármit kidumálok. Sőt! Jó pénzért még az ellenkezőjét is.

b
Előzmény: Törölt nick (589)
Tafkó Birgut Creative Commons License 2007.06.25 0 0 590

"bor: A Palesztinában bőven termő szőlőből készült erős szeszesital."

Amire az Írás azt mondja, hogy még csak rá se nézz...

Előzmény: Báthory Ödönke (584)
thghgh Creative Commons License 2007.06.25 0 0 588
"bor: A Palesztinában bőven termő szőlőből készült erős szeszesital.
(Bibliai nevek és fogalmak, 43. old.)" :))
Előzmény: Tafkó Birgut (587)
Tafkó Birgut Creative Commons License 2007.06.25 0 0 587

"Szőlőtőkének gyümölcse"...

Előzmény: Báthory Ödönke (584)
Báthory Ödönke Creative Commons License 2007.06.25 0 0 586
Erjedetlen bor -olyan, mint a szárított víz, meg a fúvatlan szél. (meg a koromszőke)

b
Előzmény: thghgh (585)
thghgh Creative Commons License 2007.06.25 0 0 585

"2000 éve biztos, hogy erjedt bort ittak...?"

Meg vagyon írva, a többi csak emberi okoskodás; neked hiszünk vagy Isten Igéjének? a válasz egyértelmű.

Előzmény: Tafkó Birgut (583)
Báthory Ödönke Creative Commons License 2007.06.25 0 0 584
bor: A Palesztinában bőven termő szőlőből készült erős szeszesital.
(Bibliai nevek és fogalmak, 43. old.)

"Jézus testeként, a széder estén szokásos és eredetileg az egyiptomi szolgaságból való szabadulás emlékére fogyasztott bort pedig a megváltó véreként szimbolizálja."
(www.zsido.hu)

satöbbi. De mindenekelőtt:
Sola Scriptura

b
Előzmény: Tafkó Birgut (583)
Tafkó Birgut Creative Commons License 2007.06.25 0 0 583

2000 éve biztos, hogy erjedt bort ittak...?

"According to the synoptic Gospels, it would

appear that on the Thursday evening of the last week of his life Jesus with his disciples

entered Jerusalem in order to eat the Passover meal with them in the sacred city; if so, the

wafer and the wine of the mass or the communion service then instituted by him as a

memorial would be the unleavened bread and the unfermented wine of the Seder

service." (The Jewish Encyclopedia, 1904 edition, s. v. "Jesus," vol. 5, p. 165.)

Előzmény: Báthory Ödönke (575)
Báthory Ödönke Creative Commons License 2007.06.25 0 0 582
Unatkozol?

b
Előzmény: Tafkó Birgut (580)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!