Kerestem a topikok között, de nem találtam még kifejezetten ilyen témájút. Ez elég meglepő volt. Nos, mindegy, akkor itt van egy, amiben megtárgyalhatjuk a legújabb technológiákat, áttöréseket, hatásfokokat és persze, hogy ki, mikor fogja telerakni és legfőképpen mennyiből a háza tetejét napelemekkel?
Mostmár te is kezded beismerni, hogy tévedtél az árak kapcsén, ha nem is mondod ki. Méghozzá 1/2 arány környékén.
Nálam vidéken a bejövő télen 8fok(!) Nyáron 16, azaz megállja a helyét továbbra is a dT 40 fok. De ha kevesebbel számolunk akkor számoljunk kevesebb szükséglettel napkollektor esetén is!!!!!! Úgy a kollektor is olcsóbb a kisebb szükséglet miatt! Megtermelt hőmennyiséget számoltam ki két külön eszközparkkal.
A lényeg amiben nagyon nagyot tévedtél, az az összeg, amit párosítottál a hőtermeléshez! Durván kétszer annyi a valóságos, mint amit leírtál, és ezzel mondtad ki a kollektor 20 éves mnegtérülését! Most hogy durván a fele az igaz, a valós számokkal máris 10 év körüli lesz a megtérülés, és én 11-12 évet mondtam.
Azaz ki számolt jól? Nem kell mindjárt úgy nekiugrani valakinek, hogyha nem értünk valamihez. Ez öngól erőssen. A hibát meg be kell ismerni, hogy hülyeséget írsz. Én is megteszem, de néha tényleg nehéz ez az embernek, ezt elismerem :-).
Én alant előállított hőmennyiséget és teljesítményeket számoltam, mi mennyibe kerül fajlagosan.
Kondenzációs kazán: azért azt elfogadod, hogy a 110% feletti/körüli hatásfok megint nem ugyanúgy van, ahogy te számolsz? Ráadásul az csak adott üzemállapotban és munkaponton igaz nem a teljes működési tartományban! Ha így lenne, meglenne az örökmozgó receptje. Kérdés az, hogy mihez képest mit néznek/mérnek. Úgy ki lehet hozni azt a százalékot. És itt bele kell érteni az egyéb veszteségeket is, nem csak a kazán hatásfokát, Így bizony kijön a valóságos 80%. A teljes rendszerről beszélünk!!!!!
Nagyon egyszerű feladat: fűts fel egy z literes tartályt x fokról y fokra. Mérd meg mennyi a bemenő primer energiád - adott esetben gáz. Elfogyasztasz valamennyi gázt valamennyi melegítésre. Tudod mindkettőt, ha megmérted. A gáznak tudod a fütőértékeét. Elosztod a kettőt egymással, és megkaptad az eredményt, azaz a hatásfokot. Ha megteszed meg fogsz lepődni - negatív értelemben. Persze ezt megteszik a gyárak is, BIZONYOS körülmények között....
A következő felvetés: mennyi az árkülönbözete egy kondis és egy sima modulációs kazán között? Mennyivel nagyobb a szervizigénye? Ha bevallottan most költöttem a kollektorra, te se spórold le a minden szezon előtti átnézést, vizsgálást, időnként hőcserélő és egyéb cserét meg egyebeke, amiért fizetsz a gázszerelődnek! Nem nagyon számolhatsz 10 évnél hosszabb készülék élettartammal sem - főleg nem a kondenzációsnál - , azaz azt is cserélni kell, ami pénz. Ezek komoly összeget tesznek ki ugyanúgy! Ha te egyszer kihívod átnézetni a szerelőt, nekem abből több hónap melegvizem megvan ft-ra fordítva! (Tudom, a példa erősen sántit, emrt te azzal fűtesz is, stb).
"aki gépész és a számitás hülyeség, mert hogy 50 fokos vizet számolhatunk de azt úgy se használja ember sehova"
De igenis számolhatunk! Merthogy ezzel is szoktak! Te ha kinyitod otthon a vizet, nyílván keversz hozzá általában hideget is. És így valóban 40-42 fokos vizzel fürdesz. A hideggel kevered ki magadnak, vagy keveri ki egy termosztatikus csaptelep valahol, az ilyen szempontból mindegy. De attól még előállítják általában a magasabb hőúfokot. Annyit megsúgok nálam, ennél is magasabb az előállított hőfok nálam, pont a mosás és egyebek miatt, majd a keverőszelep lekeveri annyira amennyire kell éppen.... Így én spec használom ezt a vizet. De normál háztartásban valóban a mosógép fűti fel fajlagosan sokkal drágábban.
"78nm-es házban hova használtok el 8m3 50 fokos"
Ezt hogy és honnan veszed???? Egyik adat sem igaz belőle! A 8m3 esetleg bizonyos feltételekkel, de ebben a párosításban nem.... Mellesleg a HMV felhasználás még csak nem is házméretfüggő szerintem....
"6300 forintnyi melegvizet előállítasz a 400000forintos rendszereddel"
Még mindig nem olvasol figyelmesen. Hol mondtam én ilyet? Én azt mondtam, hogy éves szinten 40-50ezer forintot tudok max megspórolni (Ez havi 3500-4000 ft átlagosan, és nagyon időjárás függő). És úgy volt 400.000 a rendszer, hogy volt rajta támogatás, saját munka. Ha ezeket leszámítom, 600-650.000 körül lett volna a rendszer. Nem írtam sehol olyat, hogy 5 év alatt megtérül. Nálam a lehetőségeket figyelembe véve 10 éven belül megtérül - kb 8-9 év - "normál" optimalizált, jól tervezett rendszer esetében pedig 11-12-13 év szokott lenni nagyságrendileg, ha minden boltban megvéve áfásan saját munka nélkül történik. De nem 20év! Ez persze jóslat a jövőbe nem látás miatt, hiszen akár egy energiapolitikai döntés éveket tolhat rajta valamerre!
Ha valaki valamilyen módon tud ügyeskedni, akciós valami, megcsinálja maga a rendszert, stb, az már ebből jön le, de nem ezt feltételeztem alapkiindulásnak.
A munkalehetőséget köszönöm, de nem szeretek olyannal foglalkozni, amihez nem értek.
az áfában igazad van, azt benéztem, a 80%os hatásfok viszont igen csak gyenge, nekem pl 110% mert kondis, nem is hiszem, hogy valaki az elmúlt 4-5évben ilyen készüléket el tudott volna adni valami madárnak, bár ha nyilt égésterűk is vannak még a piacon.... Mondjuk hogy egy 78nm-es házban hova használtok el 8m3 50 fokos vizet az is érdekes, de most beszéltem a barátommal aki gépész és a számitás hülyeség, mert hogy 50 fokos vizet számolhatunk de azt úgy se használja ember sehova... 40-42fokos viznél több-ben nem fürdesz és ez csak a fürdés, a melegvizet máshol nem nagyon használod, még ha naponta mosol a 80liter vizes mosogépeddel 50 fokon- az is csak 2,5m3 viz, bár mondjuk a melegvizes mosásban sokkal jobban benne vagy ahogy olvastam. A hálózati viz meg 12fok alá nem nagyon megy de pl nyáron akár 17 is lehet egyébként átlag 15-el szoktak számolni, ha 45re fütünk akkor az már 25%..... 40 helyett 30 fokot melegítesz. Viszont tök jó mert ha 6300 forintnyi melegvizet előállítasz a 400000forintos rendszereddel akkor az alig több mint 5 év alatt megtérül és itt mondta nekem a barátom hogy esetleg ha megadnád az email cimed ami nem publikus akkor megkeresne egy jól fizető munkalehetőséggel nyugatmagyarországi területen, mert igényt tartana a tudásodra és szakmai tapasztalatodra. Az én emilem publikus
Hebegtam habogtam neki a rendszeredről de a tartályon kívül pontosat nem tudtam neki irni és a forumon se találtam.
"Az alkalmazott díj a földgáz biztonsági készletezéséről szóló 2006. évi XXVI. törvény 8. §-a szerinti tagi hozzájárulás, az általános forgalmi adó, valamint az energiaadó összegét nem tartalmazza."
Azaz plusz áfa és energiaadó. És ehhez hozzájön, hogy nem tudod 100%-osan ezt hasznosítani, legyen 80% hatásfok.
Tegyük fel, a 20 fokos vizet melegítünk fel 60 fokra, de lehet az arány 15/55 is, télen 10/50. Azaz legyen dT=40 C. Számoljunk ezzel, ez éves szinten reális lehet.
Víz fajhője durván 4,2 kJ/kg0C. Azaz 1 m3 (1000l) víz 40 fokos felemeléséhez 1x40x4,2 kJ szükséges, ami durván 160.000kJ, ami 160 MJ.
A gáz fűtőértéke alapján 160MJ/34MJ= 4,7 m3 gáz kell a felfűtéshez.
4,7 m3 gáz megy el 1000 liter (1m3) víz 40 fokkal való felfűtésére/melegítésére.
Ha van havi szinten 8 m3 melegvíz - vízfogyasztásunk, akkor az 8 x 4,7=m3 gáz szükséges a felmelegítéshez.
Ez havi 37,6 m3 gáz. Eddig feltételeztük a rendszer 100 %-os hatásfokát, de azt vegyük le 80-ra. Sőt a teljes rendszerét lehet még lejjebb kellene venni, de legyen 80%. Gázkazán hatásfok, rendszer hatásfok, szigetelés, csőben kihűló víz, stb.
Így már 47m2 gáznál tartottunk.
Azaz nekem a havi melegvíz-előállításomra 47m3 gáz elmegy havonta.
Jelenleg br. 134 ft nálunk a gáz, azaz felszorozva 47x134= 6.298 Ft a havi gázszámla, ami 100%ban felfűtené a vizet és ellátna vele.
Havi 6 m3 melegvíz használatnál ez 4723 Ft, 4 m3 melegvíz használatnál. 3149 Ft.
Valamit elrontottam?
Nem jött ki sehogy sem a 2000Ft havi adat. Nekem már az elején ez kiütötte a szemem, és eddig is ez sántított, a többi mellékes.
De nálunk már kapásból nem 50 fok az 50 fok, hanem magasabb.... A hideg víz meg jön egy (mágf sajnos csak) ideiglenes vízgyűjtőből. Kivétel ha evés, ivás főzés célra megy. Nekünk a hidegviz fogyasztásunk minimális.
"Még mindig nem érted???"
Én értem, hogy mit mondasz, hidd el.
A teljes vízfogyasztásom nem stimmel, te a mértet kérdezted korábban, amit a vízóra mutat....
de értsd már meg, hogy tökmindegy!!! Legyen két havonta 20! az összes fogyasztásod és nagyvonalúan ennek 50fokos előállításával számoljunk!!!Tehát havi 10m3 50 fokos melegvíz gázzal havi kb 4000 forint évi 48000 igy jön ki a 8,3, DE NEM TERMELI KI 12 hónap csak mondjuk 80% akkor legyen 10hónap- már rosszabb a megtérülés-, és nem is az összes vized fűtöd fel ezért újabb rosszabb megtérülés és nem ingyen működik és valamennyi karbantartása biztos van már súroljuk a 12évet és akkor még nem verte el a jég se.... ráadásul neked csak 400000-be került, ha én nekem nincs ennyi időm utánna járni barkácsolgatni, a 170es tartályod kénytelen vagyok 285000ért megvenni és támogatást sem kapok rá, akkor már 1milla fölött vagyok.... Csak azért mert laikusok is vannak itt és olvassák, valjuk már be hogy nincs kolbászból az a kerités.......
akkor a 935öt olvasd már el légyszives mégegyszer és ráadásul én ott havi annyi melegvizzel számoltam mint te összesen vizet fogyasztasz kéthavonta!!! Még mindig nem érted??? VEgyük azt hogy az összes vizfogyasztásod 50 fokos meleg viz az egy hónapban akkor 6m3 50 fokos melegviz ami legyen kb 2200forint körül. Ennyibe kerülne egy hónapban a teljes vizfogyasztásod 50fokosra fűtése és akkor nem csak a mosogatógéped megy meleggel de még a wc-t is meleggel húzod le!!! Az összes vizfogyasztásodról beszélünk!!!! Ez évi 2200 x 12 = 26400 forint, amivel ha elosztom a 400000 forintot akkor nekem 15re jön ki. Hol tévedek???? adott a TELJES VIZFOGYASZTÁS amivel nagyvonalúan számolok, adott ennek előállítási költsége és adott a kollektor rendszer bekerülési költsége. A többi matek nem?
Emlékezetből válaszoltam. Most gyorsan megnéztem egy számlát, 17 m3 jött ki a két hónapra durván (nem pont két havi elszámolásos). Legalábbis ha jól értelmezem a számlát :-).
Többek között "10-11m3 50fokos", meg má se, merhogy kevesebb de melegebb, és a 20-22 m3 se, amiből levontad a hibás "ez napi 367liter 50 fokos viz" mennyiséget, ami meg aztán teljesen nem felel meg a valóságnak - de tényleg hagyjuk, mert nincs értelme tovább vitatkozni rajta. Te azt hiszed hogy így van, de közben nem :-).
És azt se feledd, hogy a mosógép egy mosásnál 60-80 liter vizet megeszik, aminek igen jelentős része melegvíz. Kérdés ki mennyit mos egy héten, vagy mennyit kell. mert ha olyan a helyzet, akár több is lehet, mint maga a fürdés több személyre.....
"Hát ha igy van ahogy irod és a téli hónapokban is fedezi" Pont az ellenkezőjét írtam, hogy akkor fával, azt le is vontam belőle.
Szerintem ami a lényeg, hogy a gombhoz ne a kabátot, hanem fordítva.- Ha jól optimalizálja valaki a rendszert az adott szükséglethez, akkor ha csak gazdasági szempontokat nézünk, 12 év magasságában megtérülhet egy rendszer. persze ha változnak a szükségletek, elromlik valami a rendszerben, változnak a fogyasztási szoksáok, vagy változik az előre megálmodott pénzügyi helyzet (gázár, forint árfolyam, infláció, stb), akkor az eltolhatja a dolgot. De ezt gyakorlatilag nem lehet belekalkulálni, emrt fogalmink sincs mit hoznak az évek.
Ha te úgy látod, hogy maradsz gázfogyasztó, mert neked úgy jó, semmi baj vele, tegyél úgy! Nem megtéríteni jöttem ide, esezm ágában sincs :-). Csak pár adatot és állítást vitatni, amik olyanoktól hangoztak el, akik nem használnak ilyen rendszert. Ráadásul én állandóan babrálom is :-). De ez a hobbi kategória.
Az tény, sokan amit állítanak megtérülés gyanánt, az általában sajnos nem fedi a valóságot. Ez sem csodaszer, de lehet jól és gazdaságosan használni.
éves 50000 melegviz számla az havi 4166 forint ami kb 10-11m3 50fokos viznek felel meg- ez azért igen csak sok(pláne hogy az 20-22 m3 havi vizfogyasztást feltételez ami már nem éppen átlagos lakossági... ) de ehhez közöm nem van, viszont de és ennek a 75-80%át meg tudja termelni a 300literes tartályal a 40csöves rendszer??? ez napi 367liter 50 fokos viz.... Hát ha igy van ahogy irod és a téli hónapokban is fedezi mindezt akkor valóban kijön a 400000-es beruházással a 8éves megtérülés. Azért egyet szögezzünk le amellett hogy fenntartásokkal kezelem de lelked rajta mert akár igaz akár nem engem nem érint se számla se megtérülés ügyileg ez a rendszer, de azért nem egy általános eset.... Mondjuk 400000ért egy havi 10-11m3 50 fokos vizet biztositó rendszert én igazából már nem is néznék megtérülés oldalról, ennyiért egy ilyen rendszer már ingyen volt... :)
Részemről lezárnám ezt az eszmecserét, túl azon hogy OFF, nekem már hihetetlen is... Mindenesetre gratulálok hozzá és hosszú probléma mentes éveket kívánok a rendszeredhez. Én maradok egyenlőre gázfogyasztó :)
Azthiszem megint nem olvastál figyelmesen és kiragadsz egyes dolgokat a teljesből. Kicsit korrigálnék ismét.
"sikerült igen drága mosógépet vegyél ami kezeli a melegvizet ezért ott is hasznát veszed"
Nem, nem vettem, megint hibás a következtetésed (ez a nhit, emrt te ezt hiszed). Feltételezel továbbra is dolgokat, amik alapján levonod a hibás végeredményt. Átalakítottam egy meglévőt 10.000 alatti összegből bontott anyagokból saját elektronkiával. Gyárit én se vennék az elképesztő magas ára miatt.
"Egyébként hogy mennyit sporolsz vele azt nagyon egyszerűen ki tudod számolni ha ugyanazon programot lefuttatod melegvizzel és hidegvizzel és méred fogyasztásmérővel"
Köszi a tanácsot, de ezt már 4 évvel ezelőtt megtettem. Egyébként ez eléggé mosogép-program függő. A különbségnek meg nincs köze a gázfogyasztáshoz, amit nyerek vele, hanem a villamos energiafogyasztást tudja valamennyire csökkenteni. Ugyebár a mosógép fogyasztásának legnagyobb része a víz felfűtése.
"Érdemes venni egy ilyen ketyerét 2-3ezer forintért, na de vissza a lényeghez."
Nálam ennél komolyabb játékszer üzemel.
"kb 2000forintba lenne benne gázzal a melegvized"
Nekem sajnos továbbra sincsen meg ennyiből a havi melegvízem, hanem éves szinten olyan 45-50 közé tehető. Ennek 75-80%-át tudom nagyságrendileg előállítani a kollektorral, a maradékot ma már elsősorban fával. Hogy miért nem az messze vezet, és már nem is topictéma, de dolgozom rajta hogy kevesebb legyen. Viszont ennek olyan okai vannak, ami nem rajtam múlik.
Nem mondom, hogy sose használok gázkazánt vízmelegítésre, de ez éves szinten max pár alkalom. Viszont ez nagyon évfüggő. Volt olyan év, amikor - erős túlzással - szinte egész télen jól dolgozott a kollektor, volt, hogy nyáron hosszabb időszakban is szinte sehogy. Nehéz azt is számszerűsíteni, hogy a bekövő 10 fokos vizet felnyomja 30-ra valamilyen mennyiségben, és utána az egyéb hőforrásnak kevesebbet kell melegítenie. Kiszámolni ki lehet, ha tudod a pontos értékeket.
"Onnan indultunk hogy a rendszered annó kb 650000volt"
Na ebben már van fejlődés, legalábbb nem mondod már azt, hogy 1 Milla :-). Nekem nem került ennyibe se, mert ebbe pl belevettem a munkadíjat is, ami én voltam, és nem fizettem ki másnak. De nyílván nem mindenki (tudja) megcsinálni magának, ezért mondtam a fenti összeget, meg le lehet fordítani órabérre.
"se a fagyállót ami ugye nem is kell neked"
Ez is jó hír, mert korábban állítottad, fagyálló nélkül nem működhet :-).
"el kell osztani a 400000 forintot 24000"
Korábban is írtam, de itt is, nálam az osztásnál a nevező nem 24000, és innetől kezdve semmi sem stimmel.
"És neked egyébként ki van építve a napelem a napkollektor és a gáz rendszer is...."
Megint egy feltételezés rossz következtetéssel, és a fele igaz talán.
Építkezés elején legegyszerűbb gázkazán, mert valami fűtés legyen novemberben, de már előkészítve másra is a rendszer. Utána jött a kollektor valóban (azt már nem is mondtam, hogy megújulós hitelből....). Viszont a napelemes rendszerben eléggé tévedsz. Csak egy kis sziget üzemszerűségem van, ami inkább szünetmentesnek felel meg. Oka, hogy többször is volt nálunk áramszünet, majd emiatt egyszer komoly gőzgéppé változott a vegyestüzelésű kazán. Akkor össze lett rakva egy kis szünetmente cucc, ami később kapott "kicciocco" napelemet, durván 120W teljesítménnyel, amorf kivitelben. Ez azóta nagyjából ellátja a gépészetet, de a kiváltó ok ez volt.
Ezt nem nevezném napelemes rendszernek.
"ez az amire azt irtam hogy világégésre készül valaki- amit egyébként tökre meg tudom érteni ha 4-5éve épitkeztél."
Ismét érzem a jó szándékot soraidban.
Ha jönne netán a világégés, nem hiszem, hogy bármit is jelentene, hogy van-e kollektorom vagy nincs. Nagyobb problémák lennének ennél. Pl hogy mit eszünk....
"A sötétzöldet pedig azért irtam mert abban hinni kell azzal se tudok mit kezdeni."
A mondat második felében teljesen igazad van! A hit. Te hiszel valamit a rendszeremről, még azt se tudod mennyit fogyasztok és miért, nem tudod mit mérek, mennyit fizetek a gázért, de leírod, hogy 17 éves megtérülési időm van. Saját magaddal hasonlítod össze, a saját fogyasztásoddal és rendszereddel, neked hogy lenne. Ha neked annyi a fogyasztásod amennyi, akkor teljesen más rendszer kellene teljesen más köntösben, és almát hasonlítunk körtével.
És még egy: rendszerben illik gondolkodni. Mondjuk legyünk fellengzősek, és hívjuk energetikai rendszernek. Ennek csak egy része a napkollektor, ami hozzá van illesztve a nagy egészhet.
Az átlag villanyszámla valami 10-12ezer forint/ho- most nem találom a ksh statisztikát de a honlapon fent van... Az évi 120-144 ezer forint- tudod mit legyen 150000 aminek a 8%-a kereken 12000 forint
Drágám most nem azért a 20asért de 2,5millió 8%-a 200000 és azért ez az OTP ha egy kicsit jobban keresgélsz akkor 11,5%-ot is megkaphatsz máshol tőke és hozamgaranciával ami már 287500, majdnem duplája az éves villanyszámlának és 2,5millió likvidebb mint a napelem a tetőn amit ha xarba lennél jó ha feléért el tudnál adni 1-2hónap alatt....
Először is szeretném leszögezni hogy nem vitatkozok és nem akarok kötekedni, csak szeretem a matekot!
Szóval, igen egyszerű kérdést tennék fel, mennyi az éves vízfogyasztásod? Évi 120m3??? kb havi 10? NAgyjából ez az átlag. Ennek általában 1/3-adát szokták számolni a gépészek, de én nagyvonalú leszek és számoljuk a felét melegvíznek- pláne hogy sikerült igen drága mosógépet vegyél ami kezeli a melegvizet ezért ott is hasznát veszed.... (egyszer én is akartam venni de kimatekoztam és nekünk nem jött ki hogy megérné... Egyébként hogy mennyit sporolsz vele azt nagyon egyszerűen ki tudod számolni ha ugyanazon programot lefuttatod melegvizzel és hidegvizzel és méred fogyasztásmérővel.... Érdemes venni egy ilyen ketyerét 2-3ezer forintért, na de vissza a lényeghez.
Szóval ha te havi 10m3 vizet fogyasztasz és annak a fele a melegviz akkor havi 5m3 melegvizet termelsz- ami közel azonos az én fogyasztásommal tehát neked is kb 2000forintba lenne benne gázzal a melegvized... Onnan indultunk hogy a rendszered annó kb 650000volt de kaptál támogatást és igy már csak 400000be került. A havi 2000es melegviz évi 24000huf (12x2000) akkor ha semmit nem veszünk figyelembe - se a motorod fogyasztását se a karbantartást, se a fagyállót ami ugye nem is kell neked, akkor csak simán el kell osztani a 400000 forintot 24000 és igy máris ki jön a 16,6 azaz majdnem 17 év..... Továbbra is mondom csak a matek miatt számolgatok itt és nem kötekedem!!!! És neked egyébként ki van építve a napelem a napkollektor és a gáz rendszer is.... (?) NA ez az amire azt irtam hogy világégésre készül valaki- amit egyébként tökre meg tudom érteni ha 4-5éve épitkeztél. A sötétzöldet pedig azért irtam mert abban hinni kell azzal se tudok mit kezdeni. Tehát mindkettőt tiszteletben tartom és megértem, sőt hajrá, de a matek mást mond mint a hit....
Nem írtam 7 éves megtérülést támogatás nélkül, hanem jóval többet (11-12 év). Azt írtam támogatással jöhet össze a 7 év (nagyobb támogatással meg kevesebb). Ez adott esetben a napelemre is ugyanúgy áll. Ha beleveszem a támogatást, akkor kevesebb mint 400.000 ben volt a rendszerem, így jöhet ki a 7 év, ezt ís írtam. Légyszi most ne azon kezdjünk el vitázni, hogy ki és miből is fizeti a támogatást....
Innentől kezdve viszont az összes számításod hibás, hogy mennyi milyen fokos vizet használok fel. Nincsen ekkora melegvíz fogyasztásom, amit te kiszámoltál félreértelmezett adatok alapján. Éves szinten durván 40-50.000 ft.-t spórolok vele, időjárástól, használattól függően. És azt is kihagytad a számításból, hogy mosó és mosogatógép is erről megy, ami szintén nem elhanyagolható (főleg a mosógép, a mosogatógép a pár literjével nem sokat kavar bele).
Semmi nem történt okosba, hanem számlásan boltban megvéve, ahogy leírtam már csak a pályázat miatt is. Sőt, még hozzáadtam a bruttó munkadíjat is a számításnál, pedig azt nem is fizettem ki. De hogy számoljunk azzal, mert úgy korrekt.
Mindent egybevéve 12 év körüli megtérülkési idő a valós nagyságrend egy jól optimalizált rendszernél támogatás nélkül ha működik, és nincs baj vele ennyi ideig (ez persze eléggé valószerűtlen). Már amennyire manapság a jövőbe lehet látni.
Egy költség lemaradt, ami még valóban teheli a rendszert. Az a szívattyú áramfelvétele, elhasznált kWh-ja. Ezt azért nem vettem bele, mert napelemes rendszerről működik a komplett gépészetem, így nehéz lebontani, hogy most ebből a napelemes rendszer aránya mennyi is. Nem lehetetlen megmérni, korábban megtettem, ami forintra átválta nagységrendileg évi 3-35000 ft körüli költségként jelent meg. Monjuk azóta egy sokkal energiatakarékosabb szívattyúm van, jóval kevesebb fogyasztással.A PLC-be egy újabb szofvert kellene írnom, és akkor ezt is tudnám mérni, de most van fontosabb dolgom is.
igen kicsit jobban beleolvasva a topikba nekem is kezdett derengni valami ilyesmi csak nem tudtam nevén nevezni a gyereket.... Ráadásul nem is értem mit számoltam 400eft számlát évente mert az csak 200 úgy meg a bankbetét még jobb befektetés 2,5milliónak mint a napellem... Esetleg még pár év és vissza nézek ;)