Az Aigner Szilárd féle időjárásjelentésből még 1x sem sikerült megtudnom, milyen idő lesz. Többször próbára tettem magamat, tényleg nagyon figyeltem, aztán mégis képtelen voltam 1 mondatban összefoglalni, mi is lesz, pláne, hogy úgy lett-e? A fő, hogy Ő jól csinálja.
Az Aigner szerintem teljesen másért körülményeskedik, ritkán sikerül neki eltalálni milyen idő is lesz. Nem vagyok babonás, de ha az Aigner aztmondja esni fog, akkor nálam azt jelenti nem fog esni. A legjobb előrejelzést az Országos Meteorológiai Szolgálat készíti, senki se rendelkezik annyi információval, mint ők. Azon belül is az MTV1 és 2-ön van a legponosabb, a TV2-öét (csigatv) szintén az OMSZ készíti, de az már túl teátrális.
A pontosság kedvéért, csak a síkvidéki nagyobb városokra vonatkozik ez a nagy különbség, mint pl. Szeged, Bp pesti oldal, Debrecen.
onobody
Biztos befolyásolja a kertetek mikroklimáját, de egyre kevésbé minél távolabb van. Mivel nem nagy vízfelületről lehet szó, narancsot azért ne ültess, pálmából viszont vicc nélkül tudom ajánlani a traphycarpus fortunei (ha jól írtam le), érdemes volna megnézni. Ez a pálma bírja a kb. - 15, -20 fokig. Volt nálam pár évig de a téli kiképzést nem bírta ki egy se.
Sajnos nem emlékszem honnan az info.
Valahol olvastam , és csak azért jegyeztem meg ,
mert itt van a közelben .
Meghökkentő az amit irtál , hogy ekkora különbség van ,
a belvárosok és a vidék között.
Én sem gondoltam volna.
Akkor ezért körülményeskedik Aigner Szilárd
mostanában a városokkal.
Hosszu bonyolult , és érthetetlen körmondatokkal
probálja kifejezni , hogy a belvárosokban melegebb
van mint másutt.
Itt lakunk a városi strand mellett , és a kertünk
szélén (néhány méter) melegvizü csatorna folyik.
Szerinted ez befolyásolja a klimánkat?
Érdemes narancs és pálmafát ültetnem ?
Az összefüggés, hogy a városklimatologiai kutatást Péczeli György professzor munkája, és persze azon lelkes embereké akik mérték neki a paramétereket.
Ennyi az összefüggés.
Kifejezetten a város hatását a hőmérsékltere Magyarországon a Szegeden lehetett a legjobban felmérni, ugyanis nincsennek dombok. Az eredmények azért meglepőek lettek, vagyis nem annyira meglepő, csak én vagyok elfogult. Néha 4-8 fok is volt az előny a belváros javára. A kora délutáni órákban a nagy különbségek kissé elmosódtak. Hasonlót csináltak Egerben is de nem találtam róla sok anyagot, illetve Pesten van 3 állomás (Bp-Lőrinc, II. ker. Kitaibel Pál utca, Széchenyi-hegy). Érdekesen nagy különbségek tudnak lenni hőmérsékletben is.
Mmm... ragyogó napsütés ebéd után.
Csodálatos! Leveleket söpörtem egykupacba
a kertben . Még találtam néhány ép rózsát
a kertben , azt begyüjtöttem .
Érdekes , mintha a piros rózsák jobban
birnák a fagyot mint a többi szinü.
Ami elsőre beugrik, hogy volt ott egy városklimatologiai kutatás 1978 és 80 között, ha jól emlékszem. 10 ponton mérték a hőmérséklet, légnedvesség, és csapadék értékeket. A dátum és a paraméterek nem bitztos, hogy 100% így voltak nem emlékszem pontosan. Volt olyan nap amikor a külvárosnál 4-8 fokkal melegebb volt a belvárosban.
Na, ha erre tudtok magyarázatot ide vele. Ezt mi, miért és mikor csinálja? Fogalmam sincs, de nem az első eset, hogy egy régebbi hozzászólásomat valami, valahogy elküldi újra.
OFF
Ha már így egy picit politika. Kedvenc olvasmányom Madách Imre: Az ember targédiája. nem szól semmi másról, minthogy rengeteg társadalmi rendszeren túl vagyunk, de tökéleteset még nem találtak ki. Az eszmék minig szépek, hogy "új rendszer kell", de ezek az eszmék a valóságban mindig nagyon eltorzulnak, s kiderül egy rendszer se tökéletes.
Az én véleményem pedig választani kell a rendszerek között, s a legkevésbbé rosszat kell választani. De mindenki a saját felfogása szerint választ és különbözőek vagyunk.
Megígérem, hogy a következő hozzászólásom marad a tárgynál
Itt lakik D. Nagy Lajos, a helyi rózsadombon. A Kedves név ismerős, de nem tudom ki. A távközlési cég a Triton, szerintem rá gondoltál, de azóta több cégre bomlott, most banktechnikában utaznak. Kivált rész építőiparban ha jól tudom.
Akkor visszakérdezek ki merre lakik?
Az elején írtátok, de nem nagyon rögzült bennem, így talán az élménybeszámolókat is jobban el tudom helyezni.
Egy volt katonatársam is ottlakott. Kedves Attilának hívják. Ő mondta, h a D. Nagy Lajos is ott lakik, vagy péceli csajjal járt. Nem lehet rossz hely ez a Pécel. Meg ott van valamilyen távközlési cég. Ennyit tudok az édenkertről dióhéjban.
Az MCSE vagy a Planetárium honlapról egy csomó helyre elkalandozhatsz. Bár lehet, h ismered is már ezeket.
Amúgy szenzációs, h elkezdtünk beszélgetni, mert szeretjük a növényeket az időjárásról. Erre kiderül, h milyen sokat szeretjük a társaságban pl. a gombákat, a horgászást, a madarakat, a borokat, ill. a csillagászatot. Szóval a természetet a maga teljességében.
Hogy valami kellemesebbről is írjak: nagyon nem szeretem, hogy ilyen rövidek a nappalok, de a héten néhány reggel megvigasztalt a hajnal látványa. Ma is gyönyörű, narancsos-rózsás színű volt a keleti ég. Esténként (pontosabban délutánonként) pedig pedig vigasztalt a Hold. Szerdán rongyos felhők közül bukkant elő, mint cérnavékony kifli. Csütörtökön, kicsit kövérebben, az Esthajnalcsillag társaságában ragyogott, végig csodáltam hazafelé menet. Tegnap sajnos nagyon párás volt az év, a csillag is odébbált már.
Nézelődtem a Yahoo!Science/Astronomy környékén, de sajnos lassan jönnek a képek (a főnök esetenként fürgébb). Tudtok még csillagászattal foglalkozó helyeket?
Úgy gondolom, a környezetvédelem ügyét az nem oldja meg, hogy van egy ilyen nevű tárca, (ha pazarol, ha nem). Úgy gondolom, a termelőket (főleg az ipart) kellene valahogyan jutalmazni, ha környezetkímélő megoldásokat alkalmaz, nem pedig utólag kiszabni rájuk valami büntetést, ha kárt okoztak. Büntetés nem lehet akkora, amekkora a kár. Csak egy apró példa: a sört ugye többnyire üvegben árulják, ami visszaváltható, kimosható, újra tölthető. Akkor az üdítőket, és a tejet miért nem lehet? Valaha lehetett. Hogy így nehezebb cipelni, mozgatni, ember kell hozzá? Talán nincs elég ember? Több tonnányi szeméttől szabadulhatnánk, ha a fogyasztani kívánt termék mellé nem kellene szemetet is vásárolnunk. És még jól meg is kell fizetni a "korszerű" csomagolás, vagyis a szemét árát. Utána meg nézhetjük.
OFF
Ha már így egy picit politika. Kedvenc olvasmányom Madách Imre: Az ember targédiája. nem szól semmi másról, minthogy rengeteg társadalmi rendszeren túl vagyunk, de tökéleteset még nem találtak ki. Az eszmék minig szépek, hogy "új rendszer kell", de ezek az eszmék a valóságban mindig nagyon eltorzulnak, s kiderül egy rendszer se tökéletes.
Az én véleményem pedig választani kell a rendszerek között, s a legkevésbbé rosszat kell választani. De mindenki a saját felfogása szerint választ és különbözőek vagyunk.
Megígérem, hogy a következő hozzászólásom marad a tárgynál
"És mivel a környezetet teljesen rendszerfüggetlenül rongálta meg az emberiség, úgy ezt a helytelen gyakorlatot is lehet politikamentesen bírálni."
Kedves OutdownS és akit érdekel!
A fenti állításod 1.felével egyetértek, de a 2. része az így ebben a formában beletörődés. Nézd meg a mai Népszabadság címlapján a jövő és azutáni év tervezett költségvetését! Hol áll a környezetvédelem és a mindenkit érintő egészségügy? Az oktatásügy szokatlan módon egészen elöl van. Ez a 3 lenne a legfontosabb és helyette?
Majd az általad írt immunreakciók idején fogunk kapkodni.
Nna, de inkább, az idő szép, ne is legyen hidegebb! Nem egész 1 hónap, és hosszabbak lesznek a nappalok.
No még annyit, h a radikalizmus életkori sajátosság. Aki fiatalon nem radikális, nem akar más lenni, mint elei, az talán "beteg". Így van ez rendjén. Mindez a későbbiekben a konformizmus váltja fel. Ez a komfortos rókalyuk-filozófiája. Persze így van ez rendjén. Ennyit az eszmékről és az elvekről.
Akit nem a hatalom-birtoklási vágy mozgat, az tán esetleg komolynak is nevezhetjük. Persze az ilyen embereknek is van hiúsága. És innen vége van neki. :-))
Nem a világot kell megváltoztatnunk, hanem a helyünket kell megtalálnunk benne. -- Tamási Áron Ábelje után szabadon mondom ezt most itt.
Még annyit, h olyan a szakmám és olyan helyen dolgozom, h igen közelről látom, és nem sok jót tudok mondani arról, h miképpen változnak meg emberek a hatalom és a pénz adta lehetőségek kapcsán. Pénzkereső szakmám szerint pénzügyekkel-adózással meg ilyesmivel foglalkozom, egy nem kicsinyke cégnél.