Keresés

Részletes keresés

outdownS Creative Commons License 2000.12.14 0 0 393
Kutyara a der...

Ha meg nem jon, jovore tele leszunk mindenfele kartevovel.

Előzmény: Caryota (392)
Caryota Creative Commons License 2000.12.14 0 0 392
Körülnéztem a kertben, és a sárga virágú napvirágunk bimbózik, már jól látszanak a sziromlevelek. Pedig ez nem is kora tavaszi virágzású... Mi jön még?
Előzmény: outdownS (391)
outdownS Creative Commons License 2000.12.14 0 0 391
Hogy van pontosan ez a Luca-féle időjóslás? Már a 13. is számít, és akkor a január olyan enyhe lesz, mint a tegnapi nap volt? És a nyári hónapokkal mi lesz?

Nálam hóvirág, hunyor, százszorszép virágzik, a pázsitviola is kezd, és van még a fülesternyéből meg a krizantémokból. Ami pedig külön csoda: nyáron nagyon korán elvirágzottak/elszáradtak a büdöskék egy olyan helyen, ahol nem nagyon tudtam locsolni. Kihúzkodtam őket, az elszórt magok ott helyben kihajtottak, és mostanra arasznyi magas, sűrű, tömött és virágzó szőnyeg lett belőlük.

Előzmény: Törölt nick (387)
Grimbi Creative Commons License 2000.12.14 0 0 390
talán holnap lesz jelentős, meg karácsony előtt nem sokkal (ez most hónak látszik).
Előzmény: Frint (388)
Grimbi Creative Commons License 2000.12.14 0 0 389
Akkora domborzat nincs Szegeden, hogy jelentősen befolyásolja a mikroklimát, elég elhanyagolható ahhoz, hogy élesen ki lehessen mutatni az un. városi hőszigetet.
Előzmény: Törölt nick (386)
Frint Creative Commons License 2000.12.13 0 0 388
Szia! Kedves Kopancsi, itt valami nagyon el van csúszva...Hatodik(!!!)hónapja nem esett érdemi(10mmm)eső.Az ehhez társuló meleg ősz, és télelő megtette a hatását. Megzavarodott itt állat, növény, ember egyaránt. Az elvetett búza(porba lett vetve) kapott annyi nedvességet, hogy elkezdjen csírázni, de már annyit nem, hogy a növény életben maradjon. Több száz hektár vetés járt így...őszintén sajnálom Őket.
Azért figyelem a Luca naptárat...hátha.
Üdvözöl Frint
Előzmény: Törölt nick (387)
Törölt nick Creative Commons License 2000.12.13 0 0 387
Minden növény kedves Barnetto. Nem a növények virágoznak későn, hanem az idő olyan, h alkalmas nekik a virágzásra. Megzavarodnak, mint Te is, amikor reggel álmosan észreveszed a kiviláítatlanul csámborgó kerékpárosokat az út szélén. Annyi eső esett, h ne legyen katasztrófa. Hogy el lehessen a búzát vetni - mint irta - talán Frint. Örömködni akkor örömködnénk, ha az időjárás a helyére csúszna, végre. Az ablakon jégvirág nőne, ezen tanítanánk mög a bötűvetés a porontynak, mint ahogy Móra Ferenc (Dél-Alföldi volt ős is...) felejthetetlen történetében leírta. De kedves Barnettom, hányszor láttál vadlibát az ősszel, hallottál-e legalább valamilyen különleges északi madárról mostanában felénk. Ugye nem? Nyilván az okát nem kell részleteznem Neked. 2 hete ibolyát vettem a piacon, egy dél-alföldi néni szedte, a helyi újság (Szeged) írja a napokban, h a Széchenyi-téren a magnóliák már majdem kipattannak.
Pénteken reggel akkora és olyan szép-éles szivárványt láttam, mint évek óta nem. Decemberben reggel szivárvány. Hmm. Hmm.
Tél pedig szvsz lesz, de március-áprilisban ahogy szok' ilyenkor lenni. A meteorológusok pedig hosszútávra szerintem nem képesek előrejelzést adni.
Sokkal hitelsebb Luca-néni. Tudod: amilyen idő naponta=kérdésésed hónap időjárása januártól, karácsonyig.
Előzmény: barnetto (384)
Törölt nick Creative Commons License 2000.12.13 0 0 386
Az Alföld sÍk, de nem olyan mint egy asztallap. Szegednek pedig kifejezett hátránya, h egy nagy "gödörben" fekszik. A Nagyárvízkor a gát nem a város határában szakadt át, hanem attól mintegy 30 km-re, két napig jött és idetalált a víz hozzánk. Vajon nem azért, mert lejt a vidék, és a víz a lyukba befolyik? Prof. bácsi nyilván a domborzati viszonyok okozta mikroklimatikus hatásokról nagyvonalúan elfeledkezett.
Én ezért szeretem az Alföldet, sík persze, de nem úgy, ahogy gondolják sokan.
Előzmény: Grimbi (356)
Caryota Creative Commons License 2000.12.13 0 0 385
Nálunk a kankalinok virágzanak, de nyílik még egy évelő tátikaféle is (tiszta bimbó!), ezenkívül előbújt a hagymások nagy része is. Csak reménykedem, hogy nem lesz bajuk. Az angolok európai elórejelzése szerint enyhe tél várható.
Előzmény: barnetto (384)
barnetto Creative Commons License 2000.12.12 0 0 384
Halló Dél-Alföld!
Ma Felétek jártam és örömmel láttam, hogy az út mellett a kátyúkban állt a víz. Nem is újságoltátok az esőt!
Benéztem a telkemre is. Legnagyobb meglepetésemre virágzik a kutyatej. Van még 1 növény, ami ilyen hosszan virágzik?
Szép idő volt, de a reggeli és esti köd az nem jó, főleg a lámpa nélküli kerékpárosokkal.
üdv. barnetto
Grimbi Creative Commons License 2000.12.12 0 0 383
Jelentős késésel, úgy néz ki, hogy a Kékesen le esik a héten az első hó.Szereti itt valaki rajtam kívül a havat?
onobody Creative Commons License 2000.12.11 0 0 382
Sziasztok!

Tényleg jó , és még én sem találkoztam vele.
Ragyogo napsütés, remek sétáloidö volt ,ma.

Én viszont a nappalinkat festettem valami
baromi büdös alapozofestékkel.

Üdv onobody

Előzmény: Caryota (380)
Grimbi Creative Commons License 2000.12.11 0 0 381
No, ezt az oldalt még fel se fedeztem, klaffantyúsnak néz ki.
Köszi: Grimbi
Előzmény: Caryota (380)
Caryota Creative Commons License 2000.12.11 0 0 380
http://magyar.wunderground.com/global/stations/12839.html
http://magyar.wunderground.com/global/
ingyenesen lehet felhasználni, a magyar városok közül a következőkről lehet még infót szerezni:
Budapest
Debrecen
Győr
Miskolc
Nagykanizsa
Pécs
Szeged
Előzmény: Grimbi (379)
Grimbi Creative Commons License 2000.12.11 0 0 379
Caryota
Honnan valósiak az információk?
Előzmény: Caryota (378)
Caryota Creative Commons License 2000.12.09 0 0 378
Ma már nem fáztam, egészen jó idő volt és a nap is kisütött. Az ablakunkban most van +8 fok, pedig már későre jár...
A honlapomon rajta van az aktuális budapesti időjárás.
Előzmény: Grimbi (374)
onobody Creative Commons License 2000.12.09 0 0 377
Igen ! :-)
Ma nagyon jo idő volt.
10-12 fok , igazi kiránduloidő , tiszta levegő,
enyhe déli szél.

Üdv Onobody

Előzmény: Grimbi (376)
Grimbi Creative Commons License 2000.12.09 0 0 376
onobody
Ma meg eltetted? Ma tiszta tavaszt lehetett érezni igaz?
Előzmény: onobody (375)
onobody Creative Commons License 2000.12.08 0 0 375
Sziasztok !

Felénk is szép idő volt, a köd eltünt.
Mégis valahogy , ma először olyan tél szagot
éreztem a levegőben .
Elő is kerestem a kesztyüimet, és a sapkákat.

Üdv Onobody

Grimbi Creative Commons License 2000.12.08 0 0 374
Pedig most a Dunántúlon 10-12 fok van, élénk délies széllel, köd nélkül.
Előzmény: Caryota (373)
Caryota Creative Commons License 2000.12.08 0 0 373
Szia, onobody, nem akarok nagyon off topic lenni, ezért leírom, hogy nálunk nagyon-nagyon hideg van, majd' megfagytam kutyasétáltatás közben.
a pálmás (pálmák páfrányok) topicban folytatom
Előzmény: onobody (372)
onobody Creative Commons License 2000.12.07 0 0 372
Szia Caryota!

Igen , Kinai kenderpálma az , csak az emyém
még nagyon kicsi.
Ha ez tényleg ekkorára megnő , a környéken
mindenki meg fog pukkadni az irigységtől.
Kukorica szárral , és arra pakolt falevéllel
takartam.

Délután már feloszlott a köd , mintha
a nap is kisütött volna néhány percre.

Üdv Onobody

Előzmény: Caryota (368)
Megyesi Éva Creative Commons License 2000.12.07 0 0 371
Csak azért írtam, mert sajna gyakorlati tapasztalatom volt, hogy késon bontottuk ki a fóliasapkát, s alatta már bebarnult a csúcsrügy. S a pálma el is pusztult.Ezért jó olyan anyagot használni a takaráshoz, amelyik szellozik.
Előzmény: Caryota (366)
Grimbi Creative Commons License 2000.12.07 0 0 370
Micsoda év... Már jócskán benne a decemberben és még a Kékestetőn se esett le az első hó
Grimbi Creative Commons License 2000.12.07 0 0 369
Sajnos nem tudok angolul, de az Andrástól kaptam párat kiképzésre. Télen le volt takarva, -20,5 fok volt a legalacsonyabb hőmérséklet, de nem bírta.
Előzmény: Caryota (368)
Caryota Creative Commons License 2000.12.07 0 0 368
Nagy a valószínűsége, hogy kínai kenderpálmád van, hiszen nincsen olyan sok pálma, mely kibírja nálunk a telet. A kenderpálmának legyező alakú levelei vannak, a törzse pedig rostokkal borított. A télálló pálmákról van egy cikk az alábbi honlapon, a 3. és a 4. kép a kínai kenderpálma. Ha nem segít, szólj, küldök képet a miénkről.

http://www.bg-map.com/palms/hungpalm.html

Előzmény: onobody (367)
onobody Creative Commons License 2000.12.06 0 0 367
Sziasztok!

Tulajdonképpen , már van egy pálmám ,
a szomszédtol kaptam ajándékba , de nem tudom
hogy milyen fajta .Egy telet már átvészelt , persze
betakartam télire.
Hogy néz ki a kinai kenderpálma?
Ha a levele mint az ujjak állnak ,hasonloan mint
a kendernek , akkor az enyém is az lehet.

Igazi ramaty idő van , ezt utálom legjobban ,
köd , hideg , nedvesség. Brrrr!!!!!

Üdv Onobody

Előzmény: Caryota (364)
Caryota Creative Commons License 2000.12.06 0 0 366
Bocs, Éva, én tényleg csak egy "sapká"-ra gondoltam, végülis csak a közepét kell óvni, egyébként bírja a hideget, főleg, ha hazai "termék".
Előzmény: Megyesi Éva (365)
Megyesi Éva Creative Commons License 2000.12.06 0 0 365
Vigyázzatok a fóliasapkával, mert már a tél végén is, ahogy melegszik az ido, nem tud szellozni a növény, s berothadhat a csúcsrügy. S akkor vége a dalnak.
Előzmény: Caryota (364)
Caryota Creative Commons License 2000.12.06 0 0 364
A Trachycarpus fortunei (kínai kenderpálma) valóban jól bírja a hideget, nálunk a - 24 fokot is kibírta, viszont a téli nedvesség ellen védeni kell, főleg amíg fiatal. Egy fóliasapkát kell csak ráhúzni, hogy ne kerüljön a víz a közepébe, akkor ugyanis megrohad. Egyébként klassz növény, kiváló szomszédpukkasztó...
Előzmény: Grimbi (362)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!