Körülnéztem a kertben, és a sárga virágú napvirágunk bimbózik, már jól látszanak a sziromlevelek. Pedig ez nem is kora tavaszi virágzású... Mi jön még?
Hogy van pontosan ez a Luca-féle időjóslás? Már a 13. is számít, és akkor a január olyan enyhe lesz, mint a tegnapi nap volt? És a nyári hónapokkal mi lesz?
Nálam hóvirág, hunyor, százszorszép virágzik, a pázsitviola is kezd, és van még a fülesternyéből meg a krizantémokból. Ami pedig külön csoda: nyáron nagyon korán elvirágzottak/elszáradtak a büdöskék egy olyan helyen, ahol nem nagyon tudtam locsolni. Kihúzkodtam őket, az elszórt magok ott helyben kihajtottak, és mostanra arasznyi magas, sűrű, tömött és virágzó szőnyeg lett belőlük.
Akkora domborzat nincs Szegeden, hogy jelentősen befolyásolja a mikroklimát, elég elhanyagolható ahhoz, hogy élesen ki lehessen mutatni az un. városi hőszigetet.
Szia! Kedves Kopancsi, itt valami nagyon el van csúszva...Hatodik(!!!)hónapja nem esett érdemi(10mmm)eső.Az ehhez társuló meleg ősz, és télelő megtette a hatását. Megzavarodott itt állat, növény, ember egyaránt. Az elvetett búza(porba lett vetve) kapott annyi nedvességet, hogy elkezdjen csírázni, de már annyit nem, hogy a növény életben maradjon. Több száz hektár vetés járt így...őszintén sajnálom Őket.
Azért figyelem a Luca naptárat...hátha.
Üdvözöl Frint
Minden növény kedves Barnetto. Nem a növények virágoznak későn, hanem az idő olyan, h alkalmas nekik a virágzásra. Megzavarodnak, mint Te is, amikor reggel álmosan észreveszed a kiviláítatlanul csámborgó kerékpárosokat az út szélén. Annyi eső esett, h ne legyen katasztrófa. Hogy el lehessen a búzát vetni - mint irta - talán Frint. Örömködni akkor örömködnénk, ha az időjárás a helyére csúszna, végre. Az ablakon jégvirág nőne, ezen tanítanánk mög a bötűvetés a porontynak, mint ahogy Móra Ferenc (Dél-Alföldi volt ős is...) felejthetetlen történetében leírta. De kedves Barnettom, hányszor láttál vadlibát az ősszel, hallottál-e legalább valamilyen különleges északi madárról mostanában felénk. Ugye nem? Nyilván az okát nem kell részleteznem Neked. 2 hete ibolyát vettem a piacon, egy dél-alföldi néni szedte, a helyi újság (Szeged) írja a napokban, h a Széchenyi-téren a magnóliák már majdem kipattannak.
Pénteken reggel akkora és olyan szép-éles szivárványt láttam, mint évek óta nem. Decemberben reggel szivárvány. Hmm. Hmm.
Tél pedig szvsz lesz, de március-áprilisban ahogy szok' ilyenkor lenni. A meteorológusok pedig hosszútávra szerintem nem képesek előrejelzést adni.
Sokkal hitelsebb Luca-néni. Tudod: amilyen idő naponta=kérdésésed hónap időjárása januártól, karácsonyig.
Az Alföld sÍk, de nem olyan mint egy asztallap. Szegednek pedig kifejezett hátránya, h egy nagy "gödörben" fekszik. A Nagyárvízkor a gát nem a város határában szakadt át, hanem attól mintegy 30 km-re, két napig jött és idetalált a víz hozzánk. Vajon nem azért, mert lejt a vidék, és a víz a lyukba befolyik? Prof. bácsi nyilván a domborzati viszonyok okozta mikroklimatikus hatásokról nagyvonalúan elfeledkezett.
Én ezért szeretem az Alföldet, sík persze, de nem úgy, ahogy gondolják sokan.
Nálunk a kankalinok virágzanak, de nyílik még egy évelő tátikaféle is (tiszta bimbó!), ezenkívül előbújt a hagymások nagy része is. Csak reménykedem, hogy nem lesz bajuk. Az angolok európai elórejelzése szerint enyhe tél várható.
Halló Dél-Alföld!
Ma Felétek jártam és örömmel láttam, hogy az út mellett a kátyúkban állt a víz. Nem is újságoltátok az esőt!
Benéztem a telkemre is. Legnagyobb meglepetésemre virágzik a kutyatej. Van még 1 növény, ami ilyen hosszan virágzik?
Szép idő volt, de a reggeli és esti köd az nem jó, főleg a lámpa nélküli kerékpárosokkal.
üdv. barnetto
http://magyar.wunderground.com/global/stations/12839.html
http://magyar.wunderground.com/global/
ingyenesen lehet felhasználni, a magyar városok közül a következőkről lehet még infót szerezni:
Budapest
Debrecen
Győr
Miskolc
Nagykanizsa
Pécs
Szeged
Ma már nem fáztam, egészen jó idő volt és a nap is kisütött. Az ablakunkban most van +8 fok, pedig már későre jár...
A honlapomon rajta van az aktuális budapesti időjárás.
Felénk is szép idő volt, a köd eltünt.
Mégis valahogy , ma először olyan tél szagot
éreztem a levegőben .
Elő is kerestem a kesztyüimet, és a sapkákat.
Szia, onobody, nem akarok nagyon off topic lenni, ezért leírom, hogy nálunk nagyon-nagyon hideg van, majd' megfagytam kutyasétáltatás közben.
a pálmás (pálmák páfrányok) topicban folytatom
Igen , Kinai kenderpálma az , csak az emyém
még nagyon kicsi.
Ha ez tényleg ekkorára megnő , a környéken
mindenki meg fog pukkadni az irigységtől.
Kukorica szárral , és arra pakolt falevéllel
takartam.
Délután már feloszlott a köd , mintha
a nap is kisütött volna néhány percre.
Csak azért írtam, mert sajna gyakorlati tapasztalatom volt, hogy késon bontottuk ki a fóliasapkát, s alatta már bebarnult a csúcsrügy. S a pálma el is pusztult.Ezért jó olyan anyagot használni a takaráshoz, amelyik szellozik.
Nagy a valószínűsége, hogy kínai kenderpálmád van, hiszen nincsen olyan sok pálma, mely kibírja nálunk a telet. A kenderpálmának legyező alakú levelei vannak, a törzse pedig rostokkal borított. A télálló pálmákról van egy cikk az alábbi honlapon, a 3. és a 4. kép a kínai kenderpálma. Ha nem segít, szólj, küldök képet a miénkről.
Tulajdonképpen , már van egy pálmám ,
a szomszédtol kaptam ajándékba , de nem tudom
hogy milyen fajta .Egy telet már átvészelt , persze
betakartam télire.
Hogy néz ki a kinai kenderpálma?
Ha a levele mint az ujjak állnak ,hasonloan mint
a kendernek , akkor az enyém is az lehet.
Igazi ramaty idő van , ezt utálom legjobban ,
köd , hideg , nedvesség. Brrrr!!!!!
Vigyázzatok a fóliasapkával, mert már a tél végén is, ahogy melegszik az ido, nem tud szellozni a növény, s berothadhat a csúcsrügy. S akkor vége a dalnak.
A Trachycarpus fortunei (kínai kenderpálma) valóban jól bírja a hideget, nálunk a - 24 fokot is kibírta, viszont a téli nedvesség ellen védeni kell, főleg amíg fiatal. Egy fóliasapkát kell csak ráhúzni, hogy ne kerüljön a víz a közepébe, akkor ugyanis megrohad. Egyébként klassz növény, kiváló szomszédpukkasztó...