Röptükben fagynak a verebek,
a macskám sem fogdos már egeret,
mindenkinek kellemes ünnepeket!
Nálunk nincs hó, csak fagy, -1 fokot mutat az ablakban a hőmérő. A macskámat két napja csak erőnek erejével lehet kirakni, magától már nem menne ki a szabadba (éjszakára azért beengedem).
Reggel ota esik rendesen , csak most kezdett
csendesülni , de még mindig szemerkél .
Egyébként nincs hideg , még mindig 6 fok van.
Az tényleg furcsa , hogy eltünik egy csomo
széndioxid a légkörböl , és nem tudjuk pontosan hová .
A Pannon tengertől nem tartok , elég magasan
lakunk még itt az Alföldön is.
Azért annak örülök , hogy édesanyámnak van egy
háza a Bükkben is . :-)
"Hírértéke" az van az ilyennek, csak tudományos értéke nincs. Egyébként nem bánom, ha az derül ki, csak túlértékeljük magunkat emberi mivoltunkban, és tevékenységünk nincs is olyan nagy hatással a Földre. Biztonság kedvéért mégsem ártana változtatni esztelen, pazarló szokásainkon, az ilyen riogató hírek értékét akkor az adja, hogy elgondolkodtat.... Persze először a termelőknek kellene gondolkodni, szegény fogyasztó csak jelezheti, hogy ő igazán nem ezt akarja.
Szerintem pedig nincs olyan szinten a tudomány, hogy meg tudja jósolni mi várható 10-20-50 év múlva. Valamit biztos kifelejtenek, valamit mindig hozzátesznek a modellbe, hogy ez is befolyásolhatja. Az egészben az a szép, hogy a tudós aki mondjuk nyilatkozik az újságnak mindig hozzáteszi a bizonytalanságot, mire a sorokat az olvasó elolvassa már kész tény lesz belőle, bizonytalanság nélkül. Nincs hírértéke. Az ilyeneket szerintem egy forgatókönyvnek kell venni a sok közül.
Valaki írta, hogy nem tudnak hónapokra előrejelezni. Tudnak, csak kb. 70 % a bevállása (alig több, mint 50%), viszont a tendenciákat egész jól el lehet találni.
Jó a Mancs cikk. A Golf áramról a Discoveryn (?) is láttam műsort, hasonló kilátásokkal kecsegtetett. Ami viszont a széndioxid "eltűnését" illeti: a Gaia-elmélet szerint a korallzátonyok építik be a fölösleget, így szabályozódik a légkör.
Tudod, ha mégis bekövetkezne valami hirtelen katasztrófa, kisebb baj lenne, ha befagyna a Duna, mint az, hogy az Új-Pannon tenger nyaldossa a bokánk (popónk?)!
Szédület , de miota Vivendi Telecom lettünk ,
teljesen megbizhatatlanná vált az internet kapcsolatom, néha a mail is leáll.
Napok ota semmi örömöm benne.
Ma fantasztikus idő volt , 12 fok árnyékban .
Magam részéről szivesen elfelejteném a havat,
de ugy látom nem fogom meguszni.
Azért még szurkolok egy kicsi a globális felmelegedésnek . :-)
Volt egy jo cikk a multheti Mancs-ban a
klimaváltozásrol , azért durva dolgok is bekövetkezhetnek miatta. Ha leállna a Golf-áramlat,
fenékig befagyna telente a Duna.
Körülnéztem a kertben, és a sárga virágú napvirágunk bimbózik, már jól látszanak a sziromlevelek. Pedig ez nem is kora tavaszi virágzású... Mi jön még?
Hogy van pontosan ez a Luca-féle időjóslás? Már a 13. is számít, és akkor a január olyan enyhe lesz, mint a tegnapi nap volt? És a nyári hónapokkal mi lesz?
Nálam hóvirág, hunyor, százszorszép virágzik, a pázsitviola is kezd, és van még a fülesternyéből meg a krizantémokból. Ami pedig külön csoda: nyáron nagyon korán elvirágzottak/elszáradtak a büdöskék egy olyan helyen, ahol nem nagyon tudtam locsolni. Kihúzkodtam őket, az elszórt magok ott helyben kihajtottak, és mostanra arasznyi magas, sűrű, tömött és virágzó szőnyeg lett belőlük.
Akkora domborzat nincs Szegeden, hogy jelentősen befolyásolja a mikroklimát, elég elhanyagolható ahhoz, hogy élesen ki lehessen mutatni az un. városi hőszigetet.
Szia! Kedves Kopancsi, itt valami nagyon el van csúszva...Hatodik(!!!)hónapja nem esett érdemi(10mmm)eső.Az ehhez társuló meleg ősz, és télelő megtette a hatását. Megzavarodott itt állat, növény, ember egyaránt. Az elvetett búza(porba lett vetve) kapott annyi nedvességet, hogy elkezdjen csírázni, de már annyit nem, hogy a növény életben maradjon. Több száz hektár vetés járt így...őszintén sajnálom Őket.
Azért figyelem a Luca naptárat...hátha.
Üdvözöl Frint
Minden növény kedves Barnetto. Nem a növények virágoznak későn, hanem az idő olyan, h alkalmas nekik a virágzásra. Megzavarodnak, mint Te is, amikor reggel álmosan észreveszed a kiviláítatlanul csámborgó kerékpárosokat az út szélén. Annyi eső esett, h ne legyen katasztrófa. Hogy el lehessen a búzát vetni - mint irta - talán Frint. Örömködni akkor örömködnénk, ha az időjárás a helyére csúszna, végre. Az ablakon jégvirág nőne, ezen tanítanánk mög a bötűvetés a porontynak, mint ahogy Móra Ferenc (Dél-Alföldi volt ős is...) felejthetetlen történetében leírta. De kedves Barnettom, hányszor láttál vadlibát az ősszel, hallottál-e legalább valamilyen különleges északi madárról mostanában felénk. Ugye nem? Nyilván az okát nem kell részleteznem Neked. 2 hete ibolyát vettem a piacon, egy dél-alföldi néni szedte, a helyi újság (Szeged) írja a napokban, h a Széchenyi-téren a magnóliák már majdem kipattannak.
Pénteken reggel akkora és olyan szép-éles szivárványt láttam, mint évek óta nem. Decemberben reggel szivárvány. Hmm. Hmm.
Tél pedig szvsz lesz, de március-áprilisban ahogy szok' ilyenkor lenni. A meteorológusok pedig hosszútávra szerintem nem képesek előrejelzést adni.
Sokkal hitelsebb Luca-néni. Tudod: amilyen idő naponta=kérdésésed hónap időjárása januártól, karácsonyig.
Az Alföld sÍk, de nem olyan mint egy asztallap. Szegednek pedig kifejezett hátránya, h egy nagy "gödörben" fekszik. A Nagyárvízkor a gát nem a város határában szakadt át, hanem attól mintegy 30 km-re, két napig jött és idetalált a víz hozzánk. Vajon nem azért, mert lejt a vidék, és a víz a lyukba befolyik? Prof. bácsi nyilván a domborzati viszonyok okozta mikroklimatikus hatásokról nagyvonalúan elfeledkezett.
Én ezért szeretem az Alföldet, sík persze, de nem úgy, ahogy gondolják sokan.
Nálunk a kankalinok virágzanak, de nyílik még egy évelő tátikaféle is (tiszta bimbó!), ezenkívül előbújt a hagymások nagy része is. Csak reménykedem, hogy nem lesz bajuk. Az angolok európai elórejelzése szerint enyhe tél várható.