Tudjuk. Csak értsd te is, hogy mi miről nyikorgunk.
Nem az a baj, hogy a nők ennyi pénz elköltése felett rendelkeznek (amíg az a család érdekeit szolgálja), hanem hogy bár a nők költik el a pénzek 80%-át, mégis a nők feletti gazdasági erőszakról megy az óbégatás.
Gondolj csak bele ! Van két , egymáshoz jól illő ember , akik kellően toleránsak is egymáshoz . Majdnem minden passzol , csak az egyik nem tud a pénzzel bánni , könnyelműen költene erőn felül , mer' ott a hitel , és kész .
A másiknak muszáj ezt szó nélkül viselni ? Hogy egyszer hopp , máskor kopp ? Amikor kicsit várva , spórolgatva meg lenne az a másik által vágyott nemtommi' , csak türelem kell hozzá , és akkor hitel sem kell .
Na most ezért váljanak el , mert nem jól házasodtak ? Mikor minden más meg klappol közöttük ?
Azért az is igaz, hogy ez nem mindig olyan könnyű. Olvasgatok pénzügyi blogokat, és azok alapján bizony valós probléma az, hogy még hasonló értékrend mellett is az egyik inkább spórolna, a másik meg inkább költene, és ebből vannak súrlódások. Ilyen esetben okosabb a megfontoltabbra bízni a pénzek kezelését, de ezt is el lehet dönteni közösen.
"Volt néhány rám csodálkozó tekintet, amikor arról meséltem, hogy van a bankszámla, meg a kp. boríték, oszt mindketten használjuk."
Pedig ez lenne a normális, nem?
Egyszer beszélgettem valakivel, aki egyszerűen nem értette, hogy mi az asszonnyal nem vitatkozunk a pénzen.
Egyre csak azt kérdezgette, hogy de hát mi van akkor, ha egyikünk olyasmit akarna venni, amit a másik ellenez. Én meg próbáltam elmagyarázni neki, hogy ilyen nincs, mert magunktól is tudjuk, hogy mit engedhetünk meg magunknak, nem egymás ellen megy a játék hanem egymásért.
És igen, ehhez kell a tökéletes bizalom, és megint oda jutunk, hogy jól kell házasodni és akkor nincs gond.
Nem, csak neki elég az életében 2 öltöny, két ing és két nyakkendő, a nőnek meg illik megvenni feszt a táskája színéhez passzoló cipőt 2-3 havonta. A szemét pasi meg vasárnaponként az F1-et nézve szürcsölgeti az 1-2 sörét, elvéve azt a pénzt a családtól.
Volt néhány rám csodálkozó tekintet, amikor arról meséltem, hogy van a bankszámla, meg a kp. boríték, oszt mindketten használjuk. Nyilván nagyobb volumenű kiadásokat közösen átbeszélünk, de basszus, ne kelljen már egyikünknek se elszámolni a másik felé a napi szükségletekhez tartozó kiadásokról.
Nos, az volt a válasz többnyire, hogy ez csak akkor működik, ha a felek tökéletes bizalommal vannak egymás iránt. Na, faxom, tökéletes bizalom nélkül nincs házasság, pont.
Miután többségében anyu megy bevásárolni a napi betevőt , tanszert/ruhát/cipőt venni a gyerekeknek , egyáltalán működteti a családot , így nem a világcsodája , ha a nők többet költenek a saját keresetüknél .
De erről már volt szó ..
nyilvan volt szo rola millioszor, millio topikban
ha ezt ferfi csinalja, akkor "totalis penzugyi elnyomas alatt tartja a not" lenne a narrativa
Nem ez a lényeg. Hanem hogy megy az intézményesített siránkozás a nők pénze feletti patriarchális kontrollról - aztán kiderül, hogy az összes költés 80%-áról a nők döntenek, vagyis ez is pont fordítva van, mint ahogy előadják.
" ...a nők több pénzt költenek, mint amennyit megkeresnek, mivel férjük jövedelmének többsége felett is ők rendelkeznek."
Miután többségében anyu megy bevásárolni a napi betevőt , tanszert/ruhát/cipőt venni a gyerekeknek , egyáltalán működteti a családot , így nem a világcsodája , ha a nők többet költenek a saját keresetüknél .
"Az csak odafönn van hogy a nő a pasi pénzét köti, általában mindkét fél dolgozik"
Atól még rendelkezhet a nő a pénz nagy részének elköltéséről.
Nem ismerős az a kifejezés, hogy valaki hazaadja a fizetését, és csak egy kis zsebpénz marad nála? Pont az egyszerű jómunkásembereknél általános ez.
Vicces, hogy ezek az erőszakpropagandisták tipikus női viselkedésformákat is megpróbálnak a 'férfierőszak' példáiként eladni. Kedvencem a 'sértett hallgatás' és a 'felőrlő hajtogatás, de mókás volt a szexmegvonást is nőellenes erőszakként látni' :-)))
mert a kozos kasszanal ugye nem lehet rakerdezni, hogy ugyan mire lett az elkoltve :P
Számos kutatás, itthon és külföldön egyaránt azt mutatja, hogy többségében a nők hozzák meg a pénzügyi döntéseket, magyarán a nők több pénzt költenek, mint amennyit megkeresnek, mivel férjük jövedelmének többsége felett is ők rendelkeznek. Ezt jól tudják a marketing szakemberek is, ezért szól a legtöbb reklám kifejezetten a nőkhöz, hiszen azt a réteget kell megcélozni amely, az elkölteni való pénz felett rendelkezik.
Erre utaltam , amikor korábban írtam, hogy ellentét azért van köztünk mert nem egy rétegbe tartozunk.
Az csak odafönn van hogy a nő a pasi pénzét köti, általában mindkét fél dolgozik, legalul pedig előfordul, hogy a gyesből és a cspből él a család, és mégis pasas a követelőző, vaduló.
Magyarul, volt egy felmérés, amiben csak nőket kérdeztek, és minden ötödik nő azt mondta, hogy volt már olyan kapcsolata, amiben a partnere agresszív volt vele legalább egyszer. A férfiakat nem kérdezték.
"Gyakran „csupán” verbális agresszióval kezdődik az egész."
Pontosan! A fizikai bántalmazás gyakran csak válasz a nő verbális agressziójára.
De a barátoktól való elidegenítés is tipikus női bántalmazási forma, akárcsak a gyerekek apa ellen nevelése, a szexmegvonás, az anyagi kihasználás stb.