A Bp.-i Váci út 45.sz. allatti Atryum étterem-ben volt vasárnap börze! Nagyon klassz volt a felhozatal és - amikor én ott voltam - még oda lehetett férni az árusokhoz! Amint beléptem kiszaszeroltam a buszt, DE! kamuból még mentem egy kört! A má- sodik 'érintésnél' azonnal megvettem!
1:43, színre u.az mint a tied, 'Green lights' forgalmazta modell! Sztirol do- boza van ( mint Abrex! ).
Több modell is megvettem volna, de egyelőre nincs értelme! Nincs még kész a vitrin-sorozatom ( több vitrinben sze- retném a 'szememmel simogatni' a gyűjteményem!) Sajna úgy jártam, mint jópár fórum társam: most más nyugati tip. retro is, és egy tip.-ból több kiadás, több, szin, több stb...
A megjelenés után miután hozzám kerültek akkor tudom leszállítani őket. Az orosz „Avtolegendi CCCP” sorozat modelljeit van lehetőség visszamenőlegesen is megrendelni, 4500.- Ft/db áron:
26. Raf-2203 Latvia sárga 27. Moszkvics 2140 zöld 28. Zil-118 Junoszty fehér 29. Zil-111G fekete 30. Gaz-67b zöld 31. Lada 2107 kék 32. Moszkvics 403 fehér 33. Luaz-969 bézs 34. Gaz M-1 fekete 35. Volga-3102 fekete 36. Zaz-966 v.kék 37. Zil-114 fekete 38. Gaz-A fekete 39. Moszkvics 2141 Aleko drapp 40. SMZ-S1L zöld
Ezen kívül kaphatók a Magyarországon eddig megjelent „Retroautók a keleti blokkból” sorozat tagjai 2000.- Ft/db áron, illetve 10db felett 1800.- Ft/db áron. Az első 10 szám kifogyott vagy fogyóban van, a többi szám még kapható.
Ez a sambabus nekem is megvan, a cararamákat én is gyűjtöm. Én beszerválom a warszawát, csak legalább olyan jó legyen, mint a pobeda. Majd a peugeot 200/203/400 analógjukat is megpróbálom beszerválni. A wartburgot is megveszem, bár a korábbiak alapján egy szemét lesz. Nekem nem a felhozatallal van gondom, hanem egyes darabok gyártási minőségével. Mondjuk a zuk az egyik legjobb lett, remélem az UAZ is szép lesz.
Néztem a japán sor autóit. Láttam japcsi trabit: toyota publica, volga M-24 analógot, gombóc zapit: suzuki fronte 360, fiat 600-at: subaru 360. Suzuki capuccinot nem találtam, pedig annak is van egy intelligens ábrázatja:)
Nálam úgy kezdődött hogy '82-ben Moszkvába költöztünk.... És ott volt egy autómodell szaküzlet tele Kamazokkal, Volgákkal.... A többit nem kell leírnom :)
Visszaolvasva az elmúlt egy , másfél napi bejegyzéseket amelyből arra lehet következtetni , hogy igen csak nagy vihart váltott ki az egy forma és nem egy forma modellek kérdése.... Véleményem szerint , mely csak is a sajátom , azok a modellek kerülnek be a gyűjteményeitekbe amelyiket megveszitek. Az előfizetésesek viszont vissza tudják küldeni a kiadónak a számukra nem megfelelőeket. Tulajdonképpen azt kell eldönteni , hogy egy komplett sorozatot akartok összeszedni vagy csak azokat amelyek megérintenek ilyen , olyan okokból vagy csak azért veszed meg mert szimplán csak tetszik illetve látsz benne átalakítási kihívást. Én sem veszek olyanokat meg ami számomra nem jön be csak azért , hogy ki legyen a teljes sorozat. Hiánypótlás képen én el kezdtem gyűjteni a Cararama - Hongwell - 1.43-it. Azok között is található retros nyugati épp úgy mint a mai korok verdái és meg kell , hogy jegyezzem eléggé jó minőségűek. Lehet , hogy nem olyan részletgazdagok mint a szociretrók de a vitrinben ezek is szépen mutatnak. Tehát kinek a pap , kinek a papné....... :-)))
U.i. Ezzel a pársoros véleményemmel senkit és semmilyen igaz ügyet nem akartam megbántani , leszólni!!!!!!
Nálam úgy kezdődött, hogy az asszony megvette nekem a piros ezerötöst...
Most 80-nál tartok... mármint db... (hogy forintban mennyi, azt inkább nem adom össze)
És folyamatosan keresem az újakat... Akkor most? Lehet, hogy én is megbetegettem? Bár már előtte is volt 1-2 betegségem, pl. autóskártya, meg 1:18as USA autók, de még ez is... Szörnyű!
Mondjuk azzal nyugtatom magam, hogy nem veszek 1:1-es V8USA autót, hanem veszek helyette sok-sok 1:43-as retroautót. Anyagilag mindenféleképpen jobban járok...
Ált. iskolás koromban ( már felső tagozat ) volt egy osztálytársam, aki imádott állato- kat rajzolni! Szépen kiszínezte / akkor még drága filctollakkal / lajstromozta a "műveit", büszkén mutatta mindegyikünknek és várta az elismeréseket! Két baj volt csak az alkotásokkal: - a srác nem tudott rajzolni, - mindegyik megjelenítés egyforma volt! ( A kutya ugyanúgy nézett ki mint az oroszlán, a tigris vagy a víziló!) MÉGIS megoszlottak a a vélemények! Volt aki ( persze NEM szemtől szembe ) ki- röhögte, volt aki ciccegett, volt akinek kevés- bé és volt akinek őszintén tetszettek a rajzok! Fentihez: - Ami másnak örömet okoz - nem kell degradálni! ( ...főleg, ha sok munkája fekszik benne és nézete szerint az jó! Meglepő, DE sokan vannak ilyenek!) - Ízlések és pofonok! Különösen igaz ez, ha: - Semmibe sem kerül, elkerülni a nem kívántat! (...és ha mégis, az - nagyon könnyen, még utó- lag is - orvosolható!
És a kérdés: mekkora kár érte az egyént?! Érte egyáltalán?!
Ez már biztos, hogy csak 50 lesz? Meg nem jön 2105, meg Zasti? Vagy csak eddig nem jöttek, de jöhetnek még?
Minket nehéz kiismerni. A többi ország olyan helyzetben volt, hogy gyárthatott saját autót, így tudják, hogy a többség nemzeti büszkeségből, ilyesmikből kötődik a hazai gyártmányokhoz. Azokat eleve ki kell használni. Azután jönnek az egyéb gyártmányok, de azokat is sokan szerették.
De mi, akik személyautót nem gyárthattunk, mit szerettünk? Ki erre esküdött, ki arra, valamit segítenek az eladási darabszámok, de nehéz megítélni, mindenki mást hiányol, és egyesek azt is, amit nem is árultak errefelé, de látták külföldön, vagy újságban. Na itt tegyenek igazságot.
Van, akinek a Zsiga, meg a kocka Lada sem nagyon különbözik, hátsókerekes Lada mindkettő, azonos műszaki alapokon, és ő úgyis Skodás volt, érdekli is, hogy nem jött az egyik, vagy csak később, de neki akkor sem az lesz a boldogság, csak felesleges darab a sorozatban. Nem tetszik neki a kocka-Waresz, de már kettőt is meg kellett venni. A fater Varsón volt sofőr, gyerekként az ülésén nőtt fel, és most boldog, hogy ott van a polcon, stb.
Nekem pl. a Pobjeda orr nem jön be, de a Warsawáé igen, és nem tudom, hogy ezt megvegyem-e, a Pobjedát meg nem akartam. De valaki meg arra vágyott. Nem lehet mindenki kedvére tenni.
Szerintem az itthon forgalmazott márkákat azért végigveszik, de majd kiderül, nem lehet előre elküldeni őket a baltájukkal, vagy létrájukkal a francba, amíg tényleg be nem fejeződött a sorozat.