Keresés

Részletes keresés

alfi13 Creative Commons License 2013.08.29 0 0 1866

Kiültetheted de én azt ajánlanám az első évben tegyél rá egy jó nagy kartondobozt amit takarjál be levelekkel akkor biztosan átvészeli a telet. Ha lehet egy szélvédett területre ültesd legideálisabb tapasztalatom szerint egy ház déli oldala elé ültetni. Az ültetés előtttegyél szerves trágyát az ültető gödörbe  lehetőleg minél nagyobb gödröt ásál annál gyorsabban növekszik majd a füge.

Előzmény: Mer Rouge (1864)
geridina Creative Commons License 2013.08.29 0 0 1865

Köszi szépen, erre nem is gondoltam, mivel egy nagyon régi, nagy fa volt, mikor kiástuk, de gondolom új hely, elfagyás, újra kihajtás, stb. Reméljük, hogy nemsokára élvezhetjük mi is majd a termését

Előzmény: Lakótelepi_kertész (1863)
Mer Rouge Creative Commons License 2013.08.28 0 0 1864

Sziasztok! Ma találtam rá erre a topicra, igazából már sokmindent olvasgattam, nem is akarlak titeket felesleges kérdésekkel fárasztani, mivel már itt szinte mindent leírtatok. Csak egyetlen kérdésem lenne. Ti mit mondtok? Dézsa vagy kiültetés. Ma vettem meg életem első füge bokor csemetéjét a Bauhausban. 2 ága van (40-60 centisek) magyarországi szaporítás, ennyit tudtam meg róla. Nem volt túl drága ha esetleg nem élné túl, bár nagyon szeretném ha megmaradna, esetleg teremne is, no meg nem utolsósorban nagyon szép levelei vannak. Nekem inkább díszkertem van. Déli / dél nyugati fekvésű sziklakert elé tudnám ültetni. Szóval ültessem ki vagy eleinte dézsásan tartsam? Van kertem, be is takargatnám, kérdés túléli-e. Szóval melyik variációt válasszam? Előre is köszönöm a választ. 

Lakótelepi_kertész Creative Commons License 2013.08.28 0 0 1863

Sajnos nincs sok időm rövid leszek, szerintem a megfelelő mennyiségű gyökér növesztése után fog majd igazán teremni, mikor már helyreáll a lomb és gyökér egyensúly, de mivel elfagyott és újból 1. éves lett, így elölről kezdődött minden. De elképzelhető, hogy tápanyag hiány..., talán lesz más válasz is, én erre tippelek...

Előzmény: geridina (1862)
geridina Creative Commons License 2013.08.28 0 0 1862

Sziasztok!

én is kérdezni szeretnék.

Kb 5 éve ástuk ki egy ismerőstől a fügebokrát, nála termett, de óriási volt maga a bokor. 5 órán keresztül ástuk és autó csomagtartóját alig fért el, úgy hoztuk haza.

Visszavágtuk kissé, elültettük, még abban az évben kettő szemet tudtunk enni róla. Következő tavasszal szárazak lettek az ágak, nem volt bennük élet (gondolom elfagyott), visszavágtuk tövig. Szépen kihajtott, lett egy darab termés, de picike maradt a bokor, viszont ugye mivel vissza lett vágva, nagyon sűrű lett. Megint jött a tél, megint ugyanúgy jártunk. Következő évben már nem is termett. Tavaly kipróbáltuk, takartuk száraz avarral meg csuhéval, és le is zacskóztuk a bokrot. Idén nem kellett visszavágni, gyönyörűen elkezdett hajtani, fejlődni, látszott hogy jót tett neki amit csináltunk.

Viszont egy szem termés sincs rajta.

kérdéseim, hogy most csak regenerálódik esetleg, vagy ne is nagyon számítsunk termésre többé. Mert akkor inkább kivágom, nagy helyet foglal.

Törölt nick Creative Commons License 2013.08.27 0 0 1861

Köszönöm szépen sokat segítettél.

Előzmény: Lakótelepi_kertész (1859)
Lakótelepi_kertész Creative Commons License 2013.08.26 0 0 1860

Megtaláltam még egy ideillő hozzászólásomat: olvasd el!

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=122146279&t=9179725

Előzmény: Törölt nick (1858)
Lakótelepi_kertész Creative Commons License 2013.08.26 0 0 1859
Előzmény: Törölt nick (1858)
Törölt nick Creative Commons License 2013.08.25 0 0 1858

Sziasztok! leírná nekem valaki mikor éa hogy (lehet kell) fügét ültetni vagy telepíteni köszi a válaszokat.

Lakótelepi_kertész Creative Commons License 2013.08.24 0 0 1857

Szia!

Nekem éppen csak a felső 2-3 cm-es rész fagyott el tavaly, ez volt neki az első tél, így nagyon izgultam, de most már nagyon szép 2-3 cm-es törzse lett idén, és szép bokros is:

Tavaly:

Idén:

Előzmény: emendasajt (1855)
Lakótelepi_kertész Creative Commons License 2013.08.24 0 0 1856
Előzmény: M61 021 (1854)
emendasajt Creative Commons License 2013.08.24 0 0 1855

Szia!

Ami azt illeti a fajtáját nem tudom. Majd ha lesz most megint egy enyhébb tél, és elfagy akkor tényleg ujjas óriás volt. :-)))

Ez az egyik leggyengébb fagytűrőképességgel rendelkező fajta. Sajnos eléggé fagyzúgközeli fekvésben vannak. Van más fajtám, és remélhetőleg még őszig lesz több is. Próbálom én is népszerüsíteni felénk. Szerintem nagyon finom, bár a család megosztott e téren.

A kertészkedést ilyenkor már hanyagolom kicsit. Most a szemzések idejét éljük.

Üdv. 

Előzmény: Lakótelepi_kertész (1853)
M61 021 Creative Commons License 2013.08.24 0 0 1854

Nincs ez nagyon közel a falhoz? 

Előzmény: Lakótelepi_kertész (1853)
Lakótelepi_kertész Creative Commons License 2013.08.20 0 0 1853

Szia Emendasajt!

Vannak ismét képeim a saját idei fügedugványaimról és a tavalyi másodéves ujjasomról a sarokban az ereszcsatorna mellett. Szerintem neked is ujjas levelű óriás fügéd lehet.

További jó kertészkedést kívánok neked!

Előzmény: emendasajt (1817)
Gy.Ibi Creative Commons License 2013.08.18 0 0 1852

Én földdel teleltetném vödörben,vagy fóliában és néha meglocsolnám.

Előzmény: balaenfrance (1851)
balaenfrance Creative Commons License 2013.08.18 0 0 1851

Sziasztok,

Van egy kissé korai kérdésem, de sosem árt előre tervezni. :)

Át kell ültetnem a 2 éves fügebokromat, mert találtam neki egy tuti helyet.

Arra gondoltam hogy késő összel kiszedném és újságpapirba tekerve a pincében pihentetném tavaszig. Így kivédeném a fagyokat és a szobai sínylődést.

Szerintetek mennyire jó ötlet?

Gy.Ibi Creative Commons License 2013.08.17 0 0 1850

Ezek még biztosan beérnek.

-Tsunami- Creative Commons License 2013.08.05 0 0 1849

Kb 2-3 éve folyamatosan jelen vannak és nem válogatósak.

Mindenre rámennek.

Előzmény: törpecser (1842)
törpecser Creative Commons License 2013.08.05 0 0 1848

A megtámadott fügebokor a telkünkün van, az még nem lett permetezve.

Viszont itthon is találtunk ilyen élősködőt a vadszőlő fiatal hajtásain, na az le lett permetezve neostomosannal.

Azért azzal, mert a permetezőben ez volt a baromfiaknál használjuk.

A permetezés hatásos volt, eltüntek  a bogarak, s fehér pókhálószerűségek is.

A telken lévő füge permetezésére szerintem csak hétvégén kerül sor.

Előzmény: pisti.75 (1845)
marinmegye Creative Commons License 2013.08.03 0 0 1847

Ezt a lepkekabócát láttam a Gellért-hegyi fügéken is az idén...

Arth_ur Creative Commons License 2013.08.03 0 0 1846

Az amerikai lepkekabóca új jövevény nálunk, ha jól emlékszem, 2004-ben vették észre először. Tipikus behurcolt, terjedő kártevő. Rohadt agresszív dög, ami sok olyan növényen is megtelepszik, amin eddig nem kellett számítanunk kártevőre. Nagyon szereti a selyemakácot is, szőlőt is, nemcsak a fügét.

Előzmény: pisti.75 (1843)
pisti.75 Creative Commons License 2013.08.03 0 0 1845

Nekem kettő bokrom van, az egyikröl az összeset leverte a jég,a másikon ,kb két hete kezdődött meg az érés .

Te lepermetezted már ??? És mi a tapasztalatod ???

Előzmény: törpecser (1844)
törpecser Creative Commons License 2013.08.03 0 0 1844

Húú ezek felzabálnak mindent!

Rettentően szaporák  szinte már a fügebokor minden ágán megtalálhatók nálunk.

Szépen érnek a fügéid... az első kötések érnek? Nálam most érnek az első kötések, de csak kb. 10 db. egy bokron.

De zöld van rengeteg kisebb, nagyobb remélem a nagyobbak beérnek még:))

Előzmény: pisti.75 (1843)
pisti.75 Creative Commons License 2013.08.03 0 0 1843

Nálam Szolnokon  is valami hasonló van . Eddig még ilyet nem láttam rajta egy évben sem,

pedig soha nem szoktam permetezni .( A képek nem túl élesek ,de talán látszik)

A citromfán is.

Előzmény: törpecser (1842)
törpecser Creative Commons License 2013.08.02 0 0 1842

Köszönöm.

Actara  van is itthon, nnna holnap meg is lesznek etetve, remélem kimúlik az összes tőle.

Egyébként a szőlő friss hajtásain is megjelent ez az élósködő. 

( viszont az  érdekelne, hogy máshol is megjelent-e ez a kabóca, vagy csak itt Békés megyében ?) 

Előzmény: -Tsunami- (1841)
-Tsunami- Creative Commons License 2013.08.02 0 0 1841

Amerikai lepkekabóca.

Actara, sherpa, decis.

Előzmény: törpecser (1840)
törpecser Creative Commons License 2013.08.02 0 0 1840

Üdv.

Ilyen férgek támadták le a fügebokrunkat.

Mik lehetnek ezek? Mivel lehet őket irtani?

Nem emlékszem, hogy eddig bármi bogár ellensége lett volna!

húúú undorítóak. Volt már valakinél ilyen? mivel irtotta?

Köszönöm:))

Gingko Blowjoba Creative Commons License 2013.08.01 0 0 1839

Nem rossz!

Előzmény: ninovarga (1832)
Géisti Creative Commons License 2013.07.28 0 0 1838

Üdv!

Én is a régióban lakom,nálam is elfagyott egy fiatal bokor,de csak azért,mert én is takargattam.

Láttam néhány bokrot,melyeknek semmi bajuk,mert azokat nem takarták.

A jelenség oka,hogy az egyébkent is enyhe tél végén már a fügékben is megindult a nedvkeringés és ha jól emléxem márc. elején volt néhány fokos mínusz,ami ebben a félig beindult stádiumban visszafagyasztotta.A tanulság az,hogy csak cudar időszakban kell takarni,mert csak rosszat teszünk vele.

Előzmény: joy (1837)
joy Creative Commons License 2013.07.27 0 0 1837

Jó nektek.

Nálunk /Szeged/ a kertben 2 nagyobb és 1 kisebb bokorka van. Egyiken már jó hónapja hónapja növexik, most kis diónyi a rajta lévő tucatnyi bogyó, másikon 2 hete tűn fel nehány, most mogyorónyi, a harmadik hallgat.

Tél végére úgy tűnt, mindhárom elfagyott, nagyon későn, május közepén indultak meg, hiába volt takargatás.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!