Egy ügynök nem vitázni jön, nem is hajlandó vitázni. Vitára csak addig hasonlít ügyködése, amíg az ügy érdekében szól. De ha az ügy veszni látszik, nem ismerheti el ügye igazságtalanságát, akkor kénytelen az ügyért csak azokat hajtogatni, amiket kiképzésén kapott.
Ez nagyon visszataszító az egészséges gondolkodású emberek számára, ezért sokan leszögezik, "Ügynökökkel nem...".
A tisztességes emberek általában megszívják, ha ügynökökkel próbálnak vitázni, mert természetes módon magukból indulnak ki, és mivel rájuk hatnak az érvek, és az igazságot keresik, kihozza őket a sodrukból, hogy az ügynökökre nem hat sem érv, sem igazság, csak a megbízó.
Jól megfigyelhető Tafkó Birqut fórumtárs ügyködésén ügynök mivolta, sem igazság, sem érvek nem hatnak rá. Az érveket saját felekezete mantráival, az igazságot saját felekezete igazságával cserélte le. Nem az igazság a célja, hanem saját felekezete mantrái.
Mondjuk el kéne azon gondolkodni, fórumra ügynököket lehet-e engedni. A direkt hirdetéseket tiltják, de a tisztességes fórumtársakat csúfoló neveletlenül, tisztességtelenül vitázó ügynököt (pl. Tafkót) elég nehéz kiszűrni, ahhoz nagyobb figyelem kéne, ami nem várható el, képtelenség. Azaz annyit tehetünk,hogy nem szállunk vele vitába.
Kedves Tafkó Birgut! Fájdalommal értesítelek, hogy töröltelek potenciális vitapartnereim sorából. Egyúttal tájékoztatlak, hogy az intellektuális környezetrombolás fogalmának határait számomra eddig elképzelhetetlen módon kiterjesztetted.
A janicsárok-antijanicsárok jelenségről beszéltem. Ha igaza van valakinek, de igazát léptennyomon, vagy igen hosszú időn át ismételgeti, vitabeli ellenfelei lekoptával, vagy elhallgatásával, legalábbis rögzült álláspontra helyezkedése mellett, akkor a közvélemény, a pártatlan szemlélők szimpátiája a passzív, csendes, beletörődő felek felé fordul. És presze az aktív, nyughatatlan, erőlködő, ismételgető, szemrehányó, fel-felrovó ember ellen. Így pl. ha te ismételgeted a Hgy hibáit, mindig kb. ugyanazokat, és valaki látja pár hónaponként (vagy gyakrabban) kb. ugyanazt, hogy megint, és megint, és megint, akkor ... Így sikert csak olyan embernél lehet elérni, aki először téved erre. Benne még ébredhet indulat, ránéz, meglátha, hogy hújjaj, micsoda???? De mondd, az ilyen hatásvadász módszer, a tájékozatlan-felületes friss olvasó indulata megér ennyit?
Szóval a roppant kitartó igyekezetedről írtam, mely nem a célod (amivel egyébként egyetérek, és ez komoly!) elérésének használ, hanem inkább lerontja azt. Így te annak az ügynek is ártasz, amit én szeretnék (hogy javulna a Hgy). Mert komolyan mondom, inkább ártasz, mint használsz. Lehet, hogy te érzed, hogy te csak azt érzed, kell, kell, nem lehet elviselni, ami van, valamit tenni kell!! De egy pártatlan szemlélő nem érzi, amit te érzel, csak azt érzi, neked roppant fontos az ügy. Akkor pedig, tudod, ahogy az ügynökök ellen is fordul a szimpátia, az ilyen szívózó, felemlegető, ismételgető, szóval mindenáron kicsikarni, hatást elérni, stb. akaró ember veszti el a bizalmat, vagy ha nem is ő, de az ügy, amiért harcol érdektelen lesz. Valahogy úgy, hogy áááá, már megint ez az Ödönke, már megint, tudjuk, tudjuk, jön a hgys dolgaival, Page Up vagy Down.
Na, én is túloztam, és markáns színekkel festettem a dolgot, ami nem illik rád, azzal ne is törödj, csak leírtam sietve, mire gondolok, most dolog van, többhöz amúgy sincs kedvem.
Nagyjából igazad van. Én is gondoltam már rá, hogy únom a borsót a falra hányni. Kerüljön hát ez a topic és az ilyen ötletek métó helyére. Lepje be az idő vasfoga, mindenkinek jobb lesz.
HAnem az alábbi mondatodat nem értem. Talán ha cizellálnád vagy példával illusztrálnád?
"De, hogy mindenáron ki akarod csikarni, amit ellenfeled nem tesz meg, idővel inkább ellened fordítja (legalábbis a Hgyvel kapcsolatosan) a véleményt, nem vetted észre?"
Lásd, Tafkó nem tehet mást, tartja magát elhívásához, pontosabban megbízatásához. Nem is tagadta, kényszerből teszi, amit tesz, hogy viszi ezt a topicot. Mondd, mit akarsz elérni? Ha elismerné, ami egyértelmű, amire rá akarod venni, megbízói iránt hűtlen. Szerinted megteheti?
Mondd, vele is azt csinálod, mint a Hit Gyülekezetével, tapadsz, csimpaszkodsz, és mindenáron, de tányleg minden áron, sok évig próbálod erőltetni-bizonygatni igazadat, és az ő hibáját?
Elismerem, hiba ilyen állításokat (topicot) nyitni, de az ember mit tehet?
Tán hagyni kéne elsüllyedni ezt a topicot. Vannak helyzetek, mimor nem lehet elvárni a másik embertől, hogy elismerje igazadat. El tudod ezt képzelni?
De ha a Hgyvel szemben is igazad van egy rakás dologban, ott sem tudtad kihajtani, hogy elismerjék. Ha elégtételt szerzel, kielégülsz. Ha odamondogatsz, az is jó, ha olykor megteszed. De, hogy mindenáron ki akarod csikarni, amit ellenfeled nem tesz meg, idővel inkább ellened fordítja (legalábbis a Hgyvel kapcsolatosan) a véleményt, nem vetted észre? Igaz, ez Tafkóra kevésbé áll, mert elég szerencsétlen vitastílusa van. De mint ember, mondd, most pl. mit tehet, és te mit akarsz elérni? Nem fog neked engedni, mert nagyobbat veszítene – abban a közösségben, melyhez tartozik. El tudod képzelni magadat a helyében?
Lásd, az én szememben nőtt Tafkó, nem is kicsit, mert egyrészt negéz feladatot vállalt, hálátlan feladatot, másrészt volt jelleme nem hazudni, nem tagadni (hallgatott. Ez azért komoly dolog ám! Szóval ő maradt, aki volt, és te mégis diadalt akarsz venni? Vagy csak pirongatod, mert ilyen helyzetbe került? Tudom, tudom, te nem kerülsz ilyen helyzetbe... de ha benne lennél, mondd, te mit tennél, hogy éreznéd magad?
Ilyen gondolataim támadtak, és tudd, amit mondasz, abban neked adok igazat, de amit teszel, abban nem.
Azzá változtatta. Az Alexandriai könyvtárban (sajnos leégett) található volt néhány olyan szöveg, ahol az "oinos" szó konkrétan alkoholmentes sört, Coca-colát, vagy narancslét is jelenthet. Az olvasó úri jókedve, vallásos meggyőződése és elmeállapota szerint.
Persze, hogy nem akarom. Van még néhány ilyen. Példul: -Mária örök szűzessége -Mária mennybemenetele -szobrok imádása nem bálványimádás -szárított víz -fából vaskarika -erjedetlen bor
Bizony, ezeket nem akarom megérteni. De te nyugodtan gyűjtsél magadnak követőket a tafkoista valláshoz. Még a vallás jelmondatát is szívesen megalkotom neked ingyér: "A bor, az nem bor!" Ezt tűzzétek a zászlóra. Lehetőleg hupilila legyen az a zászló, mert mindenféle más színű bor létezik, ti meg ugyebár nem nézhetitek a bort.
A 117. számú hozzászólásban felsoroltam néhány olyan bibliai verset (csakis az Újszövetségből), ahol a görög szövegben az ojnosz vagy ragozott alakja szerepel. Mivel szerinted a szó jelenthet erjedetlen szőlőlét, vagyis mustot is, minden esetben megadtam a két lehetséges szövegváltozatot.
Semmi mást nem kérek tőled, mint hogy másold be azt a hozzászólást, és kommentár nélkül húzd ki belőle a szerinted helytelen verziókat, úgy, hogy csak az általad helyesnek tartott szöveg maradjon meg.
Most már elég információt kaptál a témában. Így nem hivatkozhatsz a tudatlanság idejére - amit elnéz az Úr. A tények előtt szándékosan becsukod szemed - érzelmi, s egzisztenciális érdeked...