Keresés

Részletes keresés

mimi_bacsi Creative Commons License 2013.01.02 0 0 1053

És ha azonos szolgáltatónál van, de akár más településen, más HRSZ számon?

Előzmény: artman999 (1052)
artman999 Creative Commons License 2013.01.02 0 0 1052

Bocsi, de ez kb olyasmi, mintha a Samsung telefonodat a Nokiánál akarnád szervízeltetni...

E-on területen amúgy sem egyszerű semmi....

Előzmény: mimi_bacsi (1051)
mimi_bacsi Creative Commons License 2013.01.02 0 0 1051

Köszönöm a válaszodat!

Nem értem, műszakilag annyira bonyolult az egyik helyre "ad" mérőt, míg a másik helyre "vesz" mérőt felszerelni?

Vagy a szolgáltatók nem tudják a fogyasztást és a betáplálást logikailag összevonni..?

Nem értem...:-(

Előzmény: attila50 (1050)
attila50 Creative Commons License 2013.01.02 0 0 1050

Sehogy sem működik, mert még egy szolgáltató esetén is csak egy vételezési/betáplálási pont lehet! Ad-vesz (két számlálós) óra alapján történik az elszámolás, ezt nem tudod két helyre telepíteni.

Előzmény: mimi_bacsi (1049)
mimi_bacsi Creative Commons License 2013.01.02 0 0 1049

Mi a véleményetek, hogy működik ebben az esetben az elszámolás, a szaldó kiszámolása:

Az egyik szolgáltató (pl.: E-ON) területén történik a napelemmel történő villamosáram betáplálása (itt nincs fogyasztás) az országos hálózatba és egy másik szolgáltató területén (ÉMÁSZ) történik a vételezés. Mindkét hely az ügyfél tulajdonában van!

Törölt nick Creative Commons License 2012.12.29 0 0 1048

Azért raktam zárójelbe az 1 x 16 A-es értéket.

Ebben nem voltam biztos.

Előzmény: dajtás (1047)
dajtás Creative Commons License 2012.12.29 0 0 1047

Szerintem nem, 3×16A=48A, ami így is több mint a 32A-es ingyenes plafon.

Előzmény: Törölt nick (1046)
Törölt nick Creative Commons License 2012.12.29 0 0 1046

A 3x16 A-t (1x16?) térítésmentesen odaviszik.

Előtte azt megigényli.

Előzmény: dajtás (1045)
dajtás Creative Commons License 2012.12.28 0 0 1045

Nem. Ha a fogyasztó már meglévő teljesítményétől nagyobb HMKE teljesítményt akar, akkor ki kell fizetnie a hálózat fejlesztést.

Példa: júzernek 1×25A lekötött teljesítménye van, de a napelemes rendszerhez 3×16A lekötött teljesítmény szeretne. Ebben az esetben 25A-ről 48A-re kell fejleszteni a hálózatot, ami 23A fejlesztési költséget jelent.

Előzmény: mimi_bacsi (1039)
artman999 Creative Commons License 2012.12.28 0 0 1044

HG 45-ös napelemtáblák valakit érdekelne?

Van még 5 db.

ShaReRe Creative Commons License 2012.12.28 0 0 1043

Egy fázisnál 32A-ig ingyenes, nincs hálózatfejlesztési díj.

Előzmény: dajtás (1038)
Törölt nick Creative Commons License 2012.12.28 0 0 1042

Aztán most már nem tudom hogy mit hogyan mert  az eon-nál értelmes tanácsot nem kaptam...de nem adom fel

Rengeteg, ezzel foglalkozó cég van, akik bejáratosak az áramszolgáltatóhoz, gyakorlatilag már ott laknak. :)

Elintéznek minden formaságot is, hozzák az anyagot, felszerelik a rendszert...

A kollégám tavaly februárban megrendelte a lánya házába a napelemes rendszert, és csodák-csodája, novemberre már villanyórája is volt a csajnak! :DDD

Kazán kiváltására viszont csakis a hálózatra táplálás a megoldás.

Hará!

Előzmény: ktm250 (1040)
Törölt nick Creative Commons License 2012.12.28 0 0 1041

Villanykazán órája alatt azt a mérőórát értem, ami méri a kazán fogyasztását. Erre kell majd kötni a visszatáplálós napelemes rendszert. Vigyázni kell, mert pl ELMŰ,ÉMÁSZ területen a kapcsolt fogyasztókat mérő órára nem adnak visszatáplálási engedélyt(éjszakai fogyasztás mérőre), gyanítom DÉMÁSZ, E.ON területen is ugyan ez van. Ha éjszakain van a kazán, akkor át kell majd kötni nappali(normál) tarifás órára a fogyasztót, mert másként nem tud majd visszatáplálni és ugyan arról fogyasztani is.

Nem egészen világos a szitu.

A kazán külön órájára kell kötni a visszatápláló rendszert?

A visszatápláláshoz kicserélik az órát is, mert mérni is kell a forgalmat!

Előzmény: dajtás (1036)
ktm250 Creative Commons License 2012.12.28 0 0 1040

Na azért most egy kicsit okosabb lettem,eon elég szemét modon ál a dolgokhoz,bementem hogy én egy villanykazánt szeretnék , és hogy lehet e rá GEO vagy H tarifát kérni mint hőszivattyúra természetesen nem  azt nem tudták megmondani hogy miért nem ,mondom ott az illetékesnek hogy hiszen még annyi zajszennyezettségről  sem lehet beszélni mint a hőszivattyúnál semmilyen ellen érvet nem tudtak mondani annyit mondtak arra nem lehet,és akkor mondtam nekik hogy, jó, akkor szeretnék napelemet hálózat vissza.t-sal na akkor már látszott rajtuk hogy tele a tökük velem arra meg az volt a válasz hogy azt lehet de nem olyan egyszerü hát mondom azt gondoltam!

Aztán most már nem tudom hogy mit hogyan mert  az eon-nál értelmes tanácsot nem kaptam...de nem adom fel

mimi_bacsi Creative Commons License 2012.12.28 0 0 1039

És amennyiben napcellával termelt kiserőművet (ami nem haladja meg az 50 kW-ot) akar beüzemelni, akkor nem hálózatfejlesztést végez a beruházó, azaz mentesül a hálózatfejlesztési 4000 Ft/Amper díjtól...?

Előzmény: dajtás (1038)
dajtás Creative Commons License 2012.12.28 0 0 1038

Erre egyszerű a válasz:

Minden magánszemélynek/cégnek adott a lekötött teljesítménye.

1. Ha a HMKE teljesítménye nem lesz nagyobb a lekötött teljesítménynél, akkor nincs plusz hálózat fejlesztés, csak az eszközpark ára.
  2. Ha nagyobb lesz a HMKE a lekötött teljesítménynél, akkor áram szolgáltatótól függően amperenként felszámolnak egy hálózat fejlesztési költséget, ami minden áram szolgáltatónál más, neten/telefonon meg lehet tudni a pontos összeget(ELMŰ-nél 4320ft/ Amper).
  3. Ha lényegesen nagyobb a HMKE teljesítménye, mint a jelenlegi lekötött teljesítmény, akkor mérőóra szekrény cserét is kérhetnek, ami szintén a beruházót fogja terhelni.

Direkt törvényi szabály nincs arra, hogy X amper hálózat fejlesztés Y Ft-ba kerül. Pl a VET2008-as kerettörvényben csak arról szól, hogy kötelezővé teszik a csatlakozást, nem lehet kibújni alóla az ÁSZ-ok részéről. Pontos feltételeket a helyi ÁSZ üzleti szabályzata határozza meg, nem egy jogszabály.

Mi kell hogy elfogadják a kiserőmű csatlakozást:

1. típusengedélyes inverter magyar beállításokkal(lehet forgó gép is, pl uCHP szinkrongenerátorral)
  2. engedélyes villamos terv
  3. előírt minimum villamos aparát(túlfesz levezető,kapcsoló,kismegszakító,stb)
  4. érvényes szerződés/csatlakozási papírmunka(minden ÁSZ-nál fent van a neten mit kér)

Ha kihagytam volna valamit, akkor lehet korrigálni.

Előzmény: mimi_bacsi (1037)
mimi_bacsi Creative Commons License 2012.12.28 0 0 1037

Mi a helyzet abban az esetben, ha vagy cég, vagy magánember a beruházó és mindkét esetben Háztartási Kiserőmű (azaz 50 kW alatti mret) a beruházás célja?

Mikor, melyik esetben (törvényi hivatkozást kérek, ha lehet) kell hálózatfejlesztés címén fizetni, és pontosan mennyit?

dajtás Creative Commons License 2012.12.27 0 0 1036

Pár apró pontosítás, hogy ne legyen zavar a fejekben:

• Ahogy írták alattam <50kVA-ig kötelesek átvenni a napelemmel termelt energiát(valós plafon <500kVA kiserőműként).
  • Villanykazán órája alatt azt a mérőórát értem, ami méri a kazán fogyasztását. Erre kell majd kötni a visszatáplálós napelemes rendszert. Vigyázni kell, mert pl ELMŰ,ÉMÁSZ területen a kapcsolt fogyasztókat mérő órára nem adnak visszatáplálási engedélyt(éjszakai fogyasztás mérőre), gyanítom DÉMÁSZ, E.ON területen is ugyan ez van. Ha éjszakain van a kazán, akkor át kell majd kötni nappali(normál) tarifás órára a fogyasztót, mert másként nem tud majd visszatáplálni és ugyan arról fogyasztani is.
  • Általában 25A-es lekötött teljesítményig a fogyasztóra nem vernek rá semmilyen plusz hálózat fejlesztési költséget, és ez a max teljesítmény 1 Fázisú visszatáplálásnál is, Fölötte 3F visszatáplálást kérhetnek, ami hálózat fejlesztéssel jár->plusz pénz a tulajnak.
  • Ha 8kW-os a kazán, akkor szinte 100% hogy 3F fogyasztóról van szó, ergo csak 3F visszatápláló invert érdemes használni. Ki lehet legózni 1F inverterekból is a 3F, de ez a megoldás marha drága lesz fajlagosan.

Ennyit erről röviden

ceiwab Creative Commons License 2012.12.27 0 0 1035

semmi gond!

Nos a Pécsi eonnál kb 1 órába tellett mire tudtam beszélni valakivel akinek volt valami fingja erről a történetről.

De ezek szerint nem sok! Bár ezt Ő is említette, hogy nem ő az igazi szaki ebben.

Ennek ellenére a közelmúltban épp Baranyában Sellyén telepítettek egy igen komoly napalems parkot, napforgatóval...

http://www.bama.hu/baranya/kozelet/napelemmezot-epitenek-sellye-szelen-458748

Előzmény: Törölt nick (1034)
Törölt nick Creative Commons License 2012.12.27 0 0 1034

Sorry, nem akartalak letorkollni, csak elég sokan megfordulnak errefelé is, akik nagyon félre tudnják vinni azokat, akik nem járnak utána az információknak!

Ha ilyen információt adnak, akkor ez annak a jele, hogy kezdik ezen a csatornán elvenni a polgárok kedvét a dologtól.

50 KVA alatt, HMKE-nak minősítve (Háztartási Méretű KiserőMű) kötelesek átvenni a megtermelt villamos energiát, amennyiben ennek a műszaki feltételei adottak.

Az áramszolgáltató engedélye ehhez nem szükséges, a műszaki feltétleket bármelyik szakcég ismeri, a piacon beszerezhető eszközök egytől-egyig alkalmasak, erre készültek.

A szolgáltatónak a törvényben előírt ügyintézési kötelezettsége is van.

A beruházót a szolgáltató semmiféle díj fizetésére nem kötelezheti.

Trafóház pedig nem kell.

Előzmény: ceiwab (1033)
ceiwab Creative Commons License 2012.12.27 0 0 1033

Szia!

Nem akarok senkit félrevezetni, nekem ezt az infót adták az eonban!
hidd el nem én találtam ki....

Előzmény: Törölt nick (1031)
ktm250 Creative Commons License 2012.12.27 0 0 1032

mindenképp hálózat visszatáplálásra gondoltam ...egész nyáron termelheté az áramot

Törölt nick Creative Commons License 2012.12.27 0 0 1031

Vigyázni kell, mert kb 5-6 kW-ig nincs gond az felett, meg Eon engedély szükséges,

Nem kellene senkit félrevezetni, ha valamiben nem vagy tájékozott, azt nem fontos megkérdezni, de tanácsokat ne adj! 

esetleg trafó állomás,

Az.

Persze.

Előzmény: ceiwab (1030)
ceiwab Creative Commons License 2012.12.27 0 0 1030

Dajtásnak igaza van!

A kis f....m aki akkumulátorozna. irány vissza az eon-nak.

Csak az a kérdés, hogy mekkora rendszert kellene telepíteni. Vigyázni kell, mert kb 5-6 kW-ig nincs gond az felett, meg Eon engedély szükséges, esetleg trafó állomás, ami lehet, de nem biztos, a megrendelőt terheli forintálisan.

Előzmény: dajtás (1028)
Törölt nick Creative Commons License 2012.12.27 0 0 1029

Visszatáplálós rendszer a villanykazán órájára szerelve, és szaldósban elszámolva.

Miért kell azt a kazán órájára szerelni? 

A kazánnak mióta van külön órája?

Előzmény: dajtás (1028)
dajtás Creative Commons License 2012.12.27 0 0 1028

Rossz megközelítés...

Visszatáplálós rendszer a villanykazán órájára szerelve, és szaldósban elszámolva. Nincs akku, nincs macera, nyáron megtermeli a téli fűts igényét.

Kérdés: hány kWh fogyasztást produkál a 8kW-os villanykályha 1 évben? Éjszakai áramról megy?

Előzmény: ShaReRe (1027)
ShaReRe Creative Commons License 2012.12.27 0 0 1027

A kiváltásban nem gondolkodnék, ugyanis fűtésről lévén szó, ennek éjjel-nappal kellene ez a teljesítmény. Feltételezve a legrosszabbat; 10 napon keresztül borongós idő, mínusz 10 fok átlaghőmérséklettel napelem nem tud besegíteni, akkupakk rég lemerült. 8kW egy napra 192kWh, 10 napra ugye 1920kWh. Brutális.

Kizárólag a besegítésben lehetne értelme napelemnek, akkor pedig cipo-féle rendszer felturbózva, szóval esetleg nyilatkozik erről ő maga.

Előzmény: ktm250 (1026)
ktm250 Creative Commons License 2012.12.27 0 0 1026

Sziasztok!

Tudna nekem valaki abban segiteni hogy mekkora rendszer  lenne szükséges egy 6-8 kW-os villany kazán kiváltására?,illetve 2013-as évben lehete támogatást kérni ilyen rendszerre vagy mint nem hozzáértő magánszemély mint én esélytelen!

gazso59 Creative Commons License 2012.12.24 0 0 1025

Jó pénzt fizettél érte! Először szétnézni az EBAY-on utánna vásárolni! Sok sikert!
http://www.ebay.de/itm/SMA-Wechselrichter-Sunny-Mini-Central-SMC-7000HV-NEU-OVP-/221166777966?pt=Solaranlagen&hash=item337e91366e

Boldog Karácsonyi ünnepeket!

Előzmény: Dave993 (1017)
Törölt nick Creative Commons License 2012.12.24 0 0 1024

Kellemes Karácsonyt !

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!