Nem hiszem, hogy érdemes váltanod. A Niknnak nincs 1.2-es nyolcvanötöse, sőt valószínűleg nem is lesz. Ez még a kisebbik gond, mert az AFS 1.8/85 vagy az AFS 1.4/85 nagyon jó. A gond inkább a 2/135, itt a Canon sokkal jobb, modjuk úgy hogy a Canon tökéletes, a nikon meg épphogy elmegy, nem kiemelkedő darab, különösen a d800-on nem lesz az. Van azért egy Zeiss 2/135mm ha elviseled az AF hiányát. Meg biztos drága egy picit. Azért amikor eladnád a 2/135 canont, szólj, régi mániám hogy leesztergáljak a hátsó végéből egy kicsit. :)
A nagylátószögű oldalon jobb a nikon, 2.8/14-24 AFS, 4/16-35 afs, 2.8/24-70 AFS, 4/24-120 AFS VR mind tökéletes.
Egy kis segítséget szeretnék kérni, Canon-t használtam eddig, de most elkezdtem kacsingatni a Nikon felé, D800 v. D600 között vacillálok, de nem is ez az érdekes, a gondom az, hogy a Nikon objektívek terén nem nagyon ismerem ki magam egyelőre. Leginkább stúdióban fotózok, illetve még táj, de az ritkábban. Jelenleg ezeket az objektíveket használom FF Canonon:
85/1.2L II, nem ragaszkodom az 1.2-höz, de 1.4, 1.8 is jó.
Sigma/50 1.4, ezzel elégedett vagyok, Nikonos változata is gondolom oké.
135/2L ezt szeretem nagyon, van hasonló a Nikonnak?
17-40/4L valami hasonló átfogású nagylátó, vagy esetleg tizenx fix is megfelel.
A cserére nem nagyon szeretnék sokkal többet költeni, mint a mostani rendszer, a váz most nem érdekes. Előre is köszönöm a válaszokat.
Kollégák! Az áfacsalást nem biztos, hogy itt kellene megtárgyalni.
Nem törlöm a posztokat, mert vannak öztük korrektek is, de a témát, ha kérhetném, jegeljétek. Esetleg a NAV alkalmazottaival folytassátok hivatali idejükben.
"Tehát ha kimész... és megveszed mint magánszemély, akkor 40ezret spórolsz. És buksz 2 év garit. "
Ha egy boltról beszélünk, akkor ott ezt a lehetőséget nem magánszemélyeknek kínálják, hanem cégeknek. Külön ki van emelve, hogy magánszemélyként 20%-os ÁFA-val vásárolhatod meg a terméket. Garanciára pedig azt írják, hogy európai van, ami Magyarországra is érvényes.
Tehát ha kimész... és megveszed mint magánszemély, akkor 40ezret spórolsz. És buksz 2 év garit.
D800-t az vegyen aki ki tudja termelni az árát- ergo ebből él. Vagy az, akinek ez kell és van rá pénze. De az meg nem fogja nézni hogy +-40 az ára. Mert objektívekre amik ehez a felbontáshoz kellenek ennek a sokszorosát fogja elkölteni. Már ha a Nikon ajánlását nézem... 24/1.4 és társai...
ez viszont kicsit sántít, mert a 27%-nál a nettó az alap, de ha bruttóból számolod akkor csak 21,x%
szóval egyszerűbb ha a szlovák nettó árat hasonlítod össze a magyar nettó árral, és ha nem tudsz olcsó eurót szerezni, akkor még a boltot is kérdezd meg, hogy erős huforintot elfogadnak-e, mert ha igen akkor lehet középárfolyammal számolnak
Persze menj csak és mond, hogy "Jöttél Magyarországról, Áfa-mentessen vásárolni..." ne csodálkozz ha majd nem értik mit akarsz :D
Ez nem úgy van, hogy fogod magad, és külföldön neked minden Nettó áron lesz.
Áfá-t idehaza is csak az igényelhet vissza aki arra jogosult cég vagy egyéni vállalkozó. Ez működik kint is, csak nem az ottani országnak, hanem a célországnak kell megfizetned az Áfát utólag.
A történet egyszerű... a végfelhasználónak kell kifizetni a forgalmi adót. Ha az egy magánszemély akkor annak, ha cég akkor pedig annak.
Ha EU-s adószámmal megveszed a szlovák kereskedőtől, akkor ott nem kell befizetned az ÁFA összegét, de itthon igen. Ezért írtam azt, hogy kint 20% a forgalmi adó.. itthon 27.