Keresés

Részletes keresés

Shiro Creative Commons License 2007.08.12 0 0 904
Aztán ami nem szokott szerepelni a táblázatokban:

1 átlagos (vendéglői) szelet rántotthúson a panir kb. 14g CH

A sütiket, fasirtot... stb, tehát a saját készitésű dolgoknak a CH tartalmát pedig úgy tudod kiszámolni, hogy összeadsz mindent amit beleteszel, aztán megnézed hány darab lett belőle és elosztod az össz ch tartalmat a darabszámmal.

Aztán a barnarizs ugyanúgy, mint a barna kenyér nagyobb mennyiségben fogyasztható, mert a benne lévő ch tartalom kevésbé szivódik fel.

Aztán vigyázz a gyümölcsteákkal, mert sokszor cukrozottan aszalják a gyümölcsöket és úgy állitják össze, ami ugye, ha édesitőt használsz akkor is megdobhatja a cukrodat. Én pl igy jártam, és nem tudtam, hogy mitől magas néha a cukrom, időbe telt mire rájöttem.

S.
Shiro Creative Commons License 2007.08.12 0 0 903
Szia!

Igen, meg kellene enni az előirt mennyiséget, ugyanis, ha nem eszed meg, akkor alacsony lesz a vércukrod és utána meg hirtelen eszel a következő étkezésnél és az meg nagyon megdobja. Ilyenkor, mikor nagyon tele vagy és nem akarsz annyit enni, egyél nagyobb CH tartalmú ételt és abból keveset. pl: fél banán, 100%-os gyümölcslé, diabetikus keksz, nápolyi vagy csoki... stb. ezekben általában magasabb a CH tartalom. Egy 30g-os reggeli helyett pl lehet inni 3 dl gyümölcslevet...
A kekszeket meg ki tudod számolni, hogy mennyi van bennük úgy, hogy látod a csomagoláson, hogy 100g-ban mennyi CH van, ezt felszorzod a csomagban található mennyiséggel, aztán megszámolod, hogy hány db keksz van a csomagban és elosztod. Az én tapasztalatom szerint a zacskós kekszekben általában kb 5-6g CH van egy darab kekszben.

A meg nem evett mennyiséget nem szabad sem hozzáadni, sem elvenni a következő étkezésnél, erre ugyanaz igaz, mint az elmaradt étkezésekre. Egyébként a néhány g-os különbség nem számit a nagy étkezéseknél. Én mondjuk azt mondanám, hogy 10%-os eltérés +/- irányban is lehetséges, de mondjuk egy 20g-os tizorainál 5g eltérés már sok.

S.
Előzmény: gambroso (902)
gambroso Creative Commons License 2007.08.12 0 0 902

Még egy kérdés ezzel kapcsolatban: meg kell enni az egyes étkezéseknél az előírt CH adagot? (Pl. tegnap este eléggé bevacsiztam, így ma reggel alig bírtam lenyomni a torkomon a két szelet kenyeret).

Vagy ha az egyik étkezés mondjuk, 5 g-vel kevesebbre/többre sikerül, azt hozzá lehet csapni vagy le lehet vonni a következőből?

Köszi.

Előzmény: Shiro (901)
Shiro Creative Commons License 2007.08.12 0 0 901
Gambroso!

Rebarbi megirta a választ, igen, mindent szárazon, nyersen kell mérni.
Az időpontokra meg csak annyit, hogy a lényeg, hogy két étkezés között kb. 3 óra teljen el. Ja, és ha egy étkezést kihagytál, akkor azt ne pótold úgy, hogy a következőre duplán eszel ;o). Ha kicsi étkezés maradt ki, az már veszett, ha nagy étkezés, akkor a kicsi helyett egyél egy nagyobbat. Tehát pl. ha nem tudtál valami miatt tizoraizni, akkor ebéd időben tartsd az ebéd adagodat, ha viszont valami miatt az ebéd maradt ki, akkor később ebédelj meg és csúsztasd az étkezéseket, vagy akár hagyd ki az uzsonnát.
Ha utcán ér mondjuk egy tizorai vagy uzsonna és nem készültél ennivalóval, akkor vegyél egy kisdobozos 100%-os gyümölcslevet. Ezekben általában 20g szénhidrát van, tehát pont egy kisétkezésnyi.

Rebarbi!

Norbi pudingot én itt nálunk a kisközértben vettem, de láttam már interspárban és tescoban is. Olyan, mint általában ezek a poharas pudingok, vanilia és csoki van belőle és tejszinhab a tetején és ha jól emlékszem, akkor mizo gyártja.
Legkisebb ugrifüles remekül van, már több, mint 5 kg (hogy pontosan mennyi azt nem tudom, mert általában fürdés előtt mérem és mostanában már olyan éhes addigra, hogy nem nyaggatom a mérleggel.) Láthatóan egyre nagyobb. Most csomagolom el az 56-os ruhákat :o). Nálatok? Kisasszonnyal minden rendben?

Üdv.: S.
gambroso Creative Commons License 2007.08.12 0 0 900

Köszi szépen a gyors választ. Most állunk neki főzni a férjemmel, és ilyen alapvető problémákkal szembesülünk. :)

Ilyen cukrozatlan, mazsolás müzlit eszem én is. Ezek szerint a táblázat a cukrozott müzlikre vonatkozik?

Ez jó hír, hogy nem kell óramű pontossággal enni. Legalább emiatt nem kell paráznom. Világéletemben rossz alvó voltam. Hétkor felkelni, amikor fél kettőig nem tudtál elaludni, elég húzós.

Ami kicsit aggaszt, hogy nekem nem kell mérnem a vércukromat. Így honnan fogom tudni, hogy jól csinálom-e/működik-e? (Csak két hét múlva lesz egy ujjszúrós mérés). Ha az rossz, akkor rögtön inzulin? Vagy ezt is orvosa válogatja?

Előzmény: Rebarbara10 (899)
Rebarbara10 Creative Commons License 2007.08.12 0 0 899
nem tőlem kérdezted, de: száraz állapotban kell mérni rizst, tésztát
Előzmény: gambroso (896)
Rebarbara10 Creative Commons License 2007.08.12 0 0 898
én is ettem édesítőt, sok canderel terméket, nekik van kakaóporuk (finom), kapucsínójuk (az is finom), meg édesítős joghurtok stb.
Előzmény: gambroso (890)
Rebarbara10 Creative Commons License 2007.08.12 0 0 897

a müzli-tej dologgal én is a ch diéta alatt szembesültem, viszont dm-ben lehet kapni olyan müzlit, amiben egyáltalán nincs hozzáadott cukor (valami német termék, igaz, elég drága), és tök finom. igaz, van néhány aszalt gyümölcs benne, amit nem lenne szabad, de az minimális.

én reggel soha nem keltem 7.30-kor (ha jól emlékszem nekünk ekkor volt az első kaja). Keltem, amikor sikerült, és akkor kezdtem a napot. Ha 10-kor, akkor tízkor, és ehhez viszonyítva tartottam az étkezések közötti megszabott időt. Volt olyan, hogy 23 órára esett az utolsó kaja, mert régen későn kelő-későn fekvő üzemmódban éltem. Ma már akkor alszom, amikor a gyerek :)

Előzmény: gambroso (889)
gambroso Creative Commons License 2007.08.12 0 0 896

Bocsi, piggy, nem én kezdtem el itt megmondani a másiknak a tutit, hanem te. A véleményem meg az enyém. Lehet vele egyet érteni vagy sem, de az, hogy itt önjelölt szakértőt játszol, és úgy érzed jogod van másoknak megmondani, mi a helyes viselkedés és mi nem, mit kéne gondolnom és mit nem ebben a helyzetben, azt nem tudom elfogadni, ne haragudj.

Úgy érzem, kicsit meg kéne vizsgálnod, hol a helyed és mit engedhetsz meg magadnak másokkal szemben. Egy-két korábbi (másokkal szembeni)reakciód itt a topikban is eléggé bicskanyitogató volt. Te itt egyfolytában személyeskedsz, hát ez az óvodás dolog.

Hogy hány nyelven tudok olvasni, azt sem én kezdtem el felemlegetni. Olvasd csak vissza a hozzászólásokat.

Tényleg nem akartam ezzel ilyen hosszan foglakozni, mert nem éri meg, de ma megnéztem a forrásokat, amiket tegnap ajánlottál:

www.anyaleszek.hu?? Miért nem mindjárt a Kiskegyedet vagy a Nők lapja Café fórumát ajánlod autentikus forrásként? Hát, a házipatikát legalább orvosok írják...

A másik két forrás az nekem valójában egy. (Jaj, bocsi, most látom, hogy az egyik tényleg a Nők lapja Caféról származik!) Ugyanis mindkettő alatt ugyanannak az orvosnak a neve szerepel. Nem akarom döntögetni a bálványodat, de az úr láthatóan képtelen rendezni a szénhidrátháztartását. Őszintén szólva engem három óra alatt sem tudott volna meggyőzni arról, hogy ért a diétázáshoz... Ne haragudj, de nekem ez olyan, mintha egy úszni nem tudó akarna könnyűbúvárokat oktatni merülésre.

Ezen kívül úgy látom, szülész-nőgyógyász és nem belgyógyász-diabetológus. Hát, mindenki eldöntheti, kinek-minek hisz.

Normálisan kérdezni... Talán nem vetted észre, de shiro-tól például egész használható információkhoz jutottam kérdezés útján. Talán azért mert normálisan válaszolt?

Én tényleg nem akartam személyeskedni, és a jövőben nem is fogok (ez neked is szól, kedves gombfoci). Nem ezért jöttem ide. A fensőbbségeskedési hajlamaitokat pedig éljétek ki máson, ha lehet, kérlek. Kösz. Nem muszáj velem komunikálni.

Más: shiro, meg tudnád kérlek mondani, hogy a rizst, tésztát szárazon vagy főtt állapotban kell lemérni?

Előzmény: piglet (892)
Rebarbara10 Creative Commons License 2007.08.12 0 0 895

Shiro, te hol vettél norbi pudingot?

Hogy van a legkisebbiked? :))

Előzmény: Shiro (888)
Shiro Creative Commons License 2007.08.12 0 0 894
sültkrumpliról jut eszembe, hogy nekem pl két egész lángos is belefért az ebédembe, de két kiflitől az egekben volt a cukrom, ugyanis a lángos olajos, zsiros és a zsirok gátolják a szénhidrátok felszivodását.
De persze ez sem igaz mindenkire, tehát én is csak azt tudom mondani, hogy mindenkinek ki kell tapasztalnia, hogy mi az, amiből rengeteget megehet és mi az, amit jobb mellőzni. Az én nőgyógyászom pl azt mondta, hogy egyek amit akarok, de mindig legyen jó az egyórás cukrom. Nekem is 7.0 volt a határérték, de igazából 6.0 fölött már emeltek az inzulinomon.

S.
Előzmény: piglet (892)
gombfoci Creative Commons License 2007.08.12 0 0 893

hát igen, azt hiszem pszichológushoz kéne fordulnia, hogy oldja a szorongását és kicsit lehiggadjon... Az még a babájának is jót tesz.

Előzmény: Mikolt (885)
piglet Creative Commons License 2007.08.12 0 0 892

Nem kioktatlak, de lázadni okosan és intelligensen is lehet. Te pedig úgy viselkedsz mint egy óvodás. Ideírsz egy 9,49 mmol/l 2 órás terheléses értékkel, közlöd, hogy ez egy baromság, neked semmi bajod nincs, és hülyeség az egész, hogy ez nem jó a babádnak stb-stb.

Ok, tudom túltengenek benned a terhességi hormonok, és ilyenkor kissé túlérzékeny mindenki. És tőlem lehetnél akár egyetemi oktató is, teszek rá nagy ívben, nem attól lesznek értelmesek a kérdéseid és a reakcióid, hogy a diplomáid számát fitogtatod. Hanem attól, hogy hajlandó vagy elolvasni, amit leírtunk; normálisan kérdezel. Te egészen mostanáig nem kérdeztél, hanem csak pattogtál.

Ha elolvastad a topikot, akkor láthattad, hogy amikor megnyitottam, akkor az elsők között kérdeztem, hogy mi lesz a jó kis megszokott édes reggelimmel, mert én bizony akkor is és azóta is utálok felvágottat reggelizni.

Az már kérdés, hogy a fehérjével mi lesz. Hozzáteszem pont a fehérje, amit itt aztán ehetsz szinte korlátlanul. Húst, ami belefér, abban nincs CH. A tejtermékekben meg minimális. Én pl. ittam tejet a kávémhoz minden reggel, de ezt mindenkinek ki kell tapasztalnia. Van akinek nagyon megdobja a cukrát, van akinek nem. Érdemes beszerezni egy vércukormérőt otthonra, és méregetni. Elég hamar rá lehet jönni, hogy mi emeli meg extrán, és mi az ami nem. Görögdinnyéből pl. elvben csak 40 dkg-ot ehettem volna, CH szerint, ehhez képest ha dupla-tripla annyit ettem, akkor se történt semmi, mert a glikémiás indexe is alacsony, ráadásul tele van vízzel.

Azt is fontos tudni, hogy 10 dkg sült krumpli jobb, mint 10 dkg krumpliból készült püré. A pépesített kajáknak mindig magasabb a glikémiás indexe, mint normálisan.
Sajnos kétségtelen, hogy még manapság sincs tisztában egy csomó belgyógyász a normális diétával, és nyomják a régi verziót a ne egyél semmi édeset kategóriában.

A legjobb könyv:

Dr. Fövényi József-Papp Rita Cukorbetegek új diétáskönyve

Előzmény: gambroso (884)
Shiro Creative Commons License 2007.08.11 0 0 891
A mesterséges édesitőszereknek nagyon sok ellenzője van. Én úgy vélem, hogy mértékkel bátran eheted. Én pl. sütöttem is vele, meg pudingot is csináltam vele, sőt kakaót is azzal ittam, meg hagyományos kakaóporral hmmm... azóta nem is veszek nyulas kakaót, a gyerekeknek is hagyományosból csinálom, sokkal finomabb :o)

A túró-kontra-tej témát nem tudom pontosan, de azt hiszem, a lényeg a glikémiás indexben rejlik. Ez az index azt mutatja meg, hogy a termékben lévő szénhidrát milyen mértékben szivódik fel. pl. a lencse ch tartalma nagyon magas, mégis nehezen felszivódó, ezért lehet enni. A fehér kenyér, zsemle stb. viszont nagyon könnyen szivódik fel. A teljesen puhára főzött tésztából kevesebbet ehetsz, mint az olaszosan kicsit keményre hagyottból... stb.

A zsemlét pedig a Szegedi Gabonakutató Kht. fejleszette ki. Diabet mix (vagy valami ilyesmi) a neve. Ha felhivod őket, talán tudnak mondani pékeket, akik gyártják. Van lisztjük is.

Kérdezz nyugodtan, ha tudok, segitek.

S.
Előzmény: gambroso (890)
gambroso Creative Commons License 2007.08.11 0 0 890

Shiro! A táblázat szerint amit én kaptam, 100 g tejben és túróban kb. ugyanannyi CH van (5 g, illetve 4 g). Akkor a túrót miért jobb? Nekem nem mondták, hogy korlátlanul ehetem.

A kenyeret megnézem, csak ebben a nyomoronc boltban itt mellettünk, alig lehet ilyen termékeket kapni.

Nekem is lapul már két Norbi rudi a hűtőmben... Eddig nem mertem megenni, mert nem tudtam, árt-e a mesterséges édesítőszer. Te végig ettél ilyeneket?

Kicsit furcsállom, hogy a mesterséges édesítőszerek miatt nem aggódnak annyit az orvosok. Erre irányuló kutatások pl. biztosan alig voltak eddig...

Előzmény: Shiro (888)
gambroso Creative Commons License 2007.08.11 0 0 889

Kösz, Shiro a történetedet! Persze igazad van, csodálom is a fegyelmedet, kitartásodat. Csinálom én is, csinálom, de azért még nem kell, hogy élvezzem, igaz? Kételyei, kérdései pedig csak az igazán ostobáknak nincsenek.

Az igazi döbbenet számomra az volt, hogy teljesen át kellett gondolnom az egészséges étkezésről vallott nézeteimet. Például megtudtam, hogy a müzli tejjel káros, ellenben a virslis tojásrántotta az tök rendben van.

Köszi a sok választ. Most mennem kell aludni, hogy fel tudjak kelni a 8 órás reggelihez (a 7 órásat nem tudtam vállalni).

Shiro Creative Commons License 2007.08.11 0 0 888
tejtermékek közül igazából csak a tejet és az édesitővel készült tejtermékeket kell számolnod, a cukrozott tejtermékeket pedig száműznöd. Túrót, tejfölt, natúr joghurtot, kefirt, sajtokat szinte számolatlanul ehetsz. Ezekből, amit egyáltalán nem kell számolni, tehát akár több kg-nyit is megehetsz az a túró és a sajt.
Húsokat szintén számolatlan mennyiségben lehet enni. Egyedül a máj az, amiben van valamennyi szénhidrát.
Zöldségek közül azokat kell számolni, amiknek a szénhidrát tartalma több mint 5g. A többit szintén számolatlanul eheted.
Éppen Szegeden fejlesztették ki a diabetikus zsemlét és kenyeret, amiben lényegesen kevesebb CH van és ráadásul a vele együtt fogyasztott ch felszivódását is gátolja. pl egy normál zsemlében 30g ch van, mig a diabetikus zsemlében csak 20g. Én végig azt ettem. Nem olcsó, de úgysem eszünk meg belőle nagy mennyiséget.
Aztán sokan utálják Norbit, de én imába foglaltam nevét, mert egy csomó jó terméket kitalált: puding, túró rudi, készkaják, gyümölcsös joghurtok, gyümölcslevek... stb. Az ő termékein pl. tutira olvashatod a CH mennyiséget és könnyen be tudod illeszteni a diétába.
S.
Előzmény: gambroso (887)
gambroso Creative Commons License 2007.08.11 0 0 887

Igen! Mert alapjában véve egy naiv és jóhiszemű lélek vagyok.

De tényleg azt gondolom, hogy egy ilyen topik nem arról kéne szóljon, ki a nagyobb szakértő a terhességi c.betegség terén és ki a legjobb diagnoszta, mert valljuk be, egyikünk sem az. Legfeljebb nektek több a tapasztalatotok. Ez az, amiért írtam ide. Úgyhogy szerintem hagyjuk ezt a vitát. Mindenkitől bocsánatot kérek, akit megsértettem diabetes-es büszkeségében!

Például meg tudja mondani vki, honnan tudjam, mennyi fehérjebevitelre van szükségem? Mert én folyamatosan attól rettegek, hogy ugyan a CH-om szuperül rendben van, de nem jutunk elég fehérjéhez és kalciumhoz. Én ezelőtt szinte alig ettem kenyeret, viszont rengeteg tejterméket/húst fogyasztottam. Most nagy nehézséget okoz akár 4 deci tej beiktatása is. Például engem erről sem világosítottak fel.

Shiro Creative Commons License 2007.08.11 0 0 886
Kedves Gambroso!

Nekem aztán igazán nagy változással járt a GDM-es diéta, mert addig csokit tudtam volna enni keksszel, fagyit lekvárral és fehér kenyeret chips-szel... stb. tehát imádom(!) a szénhidrátot, mégis...
Az első gyereknél egyáltalán nem lett magas a cukorértékem sem a 16. sem a 26. héten.
A második gyereknél a 16. heti terhelésnél ugrott ki az eredmény, szerencsére megúsztam diétával (Margit kh., 180g-al kezdtem és 155 g-ra állitottak be, ezzel végig is vittem a terhességet és 38. héten született meg Zsófi 3500g-al. hathetes kontrollon normál értékeket mértek)
A harmadiknál már a 10. héten csináltatott az orvosom egy OGTT próbát és ki is ugrott az eredmény. Próbálták ugyanúgy beállitani a diétát, de nem reagált a szervezetem, ezért végül inzulinoztam eleinte naponta kétszer, majd háromszor, végül négyszer szúrtam, háromszor napközben rövid hatásút és éjszakára pedig hosszú hatásút, mert akkor már az éhomi cukrom is magas lett. Összességében a terhesség végére 80 egység inzulint szurtam, ami a belgyógyászom szerint a normál cukrosok által használt inzulin több, mint kétszerese. Menyus mégis rendben született (császárral ugyan, de ennek nem a cukor, hanem a megelőző két csaszi volt az oka), 2920 g volt és 50 cm, tehát egyáltalán nem lett óriás baba. Már a születéskori vércukorértéke is jó volt, utána még néhányszor mérték óránként, majd nem is mérték tovább, mert annyira jók voltak az értékei. Én magam ellenőriztem a cukromat rendszeresen és még most is sokszor tesztelem. A 6 hetes kontrollra még nem tudtam elmenni, de a Margitos protokoll szerint ezt nem kell pont a 6. héten megcsinálni, a lényeg az, hogy legalább 6 hét teljen el a szülés után.
És, igen, én kifejezetten túlsúlyos vagyok, de az én belgyógyászom pl. éppen ezen lepődött meg leginkább, mert terhességi diabétesze általában az arányos alkatú vagy méginkább a soványabb nőknek szokott lenni - állitása szerint. A normál diabétesz viszont már sokkal jellemzőbb a hozzám hasonló alkatú emberekre.
Szóval az én meglátásom, hogy nyugodtan mérgelődd ki magad, lázadj és olvass el mindent a dologról, aztán törődj bele és fogadd el azt, hogy ez nyamvadt 9 hónap, illetve még annyi sincs, amit ezzel a diétával el kell töltened, viszont lesz jónéhány csodálatos éved egy egészséges kisbabával.

Bocs a hosszúságért, üdv, S.
Előzmény: gambroso (880)
Mikolt Creative Commons License 2007.08.11 0 0 885
te komolyan segitseget varsz az itteniektol?
Előzmény: gambroso (884)
gambroso Creative Commons License 2007.08.11 0 0 884

Úristen, piglet! Te most diagnosztizálni fogsz itt engem? Nem tudom eldönteni, most itt mit fitogtatsz: a műveltségedet (én középiskolai nyelvtanár vagyok két nyelvből, khm, de ez a topik, azt hittem, nem erről szól...) vagy a diabetes-edet? Kérlek, ilyenkor az embernek elsősorban támogatásra van szüksége, nem fensőbbséges letorkolásra! Vagy miért hoztad létre a topicot? Hogy eljátszhasd a belgyógyászt?

Azért vagyok para, hogy sikerül-e betartanom a diétát, kell-e majd inzulinnal lőnöm magam, be kell-e vonulnom hetekre a kórházba, és szülhetek-e természetes módon. S mert nem tudom, mi az igazság e körül a dolog körül, és mert a legjobbat szeretném a gyerekemnek. Például nem szeretném, ha egy legyengült, szorongástól kimerült, hospitalizációtól szenvedő anyával találkozna élete első napján.

De most komolyan: nagyon sokféle orvosi hozzáállásról olvastam itt a ti hozzászólásaitok között is. Nekem enyhén szólva úgy tűnik, ők sem mindig tudják, hol az igazság.

Azért örülök, hogy sikerült felpezsdítenem a topikot!

Rebarbara10 Creative Commons License 2007.08.11 0 0 883

nekem is jelentős életmód változtatással járt, életemben nem számolgattam ch-ot, nem tudtam mennyi mondjuk 10dkg, mindig mérlegeltem, iszonyú volt. 1 hét és belejön az ember, szerintem.

de mégis miért vagy tiszta para???

piglet Creative Commons License 2007.08.11 0 0 882

Már megbocsáss, de ez amit ideírtál hibás. Ezek az értékhatárok a normál cukorbetegségre vonatkoznak. Hidd el én is lázadoztam sok minden ellen, pláne, hogy kétszer csináltam végig ezt a történetet. Elolvastam egy csomó szakirodalmat - nem a házipatikán, hanem német, angol oldalakat is. Beszélgettem Csákány M. György dr.-ral erről egyszer kb. 3 órán keresztül, vitatkoztunk is nem keveset.

Más források 1.

Más források 2.

Más források 3.

A cukorbetegség mindenkinek életmódváltozással jár, a terhesnek és a nem terhesnek is. De a 9,49 az SOK.

Rebarbara10 Creative Commons License 2007.08.11 0 0 881
én is diétáztam, Margit kh-180gr. Szenvedtem, főleg a végén, de megérte. Egyrészt, a szülés után -5kg-val jöttem haza, másrészt a babám egészséges lett (lehet, hogy egyébként is az lett volna, ki tudja, de ha valami baja lenne, soha nem bocsátanám meg magamnak) - amúgy 40+4napra született, 3610gr, harmadrészt meg tele van minden szénhidráttam, az ember nem is gondolná, hogy mondjuk a barackban, meg a gyümölcsökben is mennyi van. Szerintem néha picit lehet csalni, de csak NÉHA. Én pl. még karácsonykor sem ettem egy szelet sütit sem :( viszont megérte!
Előzmény: gambroso (877)
gambroso Creative Commons License 2007.08.11 0 0 880

"Abban az esetben, ha az éhgyomri vércukorérték nagyobb vagy egyenlő mint 7,0 mmol/l (vénás vérből vizsgálva), vagy a terhelés utáni 2 órás érték nagyobb vagy egyenlő mint 11,1 mmol/l, akkor megállapítható a terhességi diabétesz. Ha az éhgyomri vércukor érték 7 mmol/l alatt van és a terhelés után 7,8 mmol/l és 11,1 mmol/l közé esik, abban az esetben csökkent glukóztoleranciáról van szó, ami a szénhidrát-anyagcsere enyhébb fokú elváltozását jelenti."
Forrás: http://www.hazipatika.com/articles/Terhessegi_cukorbetegseg_2_resz?aid=20040123121708

Azt pedig én is tudom, hogy a baba érdekében történik. Gondoltad, hogy nem? Hidd el, felnőtt, felelősségteljes ember vagyok, nem kell kiokítani arra, hogy vigyázzak a gyerekemre. Pláne nem egy ismeretlennek.

Ha figyelmesen átolvassátok, amit írtam, látni fogjátok, hogy nem a diéta szükségességét kérdőjeleztem meg, hanem a mértékét, és azt, hogy helyesen állapították-e meg. (Az illető orvos még csak a testsúlyomat, magasságomat sem mérte meg, nem kérdezte, mennyi a fizikai aktivitásom, ránézésre állapította meg az adagot). Ezen kívül egy csomó alapvető dolgot nem mondott el, magamnak kellett utánajárnom.

Amióta megtudtam ezt a diagnózist, tiszta para vagyok, aludni is alig tudok. Nekem ez jelentős életmódváltoztatással jár (örülök, hogy nektek nem), amit bizony nem könnyű megvalósítani amellett, hogy még ezerféle félelemmel/tennivalóval is meg kell birkózni terhesen. Nekem ezzel kétszeresére emelték a szorongásomat. Ez az, amire azt gondolom, hogy árt.

A topicot olvastam, szinte minden oldalt. A hajlamról is tudok, köszi, hidd el, eléggé sokat tájékozódtam. Ha valami újat és megnyugtatót tudtok mondani, akkor írjatok.

gombfoci Creative Commons License 2007.08.11 0 0 879

hello,

ha egy kicsit lenyugodtál, olvasd át a topikot. Lehet, hogy ez az egész téma  a terhesség alatt kicsit túl van spirázva, de nem lehetetlent kérnek, na meg ugye ez a mi érdekünkben van. A 75 gr cukor/szénhidrát pedig nem irreális, ez pl. két zsömle meg 3 dl tej. Egy normál felnőttnek ez egy reggelit tesz ki. (nézd meg a www.kcal.hu oldalt, ott majd látod, hogy egyáltalán nem valóságtól elrugaszkodott dolog a 75 gramm cukor - pl. 2,5 gombóc fagyi...)

Egyébként én mindkét terhességem alatt GDM-es voltam, 155gr-os diétán. És hozzá kellett szoknom, hogy keveset és válogatott cuccokat eszem, de nem volt azért megerőltető. Az első baba a 39. hétre 3300gr-al, a 2. a 38. hétre 3400gr-al született, mindkettő egészséges, szóval hidd el, hogy nem árt a diéta a babádnak. (Sőt, a sok zöldség miatt nem kellett vasat sem pótolnom...)

Szóval ne a dokinődre legyél mérges, nem ő tehet róla, hogy így jártál...

Előzmény: gambroso (877)
piglet Creative Commons License 2007.08.11 0 0 878

Lassíts egy kicsit!

Bizony 7,8 mmol/l felett a TERHESSÉGBEN már terhességi diabéteszről van szó. Ha a cukrod kicsivel lenne felette, akkor azt mondanám, fuss még egy kört, csináltass egy ismétlést, de a 9,49 nem kicsivel van felette, hanem nagyon.

Azon vitatkozhatsz, hogy elég-e a 160 grammos diéta vagy sem. Ahány (kór)ház annyi szokás, pl. Pesten a Margitban 180 grammosat adtak meg, a Szt. Imrében pedig 150 grammosat. Egy biztos, diétáznod kell. Nem kalóriában, hanem szénhidrátban, és nem magad miatt, hanem a gyerek miatt. Ajánlanám a honlapomat, ahol írtam erről bővebben, de 1 hónapja megszüntettem.

A terhességi diabétesz egyébként nem egészen ugyanaz, mint a normáls cukorbetegség, viszont érdemes később is odafigyelni, mert jelezhet hajlamot a II. típusúra. Ha pedig visszaolvasod, hogy én miket írtam ebbe a topikba az egészről, akkor láthatod, hogy lázadó szellem van bennem is elég. (hovatovább én nyitottam a topikot kalvenault nick-en még anno).

Mindenesetre itt egy link:

A glikémiás index miatt olvasd el!
Előzmény: gambroso (876)
gambroso Creative Commons License 2007.08.11 0 0 877
Szerintem egyébként ez az egész egy hatalmas baromság. Normális körülmények között nem szoktam 75 gr szőlőcukrot elfogyasztani egy étkezésre. Sőt, ennyit egész nap se.
Véleményem szerint ezt valami agyatlan állat találta ki 20 évvel ezelőtt a laboratóriumában. Patkányokon biztos remekül működött, ezért úgy gondolta, miért ne próbálnánk ki kismamákon is?
Abnormális helyzetre nyilván abnormálisan reagál a szervezet. Ha valakinek 300 kilót ejtesz a lábára, az el fog törni. Ha megetetsz valakivel 7,5 deka cukrot, fel fog menni a vércukorszintje. Persze vannak olyan szerencsések, akiknek a szervezete egyszerűen jobban reagál az abnormális megterhelésre.
gambroso Creative Commons License 2007.08.11 0 0 876
Sziasztok!

30 hetes terhes vagyok, néhány napja „diagnosztizálták” nálam a gestatios diabetes-t. (A 2. c.terhelésem 9,49 lett). Azért az idézőjel, mert én továbbra sem hiszem, hogy c.beteg vagyok. Orvosi honlapon olvastam, hogy ez az érték még nem c. betegség, „csak” csökkent c. toleranciára utal.
Én is nagyon meglepődtem és elkeseredtem. Nem vagyok elhízott, eddig 7 kilót szedtem fel a terhesség alatt, családi hajlamom nincs.
Mindenesetre a doki 1400 Kcal-os diétát írt elő (160 gr CH), ami szerintem nagyon kevés. Fogyókúráztam már életemben egy párszor, és tudom, hogy ez már annak számít. Számomra érthetetlen, miért kellene fogynom. Néhány napja csinálom a diétát, folyton éhes vagyok és kimerült. Nem hiszem el, hogy ez nem árt a babának.
Biztos az orvosnő rajtam akart így bosszút állni, amiért ő maga megvan vagy 120 kiló…
Ráadásul olyan tájékoztatót nyomott a kezembe, aminek a címlapján ez áll „inzulinnal kezelt cukorbetegek számára”. Nem hiszem el, hogy egy 60 éves, túlsúlyos, inzulinnal kezelt c. beteg diétája ugyanolyan kell legyen, mint egy egyébként egészséges kismamáé. (A másik szórólap, amit kaptam tőle olyan kismamáknak szólt, akik már a terhesség előtt is c. betegek voltak…) A diéta „betanítása” nem tartott összesen tíz percig.
Szerintem egyszerűen egy lelkiismeretlen sarlatán kísérletezik rajtam/rajtunk.
Ha tudtok Szegeden egy jó belgyógyászt, kérlek, gyorsan írjátok meg!!
Éloin Creative Commons License 2007.08.10 0 0 875

Sziasztok!

Ugyan kicsit leült ez a topic, de azért megkérdezem hátha olvassa valaki.

Szóval jövő héten mennem kell 6 pontos cukorvizsgálatra, vinnem kell a saját ételemet (nem kell befeküdnöm), viszont azt mondták, hogy egész napos programra számítsak.

Ez mit jelent pontosan? Mikor szurkálnak majd?

Gondolom először éhgyomorra, majd 60 perc múlva????

HELP!

Köszönöm a választ!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!