Keresés

Részletes keresés

10EDES Creative Commons License 2011.01.09 0 0 209

Üdv a Topiclakóknak!

Egy templom ami még nem volt.: Szigliget Avasi templomrom.

Jesper Olsen Creative Commons License 2010.12.31 0 0 208

László67 Creative Commons License 2010.12.29 0 0 207

Somogyvár, Szent Egyed bencés monostor

László67 Creative Commons License 2010.12.26 0 0 206

Na igen, Nagyvázsony...   

Előzmény: Reventlow (205)
Reventlow Creative Commons License 2010.12.25 0 0 205

Ezt a rejtvényt megint csak nem tudom megfejteni, de egyben - mint a veszpréminél is - kíváncsian várom a választ, hiszen még sok helyen nem voltam.

Kárpótlásul négy kép, kettesével egy helyről, nem is rejtvényként adnám fel, hiszen előbbi írásomból kikövetkeztethetőek

Előzmény: Jesper Olsen (203)
Jesper Olsen Creative Commons License 2010.12.25 0 0 204

A nagy sietségben adós maradtam az információkkal:

A nemesleányfalui temetőben található románkori templom a XII-XIII. században épülhetett, a falu védőszentjéről, Szent Jakabról nevezték el. Sorsáról, történetéről kevés adat maradt fönn. A maradványokból a homlokzati fal tekintélyes nagyságban még most is áll. Ásatás, feltárás még nem tisztázta eredetét, pontos felmérésére sem került sor. – Napjainkban Nemesleányfalu közigazgatásilag Nagyvázsony szerves része.

Képek:

1. Talán itt lehetett a tabernákulum.

2. A Reventlow által fotózott sírkő hátulról.

3. A sírkő feliratát is el lehet olvasni ügyes szeműeknek.

Előzmény: Reventlow (201)
Jesper Olsen Creative Commons License 2010.12.25 0 0 203

Akkor legyen még egy:

Jesper Olsen Creative Commons License 2010.12.25 0 0 202

Micsoda gyorsaság! :-))

Előzmény: Reventlow (201)
Reventlow Creative Commons License 2010.12.25 0 0 201

Valóban, a növényzet segített:)

Nagyvázsony és környéke valóságos kincsesbánya, hiszen nem csak a vár, hanem több templomrom is található ott. Többek közt a a nemesleányfalui rom, melyről én is felteszek egy képet, keletről, előtérben egy sírkővel.

Előzmény: Jesper Olsen (200)
Jesper Olsen Creative Commons License 2010.12.25 0 0 200

Ha már itt vagyok, teszek fel egy újabb "rejtvényt" is (lehet, hogy a növényzet megkönnyíti a megfejtést?). A kép 2010. január 2-án készült, remélem, hogy legkésőbb egy évvel a készítése után lesz megfejtés. :-))

Jesper Olsen Creative Commons License 2010.12.25 0 0 199

Még néhány fotó 2010. februárjából (némelyiken látható, mennyire körbe van építve már a rom):

Jesper Olsen Creative Commons License 2010.12.25 0 0 198

Köszönöm a megfejtést! Ígéretemhez híven részletesebb információkkal szolgálok az épületről.

Veszprém, Szt. Margit-rom [Édeskúti rom]: a kolostor a premontrei templommal és kolostorral közel egy időben épült fel 1240 környékén. „A Szent István kori királynéi vár alatti völgyben 1240-ben alapította az apácakolostort Benedek veszprémi püspök a dömés [domonkos] szerzetesrend nővérei számára. Az építkezést két évig akadályozta a tatárjárás, a befejezést pontosan meghatározza Margit megérkezésének időpontja: 1245. A borostyán benőtte fehér mészkőszikla – a Benedek-hegy – tövében, a Séd partján található zárda megmaradt szentélyfala és a zárda helyiségeinek feltárt alapjai híven őrzik a XIII. század derekának emlékét. Az épületegyüttes északi oldalán elhelyezkedő templom teljes belső hossza 30 méter, szélessége 7,5 méter – az arányuk pontosan 4:1. A hajótól keletre álló, szűkület nélküli szentély a nyolcszög három oldalával záródik. Eredetileg egyenes harántfalban végződött, és síkmennyezet fedte az épületet, a támpillérek a későbbi, Mátyás kori átépítés nyomait mutatják, amikor érett gótikus stílusban átalakították a klastromot és beboltozták a templomot. A nyugati kaput a terepszint nagy különbsége miatt emelt támfal tövében lévő keskeny járaton lehet megközelíteni, a hosszú szentélybe a keresztfolyosó felől nyílik a déli oldalon bejárat. Vele szemközt a másik ajtónyílás keskeny kápolnába vezet, amelyet talán a királylány magánkápolnájának szántak.

A pompás klastrom a törökök 1541. és 1552. évi támadásakor dőlt romba. Később házakat építettek mellé, elfedvén ezzel a négyszögletű kerengőudvart és a déli traktust. Most szép, parkos környezetben látható a restaurált rom a Szent Margit nevét viselő téren. 1252-ig lakott az Alexandriai Szent Katalin tiszteletére felszentelt zárdában a kis királylány.” (az idézett rész Ludwig Emil Magyar Nemzetben megjelent cikkéből származik).

Előzmény: tomatas (197)
tomatas Creative Commons License 2010.12.24 0 0 197

Itt nevelkedett IV. Béla lánya - Veszprém, 1240-ben alapított domonkos kolostor és templom.

Boldog karácsonyt! :)

Előzmény: Jesper Olsen (193)
Reventlow Creative Commons License 2010.12.23 0 0 196

Ne szomorkodj, van holtszezon másutt is. Nekem sajnos nem ismerős a képen látható rom

Előzmény: Jesper Olsen (195)
Jesper Olsen Creative Commons License 2010.12.23 0 0 195

Se új beszámoló, se megfejtés. :-(

Én viszont ezúton kívánok minden topikolvasónak békés és boldog Karácsonyt és szép látnivalókban bővelkedő, örömteli új évet!

Folytatjuk!

Előzmény: Jesper Olsen (194)
Jesper Olsen Creative Commons License 2010.12.12 0 0 194

Természetesen, ha lesz friss anyag, akkor félretehetjük a "konzervet".

Előzmény: Jesper Olsen (193)
Jesper Olsen Creative Commons License 2010.12.12 0 0 193

Arra gondoltam, hogy ebben a túrákban szegényebb időszakban egy-egy templomot vagy romot rejtvényes formában mutatok majd be. Először közzéteszek egy fotót az épületről, majd - amikor valaki kitalálja, hogy hol található - újabb fotókkal együtt ismertetem röviden a történetét. Remélem ötletem kedvező fogadtatásra talál. :-)

Elsőként egy nem túl nehéz feladvány:

Törölt nick Creative Commons License 2010.12.09 0 0 192

Felsőregmec

Törölt nick Creative Commons License 2010.12.09 0 0 191

Szia!

Mint tudod kéktúrázunk,így egyre több helyre jutunk el így,ahol még sosem jártunk,és a börzsönyi túránkat kiegészítettük egy nagybörzsönyi kitérővel,ahol a falu szélén erre a román stílusban épült 13.sz-i templomra lettem figyelmes.Nagyon tetszett,a templomok közül ezeket a kis "ezeréves" templomokat szeretem a legjobban,hangulatuk van.Sajnos bemenni nem sikerült,zárva volt,pedig megnéztem volna.A nevét azért megtudtam:Szent István templom.

Jesper Olsen Creative Commons License 2010.12.05 0 0 190

Tihanyba mindig szívesen visszatérek - gondolom, nem vagyok ezzel egyedül.

Előzmény: Reventlow (189)
Reventlow Creative Commons License 2010.12.05 0 0 189

Az újlaki templomot még nem láttam, azt gondolom, ezt pótolnom kell majd

Előzmény: Jesper Olsen (188)
Jesper Olsen Creative Commons License 2010.12.05 0 0 188

Nem teljesen, mert Örvényesig már nem jutottunk el. De így is "kerek" volt a történet.

Előzmény: Reventlow (187)
Reventlow Creative Commons License 2010.12.05 0 0 187

Szép túra szép helyeken, látom, sikerült a tervedet megvalósítanod:)

Előzmény: Jesper Olsen (186)
Jesper Olsen Creative Commons License 2010.12.05 0 0 186

A tegnapi szép időben sikerült egy kis sétát tenni, amelynek során három románkori építményt/romot kerestünk fel. Bár korábban már esett szó némelyikükről, most pár szóban ismertetném is őket 1-1 képpel.

Aszófő, kövesdi templomrom: Kövesd falu temploma a 13. sz.-ban épült (vsz. a tatárjárást követően). Keletelt tengelyű, arányos téglalap formájú hajója, egyenes záródású, négyszögű szentélye van, amely mellett egy mellékszentélyt is találhatunk. A hajó nyugati végében látható a kegyúri karzat pilléreinek lábazata és nyomvonala az oldalfalakon. Magasan álló nyugati oromfalának tengelyében nyílik az egykori főbejárat, felette domborművű, bimbós lándzsaíves fríz. A törökök 1552-ben pusztították el a falut és templomát.

Tihany, Apáti templomrom: a 13. században épült, Apáti község temploma volt; egyhajós, egyeneszáródású szentélyű épület, melyet vöröses tihanyi tufából építettek; újjáépítve 1999-ben.

Tihany, Újlaki templomrom: az egyik legkisebb alapterületű románkori falusi templom a 13. sz.-ban épült, négyszögletes hajójának keleti oldalához kicsiny, szintén négyszögű szentély kapcsolódik.

Reventlow Creative Commons License 2010.12.03 0 0 185

Köszönöm:)

Mint látható, igyekeztem idősorrendbe rakni, a legrégebbiek - az írországiak - alul vannak és így felfelé. Mint említettem, szándékom hogy még teszek fel, csak a feliratozás, meg ilyesmi elég pepecs munka, és nincs mindig kedvem hozzá:). Most sajnálom, hogy mikor a szatmár-beregi részen jártunk, még nem volt digitális gépem. Mert az a táj is vmi csodálatos a kistemplomok szerelmeseinek.

http://www.antikvarium.hu/ant/book.php?konyv-cim=kozepkori-templomok&ID=269821 

Ez a könyv igen jól összefoglalja az ott található értékeket.

Előzmény: Jesper Olsen (184)
Jesper Olsen Creative Commons License 2010.12.03 0 0 184

Kincstár ez a fotóalbum!

Előzmény: Reventlow (183)
Reventlow Creative Commons License 2010.12.03 0 0 183

Számomra úgy tűnik, mintha az előző hozzászólásomban egyszerre két mondatot akartam volna írni, és bár észrevettem, látom, nem sikerült teljesen kijavítanom.

http://picasaweb.google.com/giskard.reventlow

Ebben az albumban viszonylag sok templom is található. Most néhányba belekukkantottam, de azokban nem találtam medencét. Márpedig ha látok ilyet, általában lefényképezem. Nem csak Edkának : ha ebből a képalbumból bárkinek szüksége van bármelyik eredeti nagyságú képre, szívesen rendelkezésre bocsátom.

Később még bővítem az albumot is, mert még nincs fenn minden rajta.

Előzmény: Reventlow (182)
Reventlow Creative Commons License 2010.12.03 0 0 182

Szervusz!

Bevallom,  nem tudom most már  megmondani, vajon keresztelőmedence-e látható-e azon a képen, megnéztem a többi képet is, nem csináltam közeli arról a részről. De ha gondolod, szívesen elküldöm nagyban a képet.

Itt pedig felteszek egy másikat: Felsődörgicsei templomrom, ez a kőmedence nagyon keresztelőmedencének tűnik:)

Előzmény: Edka2 (179)
Jesper Olsen Creative Commons License 2010.12.03 0 0 181

Most jutott eszembe, hogy van egy híres (név)rokonod, aki Pest megye középkori templomairól írt egy jelentős monográfiát. Ezt egyébként másnak is szívesen ajánlom olvasásra:

Tari Edit: Pest megye középkori templomai. Szentendre : Pest m. múz. ig., 2000. 267 p.

Beszerezni egyébként nem könnyű...

Jesper Olsen Creative Commons License 2010.12.03 0 0 180

Üdvözöllek ezen a fórumon!

Szerintem nem off a témád. Nekem kapásból a nagybörzsönyi keresztelőkút jutott eszembe, de valószínűleg azt már ismered (egyébként a 107-es hozzászólásban van róla kép). Ezentúl ezekre is oda fogok figyelni, ennyit ígérhetek.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!