Keresés

Részletes keresés

mimi_bacsi Creative Commons License 2013.02.15 0 0 1109

"......Szabó Máté ombudsman A válság vesztesei a paragrafusok fogságában című projektjének keretében vizsgálta meg a megújuló energiaforrások alkalmazásának jogszabályi feltételeit. Az alapjogi biztos jelentésében megállapította, hogy az építési engedélyezési eljárásról szóló, január 1-jén hatályba lépett kormányrendelet építési engedélyezési eljáráshoz köti a háztartási célú napelemek és napkollektorok felszerelését, és csak a bontásuk végezhető bejelentés vagy építési engedély nélkül. Szabó Máté azt kérte a belügyminisztertől, hogy vizsgálja felül a szabályozást, amely álláspontja szerint hátrányos a napenergia hasznosítása szempontjából, továbbá sérti az egészséges környezethez való jogot és a jogbiztonság követelményét is. Pintér Sándor válaszában elismerte, hogy a napkollektorok felszereléséhez szakmai szempontból nem szükséges az építési engedélyezési eljárás vagy bejelentés, és a kormányrendelet kiegészítése mellett foglalt állást. A belügyminiszter a napelemek esetében ugyanakkor vitatta a biztos kezdeményezését, azzal érvelve, hogy a napelemek várható elterjedése miatt szükséges egy differenciált, méretfüggő anyagi norma kidolgozása, és az országos településrendezési és építési követelményekről szóló jogszabály (OTÉK) módosítása...."

Forrás: Katt ide

Erről tudtok többet, találkoztatok már ezzel a problémával és gyakorlatban hogy és hol kell kérni az engedélyeket...? Helyi önkormányzat építési osztályán? Megadják automatikusan az engedélyt? Mennyi idő áll a hivatal rendelkezésére az engedély kiadására...?

Ez a nicknév foglalt Creative Commons License 2013.02.12 0 0 1108
Előzmény: mWatt (1094)
mimi_bacsi Creative Commons License 2013.02.11 0 0 1107

Ha egy háztartási kiserőmű telepítéséhez olyan inverter ajánlatot kaptam, hogy 12 kW-os és 36 kW-os! Ez így műszakilag helyes?

(valahol azt hallottam, hogy lehetőleg egyenlő teljesítményű invertereket kell felszerelni!)

Mi a szakmai véleményetek?

mimi_bacsi Creative Commons License 2013.01.31 0 0 1106

Ha van egy nem engedélyköteles hálózatra tápláló kiserőmű de nincs önfogyasztása, ebben az esetben 

1. hogy történik az elszámolása, 
  2. mennyit kap a megtermelt villamosenergiáért kilowattonként?

Van a kérdésekkel kapcsolatban valakinek személyes, gyakorlati tapasztalata?

mWatt Creative Commons License 2013.01.31 0 0 1105

Ahhoz folyamatosan kellene ismerni a rendszer által leadott energia mennyiségét.

Nekünk csak egy óra lesz bekötve.

Előzmény: ShaReRe (1104)
ShaReRe Creative Commons License 2013.01.31 0 0 1104

Itt látszik, hogy mennyire időjárásfüggő eszköz; márciusban többet sikerült termelni, mint április, május, júniusban!

Ti akkor még nem regisztráltatok ezen a pvoutput.org oldalon?

Előzmény: mWatt (1103)
mWatt Creative Commons License 2013.01.31 0 0 1103

Érdekes lehet majd az egy éves fogyasztás-megtakarítás mennyiség egy-két referencia helyről.

Igen, ez egy érdekes összehasonlítás lesz majd.

Ezzel kapcsolatban van itt egy összehasonlítási alap, ugyanott, ugyanakkora.

Folyamatosan figyelni fogjuk!

Ugye 4kW-os rendszerrel max 4400kWh-t lehetne itthon megtakarítani.

A debreceni adat 4705 kWh-ról ír 2012-ben, ez teljes év.

Előzmény: ShaReRe (1102)
ShaReRe Creative Commons License 2013.01.31 0 0 1102

A rendszeretek a napközbeni fogyasztásra optimalizál. Ebből az adódik, hogy vagy iroda fogyasztóit vagy otthonok légkondijait érdemes róla üzemeltetni. Érdekes lehet majd az egy éves fogyasztás-megtakarítás mennyiség egy-két referencia helyről. Ugye 4kW-os rendszerrel max 4400kWh-t lehetne itthon megtakarítani. Nagyon kíváncsi vagyok, hogy ennek mekkora hányada lesz a tényleges megtakarítás?

Előzmény: mWatt (1101)
mWatt Creative Commons License 2013.01.31 0 0 1101

Nagy vonalakban sikerült összeállítani a félsziget-üzemű rendszerünket, elkészült a honlap is.

Abban kérném az urak segítségét, hogy a honlap GY.I.K. rovatába illő kérdések megfogalmazását az itt feltett kérdésekkel segítse!

Előre is köszi mindenkinek!

Leslie07 Creative Commons License 2013.01.30 0 0 1100

Ěn is úgy gondolom, hogy 10 évnél nem érdemes tovább tervezni, mert tíz év alatt kifejlesztenek

sokkal hatékonyabb napelemeket.

Előzmény: mWatt (1094)
ShaReRe Creative Commons License 2013.01.30 0 0 1099

Jó arról olvasni, hogy folyamatos a fejlesztés!

http://www.alternativenergia.hu/sikerulhet-megduplazni-a-napelemek-hatasfokat/57183

mimi_bacsi Creative Commons License 2013.01.28 0 0 1098

Olyan oldalt keresek, ahol meg lehet nézni Hollandia napos óráinak számát, éves, havi lebontásban! (persze érdekel Magyarországé is...)

Van javaslatotok?

ShaReRe Creative Commons License 2013.01.27 0 0 1097

OFF 

Bocsi, topikot tévesztettél. Keress a neten HMV-re vagy napkollektorra!

Előzmény: Törölt nick (1096)
Törölt nick Creative Commons License 2013.01.27 0 0 1096

Sziasztok.Valaki tudna segíteni vákumcsöves vízmelegítővel kapcsolatban? Az érdekelne amelyik nyomás alatt műkszik.A múltkor találtam a neten egy céget akik 200.000-ft-körüli áron forgalmaznak ilyet,de nem találom ezt az oldalt most.Négyen vagyunk egy ekkora családot kiszolgáló melegítő kellene.Kösszentyűűűű!!!!!!!!!!!

mWatt Creative Commons License 2013.01.24 0 0 1095

Dajtás kolléga elég szépen összefoglalta őket, csak rontanék annak a színvonalán, ha elkezdeném újból felsorolni!

Csak apróságképpen: a cégünkben az egyik társunk a lányának rendelt egy 2,5 kW-os rendszert, és csak a villanyóra helyének átalakítása került neki 70 ezerbe.

Villám- és túlfeszültségvédelemmel neki ~800 Ft-ba fájt a rendszer minden wattja.

Még az árak zuhanása előtt.

A gondolatkísérlet erejéig futtasd meg a következő kérdést!

Mennyi anyagi forrás jut annak a rendszernek a garanciájára, amelyik gyakorlatilag anyagárban készül?

Például erre (is) céloztam, amikor azt állítom, hogy valami hiányzik a 300 Ft/watt-os rendszerből.

Előzmény: Leslie07 (1092)
mWatt Creative Commons License 2013.01.24 0 0 1094

Én most vettem LDK (német) napelemet hajszálpontosan a kínai árában.

Abban igazad van, hogy összehasonlítani a saját márkát érdemes, ám az árcsökkenés tendenciája a lényeg, akkor pedig a műszaki jellemzők a fontosak.

Az egyes típusok, márkák, gyártók tartják az áraikat, vagy alig csökkentenek, a legtöbbje viszont iszonyú árharcba keveredett.

Személyes véleményem pedig az, hogy nem érdemes olyan jellemzőkkel foglalkozni, hogy 20 vagy 25 év a teljesítménygaranciája, mert 10 éven belül úgyis elértéktelenedik mind, egyrészt a műszaki avulás, másrészt az árak csökkenése miatt.

De ez olyan vélemény, ami lehet téves is.

Előzmény: Leslie07 (1093)
Leslie07 Creative Commons License 2013.01.23 0 0 1093

Miért a márkások mennyivel drágábbak?

Előzmény: mWatt (1090)
Leslie07 Creative Commons License 2013.01.23 0 0 1092

Nos pontosan milyen koltségei vannak a csatlakozásnak?

Megkérhetlek, hogy ebben informálj.

Például egy 5000 watt teljesítményu rendszerhez

a szerkezeti koltségen kivul milyen koltségek rakódnak még,

rá?

Előzmény: mWatt (1083)
mWatt Creative Commons License 2013.01.21 0 0 1091

Én már nem számítok érdemi árcsökkenésre a napelemnél.

Ha lesz is, nem lesz nagyobb pár százaléknál a csökkenés.

Elképzelhető ez is, ám ha megnézzük, hogy mit történt a mobiltelefonok piacán, akkor az is belefér, hogy 1-Ft-os áron vihetik haza a vevők.

Csak fogadják el a feltételeket! :))

Előzmény: dajtás (1089)
mWatt Creative Commons License 2013.01.21 0 0 1090

Most is lehet venni 240 Wattos Firesolart 0,48 -ba, de azt összehasonlítani a márkásokkal égbekiáltó gaztett....

Márpedig a vevők ilyen gazemberek. :DDD

Előzmény: mediterro (1088)
dajtás Creative Commons License 2013.01.21 0 0 1089

Én már nem számítok érdemi árcsökkenésre a napelemnél.

Ha lesz is, nem lesz nagyobb pár százaléknál a csökkenés.

Tippem szerint jelenlegi árszínvonal körül fog stabilizálódni a napelemek árai.

Érdemi árcsökkenést ma már csak új gyártástechnológiával lehetne elérni, ami jelenleg még nem reális.

Előzmény: mWatt (1085)
mediterro Creative Commons License 2013.01.21 0 0 1088

A technikai paraméter lehet hasonló. De az ár nem.

A BMW meg a Peugeot is árul 1.6-os motorral szerelt autót( amit ugye közösen fejlesztettek), de mégis drágább az 1-es Bmw a Peugeot 308 -tól.

Ezért mondom, hogy az almát az almával, a napelem esetén meg (pl.) a trinát a trinával kell hasonlítani, nem a yinglivel, ha az árat nézzük szerintem.

Most is lehet venni 240 Wattos Firesolart 0,48 -ba, de azt összehasonlítani a márkásokkal égbekiáltó gaztett....

Szerintem.

Előzmény: mWatt (1087)
mWatt Creative Commons License 2013.01.21 0 0 1087

Ha különböző a márka akkor is össze lehet hasonlítani, ha egyéb paramétereik azonosak.

Előzmény: mediterro (1086)
mediterro Creative Commons License 2013.01.21 0 0 1086

" Tavaly szólt a forgalmazó, hogy van 70-ért.

Októberben már mástól vettem: 52-ért.

Szerintem még van benne ártartalék vagy 20 ezer. "

Most ezt nem értem. Ez azt jelenti, hogy ugyanaz a márka, vagy különböző márka lett vásárolva. Mert ha különböző márka, akkor nem lehet hasonlítani egymáshoz......

Előzmény: mWatt (1085)
mWatt Creative Commons License 2013.01.21 0 0 1085

Azt kell lassan megszokni, hogy ma már nem a napelem a legdrágább költség tényező egy rendszerárban. :)

Tavaly előtt szeptemberben 150-ért kaptam egy tábla napelemet (240w-os)

Rá egy hónapra 110-ért.

Tavaly szólt a forgalmazó, hogy van 70-ért.

Októberben már mástól vettem: 52-ért.

Szerintem még van benne ártartalék vagy 20 ezer.

Ami az én csőrömet is cseszi az az inverter ár...

Az is lejjeb ment, korábbi emlékeim olyan 150-160 ezer forintról szólnak kilowattonként.

Most a fele körüliek, ha jól nézem, de az alacsony árkategóriában ott is bajok vannak a minőséggel.

Mivel a vevő hajára kenheti a cuccot, mert nem tudja az esetek 90%-ban felszerelni, ezért megbízza az eladót, hogy szerelje már fel, ami a szintén nem 2 fillér. A kocsi nem ingyen megy, 2 melós nem ingyen dolgozik, nem elég egy bicska a szereléshez, fúrni-faragni is kell, valakinek a tetőn is kell mozognia,

Panelonként 10-12 ezer forint a tartószerkezet és fel is kell tenni: nekünk 440-ért (+ Áfa) raktak fel 18 panelt.

Ez bruttó 31 ezer forint panelonként és 130 forint wattonként. 

Előzmény: dajtás (1081)
mWatt Creative Commons License 2013.01.21 0 0 1084

Szerintem 3 fő oka van, hogy a magyar árak miért ennyire magasak:

A kollégám elment Salzburgba egy kiállításra, ahol 40%-ban talált napelemes energetikai rendszereket.

Kifejlesztettek egy olyan vezérlőegységet, amelyik képes a közüzemi hálózatra, akkumulátorra és a saját hálózatra is dolgozni.Mikor melyikre van szükség.

Fogadni tudja a szélgép energiáját és rá lehet csatlakoztatni a kis gázmotort is.

7800 euro nettó.

A mi vezérlőegységünk pontosan ugyanezt tudja, a hálózatra csatlakozás nélkül és a feléből kihoztuk.

Anyagáron viszont nem lehet dolgozni, pedig elég sokan szinte ezt súrolják.

A magas árak csak nekünk magasak, a mi jövedelemviszonyainkhoz mérten magasak.

Előzmény: dajtás (1079)
mWatt Creative Commons License 2013.01.21 0 0 1083

Értem a humoros megjegyzést.

Mertem remélni. :) 

DE a hálózatra csatlakozás egyéb koltségei sem lépik túl

a panelek koltségét, azaz 300-350 Ft/w áron ,már kész

rendszert lehet kialakítani

Abból valami hiányzik.

A hálózatra telepítés egyéb költségei nem a napelemek árához igazodnak, hanem azok önmagukban tételek.

A napelemek árai akkorát zuhantak, hogy öröm nézni.

Hatalmas hiba, ha valaki ezeket tekinti bármiféle árbázisnak.

Megjegyzem, hogy amit sokalltál, az nem hálózatra tápláló rendszer volt.

Előzmény: Leslie07 (1080)
dajtás Creative Commons License 2013.01.21 0 0 1082

Kétlem, hogy bárki, még a dajcsok sem adnak el neked 1EUR/W alatt komplett rendszert.

Ha tudsz forrást oszd meg, mert a tetőmön van még hely :)

Előzmény: Leslie07 (1080)
dajtás Creative Commons License 2013.01.21 0 0 1081

Azt kell lassan megszokni, hogy ma már nem a napelem a legdrágább költség tényező egy rendszerárban. :)

Ami az én csőrömet is cseszi az az inverter ár...

Emlékszem még a régi "szép" időkre, mikor 1000Ft/W-3EUR/W áron ment a napelem, akkor a többi sallang elhanyagolható volt még.

Ma viszont egy nyűves DC-AC túlfesz védelem(kötelező darab) ára kb egy nagyságrendben van 1db panel árával, ami egy kisebb 1-2kW-os rendszernél baromi drága tud lenni. Azt kell megérteni hogy a drasztikus paneláresés arányaiban változtatta meg ez eszköz árak egymáshoz való viszonyát. Lehet morgolódni, hogy átbaszósan drága a rendszerár, de a valóság az, hogy valóban ennyibe tud kerülni egy rendszer.

Kis számolás, kb egy márkás panel 0,6EUR/W. Erre jön az összes maradék alkatrész(panel árával kb azonos), és tartunk 1,2EUR/W-nál.

Szerencsétlen eladó keresni is akar rajta, ezért rátesz 0,2-0,3EUR hasznot, ami ~25% haszonkulcs. Ebből lesz 1,4-1,5EUR/W rendszerár(kicsi rendszerek fajlagosan drágábbak is lehetnek). Mivel a vevő hajára kenheti a cuccot, mert nem tudja az esetek 90%-ban felszerelni, ezért megbízza az eladót, hogy szerelje már fel, ami a szintén nem 2 fillér. A kocsi nem ingyen megy, 2 melós nem ingyen dolgozik, nem elég egy bicska a szereléshez, fúrni-faragni is kell, valakinek a tetőn is kell mozognia, sisak-kikötés kötelező, mert a szomszéd jól följelenti a munkaügynél az embert,stb. Végén erre rájön több 10 centnyi költség, és eljutunk oda, hogy az élő munkaerő lesz a legdrágább tényező a buliban...

Persze ha az ember magának csinálja akkor sokkal olcsóbb lesz, de az a munkaóra amit beletolunk, lehet hogy többe kerül majd, mint amit ki kellene fizetni a melósnak. Én pl magamnak építettem a rendszeremet, mert szeretek vele molyolni, de amennyit elszöszöltem vele, annyi idő alatt egy profi szerelő brigád 2-3× több napelemet felszerelt volna.

Leslie07 Creative Commons License 2013.01.20 0 0 1080

Értem a humoros megjegyzést.

A panelt nem lehet kozvetlenul rákotni a televízióra.

DE a hálózatra csatlakozás egyéb koltségei sem lépik túl

a panelek koltségét, azaz 300-350 Ft/w áron ,már kész

rendszert lehet kialakítani igaz nem tisztességtele, hanem tisztességes

haszon mellett.

Előzmény: mWatt (1076)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!