Az itt olvasottak alapján így téliesítettem. A tövére szórtam néhány lapát földet. A szárait összekötöttem madzaggal. Körberaktam kukoricaszárral, azt is körbekötöttem, és még a tetejére is tettem néhány szárat, mert ott volt egy luk. Így jó lesz?
Idén is a pincében teleltetek a tavalyi módszerrel, azzal a különbséggel, hogy idén csupán tegnap vittem le (november 27.-én) a dézsásokat és megpróbálom őket a nedvkeringés megindulása előtt felvinni őket még február eleje-közepe felé, hogy ne kelljen őket a kinti klímához szoktatni tavasszal. Pontos időpontot még nem tudom pontosan, viszont csak bízni tuduk abban, hogy nem lesz nagyobb fagy a felköltöztetés után... Sajnos a pincében a melegebb téli napok beálltával már a tél végefelé hamar beindulnak a növények...
Nagyon északon laksz?Szerintem érdemes lenne más fajtát is kipróbálni,nálam már az egy méteres jégfüge is termett.A sárga dézsás még akkora sincs,3 szem beért rajta.
Lehet, hogy még valami zsákot rá kéne húzni, de ha még nagyobb lesz, már tényleg nem tudjuk takarni.
Bár nekem mindig az volt a gond, hogy visszafagyott és tőről hajtott újra, de nem tudott fügéket érlelni. TAvaly mikor bezsákoltam, akkor legalább nem fagyott vissza, de füge sem volt rajta. Úgyhogy lehet, hoyg ezt a pet-palackosat kipróbálom
Szerintem van az a méretű fügebokor, amikor azt mondjuk, hogy innen nem tovább, tovább képtelenség takargatni. A tövét érdemes védeni, hogy legalább tőről újrahajtson, ha lefagyna.
Az a tapasztalatom, hogy a nagyobb méretű fügebokor már jobb eséllyel éli túl a telet, még a kis fügék is többször áttelelnek a nagyon, mint a kis bokrokon. Képtelenség lenne magunk magasságú(nál nagyobb) bokrok minden ágát becsomagolni.
Takard be falevéllel,áprilisban kibontod,ha nem lesz túl hideg,akkor már májusban jönnek rajta a kicsi fügék.Azok biztosan be fognak érni.3 hónap kell neki.Elég fiatalnak látszik,az enyém már karvastagságú ágakat nevel évente.Lehet,hogy a trágya is besegít neki.
Milyen tanácsot szeretnél?Hogyan fog beérni a termés?Hát úgy,ha kegyes lesz a tél,meg hosszabb lesz a vegetációs időszak,azaz tavasszal hamarabb kezd melegedni az idő és ősszel nem érkezik korai fagy.Normál, azaz a füge számára kedvezőtlen években mindig ugyanez lesz,mint idén.A füge síkvidéki fekvésben ennyit tud.A részben árnyék sem válik előnyére.
szeretnék tanácsot kérni a fügefámmal kapcsolatban. Nem tudom pontosan hogy hány éves, a kerttel együtt kaptam, 2-3 éves lehet. Sajnos hiába hozott idén is termést, az megint nem érett be. Részben árnyékban áll a déli napsütés elől, de szerintem kap elegendőt. Meleg meg ugye volt elég.
Az idén új takarási módszerrel próbálkozom, egy topictársunk javaslatára, remélem beválik. Már nem annyira kicsik, hogy teljesen be lehessen csomagolni őket, és talán nem is muszáj. Egyelőre kiraktam a csirkehálókat, ahogy hullanak a levelek és fordul hidegre majd az idő, akkor töltöm fel falevelekkel.
A korábbi években, amíg picik voltak, egy krumplis/hagymás zsákot húztunk rá, és alulról feltöltöttük levelekkel. Az elég jól működött.
Később fátyolfóliával vettük körbe, körbekötöztük, akkor is aládugtunk egy csomó levelet, de az elég macerás, két emberes feladat lett, a téli szél pedig sokszor lehántotta róla a ponyvát, újra kellett kötözni, szóval azt váltotta most fel a csirkeháló. Bízom benne, hogy kitart.
Az a tapasztalatom, hogy ha az érett fügét a szár körül meghámozom, akkor nem lesz mellékíze a dzsemnek! Tehát levágom a szárat és eltávolítom a felső harmad héjat egészen a gyümölcshúsig. A többi puha, vékonyabb héj maradhat. Isteni lett.
Megpróbálom kombinálni, mert én is a fertőzéstől féltem őkelméket, de valami csak köll, hogy jobban bírják a telet. Még nagyon fiatalok.
Anno Körösztfaternál 2 óriási fügebokor virított, anélkül, hogy bármiféle pátyolgatást kapta volna. 1 volt a gond, bácsikám ott lihegett a sarkamban, nehogy lezabáljam a fügebornak való összes, öklömnyi gyümölcsöt...
A fólia nálam nem vált be volt olyan bokor amelyiken tavaszra penészgyep szerüség jelent meg. Mig kicsi a bokor addig egy hűtőgép vagy mosógép csomagolo kartondobozal takarom be. A 3méteres fát már nem takarom be mert ugyan pár ág lefagy de marad bőven igy legalább megoldódik a metszés is.