Keresés

Részletes keresés

mmormota Creative Commons License 2013.03.07 0 0 1145

Kösz a választ. Igazi különlegesség a házad, nem sok hasonló lehet a világon.

Előzmény: citcat 18-16v (1143)
citcat 18-16v Creative Commons License 2013.03.07 0 0 1144

Csak 800m3 a szigetelés sokat elvett a helyből.

Előzmény: ShaReRe (1140)
citcat 18-16v Creative Commons License 2013.03.07 0 0 1143

A kivitelezés nem volt egyszerű a födémeket egy magyar találmány a felfújt betonnal csináltam sportcsarnokokat csinálnak így (prsze nem nálunk itt csak egy trafó ház erejéig futotta), A lakás alatt van a garázs ott jó meleg van de nem baj ha a lakásba is átjön mert így nem kell nyáron melegíteni a padlót (aház a föld alatt van és ahol kijebb nyúlik ott 16-18fok van)

Előzmény: mmormota (1142)
mmormota Creative Commons License 2013.03.07 0 0 1142

"egy 12m mély 12,5m átmérőjű jól hőszigetelt tárolóba csinálnak 98 fokos vizet(a ház alatt van)"

Ez hatalmas, több víz fér bele mint a szegedi víztoronyba... :-O

Számolgattam egy kicsit, vagy 100 MWh energia mehet bele 50 fok hőmérséklet emelkedéshez.

Mondhatnál néhány részletet, ez egy gigantikus szerkezet lehet.

Miből van? Hogyan lehetett szigetelni? Hogy van befedve (ez nagyon nagy fesztáv)? Nem veszélyes a forró víz felett lakni? Nem melegíti nyáron túlságosan a házat az elszivárgó hő? Nincs nedvesedés, nem jut ki a forró gőz? Nem teszi tönkre a forró víz a medence falait? Vagy fémmmel van burkolva? 

Előzmény: citcat 18-16v (1137)
dajtás Creative Commons License 2013.03.06 0 0 1141

Az összes áram szolgáltató közül az ELMŰ-ÉMÁSZ csoport a "legproblémásabb", de ha betartja az ember a bürokratikus előírásaikat, akkor nem szokott sok gond lenni velük.

Töltsd le a HMKE formanyomtatványokat az oldalukról, kb képbe kerülsz hogy mivel jár a napelemes telepítés: http://halozat.elmu.hu/eromuvi-informaciok

Előzmény: rasznitz (1139)
ShaReRe Creative Commons License 2013.03.06 0 0 1140

Közel 1500 kbm-es víztározó a ház alatt? Még soha nem hallottam ilyen megoldásról. Valóban fel is tud melegedni ennyi víz közel forráspontra? Elég egész télre? Mióta létezik?

rasznitz Creative Commons License 2013.03.06 0 0 1139

Üdv!

Napelemes rendszert létesítenék ELMŰ területen. Mennyire kukacos az ELMŰ?Mi a tapasztalat?Mennyit kell várni a kétirányú mérő felszereléséig?

mWatt Creative Commons License 2013.03.06 0 0 1138

A rendszer úgy működik,hogy nyáron a napkollektorok egy 12m mély 12,5m átmérőjű jól hőszigetelt tárolóba csinálnak 98 fokos vizet(a ház alatt van)és télen onnan megy a fűtés és a melegvíz.

Tökéletes, gratulálok. 

Jó olvasni is. 

Lenne egy kérdésem a fűtés rendszerem szivattyúinak áram ellátását szeretném megoldani napelemekkel.

A kérdés az,hogy milyen és mennyi napelemet vegyek és ez kb mennyibe kerül.

Előre is köszönöm a válaszokat!

A napelemek névleges teljesítményének 1,1-szeresét vegyed éves hozamnak, ez kilowattóra.

Vagyis ha a beépített teljesítményed 1000 watt, akkor az éves hozam 1100 kWh körül alakulhat.

Ha hálózatra táplál a rendszered, akkor a nyáron általad el nem fogysztott villamos energiát télen is fel tudod használni, a jelenlegi elszámolás szerint veszteségmentesen.

Ezekből kiindulva már tisztább képet kapsz.

citcat 18-16v Creative Commons License 2013.03.06 0 0 1137

Sziasztok! Lenne egy kérdésem a fűtés rendszerem szivattyúinak áram ellátását szeretném megoldani napelemekkel. A rendszer úgy működik,hogy nyáron a napkollektorok egy 12m mély 12,5m átmérőjű jól hőszigetelt tárolóba csinálnak 98 fokos vizet(a ház alatt van)és télen onnan megy a fűtés és a melegvíz. Ennek az áram felvétele nyáron a leg több napsütésben max.1100w de csak1órán keresztül,utána 650w estig este 15w. Télen napsütésben 260-650w,este135w-195w-ig.most egy 2kw-os töltés vezérlővel ellátott akkus rendszer van a közeli patakról meghajtott kinai permanens mágneses 1,5kw-os generátorral. De az önkormányzat nem engedi meg a patak használatát eddig csak eltűrték(mert nem látták) de most már nem szerelhetem vissza és inkább napelemre költenék mit villany számlára (számolgattam kb20,000ft/hó nyáron)

A kérdés az,hogy milyen és mennyi napelemet vegyek és ez kb mennyibe kerül.

Előre is köszönöm a válaszokat!

ShaReRe Creative Commons License 2013.03.03 0 0 1136

Zsugorodó gazdaság mellett szinte semmi téren nincs beruházás.

Előzmény: mimi_bacsi (1135)
mimi_bacsi Creative Commons License 2013.03.02 0 0 1135

Ma jelent meg ez a hír mit a véleményetek:

Durva visszaesés az energiapiacon: 90 milliárd tűnt el egy év alatt

"2010 óta érezhetően esik vissza a magyar energiaszektor beruházási aktivitása, amiben az általános európai negatív energiapiaci hangulat mellett a hazai szabályozási, adópolitikai döntések is érdemben szerepet játszhatnak. A KSH adatai alapján míg 2009-ben és 2010-ben az energiaszektor érdemben felülmúlta a teljes gazdaság beruházási teljesítményét, addig 2012-ben a magyarországi 3%-os beruházási visszaesés mellett az energiaágazat 37%-os zuhanást produkált."

A teljes cikk itt olvasható

mimi_bacsi Creative Commons License 2013.03.02 0 0 1134

Igazad van, teljesen engem sem nyugtatott meg a hír, egy újsághír még nem teljesen releváns a számomra! 

Jobb lenne, ha az érdekelt jogalkotók válaszolnának - egyértelműen, a hivatalos csatornákon (Magyar Közlöny, törvényi hivatkozás...)

De már ez is valami....

Előzmény: mWatt (1133)
mWatt Creative Commons License 2013.03.02 0 0 1133

Ezzel csak az a baj, hogy nem az ombudman levelére adott belügyminiszteri válasz ennek ellentmond.

Ellentmond az is, hogy január elsejéig az építési engedély nélkül végezhető építési tevékenységek között meg lehetett találni a "napenergia-kollektort", a módosítás után pedig nem.

Ellentmond az is, hogy a bontási engedély nélkül végezhető bontási munkák között ugyanez megtalálható, ebből kifolyólag az Észtv. bizony vonatkozik rá, mert rendelkezik róla.

Szóval igencsak ráférne a helyzetre a teljes tisztába rakás!!!

Előzmény: mimi_bacsi (1132)
mimi_bacsi Creative Commons License 2013.03.01 0 0 1132

Köszönöm, megkaptam! Értelmezem...:-))

Mai, fontos hír, eldőlni látszik az építési engedélyezéssel kapcsolatos információ.....

„…A napelem, mint az elsődleges energiaforrás felhasználásával villamos energiát termelő energia-átalakító létesítmény, a villamos energiáról szóló 2007. évi LXXXVI. törvény (VET) …hatálya alá tartozik…Miután a napelem létesítésével kapcsolatos hatósági feladatok nem az építésügyi hatóság hatáskörébe tartoznak, ezért annak létesítésével sem az építésügyi hatóságot kell megkeresni.” A válasz többi része szerint az illetékes hatóság továbbra is a Magyar Kereskedelmi és Engedélyezési Hivatal (MKEH).

A fentiek értelmezése szerint a szabályozás változatlan maradt, a VET ugyanúgy rendelkezik a napelemes rendszerek létesítéséről, mint korábban, azaz az 50 kVA alatti, Háztartási Méretű Kiserőműnek számító napelemes rendszerek létesítése továbbra sem építési engedély köteles, az ennél nagyobb rendszerek engedélyeztetése pedig továbbra is az MKEH hatásköre."

A cikk teljes terjedelemben ide kattintva olvasható

Előzmény: Microcar (1131)
Microcar Creative Commons License 2013.02.27 0 0 1131

Átküldtem a táblázatot. Remélem megkaptad.

Előzmény: mimi_bacsi (1121)
mWatt Creative Commons License 2013.02.24 0 0 1130

A közműpótló műtárgy a funkciójából eredően közműpótló, nem feltétel a közmű tényleges hiánya.

Ha van szennyvíz az urcában, attól még az udvari akna közműpótló műtárgy marad.

Ugyanez érvényes a gázra, vízre is.

A villany miért lenne kivétel?

A közműpótló műtárgy pedig építési engedély nélkül létesíthető.

Ha a szigetüzemű napelemes rendszer nem közműpótló, akkor mi az? :))

A rendeletnek egyébként melyik részéből következtettél az épületre történő elhelyezésre, mint feltételre?

Előzmény: dejódió (1129)
dejódió Creative Commons License 2013.02.24 0 0 1129

Biztos? Az értelmezésem szerint ha van közmű akkor kizárásos alapon nem pótol közművet(még ha ki is váltja) meg a szövegkörnyezetből úgy tűnik maga a panel ténya ami az épületre kerül az egnedélyköteles, függetlenül attól  mi a funkciója.

Előzmény: mWatt (1128)
mWatt Creative Commons License 2013.02.24 0 0 1128

A szigetüzemű napelemes rendszer közműpótló, ami nem engedélyköteles.

Előzmény: dejódió (1127)
dejódió Creative Commons License 2013.02.24 0 0 1127

Ahogy értelemezem én, igen az. Ha épületen helyezed el  értelmezésem szerint mindegy, a fizikai ténye engedélyköteles....  Aki nem épületen, hanem egy áállványon/tartón a kertbe teszi azzal mi a helyzet?

Előzmény: mWatt (1126)
mWatt Creative Commons License 2013.02.24 0 0 1126

Igen, a cipohatás ilyen lehet. :)

A szigetüzemű napelemes rendszer is ép. engedélyköteles vajon?

Előzmény: dejódió (1125)
dejódió Creative Commons License 2013.02.23 0 0 1125

Elkéstem. Addig majszolgattam a CIPÓT.... azaz  az előzó hsz-em már ismert tényeket  mutatott.

Elnézést.

Előzmény: mWatt (1110)
dejódió Creative Commons License 2013.02.23 0 0 1124

Ide is beteszem.... Nyilván aki ezzel foglalkozik ismeri .  De: húzós.....

http://www.e-gepesz.hu/?action=show&id=14102#9712

mediterro Creative Commons License 2013.02.22 0 0 1123

Szia!

Szerintem az, hogy pont nem ér el addig a panel solar kábele a csatlakozókkal, mindegyiket patkolni kell majd. Más hátrányt nem látok.

Előzmény: solarsza (1122)
solarsza Creative Commons License 2013.02.22 0 0 1122

Sziasztok!

Telepítéssel kapcsolatban lenne egy kérdésem.

Napelemek ferde tetőre rögzítés esetén, ha nem számít az esztétika és az a nem túl nagy többletköltség, akkor mi károm, származhatna abból, ha minden panelt külön-külön rögzítek, egymástál mondjuk 10 cm-re? A jobb szellőzés lenne az elsődleges szempont.

Tegyük fel tetőfelületem is van elég hozzá.

Egy sínpáron lennének, csak eltolva 10-10 cm-re egymásról.

mimi_bacsi Creative Commons License 2013.02.21 0 0 1121

Engem érdekel, a mail címem publikus...

Előzmény: Microcar (1120)
Microcar Creative Commons License 2013.02.21 0 0 1120

Készítettem egy Excel táblázatot, ami segít követni egy hálózatra visszatápláló rendszernél azt, hogy mennyi a szolgáltató fele az egyenlegünk (tartozás vagy fizetés) kWh-ban. Ha valakit érdekel, szívesen elküldöm email-ben.

szilvatövis Creative Commons License 2013.02.19 0 0 1119

Szerintem kicsi lesz a napelem feszültsége, hogy az optimálishoz közeli munkapontba kerüljön.

Előzmény: Toolfan79 (1113)
mWatt Creative Commons License 2013.02.19 0 0 1118

Jó megfigyelés. :))

Előzmény: mimi_bacsi (1116)
mimi_bacsi Creative Commons License 2013.02.19 0 0 1117

Túl sokan akartak egymilliárdokat

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség újabb pályázatokat függesztett fel a sok jelentkező miatt. Tovább »

forrás: Index.hu

Előzmény: mimi_bacsi (1116)
mimi_bacsi Creative Commons License 2013.02.19 0 0 1116

Talán érdemes elgondolkodni a tényeken, hogy a KEOP-5-ös sorozat 2 nap alatt, a KEOP-4.10-es jelű pályázat 1 nap alatt kimerült!

Számomra ezek a tények azt jelentik, hogy hazánkban, jelenleg nagy igény van az ilyen jellegű pályázatokra!

(ezzel összefüggő és érdekes hír, hogy a többi pályázatot, pl.: GOP-2.1.1/B-t 2x hosszabbították és a GOP-2.1.1/M jelűt is talán 2x hosszabbították meg)

Előzmény: mWatt (1115)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!