Keresés

Részletes keresés

joy Creative Commons License 2014.02.17 0 0 1986
Előzmény: joy (1985)
joy Creative Commons License 2014.02.17 0 0 1985
Előzmény: Triton_kl (1980)
kurdilaci Creative Commons License 2014.02.10 0 0 1984

Ha lakásban dugványozol, azt már lehet csinálni, a gyökeres sarjak leválasztásával viszont várd meg a jövő hónapot. Nincs még vége a télnek, kár háborgatni a fügetöveket.

Előzmény: littlet (1983)
littlet Creative Commons License 2014.02.10 0 0 1983

Mi a véleményetek, idén mikor érdemes nekilátni a fügék dugványozásának és a gyökeres sarjak leválasztásának?

Nikica77 Creative Commons License 2014.01.19 0 0 1982

Maradt 2 -3 gyökeres tő zöld héjú, piros belsejű, kb. tojás nagyságú termést hozó fügém. Az én fám már kb. 30 éves, még soha egy ága sem fagyott el. Fajtáját nem tudom. Szivarfügét és csíkos fügét keresek helyette. Esetleg gyökeres csemegeszőlő dugványokat. 

alfi13 Creative Commons License 2014.01.15 0 0 1981

Sajnos nem tudok róla képet fölteni de az egyik fajta ami nékem van annak a színe zöld és éretten egy kicsit kezd barnulni. Amit én fekete fügének nevezek ilyen néven vettem egy kertészetben annak csak nagyon fiatal korban zöld amikor kezd növekedni akkor sötét bordó vagy talán fekete színe lessz. Ennek a külső része is nagyon finom még félérett korában is ellentétben a zöld szinüvel ami féléretten ehetetlen. Olyan mint némelyik áruházban vásárolható körte éretlen kemény de már rothad.

Előzmény: Triton_kl (1980)
Triton_kl Creative Commons License 2014.01.15 0 0 1980

Mi az a feketefüge? A zöld füge megaszalva vagy valami külön fajta?

Előzmény: alfi13 (1919)
Lactarius Curtis Creative Commons License 2014.01.14 0 0 1979

A meleg tél miatt nincs elég hideg a tárolómban és elkezdett kihajtani a konténeres füge (két levélkezdemény). Aggódjak avagy mikor szabad kivinni így, csak áprilisban, a fagyok után?

Triton_kl Creative Commons License 2014.01.14 0 0 1978

Apropó, most már el lehet kezdeni fügét dugványozni?

Triton_kl Creative Commons License 2014.01.12 0 0 1977

Értem, köszönöm! Fekete ribizlinél és szőlőnél is megfigyeltem, hogy a nagyobb méretű, vastagabb dugványvesszők erősebb és gyorsabb ütemű növekedést produkáltak. Gondolom a fügénél is így van akkor.

Előzmény: Törölt nick (1976)
Törölt nick Creative Commons License 2014.01.10 0 0 1976

Gondolom, hogy valószinüleg gyorsabban fejlődik.

Pontosat nem tudok róla nyilatkozni, mivelhogy eredetileg görömbölyi vagyok .

Előzmény: Triton_kl (1975)
Triton_kl Creative Commons License 2014.01.10 0 0 1975

És volt valami előnye a vékony, kis vesszőhöz képest? Gyorsabb növekedés, hamarabb termőre fordulás vagy bármi.

Előzmény: Törölt nick (1974)
Törölt nick Creative Commons License 2014.01.10 0 0 1974

A tormaföldei ültetvényen elduggattak egy olyan vastag "vesszőt" mint egy kocsirúd. Köszöni jól van.

Előzmény: Triton_kl (1973)
Triton_kl Creative Commons License 2014.01.10 0 0 1973

Üdv. megint!

A kérdésem az lenne, hogy a fügevesszőknek mely részeit lehet dugványozni? Csak a csúcsrészt (utolsó 30 centi, ami a csúcsrügyben végződik) vagy a lejjebb levő vastagabb ágrészt is? Ha mindkettőt, akkor melyiknek mi az előnye ill. hátránya?

Az is megfordult a fejemben, hogy a vastagabb, idősebb vesszőrész esetleg erősebb gyökérzetet fejleszt és gyorsabban nő.

Köszönöm a válaszokat!

Nikica77 Creative Commons License 2014.01.09 0 0 1972

Csíkos és szivarfügét keresek. Rengeteg féle cserenövényem van, elsősorban ehető növények. 

kurdilaci Creative Commons License 2014.01.05 0 0 1971

Én így takartam a több, mint két méter magas füge hajtásokat. egyfajta kísérletnek szánom, mert csak két törzs van teljesen betakarva csőszigetelő anyaggal, illetve jutaszövettel, végül  szövött műanyagzsákkal. Egy törzset szintén jutaszövettel takartam, de iott az ágak szabadon maradtak. További két törzs takaratlan maradt, ezek képezik a kontrollt a fagykárok tekintetében. 

Előzmény: rkozma (1953)
successful77 Creative Commons License 2014.01.05 0 0 1970
udv. eladó füge csrmete van valakinek? postazni kellene. előre utalok. vas megye.

Talán megmarad. üveghazban teleltetnem, vagy extrem hideg esetén le tudom vinni plusz öt fok körüli verembe.
Triton_kl Creative Commons License 2014.01.04 0 0 1969

Köszönöm és BUÉK mindenkinek!

Előzmény: bombaba (1968)
bombaba Creative Commons License 2013.12.25 0 0 1968

Ez a legjobb módszer a füge szaporítására. Majdnem 100 % biztonsággal ered, és még az évben termést is hozhat dézsában:
http://figs4fun.com/basics2.html

Február közepén célszerű elkezdeni.

Előzmény: Triton_kl (1957)
Lakótelepi_kertész Creative Commons License 2013.12.24 0 0 1967

Békés, boldog karácsonyt kívánok minden kedves topiktársnak!

Géisti Creative Commons License 2013.12.23 0 0 1966

Üdv! Az alapján,ami idén történt sztem meg lehetne próbálni még beteleltetni őket. Ugyanis érkezett a fagy okt elején a fiatal duványaimról lefagytak a levelek. Utána jött meleg és ujraindultak.Aztán megint fagy és megint megálltak.Némelyikről csak a levél esett le,a hajtás ép maradt,némelyiknél,főleg a gyengébbeknél a hajtás is visszafagyott,de a fás rész sehol sem sérült.Ez alapján én kivinném a fütetlen helyiségbe,utána kültérre.Ott mivel most nincs durva hideg megállnának,majd ledobálnák a leveleket.Utána bevinném a fütetlen helyre ha már hidegebb lesz,mondjuk -3c alatt.Ezt ki kellene birniuk simán.

Előzmény: Arth_ur (1965)
Arth_ur Creative Commons License 2013.12.22 0 0 1965

Nem, normálisan nem árthat.

Ha oda vitted volna be őket ősszel, a fagyok beállta körül, most ideálisan telelnének.

Hogy a kályha mellett meghajtatottakkal most mit csinálj, arra viszont biztosan jót nem tudok mondani neked. Én hűvös, fagymentes, és feltétlenül viágos helyen próbálnám meg kihúzni velük tavaszig, mérsékelt locsolással (sose álljon rajtuk a víz, épp csak annyit kapjanak, hogy ne kókadjanak a leveleik).

Előzmény: Triton_kl (1964)
Triton_kl Creative Commons License 2013.12.22 0 0 1964

Köszönöm. Hát, 0 fok körüli helyiségem a melléképület, de ott erősebb kinti fagy esetén -3 fok is megvan. Ennyi nem árthat az 1 éves füge dugványnak?

Arth_ur Creative Commons License 2013.12.22 0 0 1963

Minden eddigi írásból logikusan következik, hogy csakis hidegen. Idális esetben 0 fok körül, illetve az erős(!) átfagyást elkerülő hideg helyen kellett volna tartani őket.

Természetesen kell nekik a nyugalmi időszak, és ilyenkor nagyon nincs szükségük 20 fokos szobába cipelésre. A kályha már csak a hab a tortán. Ha a fügéid ezt is kibírják, az a szívósságuk bizonyítéka lesz, nem azé, hogy így kell dugványokat teleltetni...

Medvét inkább ne tarts!

Ha a téli álma alatt minden héten felráznád, hogy "Te, biztos jól alszol?", nem lennél hosszú életű, abban biztos vagyok.

A fekete ribizlit, ha korán hajt, kezdheted dugványozni hamarabb is. (Bár a tőről leválasztott gyökeres sarjakkal szaporítani sokkal könnyebb, szerintem.)

Előzmény: Triton_kl (1962)
Triton_kl Creative Commons License 2013.12.22 0 0 1962

És az idén tavasszal dugványozott füge csemetéimet hidegen vagy melegen teleltessem? Eddig 15 fokos, hűvösebb szobában voltak, de tegnap betettem őket egy 20 fokos szobába a kályha mellé. Az egyik meg is indult. Vagy jobb nekik, ha télen inkább pihennek? Hány fokon tartsam őket?

Triton_kl Creative Commons License 2013.12.22 0 0 1961

Köszönöm a válaszaitokat! És ugyanez érvényes a feketeribizleire, pirosribizlire és jostára is? Mert a feketeribizlinek pl. csak január elejéig tart a mélynyugalmi állapota és februárban már rendesen hajt kifelé.

Előzmény: Arth_ur (1960)
Arth_ur Creative Commons License 2013.12.22 0 0 1960

Marinmegyénél a pont!

Kockázatod lesz bőven, és nem nyersz semmit.

A növényeknek is megvan a  saját belső órájuk, abba nem lehet büntetlenül belepiszkálni. Van rugalmasságuk, de akkor is igazodnunk kell a normális rendjükhöz. (Ezeknek a mérsékelt övi növényeknek megvan az éves ciklusuk, kell nekik valamennyi téli nyugalom, és nem lehet kedvünk szerint nyújtani a vegetációs időszakot sem.)

Ha elkezdenek hajtani, gyökeresedni, utána szükségük van a kinti, erősebb napfényre, a normális hideg/meleg napi ciklusra is.

Én kompromisszumnak februári gyökereztetést javasolnék, az első 1-2 hónapot, amíg megindulnak a gyökerek, azt töltenék bent, utána fokozatosan mehetnének a szabadba.

Előzmény: Triton_kl (1958)
marinmegye Creative Commons License 2013.12.22 0 0 1959

Szia . Én tavaly dugványoztam decemberben.

Azzal nincs baj gyökeresednek és 1-2 levélke is megjelenik majd megállnak a fejlődésben tavaszig, sőt egyrészük el is halt nekem ( ledobta a levelit aztán elszáradt pedig gondoskodtam róluk) Ez még a szobában talán olyan március tájékán.  Ami megmaradt az nagy nehezen május legvége felé a szabadban kezdett nagyon nagyon lassan ujra hajtani. De a tavaszi dugványok le is hagyták őt .

Ugynaz a jelenség mint a mikor a dézsás füge elkezd hajtani kora tavaszal bent ( kezdi növezsteni a terméseit)  aztán amikor kiteszem akkor ledobja őket és1 hónapig csak áll, aztán kezd el hajtani.

Szerintem várj március legelejéig legalább. Aztán május leglején szoktasd kiőket, vigyázva hogy jöhetnek még fagyos napok. ( esteleg nem teszed szabdföldbe hanem behozod ha még mondanak minuszt)

De nekem ez csak első téli tapasztalatom. Majd lehet itt más mást mond. 

Előzmény: Triton_kl (1958)
Triton_kl Creative Commons License 2013.12.21 0 0 1958

Tudom kicsit korai, de így tavaszra már gyökeres csemetéim lennének.

Triton_kl Creative Commons License 2013.12.21 0 0 1957

Sziasztok!

Fügét lehet most dugványozni? Kályha melett, pet palackban.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!