Az ádventistákat nem ismerem oly mélységben. Amit tudok, az csak a Reisinger úr-féle beszédek, meg a Tafkó-féle izé. RJ-vel nagyon sokmindenben nem értek egyet, de a tárgybéli tudása tagadhatatlan, s sok érdekes dolgot tanultam tőle. Van három mp3-as lemezem. Remélem, hogy nem az ádventisták mintapéldányávak szóharcolunk itten. Mint ahogy MAci is mindenféléket dumál a HGY védelmében, de azért a többség nem ilyen (olyan).
Azt az épületet én is eredetiben megnéztem. Megdöbbentő. Egy omladozó fal felállványozva, mögötte semmi....
Nono, a pásztort ne illeszd ebbe a sorba. A pásztor egy ajánék a Szent Szellemtől, akit a Krisztus helyezett az Egyházba, és nem azért, hogy uralkodjon rajta, hanem a szentek tökéletesbítése céljából. A felvigyázó (episzkoposz) pedig egy választott tisztség.
Áruld már el légy szí, hogy a te olvasatodban mi is az az oinos?
Valami üdítőital-féleség?
OFF: Galgadio már megint azt írja a Zsidók története topikban, hogy Joshiah király fellépéséig az ókori Palesztinában sok kultuszhely volt, ahol az Urat imádták. Hol így, hol úgy:o)
Ezt már többször bebizonyítottad, hogy a holt betűk rabja vagy - nemcsak a koffeiné. Természetesen nem említi a Biblia a kávét, hiszen abban a kultúrában nem kávéztak. De a cigit sem említi. Ezek szerint a dohányzás - a kávézáshoz hasonlóan - mehet egy újjászületett kereszténynek...?
"A Biblia szerint ... semmi baj ... sem az egy kis kupicával, sem a kevés borral"
Imádkozz, és ha ad neked, tartsd meg. De eddig se tetted, ugyan miért tennéd?
A Biblia szerint meg semmi baj sem a kévával, sem az egy kis kupicával, sem a kevés borral, sem egyebekel, amik miatt megszólod az embereket.
De azokkal, akik megszólják a másikat, igéznek, stb. komoly baj van. Azok bizony éppen Isten (és apostolai) ellen küzdenek, rombolnak, igyekeznek kelepcét állítani a kicsiknek. Nem is véletlenül írta Pál a Galatáknak a levelét. Nem is véletlen, hogy becsületes adventista (budapesti főadventista) megmondta kereken, nem tud mit szólni becsületesen, igazán Pál Galata levelére, de ő mégis marad az, aki, pedig tudja, Pál ellen teszi.
A mai adventisták nem ennyire becsületesek, az egyszer biztos.
De azért az se baj, ha nem kevéssel, hanem ha alkoholtól megittasodsz, s ráhúzol még "pár kancsóval"? Az alkoholtól való megittasodás felturbózása még "pár kancsóval"=kevés...?
Annak idején fiatal házas voltam, és a volt nejem szerint ha valaki meg tud inni fél liter bort, az alkoholista. A karosszériás srácnak elmeséltem, aki a Trabantunkat hegesztette, és azt üzente vissza, hogy így igaz, de aki egy litert megiszik, az nem, és aki másfelet, az rendes iparos. Eza mondás nagyon tetszett akkor, de még ma is megállja a helyét.
Hamvas Béla a Bor filozófiája c. könyvét így kezdi: Végülis ketten maradtak, Isten és a bor.