Kerestem a topikok között, de nem találtam még kifejezetten ilyen témájút. Ez elég meglepő volt. Nos, mindegy, akkor itt van egy, amiben megtárgyalhatjuk a legújabb technológiákat, áttöréseket, hatásfokokat és persze, hogy ki, mikor fogja telerakni és legfőképpen mennyiből a háza tetejét napelemekkel?
Nagyon érdekes és fontos lehet minden vita ezekről a rendszerekről az érdeklődők számára, remélem nem egymás szapulásában fog beteljesülni.
Én is így gondolom és remélem, hogy ebben nem kell csalódnom!
A NATI véglegesített formájában 2 és 4 kW-os megoldásban készülhet, egy és két inverteres kapacitással.
Mindegyik inverter 2 kW-os és párban alkalmazva a teljesítményük összeadható.
...a várható megtakarításra is kellenének becslések, hiszen ebben az esetben ez függhet az elektromos/HMV aránytól.
Pontosan így van, ám ez érvényes a hálózatos rendszerre is.
Ennek fényében azt lehet kijelenteni, hogy a teljes felhasználás lehetősége adott, ám nem garantált.
A két rendszer közötti alapvető különbség igen tömören:
A hálózatos rendszer felhasználja a napelemek energiáját, (ebbe beletartozik a HMV készítés is) a maradékot a hálózatba adja. Ezért túlméretezhető.
A NATI-nál nem megengedett a maradék, ha a HMV készítést a felhasználás körébe soroljuk, pontosabban akksiba rakható, mivel nincsen hálózati kapcsolat.
Ebből egyenesen következik, hogy nem méretezhető túl!
A gazdasági eredmények azonosak lehetnek a két rendszernél, ám a hálózatra táplálás elszámolása jelenleg óriási előnyt biztosít a hálózatos rendszernek pénzügyi oldalon és akkor, ha nem tekintjük a hálózatfüggetlen működést mérlegelési szempontnak!
Amennyiben igen, akkor máris megváltozik a mérleg.
A konkrét válasz:
Egy 3 kW-os NATI rendszer várható éves hozama 3200-3300 kWh, a pénzügyi megtakarítást pedig ennek a kihasználási foka és a felhasználás szerkezete befolyásolja.
Azt hiszem, a nappali most 45 ft/kwh, a vezérelt pedig 28 ft/kwh
Ha tisztán nappalit váltunk ki, akkor 3200 x 45 = 144 000 Ft/év
Ha tisztán vezéreltet váltunk ki, akkor 3200 x45 = 89 600 Ft/év
Bekerülési költség:
Kicsi NATI (2 kw) 650 ezer (bruttó) nagyobbik 850 ezer, szintén bruttó.
Napelemek és töltők nélkül.
A 2 kw-os rendszerhez kell 9 db napelem, a tetőre felrakva 900 ezer- egymillió.
Tehát durván 1,5- 1,6 millió.
A 4 kw-os rendszerhez kétszer ennyi napelem kell, legyen + 2 milla.
Durva ára 2,9- 3 milió. Maradjunk a nagyobbnál!
2 kw-os 800 Ft/w
4 kw-os 750 ft/w
Ezt kell összehasonlítani a hasonló méretű, backup rendszerrel!
Nagyon érdekes és fontos lehet minden vita ezekről a rendszerekről az érdeklődők számára, remélem nem egymás szapulásában fog beteljesülni.
Előzetesen annyit, hogy mWatt rendszerének születését itt a topikban követhettük nyomon, tehát érdemes lehet visszaolvasni elkerülendő elölről kezdeni a kérdezősködést: miről is van szó tulajdonképpen?
A honlapon is elég sokoldalúan, több megközelítésben le van írva a működése, legalábbis annyira biztosan, hogy értelmezhető, konkrét kérdéseket lehessen föltenni vele kapcsolatban.
De nem is ezért írtam, szerintem mindannyiunkat érdekelne a két rendszer gazdaságosságának összevetése.
Nagyon örülnék, ha be tudnád mutatni mondjuk egy 3 kW-os ongrid + UPS rendszer költségvetését, ugyanerre megkérném mWatt olvtársat is őtőle annyival kiegészítve, hogy a várható megtakarításra is kellenének becslések, hiszen ebben az esetben ez függhet az elektromos/HMV aránytól.
Én a honlapotokon ismertetett rendszeretekről kérdeztelek,hogy mi a nagy durranás a NATI rendszeredben,mert ott is, itt is "lila ködbe burkorlva" reklámozod a tutit,
Örülök, hogy te is tutinak látod, még a lila ködön keresztül is. :))
Én minden vevőmnek,akinek hálózatos napelemes rendszert szerelek fel, felajánlom, és az esetek többségében kérik is a folymatosan ellátandó fogyasztóik számára tegyek be egy UPS rendszerű tartalék áramellátó akksis rendszert.
Messziről jött ember....
A hozzászólásaim a laikusok érdekében történnek, mint már mondottam, a korrekt tájékoztatás jegyében.
Igy nem jutunk dűlőre, ha elbeszélsz a válasz mellett.
Én a honlapotokon ismertetett rendszeretekről kérdeztelek,hogy mi a nagy durranás a NATI rendszeredben,mert ott is, itt is "lila ködbe burkorlva" reklámozod a tutit, te meg a saját otthoni rendszeredről beszélsz.
"Ám az elmúlt héten sokan még a telefonjukat sem tudták feltölteni, pedig a házuk tetején ott vigyorgott a több kilowattnyi teljesítményű napelemmező.
Nekik még ez sem sikerült"
Ki beszélt a hálózatos rendszerről? Én minden vevőmnek,akinek hálózatos napelemes rendszert szerelek fel, felajánlom, és az esetek többségében kérik is a folymatosan ellátandó fogyasztóik számára tegyek be egy UPS rendszerű tartalék áramellátó akksis rendszert. Náluk eddig még nem volt baj viszmajor miatt.
A hozzászólásaim a laikusok érdekében történnek, mint már mondottam, a korrekt tájékoztatás jegyében.
Tehát akkor ez egy átkapcsoló elektronika, mondjuk "intelligens" elektronikának, ami a fogyasztói oldalon figyeli a teljesitményt, és ha lekapcsol a sziget üzemú Sw inverterek, akkor on-line módban 1sec alatt átkapcsolja a fogyasztókat hálózatra.
Nem egészen.
Az átkapcsolás 20 millisecundum alatt történik és nem az inverter lekapcsolásakor történik.
A folyamatos felhasználás logikájával egyet értek, dehogy HMV készitéséhez irányitani a napelem egyenáramát,na arra én nem mondnaám hatékony kihasználásnak!
Nem olvastad el figyelmesen!
A HMV készítés mindig azzal a teljersítménnyel történik, ami a napelemek által adott teljesítmény és a fogyasztók teljesítményigényének a különbsége!
Az a szerepe, hogy a napelemek áéltal megtermelt energia akkor se vesszen kárba, ha a napelemek teljesítménye meghaladná a rendszerre kötött fogysztók teljesítményét.
Azért van, hogy a napelemek ne fussanak üresen!
Az a baj, hogy leirod, mennyi nagy teljesitményű fogyasztót tudsz rákapcsolni a rendszerre, aztán meg azt, hogy ezeket ugyse fogja kiszolgálni, mert átkapcsol a hálózatra.
Nem ez a baj, hanem a felületes, és figyelmetlen olvasás utáni értetlenség.
Amit írtam, teljesen logikus és érthető volt, még véletlenül sem az általad értelmezett tartalmat hordozza.
Az a nati rendsze, ami a leirásotokban van, az meg egyébként sem barkács kapacitással bir, azzal egy átlagos felhasználású csaklási ház csak az akksijáról-napelmes töltés nélkü- is napokig elműködik!
Egészem érdekes jelenségnek tartom azt, amikor valamit leírok, aztán meglátom annak az ellenkezőjét! :))
Ki beszélt a renfdszer ismertetésekor arról, hogy egy háéztratás napokigfg történő energiaellátására készült volna?
Én nem írtam bele ilyet, az biztos, sőt!
Arról van benne szó, hogy a napelemekről történő üzelemelés szélső heyzetekben egy-egy másodpercig tart csak!
Egy fűtési keringtető szivattyú kb, max 180W- teljesitményt kér, azt kiszolgálni húha mekokra feladat egy ekkora rendszernek
Nem nagy feladat, főleg, ha a szivattyú csak 30 w-os.
Ám az elmúlt héten sokan még a telefonjukat sem tudták feltölteni, pedig a házuk tetején ott vigyorgott a több kilowattnyi teljesítményű napelemmező.
Nekik még ez sem sikerült.
A hsz-ed többi részére -ha nem haragszol- nem válaszolok!
Azt javaslom, hogy inkább először kérdezz, és utána engedd meg magadnak a megítélés luxusát!
Tehát akkor ez egy átkapcsoló elektronika, mondjuk "intelligens" elektronikának, ami a fogyasztói oldalon figyeli a teljesitményt, és ha lekapcsol a sziget üzemú Sw inverterek, akkor on-line módban 1sec alatt átkapcsolja a fogyasztókat hálózatra.
A folyamatos felhasználás logikájával egyet értek, dehogy HMV készitéséhez irányitani a napelem egyenáramát,na arra én nem mondnaám hatékony kihasználásnak!
Az a baj, hogy leirod, mennyi nagy teljesitményű fogyasztót tudsz rákapcsolni a rendszerre, aztán meg azt, hogy ezeket ugyse fogja kiszolgálni, mert átkapcsol a hálózatra.
Na ezt a részt a laikus vevő csak a mondat első feléig fogja ELOLVASNI és MEGÉRTENI, és itt a becsapás, mert nem jó hatékonyságú rendszert adsz neki, hanem megtéveszted.
Az a nati rendsze, ami a leirásotokban van, az meg egyébként sem barkács kapacitással bir, azzal egy átlagos felhasználású csaklási ház csak az akksijáról-napelmes töltés nélkü- is napokig elműködik!
Egy fűtési keringtető szivattyú kb, max 180W- teljesitményt kér, azt kiszolgálni húha mekokra feladat egy ekkora rendszernek.
Félre ne érts, nem simán konkurálásból kezdelek, ki, hanem mert nem szeretem, amikor úgy tálalnak valamit a laikusoknak.vagy fél laikus barkácsolóknak, hogy húmegha-aztán közben semmi nagy dolog nincs benne.
Csak egy kicsit elgem van abból, hogy az ilyen PR- dumáknak és az ilyen fórumon lebzselő kereskedőknek -és ezt ha nem ingedd, ne vedd magadra kérlek-!!!
köszönhetően az elmúlt kb. 3 évben a munkám abból áll, hogy kijárok a szerencsétlen ekhez , ogy miért nem múködik az xy-cég éltal beépitett cucc, és akkor kiderül, hogy rendszerint alulméretezték, vagy hasonló szlogenekkel átk>-ták a fejüket. Mindegy volt, csak adják el a portékát. Na ez nem mérnöki szemlélet!
A havi 15.000Ft os villanyszámla könyökszámmal: 15.000FT / 50 Ft/kWh= 300 kWh /hó. x 12 hó= 3600kWh/év /1.1 =3271,7272.. Tehát, egy 3,27 kW os napelemes rendszerre van szükséged. Ennek költsége: kb. 1,2 Milli-ótól felfelé megy, attól függően, milyen márkájú napelemet kér a kedves vevő a rendszerbe.pl:
A hálózati szinkronos üzemben,vagy On-grid rendszerben nem lesz villany a napelemről, csak ha van dleje a közcélún. Ez előirás, ugyanis életveszélyes lenne. és mivel a nevében is benne avan, a hálózathoz szinkronizál.
Ahhoz, hogy ilyen esetben kvázi szünetmentes áramforrása is legyne az embernek, ahhoz sziget üzemű/akkus+másmilyen inverteres megoildás kell.
Én úgy értelmeztem (de majd mWatt kijavít, ha jobb kedve lesz), hogy bizonyos fix fogyasztók mennek napelemről (inverterrel) amennyiben eléggé süt a nap. Tehát nem az egész ház.
Azok a fogyasztók, illetve fogyasztói csoportok, amiket rákötsz.
Ha az egész házat rákötöd, akkor az egész ház, amennyiben a bejövő energiamennyiség fedezi az éppen aktuális szükségletet.
Méretezés kérdése.
Pl.
Nem érdemes a 2 KW-os villanytűzhelyet rákötni a 300 w-os rendszerre, mert amint bekapocsolod, akkor a vezérlés úgyis átkapcsolja hálózatra a rákötött összes fogyasztóval együtt!
A tesztrendszer 300 és a következő fogyasztók vannak rákötve:
- konyhai, előszobai, két szobai, fürdőszobai és WC világítás
- nagyobbik tv
- számítógép + nyomtató
Majdnem az egész kégli, mert a fogyasztókat soha nem használjuk egyidőben, ha mégis, akkor azt az időt a rendszer a HMV melegítésével tölti, a napelemek nem futnak üresen.
Kérdéses, hogy az éves villanyszámlában ez mit jelent majd?
Igen, ez a döntő kérdés!
Mgefelelő méretezéssel és jó kihasználással ugyanolyan mértékű megtakarítást lehet vele elérni, mint a hálózatra tápláló rendszerrel!
Van egy lényeges különbség a kettő között!
A NATI-val megtakarított 10 kWh energia mindig 10 kwh marad, a hálózatra tápláló rendszer mnegtakarítása pedig egy jogszabályfüggő elszámolás függvénye.
Arról már nem is beszélek, hogy a múlt héten nálunk 40 a órás áramszünet alatt is volt annyi termelés (még a borult időben is) hogy a fűtést ki tudta szolgálni éjszaka is, amikor szombaton kisütött a nap, akkor még tv.-t is tudtam, nézni!
Én úgy értelmeztem (de majd mWatt kijavít, ha jobb kedve lesz), hogy bizonyos fix fogyasztók mennek napelemről (inverterrel) amennyiben eléggé süt a nap. Tehát nem az egész ház. És nem is csinál hálózatra táplálást.
Sztem jó ötlet, mert az adott viszonylag kis teljesítményű napelemeket használja ki maximálisan. Kérdéses, hogy az éves villanyszámlában ez mit jelent majd?
Gyakorlatilag a sziget üzemű inverteres, galvanikusan leválasztott rendszeretek áramforrását és a közcélú hálózat között kapcsolgat annak függvényében, hogy a fogyasztókat épp ki birja-e szolgálni a napelems sziget üzemű akkupakkról jövő teljesitmény a sziget üzemű inverterekről-e vagy se.
Nincsen galvanikusan leválasztva a két rendszer, csak áramszünet esetén.
De akkor mit jelent az, hogy a napelemekről közvetlen inverter nélkül ellátjátok a fogyasztókat??
Hol láttál ilyet a leírásban?
Átolvastam a NAti rendszereteket, és kicsit halandzsa az egész, ne haragudj.
Nem haragszom, nem mindenki érti meg elsőre de nem mindenki szólja le emiatt!
Kérlek világosits fel, akkor most mi is az ujdonság az eszközötekben, és ha akkora szuper, én is szivesen leszek a viszonteladótok.
A macskát nem kell tanítani egeret fogni, a medvét meg hiába tanítják! :DD
Hálózatra tápláló rendszernél ha áramszünet van, a napelemről tudnak működni a fogyasztók, amíg nem jön vissza az áram? (természetesen napsütéses időben gondolom)
Családi háznál, havi kb. 15000 Ft-os villanyszámlát kiváltó hálózatra tápláló napelemes rendszer kiépítésén gondolkozom. Kit tudtok ajánlani aki jó áron, jó minőségben, garanciával meg tudja csinálni a rendszert?
Hálózatra tápláló rendszernél ha áramszünet van, a napelemről tudnak működni a fogyasztók, amíg nem jön vissza az áram? (természetesen napsütéses időben gondolom)
Átolvastam a NAti rendszereteket, és kicsit halandzsa az egész, ne haragudj.Kérlek világosits fel, akkor most mi is az ujdonság az eszközötekben, és ha akkora szuper, én is szivesen leszek a viszonteladótok.
MOst ez akkor egy ON_LINE átkapcsoló eszköz, amit épitettek? A leirásból ez derül ki. Gyakorlatilag a sziget üzemű inverteres, galvanikusan leválasztott rendszeretek áramforrását és a közcélú hálózat között kapcsolgat annak függvényében, hogy a fogyasztókat épp ki birja-e szolgálni a napelems sziget üzemű akkupakkról jövő teljesitmény a sziget üzemű inverterekről-e vagy se.
De akkor mit jelent az, hogy a napelemekről közvetlen inverter nélkül ellátjátok a fogyasztókat??
A tároló árát kompletten érted? Azaz szigeteléssel, a rajta lévő "födémmel", földmunkával, stb? A födéme se lehet olyan egyszerű, ha van rajta egy ház, és nem csak körbe van főtartó falad.
A tárolón kívül mennyi volt a költséged? Kollekttorok, gépészet és minde egyéb ilyesmi....
Milyen vastag lett a tárolón a szigetelésed? Én anno ilyen fél méter vastagságokban gondolkodtam.
Nálam sincs még teljesen elvetve a dolog, meg is lehetne nálam is a helye, noha már nem a ház alatt, de domboldalban lakunk. Mai árakon arra jutottam, hogy kompletten mindenestűl nehéz 7-8 milla alatt kihozni mindenestől. Persze a saját munkát beletéve olcsóbb lehet, de ez nekem jelenleg kifizethetetlen :-(.
A macskák házát is csak padló fűtéssel csináltam de ott van egy pellet kandalló is de nem kellett hsználni (a pelletet elhasználtuk macska alomnak..jobb mint bármilyen más alom) az érdekes,hogy ez a ház több energiát fogyaszt mint a 3x nagyobb,pedig a szellőztető rendszeren van réz hővisszanyerő(egyszerű táskás)és ez elé van téve agermicid és uv lámpa is ami nem soka de melegít.
10 évvel ezelőtt kezdem akkor a tároló 5,6millió volt de én nem dolgoztam rajta mindent egy szerb csapat csinált. A teljes ház összesen eddig kb32be van de még van mit csinálni rajta. a napkollektorok a kerítés mellett lévő tetőre vannak szerelve és az utcai oldalon maga a kerítés feketére festett inox lapradiátor szerű panelekből áll majdnem 60m hosszon 1,9m magasan
Az épitményed az kb 4-5 emelet mély, és ennyire hosszú is, csakhogy ezt el tudjátok képzelni?=?:!!.n- Mekkora napkollketor felület kell ehhez?? És milyen kollketort épitettél?
sirok a röhögéstől, hogy hogy oldottad meg a Bürokráciát! és ezer grat a leleményességedért!
Nekem volt egy vevőm, aki vákuumcsöveket vett tőlem, parabola napkollektort épitett, és hasonló szezonális tárolót épitett, csak méretre kisebb, (?) és ő glauber-só oldattal tervezte eltárolni a nyári hőt a ház alatt.
Holnap nekiesek, és segitek kiszámolni a napelemes beépitendő igényt, van rá egy kis agymenésem, meg ha nem lenne elég, akkor méretező progim is.
Remélem addig nem fárasztanak le sokan, bár én is kiváncsi lennék a publikálható képeidre, és egy komplett rednszer leirásra.
Van pedig, úgy hívják szezonális tároló. Én kb 15 éve láttam egy ilyen mintaház szerűséget Németországban. és van belőle itthon is több.....
Amikor elkezdtem építkezni, én is gondolkodtam benne. de amikor nekiálltunk kiszámolni, mennyiből is jönne ez ki, hamar letettünk róla, akkora plusz költség volt/lett volna :-(. Örültünk, hogy a házat össze tudjuk tákolni. Majdnem annyre jött kii szinte mindenestűl, mint maga a ház,a mit ráépítettünk (persze túlzással). Legalábbis erősen összemérhető volt vele.
És gratula érte citcatnak!
Meg lehet kérdezni nagyságrendileg kompletten mennyiből jött ki ez a beruházás?
Már 7.évét csinálja az első évben nem volt elég ideje felmelegedni de akkor elég napos tél volt és megúsztam a villany bojler felszerelését. A tároló ehez a házhoz túl sok(180nm+98garázs) de rá van kötve egy régi vályog ház padlófűtése is 86nm. Így tavasz végére általában 45-50fokig esik vissza ezért kellett a melegvíznek külön egy 800literes tároló,hogy melegebb víz is legyen. Képeket már próbáltam feltenni de ide nem sikerült,és nem is szeretnék mert sok jó tapasztalatom nincs az emberekkel(a generátor miatt is egy jóakaró miatt van helyzet)
Ez egy nagyon érdekes szerkezet, jó lenne egy részletes beszámolót olvasni róla tapasztalatokkal, képekkel, szerintem nagyon sok embert érdekelne. Gondolom valamelyik szakmai újság is boldogan közölne ilyen cikket. (vagy inkább nem kockáztatod meg az esetleges jogi problémák miatt?)
Van már teljes ciklusra (1 év vagy több) működtetési tapasztalatod vele?
Mennyi volt a max hőmérséklet ameddig sikerült felmelegíteni a vizet?
Elég volt a teljes télre a fűtés-meleg víz?
Mérted hogy milyen ütemben hűl ha éppen nem használod semmire csak tartja a meleget?
Hidd el ez se lenne ha nem úgy kezdem az életem hogy hajón születek és lett volna bármikor bejelentett lakcímem. Az építkezés előtt eladtam a telket egy csövesnek aki a végén elajándékozta az alapítványomnak akitől én megvettem. Így az építési bírságot a csövitől kérik a bontási határozatot meg az alapítványnak kellett volna küldeni,de az megszűnt én meg jóhiszemű vásárló,akinek még nem találták ki,hogy hova küldjenek ajánlott levelet. Most meg már b@,,..hatják mert kicsúsztak a törv. időből.....