Keresés

Részletes keresés

Archimédesz Creative Commons License 2013.06.17 0 0 4334

Szerintem nyugodtan beírhatod az ilyet oda is - én is megtettem, mert tényleg megrázó képek.

Előzmény: VEE (4332)
Archimédesz Creative Commons License 2013.06.17 0 0 4333

Nagyon jó; ilyenekért is jó ide járni!

Előzmény: Alexander Demeter (4327)
VEE Creative Commons License 2013.06.17 0 0 4332

Nem merem beírni az alábbiakat a Fortepan megfejtések topicba, pedig nagyon odavalók, ám ott igazán csak a konkrét megfejtéseknek van helye.

Azt hiszem, hogy annak, aki személyesen is látta a fővárost '56-ban, annak is felkavaró és meglepő ilyen töménységben találkozni a pár nap rombolásával. A fiatalabbaknak pedig minden ünnepi szónoklatnál meggyőzőbb, hogy milyen borzalmas volt az a rövid idő.

És az jutott eszembe – úgyis mint szakembernek –, hogy ezeket a leszakadt födémeket vajon milyen módszerrel tudták pótolni. Igazi műszaki bravúr lehetett és nem kizárt, hogy ezekről nem is készültek sem akkoriban, sem azóta szakmai cikkek, leírások.

Goldman Emma Creative Commons License 2013.06.17 0 0 4331

De jó... :-))

Goldman Emma Creative Commons License 2013.06.17 0 0 4330

A néniket tudom! Annyi a különbség tizenöt évvel ezelőtt meg ma között, hogy akkor az volt kiírva: "templomkulcs a Ló utca 4-ben", most meg az, hogy "mobilszám:". :) De Szilágyi Dezsőt már hatszor néztem meg, és mindig újra elfelejtettem. :-)

Előzmény: Archimédesz (4318)
Goldman Emma Creative Commons License 2013.06.17 0 0 4329

Akarooooom! :-) Mármint a sétát. :)

Előzmény: tehtube (4314)
manhattani Creative Commons License 2013.06.17 0 0 4328

Jó történet! :-)

Csak azt nem értem, hogy nem súgtak a tanár úrnak már jó előre, hogy ki is a kis Révész gyerek apukája? Ez akkoriban életveszélyes is lehetett :-)

Alexander Demeter Creative Commons License 2013.06.17 0 0 4327

Csak egy történet.

A közelmúltban érettségi találkozónk volt, és megtisztelt még néhány tanárunk is.

Fizika tanárunk visszaemlékezett a fiatalságára, első munkahelyére, a Rákóczi gimnáziumra.

Fiatal tanár volt és első saját osztályában első szülői értekezletét tartotta, érthetően felfokozott idegállapotban.

A dolgok azonban rendben mentek, lassan megnyugodott.

Ekkor hirtelen feltépték az osztályterem ajtaját s berobbant egy katona. Sok-sok kitüntetéssel és rengeteg csillaggal a váll-lapján, piros csíkkal a nadrágján. Utána szorosan két kisebb, de igen marcona egyén.

-         Te jószagú …. ! Ezek értem jöttek. – villant fel tanárurunkban a baljóslatú sejtés.

A tábornok a katedra elé lépett és szoros vigyázzba vágta magát:

-         Révész Géza, honvédelmi miniszter – mutatkozott be illendően.

Tanár úr hirtelen azt sem tudta, hol van és ki is ő.

-         Pihenj – vezényelt előírásszerűen zavarában.

A dolog mégsem végződött balul, mert legalább a miniszter feltalálta magát, s így szólt:

-         Ebben az osztályban, ahová a fiam is jár, a tanár úr a parancsnok és én azt teszem, amit ő mond!

Majd békésen helyet foglalt, mellé a két marcona és a szülői értekezlet a továbbiakban békésen lezajlott.

Alexander Demeter Creative Commons License 2013.06.17 0 0 4326

A Szilágyi Dezső tériben én is jártam, nagyon tetszik - de így vagyok Pecz Samu többi művével is.

Alexander Demeter Creative Commons License 2013.06.17 0 0 4325

Na jó, hát ez minden, de nem látogatásra invitáló felszólítás.

Előzmény: Boszorka (4323)
tehtube Creative Commons License 2013.06.17 0 0 4324

Utóbbiban 2006-ban. Sajna még nagyon alap géppel és memóriával.

Tudok még ilyen csodát, a kívülről elég szerény Lágymányosi evangélikus templom a Magyari István utcában sokkal szebb belülről, mint külseje alapján gondolnám.

Ha jól emléxem....

Előzmény: VEE (4322)
Boszorka Creative Commons License 2013.06.17 0 0 4323

Pl.: 

Kapcsolat

Páll László református lelkipásztor, elnök-lelkész
Kun András Nándor
református lelkész

A Lelkészi Hivatal ügyeleti rendje:
Hétfő:
10.00–13.00
Kedd:
9.00–13.30
Csütörtök:
13.30–17.30

Cím:
1091 Budapest, Kálvin tér 7/a
Telefon:
+36-1-217-6769 vagy +36-1-215-4362
Fax:
+36-1-215-3208

Kapcsolatfelvétel a szerkesztővel
(honlap és Kálvin Téri Lapok):
Kun András Nándor
újságíró, református lelkész

Kapcsolatfelvétel levélben a lelkészi hivatallal
(nyomatékosan kérjük, hogy a levélíró minden esetben adja meg nevét és telefonszámát, amelyen közvetlenül kapcsolatba léphetünk a levél küldőjével!)
budapest-kalvin.ter@reformatus.hu

Kapcsolatfelvétel a gyülekezet orgonista-kánorával
Bódiss Tamás dr.
t.bodiss@gmail.com

E-mail:
(nyomatékosan kérjük, hogy a levélíró minden esetben adja meg nevét és telefonszámát, amelyen közvetlenül kapcsolatba léphetünk a levél küldőjével!)

budapest-kalvin.ter@reformatus.hu

Előzmény: Boszorka (4321)
VEE Creative Commons License 2013.06.17 0 0 4322

Azt hiszem, lelkesen beszámoltam arról, hogy a Szilágyi Dezső téri és a Fasori református templomot volt szerencsénk a 100 éves ünnepen megnézni. Az előbbiben már voltunk esküvőn, de most az építészek szakszerű története miatt minőségileg más volt ez a látogatás. Az Árkay templomban pedig elszégyelltem magam, hogy eddig nem láttam ezt a csodát. Ott a mellette lévő termekben élénk közösségi élet folyik, ezért bizonyára könnyen el lehet intézni a bejutást.

Boszorka Creative Commons License 2013.06.17 0 0 4321

A Szilágyi Dezső tériben még én sem voltam soha. Különben biztos van valamilyen gondnoksága a templomoknak. A Kálvin téren van is valamilyen irodájuk. Persze előre kell megbeszélni. Telefonszámot biztos ki lehet deríteni, még ha a telefonkönyv kiadás mintha meg is szünt volna.

Előzmény: Alexander Demeter (4317)
Alexander Demeter Creative Commons License 2013.06.17 0 0 4320

Csaroda, a virágos templom:

Alexander Demeter Creative Commons License 2013.06.17 0 0 4319

Tákosi néni

Ez meg maga Tákos, a mezítlábas Notre-Dame.

Előzmény: Archimédesz (4318)
Archimédesz Creative Commons License 2013.06.17 0 0 4318

Ki nem ismeri a tákosi nénit, a csarodai templomot, Göncöt és Vizsolyt?

Hátööö...

Ki volt Szilágyi Dezső? Csak fejből ér válaszolni!

Hátööö... (Megnéztem.)

Ha egyszer látom az itteni tiszteletest, megkérdem, hátha tudja, kihez lehet fordulni.

Előzmény: Alexander Demeter (4317)
Alexander Demeter Creative Commons License 2013.06.17 0 0 4317

Érdekes lenne egyszer egy „református templom nézegető” túrát indítani.

A szervezők a legnagyobb nehézségekkel találnák szembe magukat. A Kálvin téri templomban utoljára akkor voltam, amikor vasárnapi iskolába jártam, azóta mindig zárt kapukat találok. Kiírás a látogatás lehetőségéről semmi, telefonszám természetesen nincsen. Persze be lehetne menni, ha istentisztelet van, de a céljaim nem liturgikusak, hanem művészettörténetiek (és kíváncsi is vagyok). A Fasori református templomot Árkay Aladár) még csak ennyire sem tudtam megközelíteni, oda semmiféleképpen nem tudtam bejutni.

Nem Pesten van, mert Debrecenben van a Nagytemplom, de ha valami nevezetes, akkor ez az, ez nevezetes. Végül is volt itt országgyűlés is, s ez a kálvinista Róma is. No, ezt egyszer sikerült becserkészni, istentisztelet után besurrantunk, s a tiszteletes élénk tiltakozása ellenére megnéztük.

A szakirodalom szerint ez azért van, mert a még Luther által felállított elmélet szerint a templom nem szakrális tér, hanem liturgikus, amely az istentiszteletek alkalmával és aktusával szentelődik meg. Rövidebben, ezen alkalmak kivételével ott nem lehet Istent keresni, imádkozni. De kérem! Nekem nem is ez a célom! Én csak úgy nézelődni szeretnék a szakralitáson kívül. De nem hagyják.

Régi történet ez. Már Ágay Adolf így ír az 1840-es évek közepi állapotot felidézve:

(Akkoriban a Sóház közelében álltak meg a vidékről élelmet szállító kocsik, s a város gyermekei oda jártak, hátha csurran-cseppen valami.)

„Akárhányszor megrakodva cseresznyével vagy kovászos uborkával, oda vonultunk a kálomista templomnak örökké zárt, becsukott főkapuja elé s a széles kőlépcsőkön dicsőségesen lakoztunk.”

Szóval a helyzet nem nagyon változik.

Érdekes azonban, hogy vidéken (falun) azért ez másképp van. A tiszaháti, beregi, szatmári templomokat nagy készséggel, szívesen mutogatják, a fenti elméleti alapok ellenére is. Ki nem ismeri a tákosi nénit, a csarodai templomot, Göncöt és Vizsolyt?

Szóval lehet másképp is.

És ez az egész eszmefuttatás annak köszönhető, hogy ma sem tudtam bejutni a Kálvin téri templomba, csak Kálvin János nézett csúnyán rám.

És akkor még nem is beszéltem Pecz Samu csodálatos alkotásáról, a Szilágyi Dezső téri templomról!

(Ki volt Szilágyi Dezső? Csak fejből ér válaszolni!)

tehtube Creative Commons License 2013.06.17 0 0 4316

A számítógép segít olyan problémákat megoldani amely nem is merülnének föl ha nem létezne :-)

Előzmény: nofRETRO (4315)
nofRETRO Creative Commons License 2013.06.17 0 0 4315

Tegnap sikerült a végére járnom, visszakaptam.

-Első lépésben minden sütit töröltem a böngészőböl.
-második lépésben uninstalláltam egy védelmi programot, amit előző nap töltöttem le. Kiiktattam az X-notifier levélfigyelőt.
Ezután újra megkíséreltem belépni, és új ablak fogadott, ahol új jelszót adhattam meg , ez egyenlő a jelszóváltoztatással, ezután beengedett.
Bent megtaláltam a gmail tájékoztatását, hogy gyanús belépési kísérletek miatt zárták a fiókomat. (persze hogy olvastam volna, ha nem tudok belépni?) Felsorolták az IP-címeket, amiből egyértelművé vált, hogy a frissen felrakott, majd uninstallált program szolgáltatói helyéről jött a 3 belépési szándék.
Tehát EZT NE ! :
(hotspotshield.com/)
Hotspot Shield Free VPN enables you to protect(...)

Ezután megcsináltam az általad javasolt telefonos védelmet.

Azért elgondolkodtam, hogy nagyon jó, hasznos, meg mindenféle haszna van globálisan a számítástechnika fejlődésének, de emellett mennyi mindent áldoz rá az azt használó ember, nem csak forintban.

Előzmény: nofRETRO (4307)
tehtube Creative Commons License 2013.06.17 0 0 4314

Szűcs Endre :-)

A nyugati körben két ismertebb házról tudok: Bartók, Feleki Kamill.

A keleti körben Nagy Imre, Gundel-if.Rubik, Karády, Koncz Zsuzsa, Záray-Vámosi a változatos épületek mellett.

Előzmény: VEE (4313)
VEE Creative Commons License 2013.06.17 0 0 4313

Szerintem bőven elég a Pasaréti tértől nyugatra lévő rész. És ott, a gimnáziumnál talán én is tudnék egy meglepetést megszervezni: a Balaton-felvidék stílusában legautentikusabban tervező Ybl-díjas építész saját házát és a tetőtéri hangulatos irodáját, ami szinte egy múzeum, ahogyan a földszinti ebédlő is, amin keresztül lehet feljutni az emeletre.

Előzmény: tehtube (4312)
tehtube Creative Commons License 2013.06.17 0 0 4312

Nagyon közeli, 2 sarok mindössze. Ámbár Pasarét főutcájából a Házmán utcából, a Budagyöngyétől gondoltam egy "túlélő" túrát. 

Lehet hogy telhetetlen vagyok, de ez sajna 4,5km. Ami a képen vízszintes az az, de ami függőleges az nem az, csak domboldal, kivéve a legelejét.

Ha sok volna, két részre bontható.

A bal kör a napraforgó utca és még néhány érdekesség. A jobb cikkcakk kissé szétszórtabban de minden sarkon több megállóval sokrétűbb.

A híres és szerintem kissé túlértékelt építészek mellett sok más kíváló mester, egyéb érdekes múlt és jelen életút megismerhető szinte minden utcában.

Előzmény: VEE (4310)
Archimédesz Creative Commons License 2013.06.16 0 0 4311

Épp az előbb mutatta valaki ezt Bill bácsitól, a 60. születésnapi koncertjéről.

Szerintem a tiétek jobb.

Előzmény: tehtube (4300)
VEE Creative Commons License 2013.06.16 0 0 4310

Nem érzékelem, hogy gyalog mennyire könnyen elérhető-e a Pasaréti térről a Napraforgó utca, ami miatt külföldi építészek ide látogatnak, mert azt kár lenne kihagyni.

Aki nem ismeri, annak javaslom megnézni a fotókat:

https://www.google.hu/search?q=napraforg%C3%B3+utca&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:hu:official&client=firefox-a&um=1&ie=UTF-8&hl=en&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=XfK9UaCgNIjh4QS73YGYCw&biw=1280&bih=869&sei=YPK9UaeiIOKn4ATVkoH4DQ

Goldman Emma Creative Commons License 2013.06.16 0 0 4309

Fel, Pasarétre! Örömmel benevezek, mindig is nagyon érdekelt.

Előzmény: tehtube (4302)
Boszorka Creative Commons License 2013.06.16 0 0 4308

Laktam arra fele néhányszor, de biztos tudnál ujat mutatni és mondani. Szervezd meg és megyünk!

Előzmény: tehtube (4302)
nofRETRO Creative Commons License 2013.06.16 0 0 4307

Igen, kell valami biztosíték, azt hittem hogy az ellenőrző kérdés elég, de nem. Biztonságmániás vagyok .. a mailcímek célorientáltak, a többivel nincs is gond, működnek. Egy gépről használom. Legszívesebben letölteném az összeset a legfontosabb fiókból, de csak fizetős backup van.

Archimédesz Creative Commons License 2013.06.16 0 0 4306

Én csináltam biztonsági beléptetést: ha nem a megszokott gépeimről jelentkeznék be, akkor előbb küld sms-ben egy kódot, anélkül nem enged be. Persze ehhez az kell, hogy tudják a számomat, az jól jöhet vész esetén.

Előzmény: nofRETRO (4305)
nofRETRO Creative Commons License 2013.06.16 0 0 4305

Olyan jókat írtok, hogy csuda! Élvezet olvasni.

Sajnos nekem  egy gmail-cím helyreállítással kell bajlódnom (nem az itteni), ne tudjátok meg micsoda macera. Mindenesetre fontoljátok meg a bebiztosítást , itt részletezi a gmail-súgó

(januárban volt változtatás) olvassátok el https://support.google.com/accounts/?hl=hu#topic=2402620

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!