Nem merem beírni az alábbiakat a Fortepan megfejtések topicba, pedig nagyon odavalók, ám ott igazán csak a konkrét megfejtéseknek van helye.
Azt hiszem, hogy annak, aki személyesen is látta a fővárost '56-ban, annak is felkavaró és meglepő ilyen töménységben találkozni a pár nap rombolásával. A fiatalabbaknak pedig minden ünnepi szónoklatnál meggyőzőbb, hogy milyen borzalmas volt az a rövid idő.
És az jutott eszembe – úgyis mint szakembernek –, hogy ezeket a leszakadt födémeket vajon milyen módszerrel tudták pótolni. Igazi műszaki bravúr lehetett és nem kizárt, hogy ezekről nem is készültek sem akkoriban, sem azóta szakmai cikkek, leírások.
A néniket tudom! Annyi a különbség tizenöt évvel ezelőtt meg ma között, hogy akkor az volt kiírva: "templomkulcs a Ló utca 4-ben", most meg az, hogy "mobilszám:". :) De Szilágyi Dezsőt már hatszor néztem meg, és mindig újra elfelejtettem. :-)
A közelmúltban érettségi találkozónk volt, és megtisztelt még néhány tanárunk is.
Fizika tanárunk visszaemlékezett a fiatalságára, első munkahelyére, a Rákóczi gimnáziumra.
Fiatal tanár volt és első saját osztályában első szülői értekezletét tartotta, érthetően felfokozott idegállapotban.
A dolgok azonban rendben mentek, lassan megnyugodott.
Ekkor hirtelen feltépték az osztályterem ajtaját s berobbant egy katona. Sok-sok kitüntetéssel és rengeteg csillaggal a váll-lapján, piros csíkkal a nadrágján. Utána szorosan két kisebb, de igen marcona egyén.
- Te jószagú …. ! Ezek értem jöttek. – villant fel tanárurunkban a baljóslatú sejtés.
A tábornok a katedra elé lépett és szoros vigyázzba vágta magát:
- Révész Géza, honvédelmi miniszter – mutatkozott be illendően.
Tanár úr hirtelen azt sem tudta, hol van és ki is ő.
- Pihenj – vezényelt előírásszerűen zavarában.
A dolog mégsem végződött balul, mert legalább a miniszter feltalálta magát, s így szólt:
- Ebben az osztályban, ahová a fiam is jár, a tanár úr a parancsnok és én azt teszem, amit ő mond!
Majd békésen helyet foglalt, mellé a két marcona és a szülői értekezlet a továbbiakban békésen lezajlott.
Utóbbiban 2006-ban. Sajna még nagyon alap géppel és memóriával.
Tudok még ilyen csodát, a kívülről elég szerény Lágymányosi evangélikus templom a Magyari István utcában sokkal szebb belülről, mint külseje alapján gondolnám.
Páll Lászlóreformátus lelkipásztor, elnök-lelkész Kun András Nándor református lelkész
A Lelkészi Hivatal ügyeleti rendje: Hétfő:10.00–13.00 Kedd:9.00–13.30 Csütörtök:13.30–17.30
Cím: 1091 Budapest, Kálvin tér 7/a Telefon: +36-1-217-6769 vagy +36-1-215-4362 Fax: +36-1-215-3208
Kapcsolatfelvétel a szerkesztővel (honlap és Kálvin Téri Lapok): Kun András Nándorújságíró, református lelkész
Kapcsolatfelvétel levélben a lelkészi hivatallal (nyomatékosan kérjük, hogy a levélíró minden esetben adja meg nevét és telefonszámát, amelyen közvetlenül kapcsolatba léphetünk a levél küldőjével!) budapest-kalvin.ter@reformatus.hu
Kapcsolatfelvétel a gyülekezet orgonista-kánorával Bódiss Tamás dr. t.bodiss@gmail.com
E-mail: (nyomatékosan kérjük, hogy a levélíró minden esetben adja meg nevét és telefonszámát, amelyen közvetlenül kapcsolatba léphetünk a levél küldőjével!)
Azt hiszem, lelkesen beszámoltam arról, hogy a Szilágyi Dezső téri és a Fasori református templomot volt szerencsénk a 100 éves ünnepen megnézni. Az előbbiben már voltunk esküvőn, de most az építészek szakszerű története miatt minőségileg más volt ez a látogatás. Az Árkay templomban pedig elszégyelltem magam, hogy eddig nem láttam ezt a csodát. Ott a mellette lévő termekben élénk közösségi élet folyik, ezért bizonyára könnyen el lehet intézni a bejutást.
A Szilágyi Dezső tériben még én sem voltam soha. Különben biztos van valamilyen gondnoksága a templomoknak. A Kálvin téren van is valamilyen irodájuk. Persze előre kell megbeszélni. Telefonszámot biztos ki lehet deríteni, még ha a telefonkönyv kiadás mintha meg is szünt volna.
Érdekes lenne egyszer egy „református templom nézegető” túrát indítani.
A szervezők a legnagyobb nehézségekkel találnák szembe magukat. A Kálvin téri templomban utoljára akkor voltam, amikor vasárnapi iskolába jártam, azóta mindig zárt kapukat találok. Kiírás a látogatás lehetőségéről semmi, telefonszám természetesen nincsen. Persze be lehetne menni, ha istentisztelet van, de a céljaim nem liturgikusak, hanem művészettörténetiek (és kíváncsi is vagyok). A Fasori református templomot Árkay Aladár) még csak ennyire sem tudtam megközelíteni, oda semmiféleképpen nem tudtam bejutni.
Nem Pesten van, mert Debrecenben van a Nagytemplom, de ha valami nevezetes, akkor ez az, ez nevezetes. Végül is volt itt országgyűlés is, s ez a kálvinista Róma is. No, ezt egyszer sikerült becserkészni, istentisztelet után besurrantunk, s a tiszteletes élénk tiltakozása ellenére megnéztük.
A szakirodalom szerint ez azért van, mert a még Luther által felállított elmélet szerint a templom nem szakrális tér, hanem liturgikus, amely az istentiszteletek alkalmával és aktusával szentelődik meg. Rövidebben, ezen alkalmak kivételével ott nem lehet Istent keresni, imádkozni. De kérem! Nekem nem is ez a célom! Én csak úgy nézelődni szeretnék a szakralitáson kívül. De nem hagyják.
Régi történet ez. Már Ágay Adolf így ír az 1840-es évek közepi állapotot felidézve:
(Akkoriban a Sóház közelében álltak meg a vidékről élelmet szállító kocsik, s a város gyermekei oda jártak, hátha csurran-cseppen valami.)
„Akárhányszor megrakodva cseresznyével vagy kovászos uborkával, oda vonultunk a kálomista templomnak örökké zárt, becsukott főkapuja elé s a széles kőlépcsőkön dicsőségesen lakoztunk.”
Szóval a helyzet nem nagyon változik.
Érdekes azonban, hogy vidéken (falun) azért ez másképp van. A tiszaháti, beregi, szatmári templomokat nagy készséggel, szívesen mutogatják, a fenti elméleti alapok ellenére is. Ki nem ismeri a tákosi nénit, a csarodai templomot, Göncöt és Vizsolyt?
Szóval lehet másképp is.
És ez az egész eszmefuttatás annak köszönhető, hogy ma sem tudtam bejutni a Kálvin téri templomba, csak Kálvin János nézett csúnyán rám.
És akkor még nem is beszéltem Pecz Samu csodálatos alkotásáról, a Szilágyi Dezső téri templomról!
(Ki volt Szilágyi Dezső? Csak fejből ér válaszolni!)
-Első lépésben minden sütit töröltem a böngészőböl. -második lépésben uninstalláltam egy védelmi programot, amit előző nap töltöttem le. Kiiktattam az X-notifier levélfigyelőt. Ezután újra megkíséreltem belépni, és új ablak fogadott, ahol új jelszót adhattam meg , ez egyenlő a jelszóváltoztatással, ezután beengedett. Bent megtaláltam a gmail tájékoztatását, hogy gyanús belépési kísérletek miatt zárták a fiókomat. (persze hogy olvastam volna, ha nem tudok belépni?) Felsorolták az IP-címeket, amiből egyértelművé vált, hogy a frissen felrakott, majd uninstallált program szolgáltatói helyéről jött a 3 belépési szándék. Tehát EZT NE ! : (hotspotshield.com/) Hotspot Shield Free VPN enables you to protect(...)
Ezután megcsináltam az általad javasolt telefonos védelmet.
Azért elgondolkodtam, hogy nagyon jó, hasznos, meg mindenféle haszna van globálisan a számítástechnika fejlődésének, de emellett mennyi mindent áldoz rá az azt használó ember, nem csak forintban.
Szerintem bőven elég a Pasaréti tértől nyugatra lévő rész. És ott, a gimnáziumnál talán én is tudnék egy meglepetést megszervezni: a Balaton-felvidék stílusában legautentikusabban tervező Ybl-díjas építész saját házát és a tetőtéri hangulatos irodáját, ami szinte egy múzeum, ahogyan a földszinti ebédlő is, amin keresztül lehet feljutni az emeletre.
Nem érzékelem, hogy gyalog mennyire könnyen elérhető-e a Pasaréti térről a Napraforgó utca, ami miatt külföldi építészek ide látogatnak, mert azt kár lenne kihagyni.
Aki nem ismeri, annak javaslom megnézni a fotókat:
Igen, kell valami biztosíték, azt hittem hogy az ellenőrző kérdés elég, de nem. Biztonságmániás vagyok .. a mailcímek célorientáltak, a többivel nincs is gond, működnek. Egy gépről használom. Legszívesebben letölteném az összeset a legfontosabb fiókból, de csak fizetős backup van.
Én csináltam biztonsági beléptetést: ha nem a megszokott gépeimről jelentkeznék be, akkor előbb küld sms-ben egy kódot, anélkül nem enged be. Persze ehhez az kell, hogy tudják a számomat, az jól jöhet vész esetén.
Sajnos nekem egy gmail-cím helyreállítással kell bajlódnom (nem az itteni), ne tudjátok meg micsoda macera. Mindenesetre fontoljátok meg a bebiztosítást , itt részletezi a gmail-súgó