A különböző cégek, más más néven árulnak tisztító, derítő szereket és egyéb mondjuk úgy segítségeket. Szerintem ezek alkalmazását rendszerben kell kezelni és kell egy jó tanácsadó, lehetőség szerint bent a laborban, aki ért a "huncutságokhoz".
1-2hektot lehet a hagyományokat követve csinálni. Ha ezután valaki emeli a tétet, szerintem kell egy rendszer/recept.
A fiama hétvégén kóstolta az idei bort. Ez most egy tanácsadó segítségével készült. Az általános iskolás gyerek ivott egy kortyot, megízlelte és azt mondta ez sokkal jobb mint tavaly, majd ivott még egyet! (Gyámügytől remélem nem olvassa senki! :-D) Vérében a szakma!
:-))))
De hogy most azokból a cuccokból mi lenne másnak segítség egy adott helyzetben, nem tudom. Gondolom ehhez kell pár évtized, kitapasztalni.
Én csak hangosan gondolkodok, ne tanácskent vedd, mert nem jártam még hasonlóan és ez olyan mint amikor telefonon próbál valaki autót szereltetni.
Elrontottam?
Ugye fehér borról beszélünk?
Kiforrt? Közben láttad? Le voltzárva vagy végéig(eddig) levegőn volt?
Én megkostolnám. Kiontenem pohárba, mit mutat tiszta e. Nyúlós? Pelyhes, van benne valami?
En azutan lefejteném és azonnal labor.
A büdöset altalánosságban sokszor erős nyílt, levegőztetős fejtés szokta segíteni, de itt most csak sejtés van arra, hogy levegőn volt és leoregedett a borod, vagy mi van vele?!
A továbbiakat én a laboreredmenyektol tennem fuggővé mit teszek.
Ha annyira nagy a baj, akkor nem szenvedj vele, főzd ki pálinkának.
De majd látod masok mit mondanak. Ezek csak gonsolatok voltak, nem tanács!!!!!!!
Amiket leírtál, az kissé ész nélkül mindent hozzá jellegűnek tűnik.
A rohadt büdös okot ki kellene deríteni, hogy mitől van, távolról nehéz megmondani, keress laborost.
Olyat, aki azt is megmondja, mit érdemes vele csinálni.
Mert a szerek beadagolása ugyan rá van írva mindenre, de ez nem jelenti azt, hogy mindent bele is kell tenni. Főleg egy házi borba, nem a szerektől lesz jó egy bor. A legjobb mindent próba után beletenni, és az se baj, ha ismeri az ember a hatásmechanizmust. Először is, ha te most kéneztél fejtés nélkül, akkor fel kellett kavarjad a borodat, seprővel együtt, tehát nem biztos, hogy fogsz tudni normálisan fejteni. Nyílt fejtéssel kellett volna a bort a seprőről leszedni, hogy kapjon jó sok levegőt, aztán kénezni.
A derítés nem biztos, hogy hatékony lesz ennyire hamar, miért nem vársz vele?
Az adjunk neki még egy adag ként 2 hét múlva, az nem jó út. A mérjünk szabad ként, és az alapján adagoljunk, már jobb. De ha 2 hét alatt ennyire megeszi, akkor ott valami baj van. Szóval szerintem okok feltárása, és egy komolyabb laborral való kommunikáció lenne jó. Ha a borod egyébként rendben lesz, akkor a szerek bepakolását hagyd ki (egyébként mi az oka, hogy ennyi mindent bele akarsz tenni? )
Én nagyon bízom benne, hogy sosem fogok a "borod"ból inni, ennyi kemikáliával főleg kezdőként csak elszúrni lehet... Amit tehetsz:
lefejted. Nyílt fejtéssel, jól megszellőztetve. A ként nem a múltkor kellett volna belerakni, hanem fejtéskor. Annyit, amennyit ír a használati útmutatója (gyenge, közepes, erős kénezésre): ha büdös és rohadt a bor, akkor nyugodtan tolhatod az erős kénezést, nem tudom milyen ként használtál és ebből a 2dkg/hl mit jelent.
A fejtéskor érje minél több levegő a bort. A többi cuccot én egyelőre elfelejteném, előbb tedd rendbe a borod ízét, a tükrösséggel meg a harmonizálókkal (ez mi a fene?) még ráérsz.
"pl valami vékony csövön keresztül lehessen "nyalogatni" " Tökéletesen működő megoldás ez. De a tartályok alján lévő csappal sokkal egyszerűbb kiengedni a bort :)
Vélhetően elrontottam a fajélesztős (Melody) erjesztést és a tápsó adagolását (Nutrozym, háromszor) ILLETVE nem fejtettem még le a seprőről, kénezve sem volt múlt hétig.
A borom rohadt büdös. Nem tudom, hogy ez a seprőíz, vagy valami más rohadt-e meg benne. Múlt héten csak megnézni volt időm és tettem bele 2 dkg/hl ként.
Most hétvégén megyek le és az alábbiakat tervezem:
1. Szerdán: lefejtem a seprőről.
2. Szerdán: 400 liter mindösszesen (acélban) és adagolok hozzá 10gr/hl KUPZITOT (rézcitrát) Ennek mértéke 5-20 gr-ig terjed, gondolom az arany középút egyelőre jó.
3. Pénteken:, azaz 3 nap múlva leszűröm durva lappal a rézcitrátról. (veszek mintát és bevizsgáltatom, a nehézfém miatt)
4. Pénteken :TÜKRÖS-t keverek bele, hagyom rajta 1 hétig, majd lefejtem a derítőt, majd megkénezem újra 2 dkg/hl.
5. február elején teszek bele HARMOVIN CF Borharmonizálót (nem tudom meddig kell rajta hagyni)
5. március elején VINPUR SPECIAL Borharmonizálót teszek bele (nem tudom meddig kell rajta hagyni)
6. áprilisban fejtek és steril szűrőn leszűröm. Újból labor és palackozás.
Kérem minden hozzáértőt, laikust és segítő szándékú Borász-testvért, segítsen, mert kezdő vagyok, és ha ez tönkremegy, szomorú leszek. Tudom, a zajos vége után 1 héttel le kellett volna kéneznem, fejtenem, nos ez elmaradt. Az itt leírt termékek a gazdabolt.hu-n vásárolhatóak, tt van leírás.
Én minden "pancsolás" előtt szedek ki a tartályból, hogy arra a pár napra nehogy bor nélkül maradjunk. :-)
Valami technikát már kitalállt valaki arra hogy a tartály tetejéről, az uszófedél eltávolítása nélkül, pl valami vékony csövön keresztül lehessen "nyalogatni"?
(Idén a forrás utáni első fejtést követően, a seprűt nem takaritottam ti az erjesztő tartályokból, hanem osszefejtettem mindent egybe és lekéneztem. Ez is tisztult/ülepedett mint a bor, és a tetején már második héten volt egy kb 10-15cm réteg, ahonnan csodaszép tiszta, csilogó anyagot lehetett leszedni.)
1-2 napot kell várni a méréssel, ennyi idő kell neki. Érdemes megnézni, ne legyen meglepetés, hogy nem volt jó a kén, vagy túl sok lekötődött újra... És húzott mintát érdemes nézni, mert azt mondják, a kén be tud rétegződni. Aztán persze az 1-2 havonta ellenőrzés is kell. CO2-t alulról bevezetve is lehet keverni, és körfejtéssel is (1,5x megmozgatva a teljes mennyiséget). De arra figyelj ne vegyen fel sok oxigént, szóval zárt legyen az a keverés.
Fogyasztani szerintem pár nap után is lehet már, ha nincs agyon kénezve, nem lesz senkinek semmi baja. De egy éppen megforgatott bor nem hiszem, hogy a legjobb formáját mutatja, így jobb várni vele pár hetet.
Miután lekénezem, nem kell megnézni csak 1-2 hónap múlva?
illetve
mikor érdemes fogyasztani kénezés után?
illetve
mivel a törzsoldat belélegezve az orrodat is tisztítja lehet szivattyút használni a bekeveréshez mert elég neccesnek tartom a 700 l-es tartályban lévő 350 liter bor kevergetését fentről?
A bort ma sikerült lefejteni (nyilt fejtés 20l-es kannákba kb 70l)a durvaseprőről.Az okt eleji tesz,20mg kén - 30mg lett,a sav 9-ről - 8 lett(ezek szerint az úszófedélen a tálkában levő törzsoldatból valamennyi kén felszívódott)A 70l lefejtett bor kapott 1/2 deci törzsoldatot + 1 tabl parafint + ment rá az úszófedél.
A durva seprő is okozhatta. Érdemes erjedés után legkésőbb 1-2 héttel lefejteni róla. Vagy ha más nincs, most. Nyílt, szellőztető fejtés segíthet (akár úgy, hogy ki egy kádba, tartály kimosás, és utána vissza, szellőztetve), de utána mérj ként, lehet, hogy lemegy nagyon.
Enyhe záptojás szaga lett a boromnak. 110l-es úszófedeles müag.tart.3/4-ig van,durvasöprűn. Okt.elején mért sylvestris teszt,sav:9 - kén:20. Nagy a baj?