Nekem is ilyen van,szerintem ezek a plusz kereszteket nem biztos hogy szeretni fogja !:)Pláne 50 cm -be!Ha nem erőlteti agyon az ember ezt a barkács gépet ,akkor azt az évi kb 10 em3 sokáig összetudjuk vágni vele.
A száraz fát nem nagyon szereti, viszont van rá 4-be, és 6-ba vágó fej is. Mondja is a német ürge a többieknek, hogy totál száraz... :) És a nedveset jobb hasítani... :D - nem is értem miért raknak fel egy ennyire nem meggyőző videót a gyártó képviseletében... :)
Volna egy kérdésem: A videó végén felrakja a 6-ba hasító fejet, de nem bírja... :( Mi van ha ilyenkor is tovább nyomja neki az ember? Leég a motor, vagy egy idő után ereszt az O gyűrűknél? nincs ezeken valami túlnyomás szelep a hidraulikán? Mint a nehéz gépeken?
Köszi! :) Néztem a képeken én is. Műanyagosak a csavar fejek... Nem egy tartós párosítás. De ezzel tényleg lehet élni. Talán nem az alu öntvény törik, hanem a csavar műanyagja a légtelenítőnél.
Sajna felénk az erdészettől drágább a fa jóval. :( Itt helyben eleve nincsen fuvardíj) Viszont nem olyan vastagok, inkább 20 cm körüliek. Szálköbölni a mennyiség miatt szinte lehetetlen.
Legutóbb a hátam miatt kályha készen vettem a fát.
Az önkormányzatnál azt tudták hogy amivel hozzák pótkocsi, pont teli pakolva méterfával, az kerek 1 erdei m3. Na egyszer megpakoltatták, és vissza leborították, majd felhasogatták... Nem hiszitek el, de ömlesztve szintén pont teli lett a plató! Ott voltam kíváncsiságból.
amikor betáraztam a fatárolóba szépen összerakva 1,7 magasan egy 5 méteres helyre, pont kijött a vett 5 erdei m3.
No akkor ezt megbeszéltük :) Amúgy az egész belföldi tűzifa piac egy nagy átverés ! Az erőművekbe exportra lényegesen olcsóbban adják és ott még az övék a szállítási költség , (az exportnál a határig) .
Ezt levonva a lakossági kb a duplájába fáj ami elég nagy pofátlanság , de már megszokhattuk ,hogy minket sarcolnak mert lehet :)
Mifelénk az alföldön nincsenek akkora fák, hogy lehessen szálköbölt fát venni. .Így marad a sarang.
Amit ugye nem lehet összehasonlítani a szálköböltel, mert sarangban az 5 cm-40-50cm átmérőig vannak a fák, a szálköbölt meg egységesen vastag, a véknyakat nem éri meg így árulni.
Ha sarangban van kérdés, hogy mit mér mettől meddig? Mert ugye méteres fánál ha 1.7 magasra rakja az nem sík vonal. Tehát már itt is saccol.
Tehát ha fát kell venni, a legjobb a szálköbölt.
Ha nincs akkor sarangba rakott.
Ha az sincs akkor mázsára.
Az ömlesztett köbméterről meg jobb is nem beszélni.
A tények makacs dolgok ,de ha gondolod vegyél sarangoltat a te lóvéd nem az enyém ::))
Mikor ez volt a kérés pont ugyanúgy raktuk a sarangot mint előtte több ezer köbnél ,az eredmény alant olvasható . Persze ha van időd összeforgatni pontosan a hasításokat akkor neked van igazad ,de
úgy nem hiszem ,hogy megélnél a fakitermelésből :)
Erdészettől kell venni ,mert az erdésznek nem érdeke ,hogy többet fizessen ki a fakitermelőnek mint a valóság .Az igazság az az erdészek mindig inkább alul köbölnek mert akkor nem lesz hiánya,ugyanez van a sarangolt fánál is .
Ha kevesebbet hoznak reklamálni kell 20-25 ezer forintos fa árnál nem szabad annyiban hagyni ! A csúcsköbölt ebben is jobb, mert egy számológéppel pár perc alatt megvan az eredmény .
Az, hogy a 10 köbméterből 12 lesz, az így ebben a formában nem biztos, hogy igaz, de most is azt mondom jelenleg a faiparban a legpontosabb mérés a szálköbölt fa.