Keresés

Részletes keresés

Vukkancs Creative Commons License 2007.01.18 0 0 602

A régi sekrestyéről találtam, itt a reliefeket és a bronzkapukat szintén Donatello készítette, az alsó képen pedig Piero és Giovanni de' Medici sírja látható. A régi sekrestye bejáratánál rögtön balra. Ez Andrea del Verocchio munkája. (és ez saját fotó) 

zebrina Creative Commons License 2007.01.18 0 0 601
Sajnos sem a San Lorenzóban, sem a kápolnában nem voltunk, utóbbi már be volt zárva.
anblock_italia Creative Commons License 2007.01.18 0 0 600
A Santa Crocéról olvasottakban is egy helyen írva volt, hogy ott van Donatello, de kérdőjelet is tettem utána, mert gyanús volt a dolog. Általában csak olyat szoktam komolyan venni, amit legalább két helyen olvasok.
Előzmény: Vukkancs (599)
Vukkancs Creative Commons License 2007.01.18 0 0 599
Igen, én is így tudom. Próbáltam keresni fotókat, de egyelőre nem találok és az ott vásárolt kalauzban sincs benne, h. kifotózhassam.
Előzmény: anblock_italia (597)
anblock_italia Creative Commons License 2007.01.18 0 0 598
Még kiemeli a könyv a jobb oldalhajó végében található Desiderio da Settignano által 1461-ben készített márvány tabernákulumát,, mely példaként szolgált számtalan templom számára Itália szerte.
anblock_italia Creative Commons License 2007.01.18 0 0 597

Úgy írja a könyv, hogy a középső kupola alatt van a kripta és azt is írja, hogy "ugyanabban a kriptában nyugszik Donatello is". Ez lehetséges?

Előzmény: Vukkancs (596)
Vukkancs Creative Commons License 2007.01.18 0 0 596

Igen két szószék van, két oldalt és ha picit még előbbre megyünk és a lábunk elé nézünk ott van Cosimo il Vecchio, a Medici-dinasztia alapítójának sírja, (egy egyszerű, de szép kőlap jelzi). Erről nincs fotóm.

Előzmény: anblock_italia (593)
anblock_italia Creative Commons License 2007.01.18 0 0 595
Zebrinának van egy nagyon jó képe erről az egészről, remélem hamarosan megjön és megmutatja:-)
Előzmény: Vukkancs (588)
anblock_italia Creative Commons License 2007.01.18 0 0 594

Hát ha engem kérdezel, merthogy ott laktunk nem messze, én sem vagyok híve az ilyesminek, de ez hagyján, engem inkább az borít ki, hogy a Via Calzauolin is így állnak zárt sorban, de erről majd akkor.

Viszont érdekes volt, hogy amint véget ért a piac, fél órán belül olyan gyönyörű rend volt, hogy csak na.

anblock_italia Creative Commons License 2007.01.18 0 0 593
Nem domborítottad ki, hogy két szószéket készített Donatello (igaz, halála miatt a tanítványai fejezték be), ez elég ritka eset, a felső képeken látszanak. Teológiai viták céljára rendelték őket.
Előzmény: Vukkancs (582)
Vukkancs Creative Commons License 2007.01.18 0 0 592
Lehet, leragadt. :)
Előzmény: anblock_italia (590)
anblock_italia Creative Commons License 2007.01.18 0 0 591
Én is azért hagytm ki, mert úgy gondoltam, de mostanában annyi szépet olvastam róla.
Előzmény: Vukkancs (587)
anblock_italia Creative Commons License 2007.01.18 0 0 590
Úgylátszik az a galamb mindig ott lakik:-)
anblock_italia Creative Commons License 2007.01.18 0 0 589
Megint sikerült összedolgoznunk:-)
Vukkancs Creative Commons License 2007.01.18 0 0 588
A fején épp egy galamb teszi tiszteletét... nekem ez a környék egyáltalán nem tetszett, a szemét és a nagy tömeg, a bolhapiac miatt. Ha rajtam múlna, kitiltanám őket onnan... de hát... :)
Vukkancs Creative Commons License 2007.01.18 0 0 587
Hát, attól függ kinek mi tetszik. :) Ha már..., ebben az épületegyüttesben szerintem a régi sekrestye és a Medici kápolna az igazán gyönyörű... és a Biblioteca Mediceo-Laurenziana, de az be volt zárva, nem láthattuk, csak fotóról.

Még egy fotó a térről, ill. a Giovanni delle Bande Nere szoborról (I. Cosimo apja).

Előzmény: anblock_italia (584)
anblock_italia Creative Commons License 2007.01.18 0 0 586
Erről a téren "ülő" szoborról majdnem elfelejtkeztünk, Bacci Bandinelli (aki Michelangelónak valósággal ellensége volt, de nem ő törte el az orrát, az még gyerekkorában történt) alkotása (1540) és Cosimo nagyherceg apját, Giovanni delle Bande Nere zsoldosvezért ábrázolja. A talapzatra, mely ezek szerint korábbról ott volt, csak 1850-ben helyezték a szobrot. A talapzaton a hadvezér győzelmét megörökítő dombormű látható.
anblock_italia Creative Commons License 2007.01.18 0 0 585
A templom helyén már 393-ban Szent Ambrus felszentelt egy templomot, melyet a XI. században újjáépítettek román stílusban, majd egy tűzvész után kérték fel a Mediciek Brunelleschit az új templom megtervezésére. 1461-ben szentelték fel. Hét másik firenzei család is támogatta az építkezést, úgyhogy nem csak a Mediciek tartottak itt esküvőket, temetéseket, keresztelőket. Lorenzo Medici esküvője is itt történt, utána álllítólag három napig mulatott Firenze népe.
Előzmény: Vukkancs (579)
anblock_italia Creative Commons License 2007.01.18 0 0 584
Szép volt amúgy a templom?
Előzmény: Vukkancs (582)
anblock_italia Creative Commons License 2007.01.18 0 0 583
Annyit elmesélek, egy könyvből tudom, hogy szegény Michelangelót VII. Kelemen pápa (alias Giulio Medici) megbízta a homlokzat megtervezésével, de ragaszkodott hozzá, hogy csak tökéletes  márványt használhat, ezért elküldte egy Carrara melletti hegyre, ahol valamikor valaki már elkezdte a bányászatot, de a zord körülmények miatt felhagytak vele. Nem ragozom, három évet fordított az életéből Michelangelo arra, hogy beindítsa a bányászatot embertelen körülmények között, aztán amikor az első szállítmányt végre leszállították Pisába, akkor lefújta a pápa a dolgot, mert inkább háborúzni kezdett. A kitermelt hatalmas márványok ott is maradtak a pisai kikötőben.
Előzmény: Vukkancs (579)
Vukkancs Creative Commons License 2007.01.18 0 0 582

A San Lorenzoban nem lehet fotózni, a régi sekrestyét és a Medici kápolnát különösen őrízték. Ezért, innen csak néhány saját képpel szolgálhatok. :)

A templom belső tere

A harmadik fotón, közelebbről az öreg Donatello által készített egyik bronz szószék. (1470)

anblock_italia Creative Commons License 2007.01.18 0 0 581
Én ezt találtam még a legelfogadhatóbbnak.
anblock_italia Creative Commons License 2007.01.18 0 0 580
Hát igen, én egy férjjel, egy 28 éves gyerekkel és egy 70 éves nagynénivel voltam.
Előzmény: Vukkancs (578)
Vukkancs Creative Commons License 2007.01.18 0 0 579
Akkor mutatok én képet (nem tudom mennyire szépek) a San Lorenzo templomról :)

Pár gondolat... majd kiegészítitek. :) A San Lorenzo a Medici-család plébániatemploma volt, komoly pénzeket is áldoztak rá. A templom átépítését 1419-ben Brunelleschi kezdte el, tőle származik a régi sekrestye terve is. A templom homlokzata viszont a mai napig nem készült el, bár, állítólag Michelangelo több tervet is készített hozzá. A Medici sírokról előzetesen annyit, h. Michelangelo 1520-ban kezdett el dolgozni rajtuk.

Előzmény: anblock_italia (577)
Vukkancs Creative Commons License 2007.01.18 0 0 578
Annyira mi sem dobáljuk a pénzt..., igaz, a kajára sem vagyunk túl igényesek, nyaralás alatt! :)) A helyi ízeket persze meg kell kóstolni. :) Nekünk az a kevés reggeli, néha egy-egy fagyi, gyümölcs kitartott a vacsoráig, és csak ketten voltunk. Mi 90 eurót fizettünk egy éjszakára. Ez, Firenzében, viszonylag kedvező ár, szerintem. Aki gyerekekkel megy, vagy több személy van a csapatban, annak más az ábra... akkor tényleg előnyösebb az apartman.
Előzmény: anblock_italia (576)
anblock_italia Creative Commons License 2007.01.18 0 0 577
Jó lenne valami szép kép (már amennyire szép lehet) a San Lorenzo templomról.
anblock_italia Creative Commons License 2007.01.18 0 0 576

Ez már azért elegánsabb hely, de mi apartmant akartunk, mert elég kevés pénzünk lévén azért az étkezést meg kellett oldanunk olcsóbban. Így bőséges reggeli, este vacsorakészítés, néha vacsorázás valahol.

A kilátásotok meg aztán nagyon pazar volt!

Előzmény: Vukkancs (575)
Vukkancs Creative Commons License 2007.01.18 0 0 575

Ez valóban nagyon kedvező ár. Mi itt laktunk, a Pitti Palotától 5 percnyire, gyalog. Kedves, belevaló társaság üzemelteti. Reggelit is adnak, de nem kell nagy svédasztalra számítani (tea, kávé, pirítós, dzsem, joghurt,...) + naponta takarítás, törülköző csere, viszont a szomszédságában van kajalelőhely bőven. Áraik a honlapon.

Van egy aranyos tetőteraszuk, ahol bármikor lehet üldögélni és elég szép kilátás nyílik Firenze tetőire, tornyaira. Ezeket onnan fotóztam. Középen a San Lorenzo kupolája kukucsál, jobbra a Dóm. :)  Az alsó fotón pedig a Pitti Palota.

Előzmény: anblock_italia (574)
anblock_italia Creative Commons License 2007.01.18 0 0 574
Bár ez nem a reklámozás helye, de ebben a nagyon klassz kis apartmanban laktunk, remélem az idén is két éjszakát eltöltünk benne. 100 € volt 4 személyre egy éjszaka, gondolom a piac kölesége miatt volt ilyen olcsó, mert ez firenzei viszonylatban és a kényelmét tekintve nagyon olcsónak számít.
anblock_italia Creative Commons License 2007.01.18 0 0 573
A mai este sem lesz könnyű, a San Lorenzo templomról nekem sincs személyes élményem, de a Medici kápolnákat láttam. Nem is értem, miért nem mentem be a templomba, hiszen ott laktunk mellette, a harngjai ébresztettek reggelente. Így láttam az ablakból:

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!