jah, nem is azért írtam, hogy jó lehet ez a fajta,
csak mint érdekesség, mai hír.
nekem csak pár őszim van... nem tervezek sokat, az alma mellett a legmetszésigényesebb...
tafrina kérdés sem vonzó... (még ha erre a tavasszal ültetett Benedicte-re ízt is írják, h nem érzékeny rá... majd meglátjuk...) meg sokszor el is fagy (mint idén).
pár őszi fa "kell", hogy jó évben lehessen enni, nehogy elfeledjük a saját őszi ízét... :)
(esetleg több évre eltenni belőle befőttet... azt hiszem már így kell készüljünk, h
Nagyon szuper , csak mi értelme ??? Most ettől drágább lesz , mert azt írják , hogy magasabb a hozzáadott érték . A vásárló is örülni fog hogy drágábban fog hozzájutni a termelőtől ???
A másik kérdés hogy ha valaki erre a területre Extrémsweet 378 fajta barackot telepít az is kellemesen édes savas leveses lesz pirosas fedőszínnel mert ott termett ?
( Ma nagyon kötekedő a hangulatom szerintem ezt a rossz időt érzem , elnézést érte )
Igen, ezt én is megfigyeltem, nálam van egy fajta, Extreme 436 azt hiszem, ami nem fagy meg sose. Gyönyörű vörös fedőszíne van, rendkívül nagyra meg tud nőni, de nagyon kell locsolni, különben tapló száraz lesz a barack! Őszibarackról beszélünk.. Az egész fa víztartalma csekély, nyilván ezért nem fagy meg, pedig akkor virágzik, mint a többi! Tavaly teljes virágzásba kapta a -6-ot és szinte csak azon maradt termés! Ritkítani kellett utána. Kár, hogy íze “csak” nagyonédes, sava alig van. De ez nyilvávalóvá kezd lenni, hogy a fa alacsony nedvességtartalma miatt kitűnő fagytűrő.
Két Extreme van, ami kevésbé izlik, ez egyik a 314, másik ez. Furcsa, mert Ati egy kalap alá veszi a 314-et, meg a 6-ot, holott ez utóbbi sokkal finomabb..
Mikor egy magyar liceumbol ...bekerulsz a surujebe... tiszta roman kornyezetbe.... az a buli... meg a csufolkodas.... akkor meg az ment Temesvaron vegeztem .... 6 evet laktam ott....aztan jottem ra ..hogy az egesznek.annyi ertelme volt hogy megtanuljak Romanul...
A nevem senki sem tudta kimondani kiejteni hejesen.... mivel eggyetlen egy magyar voltam az evfojamba ... meg 3 szerb anyanyelvu..... kb ennyi ...
Magyar nyelvu iskolaba jartam a 12 osztajt.... de az egyetemen problemak akadtak.... apropo matek infot vegeztem 12 ig... majd agrar managemantet.... a szamitogepen a magyar karakterek... nehezek voltak.... igy eppen ezert irok ekezet nelkul.... ugy magyarul mint romanul.... kulombozo forumokon :)
Hát itt Gödöllő mellett -3 volt hajnalban tartósan. A kutya vize fenékig befagyott.
A korai szilvákkal kapcsolatban egyébként, a Katinka régóta rendszerben van. Az íze szerintem a legjobb, bőtermő, a sarka vírussal fertőzött fa ugyan úgy termett. A szeszfőzdés azt mondta, hogy a Katinkából van a legjobb pálinka.
Kinyílt pár szem maradék virág az ősziken, de a szomszédban teljes virágzásban van egy meggy(?) és a méhek inkább oda mennek. A rohadékok:) próbálok valami cukros vizet, hátha.
A beharangozott -2 böl + 4.2 fok lett reggelre megint tévedtek az időjósok . Valami egeszén rosz nyomon járunk a gyümölcsfák fagyállóság tekintetében azt vettem észre bár lehet tévedek nem is az számit hogy korai v nem hanem a fa mást nem tudok mondani belső nedv keringésének cukor tartalma azért mondom ezt mert ugy vettem észre eggyes öszibaracknál ami a virágzás közelében se volt mégis megviselte a tavaszi -7 mint a kajszit a kajszi elméletileg magasabb cukor tartalommal bir valamelyik nap néztem és komplett vesszök szárazak (öszibarack)a fagyás miatt febr ill márciusban még semmi bajuk sem volt.
Ezeknek a nagyon korai szilváknak (Juna, Hanka) a Sharka vírushoz való viszonyulásáról mit lehet tudni? Illetve van ezekről valakinek már saját termesztési tapasztalata?
A műholdas térképen meg tudod nézni ...kb 7 km ék . Hogy mi az oka hogy nem fagyott el .... nyilván pontosan nem tudom de azt gondolom hogy a domborzat miatti áramlásban keresendő a megoldás . Tőle északra van a Zengő csúcsa ami vagy felemeli a hideg levegőt vagy elfolyik a csúcs két oldalán így védi meg azt a területet az északi irányból beáramló hidegtől . Ami így telibe kapja az én kertemet .
A dombay tó az milyen távolságban van a területedtöl és milyen tajólásu és mi miatt nem fagyott ott el véleményed szerint ,ha lesz idöd fényképezd már körbe messziröl a területett .
A havihegyi mandulafa . Amúgy jól van , de elfagyott a termés így erről az idén nem lehet magot szedni. A múlt csütörtöki fagy tette és a környéken minden más gyümölcs is így járt . Vannak cseresznyés sőt a körte sem élte túl . Szerintem rendkívüli volt ez a hideg betörés mert a Havihegy elég jó fekvésű itteni viszonylatban is . És hozzáteszem , hogy a Dombay tónál semmilyen fagyást nem láttam ott szerintem a kajszi is megmaradt . Majd megnézem ha már látszani fog .
Én egyből tudtam, hogy are=ár, pláne, hogy Laci barátunk határon túli révén néha egy két dolgot kicsit másképp ír. Egy kis asszociációs készség nyelvtanulásaban is előny, mivel a latin nyelvek is hasonlóak egymáshoz, annél sokszor csak kisebb mértékben..
Irtad korábban hogy telepiteni fogol milyen fajtákban gondolkozol én hozzá jutottam számomra ismeretlen fajtához az a neve cardinál nem egy elterjedt fajta felénk hátha te többet tudol róla termelői ill fogyasztoi szempontból .