Ide várom azok hozzászólásait, akik kizárólag a ballib kormány hibájából rosszabbul élnek, mint négy éve. És itt könyörgök, ne a benzin és gázárakkal gyertek, mert azért abba kevés beleszólása van a magyar vezetésnek, konkrétan importőrök vagyunk ugye. És senki ne hiányolja a betevő plazmatévét és kamerás mobilt. Szóval olyanok írjanak, akiknek csökkent a reáljövedelme, a kormány miatt elvesztette az állását (tehát az állam rúgta ki, nem egy becsődölt vagy Kínába költözött vállalat), kevesebb kaját meg gyógyszert tud venni, ilyesmi. Hadd lássuk csak testközelből, mekkora az Orbán által vizionált nyomor és kétségbeesés!
Ez egy jólhangzó tipp most, de 30év nagy idő. Sokat és sokféleképpen változott az olaj ára az elmúlt 30 évben, és most sem azért drága mert kevés van, vagy drága a kitermelés. Az olajmultik profitja meg egyik rekordot a másikra döntögeti.. Az olajára ha túllép egy szintet (már túllépett) sok eddig gazdaságtalannak tartott mező megnyitása gazdaságossá válik, felgyorsul az alternatív energiaforrások kutatása felhasználása stb stb. 30 év alatt ezek már mind jáccanak..
Tévedés, hogy az állam támogatja a gázt. Csak meg kell nézni, itt a neten az europai fogyasztói gázárakat.
Az meg magánfelderítés, hogy a vidékünkön volt tavaly egy kezdeményezés, a havi átalány számlára, ami pár hónap után hamvába húlt. Marad az éves utófizetés. Elképzelhető a szolgáltató haszonkulcsának mértéke, ha képes fogyasztónként cca. 200 eFt-t éves gázszámlát megelőlegezni.
"Csahogy a panelfelujitásra-höszigetelésre szánt kormányzati pénzek fele bennmaradt tavaly,mert nem pályáztak rá.
Mennyivel egyszerűbb sirni a gáz áráért,mint höszigetelni."
Valószínű, ez azért van, mert az embereknek nincs pénzük! Még a felújítási költség 1/3-ra sem és hitelt vagy nem kapnak vagy nincs kedvük óriási kamatra felvenni. Itt jön ki megint, hogy mekkora a jólét ebben az országban!
Az a baj ezzel a szén mizériával, hogy sokmilliárdot kell belefeccölni a kitermelésbe, és nem lehet tudni mennyire lesz gazdaságos mondjuk 20-30 éves távlatban, mivel fogalmunk sincs hogyan alakulnak majd a kőolajárak stb. Én is fűtöttem szénnel. :) Jobb volt mint az akácfa mert tovább égett, de büdös volt és koszos és télen csákánnyal kellett "bányászni". :)
Már csak azért sem, mert az egy dolog, hogy a nagycsaládosok azt mondják, hogy számukra ezt igazságtalan, de mit szóljanak, akik nem használnak gázt és semmilyen támogatást nem kapnak...ezért kéne a kompenzációs keretet többek közt másként szétosztani...
Akkor sen érné meg,ha az állam nem támogatná a gázt?
És millenne ha én visszaállnék szénre,mintahogy régen azzal fűtöttem,és én is követelnép a kompenzációt?
Vagy valaki nyitna egy szénbányát,és a szenére ő is követelné az ártámogatást,ahogy a gázon van.
Ezért tartom nagy marhaságnak a gáz árának támogatását,inkább családra lebontva kéne támogatni,és ha akarsz gázt veszel,ha akarsz akkor meg szenet vagy fát.
Valami nagyon el van itt rontva. A "gazdagabbak", akiknek van miért és van miből adót kerülni momentán egy huncut grandot is alig köztejelnek, miközben röhögve kiperkálják a hálapénzt és igénybe veszik az ingyenes oktatást nyomulnak a tízmillás stb stb. Ha már egyszer semmilyen módon nem tudjuk rávenni őket arra, hogy több adót fizessenek tegyük lehetővé a számukra, hogy fizessenek kevesebbet. Ennyit meg fog nekik érni az élet dekriminalizálása. Ehez persze el kell felejteni mindenféle szociális meg igazságosság és hasonló bonyolult tartalmú szólamokat (svédországban müxik, de az nem is ezen a bolygón van).
Én nem vagyok a Kuncze egy feltétlen híve, de mintha ezt ő is kifejtette volna egyszer amivel én maximálisan egyetértek.
Hat, azert ez nem ilyen egyszeru. Atallni szentuzelesu kazanra tobbszazezert forint nagysagrendu, raadasul akkor kell epiteni egy szentarolot is, szenet kell hozatni. Es akkor most csak a gazdasagossagi kerdesrol beszeltunk. A szentuzelesu kazannak a hatasfoka meg rosszabb, mint a gaze. Nalunk iden a -15 fokos hidegben - bar sajnos a rossz minosegu es alacsony nyomasu foldgaznak is koszonhetoen - maximumon jaratva a kazant volt 14,5 fok a szobamban. Nem tudom mekkora meretu szentuzelesu kazanra volna szukseg ahhoz, hogy kifutsuk ezt a csaladi hazat, de gyanitom, hogy be sem ferne a szuterenbe :) Masreszrol a szenre valo atallas hosszutavon lenne csak megoldas, mondjuk ugy 10 ev tavlataban. Addigra viszont kiropulnek itthonrol a mar nem is olyan kicsiny gyerekek, feltehetoleg sajat csaladot alapitanak, es mar nem lesz szukseg erre a hazra. Tehat nem eri meg a valtas, nekunk legalabbis.
Ha csökken az energiafogyasztás, akkor csökken a számla, igy még akkor sem fizetnék lényegesen többet, ha kompenzációt közben már nem kapnék...A hitelt viszont elöbb utobb visszafizetem és akkor már nincs részlet, újra van kompenzáció, miközben a fogyasztás meg kevesebb...
Amikor bejön valami extra valahogy mindig megoldjuk...Ilyen extra volt, mikor a kicsit a szíve miatt átvitték a gyerekkorházba és bizony hirtelen egy rakat extra (hálapénz, stb) kiadás volt..:Ilyenkor azt szoktuk csinálni, hogy egy számla átcsuszik és baromira meghuzzuk magunkat, aztán a következö honapban szintén...Aztán egyszer ugyis beáll a régi rend. A kölcsönöket ha lehet persze kerüljük, mert tényleg meggondolandó, hogy mit mire mennyiért, de ez nem csak a nagycsaládoknál van igy... A lakás kölcsönünk pl azért 10 éves, mert ugy gondoltuk jó minnél elöbb túl lenni rajta, ráadásúl ha mégis modositani kell, akkor mégiscsak nagyobb részt fizettünk ki addig...
MOst van lakás kölcsönünk és ekkora hitelre egyenlöre nem állnának szoba velünk, de ez már csak 8 és fél év...de attól hogy papiron nem tudunk többet fizetbni, azért egy 10-est be tudnánk vállalni, föleg ha közben még a gázfogyasztás is csökkene...
Szerintem az állam sem vesztene a dolgon a kompenzációs alapban lévö pénzt igy is fellehetne használni...hisz nem adnának többet belőle, mint amit igy is adnak...
"Ha Te 114 rugót fizecc 1 hónapban 210 m2-re, akkor vasbeton falaid vannak, vagy folyamatosan nyitva vannak az ablakaid, tehát L'Oreál..."
Koszonom az eszrevelt! Mea culpa!
Most jottek meg szuleim, a 114 ezret en ertettem felre. Az elmult havi rezsi volt annyi, ebben pedig benne foglaltatik: gaz, viz, villany, biztositas (lakas + auto), telefon, internet. Ebbol ez utobbi ketto 14000 illetve 9500 Ft, a maradek 90 ezer viszont egy hideg teli honap rezsi koltsege egy 4 fos csaladnak. Mivel nem szeretnem, ha itt a topikban ellenhadjarat indulna ellenem, most meg egyszer irom, hogy elnezest a pontatlansagert, a 114 ezerbe, illetve a 4 evvel ezelottinek emlitett 70 ezerbe minden rezsi koltseg beleertendo, nem csak a gazszamla.
Nem én azzal sem értenék egyet, hogy nekünk adjanak, de egy két gyerekesnek nem mert az csak két gyerek, mert ettöl még lehet szarabb a halyzete...Azt gondolom, hogy a támogatás elsoztásában figyelembe kéne venni az egyénmi szoc helyzetet, azt hogy van, aki mássak füt...valamint ellehetne azon is gondolkozni, hogy ezt a támogatást odaadják beruházásra, azoknak, akik lemondanak a kompenzációról X évre...mert akkor egy ilyen összegből lehetne mondjuk átálni más fütésre van lehetne a házat energiatakarékosabbá tenni...ez a környezetvédelem miatt se volna rossz...Ráadásúl ezeknek a házaknak az állaga hosszú távra javúlna, értéke is nőne...