Ha kinagyítod a képet, akkor jól látszik, hogy az "egyszeme" bal sarkában ott van az igazi csukott szem, másrészt meg milyen ennek a pofája? Hogy áll a szája? Mint egy embernek... és különben sem láttam még cicát kopasz orral születni... :S
Fej fej mellett nyert a tejfölös csirke és az éhségem, ezért a tejfölös csirke hozzávalói kénytelenek a hűtőben várni végzetükre holnapig, a mai nap befutója a fagyasztott pizza lett....
Olyan éhes voltam, hogy már a boltba fagyottan megettem volna...
Hogy őszinte legyek, úgy globálisan (nem egyes ügyeket tekintve) nem látok hatalmas nagy különbséget a különböző politikai erők között. De eszembe jutott egy vicces sztori, maga a helyzet volt nagyon mókás, ezt most senki ne vegye magára, egyik párt ellen se irányul:)
Szüleimmel hivatalosak voltunk pár éve egy aranylakodalomra egy étterembe. Nagy asztal, telerakva mindennel, díszitésnek pedig egy vázában ki volt rakva piros szegfű. Mindenféle politikai utalás nélkül tették ki, végül is szép virág, vagy lehet ez volt leértékelve, passz. Szal csak dísznek volt ott.
De páran elkezdtek benne politikai utalást látni és zúgolódni, hogy milyen dolog ilyet demonstrálni, stb. Főpincér meghallotta, pár perc múlva megjelent egy tál naranccsal és a következő szöveg kíséretében letette a váza mellé:
- A főnök üzeni, hogy elnézést kér és nagyon szívesen hozat még tulipánt és madarakat is, ha óhajtják!
Pillanatnyi döbbent csend után mindenki elkezdett röhögni, a pincér meg jó kis borravalót kapott a végén:) Szerencsére mindenki vette a poént.
Az, hogy az emberben érzéseket kelt a politika nem azt jelenti, hogy a szebb mosoly-ra szavazok. Gondolom csak nem tartasz ilyennek. Aki azért szavaz az egyik pártra, mert az élén levő embernek szép a mosolya, az leginkább tudatlansága miatt tesz így, mert abszolút nem is érdekli az egész.
A véleménykülönbség nem gond, soha nem mondtam, hogy "de igen legyen az avéleményed, mint nekem" vagy "hülye vagy mert nem azt gondolod, amit én" csak igyekeztem az olyan dolgot megmagyarázni (kettős állampolgárság), amire nekem nagyobb rálátásom van szüleim révén, mert ők komolyan figyelemmel kísérik a politikát és apám a jogi, pláne a gazdasági dolgokhoz ért is. Amit a kettős állmpolgárságról mondtam (külön törvény) így igaz, ahogy van, nem politikusok mondták (mert az az igazság, hogy egyik párt sem mondta el teljesen az egész hogy működik, hiba volt). Éselmondtam a véleményem, ami bevallom radikális (ami szerintem egyáltalán nem bűn, bár sokan úgy vélik), de sajnos egyik pártban sem találtam meg teljes mértékban, amit én várok, az egyik túl langyos, a másik nem elég erős és mind2 erősen vallásos, én pedig nem vagyok az. A többi párt meg szóba sem jöhet nálam =)
Nincs vmi egyszerű de laktató kajaötleted? Most megyek le a boltba, de semmi jó kaja nem jut eszembe, hogy mit főzzek. Viszont így meg nehéz bevásárolni....
Akkor rosszul fogalmaztam. Ezzel arra céloztam, hogy nem tud két ember rossz szájíz nélkül leülni manapság egy asztalhoz ha különböző oldalt támogatnak. Nekem ez nem tetszik. És ez igaz a balosokra meg ajobbosokra is. Ez lenne jó, ha megváltozna.
Persze tisztelet a kivételnek, de azért erre a fent említett dolgora sajnos még mindig sok példát látok. De ez már politikai kultúra kérdése, nem attól függ, hogy vki liberális vagy konzervatív.
Ez megintcsak az, amit a "baloldal" szajkóz. Mondj a törtélemben olyan időszakot, amikor nem volt "kettészakadva" az ország. Szt István-Koppány? Kossuth-Széchenyi? ....
Vannak érzelmeim, csak nem akartam átmenni (ellen)kampányba, meg azért a politikában inkább az értelemnek kell dominálnia, és másodlagosan az érzelemnek. Én pl nem az alapján szavazok, hogy ki mosolygott szebben a tévében, hanem ha nem szimpi a pártvezér, de tetszik a programjuk, akkor inkább oda voksolok, mint egy másikra, ahol kedves arca van a főmókusnak, de nem tetszik a programjuk.
Az pedig miért gond, ha nem értünk egyet? Van száz más téma, amiben biztos egyetértünk. Nem csak erről lehet beszélgetni:) Ha meg mindenről ugyanazt gondolnánk, akkor klónok lennének, nem emberek.
Minden hozzászólásodban igyekeztél távolmaradni bármiféle érzelmi töltettől. És ahogy elnézem a politikát mint olyat is tökéletesen érzelmek nélkül igyekszed szemlélni. Pedig tudod mi lesz az érzelem nélküliségből (még a politikában is) érdekközpontúság. Tudod milyen csúnya világ lesz itt, ha mindenkit CSAK és kizárólag az érdekei vezetnek? Énnem akarom megtudni, pedig már sajnos nagyonis közel állunk a "beteljesüléshez"....
Az ember nem csak attól ember ám, hogy gondolkodik, hanem attól is, hogy vannak érzései. Olyan ember nincs, aki bármit tudna objektíven tekinteni, még egy virágot vagy bármilyen tárgyat sem. Érzéseket kelt benne. Márpedig, ha akarattal elfojtja az ember a szubjektivitását, amit lehetetlen, akkor abból az lesz, hogy se nem lesz objektív (mert lehetetlen) de elfojtotta az érzéseit, ezáltal részben elveszti emberi mivoltát.
Persze nem gondolom, hogy ez egyetlen egyén életére levezethető, hanem az egész emberiségre. "Nem divat" az embernek érző lényként mutatnia magát. Kiröhögik....
Nem személyeskedni akartam, csak levontam a konklúziót, miszerint soha nem fogunk egyetérteni.
Amúgy szerintem nem baj, ha különböző véleményen vannak az emberek, illetve a politikai erők, hiszen ha csak egy pártnak lenne igaza és teljhatalmat kapna, akkor előbb-utóbb fejébe szállna a dicsőség és fene tudja milyen intézkedéseket hozna.
Éppen ez a demokrácia lényege, hogy a mindenkori kormánnyal szemben áll egy mindenkori ellenzék és egyfajta egyensúlyt biztosít.
Nekem egyedül az nem tetszik, amikor a véleménykülönbség személyeskedésbe torkoll.
Farore- ezt neked mondom, örülök, hogy vitatkoztunk és véleményt nyilvánítottunk, és nem is gondolok rólad mást, mint eddig, ergo nincs rólad negatív véleményem. Amit ezután mondok, azt általában és NEM rÁD értem, félreértéseket elkerülendő.
De sok helyen látom azt, hogy van aki képes akár fizikailag is nekiugrani a másiknak, mert az nem egy politikai véleményen van vele. Ezen kellene változtatni, hogy ne legyen emiatt szétszakadva az ország, ne személyes sértésnek vegye valaki az ellenvéleményt. És ne azonosítsunk egy embert, ajellemét a politikai véleményével. És sajnos ez nem a választások eredményén fog múlni, hanem az általános politikai kultúrán, ami vagy kialakul, vagy nem... (és ezt most az össze magyar párt nyugodtan magára értheti)
A határon túli magyarok nem letelepedni akartak, nem is a munkavállalás (idénymunkák) volt az elsődleges céljuk, hanem, hogy hazalátogathassanak nyugodtan macera nélkül.
Jó, akkor indirekt módon önzőnek és hazaárulónak neveztél. Ez jobb?
Egyébként érdekel a magyarok sorsa, csak vannak megkerülhetetlen intézmények és ha azokat is figyelembe vesszük, akkor reálisan tudunk nekik segíteni, és nem mézesmadzagot huzigálunk az orruk előtt amit soha nem érhetnek el.
Nem vagyok jogász, ezért nem törnék pálcát se a saját, se a te álláspontod mellett.
De én tkp arra lennék kíváncsi,hogy konkrétan mi a céljuk a határon túli magyaroknak (országba való könnyebb bejutás, munkavállalás, stb), és hogy ezek csakis és kizárólag a kettős állampolgársággal valósíthatók-e meg?
Ugyanis ha nekem az a célom, hogy segítsek valakin és az A terv nem működik, akkor még mindig lehet B vagy C tervvel próbálkozni. Biztosan más úton is megolható, hogy ugyanazokat a jogokat megkapják, illetve a jelenlegi problémáik csökkenjenek/eltűnjenek.
1: "önzőnek vagy hülyének" Ha visszaolvasol láthatod, hogy nem neveztelek hülyének. Egyedül annyit mondtam, hogy aki a saját anyagi jólétét (amit ráadásul nem veszélyeztetnek a külhoni magyarok) abszolút midnen fölé helyezi, az önző. Ezt azthiszem nem vitathatja senki.
2: Szerintem a vitát befejezhetjük, mert mint látom nincsenek érzéseid Magyarországgal (csonka- és főleg Nagy-) kapcsolatban, csak gazdaságról és jogokról beszélsz. Teljesen más síkon vagyunk, így elbeszélünk egymás mellett csak. Én képtelen vagyok felfogni hogy lehet érzések nélkül szemlélni Trianont, te képtelen vagy felfogni, hogy nekem az érzések is fontosak a hazámmal kapcsolatban.
Jelenleg a kettős állampolgárság valóban arról szól, hogy megkapják a teljes jogú állampolgárságot, de a dec. 5-i szavazás pontosan arról szólt, hogy kollektíven megkaphatják-e (mert most macera) és ha megszavaztuk volna akkor a törvényhozást köteleztük volna arra a bizonyos külön törvényre, amit említettem, amibek leírják a jogokat. Ez nem alkotmányellenes, semmi probléma nem lett volna vele.
itt megjegyezném, hogy az, ha visszaadjuk valakinek amit elvettek tőle és jogosan az övé sokkal magasabb szinten áll, mint a saját anyagi jólétünk.... és aki nem eszerint gondolkodott azt akárhogy is becsapták mindenféle szövegekkel, nem mentség.... önző)
Ebben teljesen igazad van, csak sajnos egy állam nem csupán erkölcsi alapon működik. Van jog és gazdaság is. A saját anyagi jólétünk nem függ attól, hogy milyen náció áramlik be az országba, mert mint már mondtam, ha nincs munka, akkor azt senki se kapja meg, ha meg van, akkor kapja meg az, aki el tudja látni az állást. Ilyen szempontból teljesen másodrangú, hogy milyen nemzetiségű az illető, ha ért ahhoz, amit csinál.
Igen, igazságtalan döntés született Trianonnál, de a történelem nem mindig igazságos. Az se volt igazságos, hogy háborúk voltak, zsidóüldözés, tatárok, törökök, németek, oroszok, stb és soka meghaltak, de sajnos megtörtént. És sok más államtól is vettek el területet Földön. Soha nem lesz olyan, hogy mindenki elégedett a területével, valamilyen ok mindig lesz, hogy miért szeretne még területet, akár igazságos a motívációja, akár nem. Ennyi erővel folyamatosan háborúk lennének.
Mellesleg te is egy politikai oldal véleményét mondod, gondolom te se magadtól találtad ki, hogy hogyan lesz ez megoldva, ígynem hiszem,hogy aki nem ért egyet veled, azt rögtön önzőnek vagy hülyének kellene bélyegezni.
Jogod van a saját véleményedhez, de másnak is joga van a sajátjához. Én nem tartalak se hülyének, se önzőnek, se butának, csak egy embernek, aki nem egy véleményen van velem. És attól még,hogy nem vagy velem egy véleményen, nem tartalak se gonosznak, se hülyének.
Milyen következményektől félsz? Ez tisztán Kádári politika, amit most leírtál, bocs (csak ők még hzzátették, hogy a külhoni magyaroknak lenne rossz, mert esetlegesen retorziók érhetik őket)! Mit tenne bárki is ellenünk? A nyugati országok rohannának le? A NATO? Románia nem NATO tag, ha jól tudom, szal a NATO nem tenne semmit, csak ha katonailag akarnánk elfoglalni, az autonómia pedig egy elfogadott dolog. A 20. században sok nép megkapta az autonómiát és semmi következménye nem volt. Vagy tán attól félsz elmenne innen a mekdonáldsz és a hasolnó multik? Sajnos nem mennének sehova. Kell nekik a piac. Kinek lenne rossz, ha megkapnák az autonómiát? Csakis a Románoknak. Ezzel ki törődik? Senki. Megjelenne 1-2 újságcikk, hogy híííí meg hááá meg jujjjj és annyi. Az idegenek lelkivilágra nagyon érzékeny vagy, de a saját honfitársaidéra meg nem. Kérdem én ki a fontosabb? Egy francia/német/angol/stb vagy egy magyar? Mivel magyarok vagyunk, hát természetesen a magyar kéne, hogy az legyen. Egy németnek ki a fontosabb? Persze, hogy a német honfitársa. Vagy mondhattam volna a többi nyugati országot, de akár a keletieket is. Nincs még egy ilyen ország, mint mi. Csak nálunk fontosabb minden más nép, mint a sajátunk. A románok tudod miért félnek tőlünk? Mert "mindenki magából indul ki". Azt hiszik, hogy mi is szeretjük a hazánkat, fontos a nemzetünk és érdekelnek az ottani társaink. Csak sajnos rosszul hiszik... =(
A papos dologra meg azért nem akartam reagálni, mert elegem van, hogy a papokról csak rosszat feltételeznek mostanában. Én nem vagyok hívő, de katolikus iskolában tanultam és tudom milyen nehéz ebben a világban olyannak lenniük, amilyeneknek kéne. Az egyiket a gyomorfekény viszi el a másik agyvérzést kap. Stresszes az életük. Na persze én az egyszerűekről beszélek. A vezetők meg olyanok amilyenek, mindigis olyanok voltak.
Félreértesz, nem a bevándorlással van gondom. Azt úgyis magától szabályozza a gazdaság, aki kap munkát (mert van kínálat a munkerőpiacon), az természetes,hogy átjön, és jöjjön is át. Aki pedig nem kap (mert az ő szakmájában nincs kereslet munkaerőre, stb), az gondolom nem is jön át, mert nem tudna miből megélni, ha itt letelepszik.
Olyan pedig nincs, hogy a kettős állampolgárságra külön jogokat határoznak meg. Az alkotmányban le vannak fektetve az állampolgárságra vonatkozó jogok, se a jog általában, se az alkotmány nem engedi, hogy valakinek "különleges" állampolgárságot adjanak. Ha megkapja, akkor ugyanaz vonatkozik rá, mint bármelyik másik hasonló állampolgárságú emberre. Alkotmányellenes lenne "korlátozott állampolgárságot" adni, és ezt semmilyen szerv nem engedélyezné, az Alkotmánybírósághoz kellene fordulni alkotmánymódosításért, de nem hiszem, hogy érdemben foglalkoznának az üggyel. Ez az út egész egyszerúen jogilag nem járható.
Plusz amiatt felesleges erőltetni ezt a kettős állampolgárságot, mert pár év múlva Románia is EU tag lesz, és akkor az ott élő magyarok minden olyan jogot megkapnak, amit most a kettős állampolgársággal szeretnének. Gond nélkül átjöhetnek a határon (csak szem. ig-t kell felmutatni) és gond nélkül tartózkodhatnak Magyarországon. A munkavállalás pedig amúgy is a piaci feltételektől függ, de szerintem annyiból előnyben lennének, hogy szorgalmas embernek tartják őket, ezért szerintem szívesen alkalmaznák őket a munkaadók.
Na akkor most figyelj. Nagy tévedésben vagy, már bocs, hogy így mondom, de eléggé felhúzzaaz agyam, ha valaki ezzel a szöveggel jön, mert ezt bizonyos politikusok szajkózták és abszolút haszugság.
A kettős állampolgárság nem egyenlő azzal az állampolgársággal, ami nekünk van! Tudod miról szól az egész? Ha megadnánk a kettős állampolgárságot előtte külön egy 2/3-os törvényben kéne meghatározni, hogy milyen jogokkal járna! Tehát, ha a törvényhozók nem akarják, hogy olyan jogokat kapjanak, ami esetleg nekünk itt élőknek hátrányos (itt megjegyezném, hogy az, ha visszaadjuk valakinek amit elvettek tőle és jogosan az övé sokkal magasabb szinten áll, mint a saját anyagi jólétünk.... és aki nem eszerint gondolkodott azt akárhogy is becsapták mindenféle szövegekkel, nem mentség.... önző) azt egyszerűen nem foglalják be a törvénybe. A kettős állampolgárságról szóló törvny olyan, mint egy verem, amibe beledobálják a jogokat... tehát amit nem dobnak bele, nincs ott. Tehát mégegyszer: nem azokata jogokat kapják, mint mi, hanem külön rájuk kell szabni. Nyugi, nem vették volna ki a kenyeret aszádból! Semmi mást nem kértek, csak, hogy ha a rokonaikat megakarják látogatni vagy a temetőbe virágot akarnak vinni esetlegesen ne legyenek problémáik.... Mert fizetni kell ha átjönnek a határon, amit ugyan visszakapnak, de van, aki össze se tud gyűjteni annyit, vízumot kell kérniük. Ellehetetlenítik nekik a dolgot. Ez a rendszer sokkal jobban vonzza ide őket, mert fogják magukat itt letelepednek, megkapják az állampolgárságot, ninde probléma. Ha viszont megkapnák a kettős állampolgárságot és nem lenne macera az átjövetellel, akkor simán lazán ottmaradnának, merthát ki a francakarja otthagyni az otthonát?... Ha másnak nem, hát nekik el kellett volna hinni, hogy nem bevándorolni akarnak, azt megtehetik enélkül is.
Én ma túráztam egy jó nagyot egypár barátommal + bográcsoltunk egyet a Pilisben. Csodaszép idő volt egész nap, igen jól esett a teljes napot falakon kívül tölteni.
Na, csak nem törlik ki, végtére is semmi köze ennek már a mostani választáshoz.
"Mit gondolsz határmódosítással akarják ezt megoldani?"
Nyilván nem egértelmű határmódosítással, mert az lehetetlen, de az erdélyi autonómia kérdésköre már nem áll messze ettől, és tuti, hogy senki nem nézné jó szemmel (már persze az ezzel jól járó közvetlen érintetteken kívül).
"Ha meg nem gondolod komolyan, akkor max a rosszindulat vezet... rosszabb"
Fura érzés ez, eddig még senki nem feltételezte rólam, hogy rosszindulatú lennék... Csak próbálok a saját fejemmel gondolkodni, és arra jutottam, hogy az a helyzet, amit az erdélyi autonómia előidézne, nem nagyon különbözik attől, mint ha nyíltan revizionista politikát folytatnánk. Hidd el, az ilyen irányú dolgokban is elég mélyen benne voltam, nem egyszer hallgattam meg mindenféle MNSZ, MIÉP és hasonló szónoklatokat, és egy darabig még hittem is bennük. Tulajdonképp magam sem tudom, hogy miért változott ez meg, de az tény, hogy ebben az irányban nem sok jövőt és lehetőséget látok.
"Az első részt (pap) inkább elengedem a fülem mellett."
Miért? Nem értem... Nem hinném, hogy neki feltétlen muszáj hinni abban, amit a magyar politkusok mondanak. Sőt, még választania sem kell közülük. Ő ismeri a saját dolgait, körülményeit, ő is (mint ahogy remélem mindenki) a saját gondolatai alapján dönti, döntheti el, hogy kire szavazna.
Egyébként a kettős állampolgársághoz még annyit fűznék hozzá, hogy erkölcsileg teljes mértékben megértem a határon túlimagyarok ilyetén törekvését, de jogi és gazdasági értelemben fenntartásaim vannak.
És főleg azt tartottam csúnya dolgonak, hogy egy eleve megvalósíthatatlan álmot lebegtettek szegények szeme előtt és az egész úgy csapódott le a szavazás után,mintha az anyaországbeliek ellenük lennének.
Ezzel az ötlettel az a gond, hogy az állampolgársággal jogok és kötelezettségek is járnak. Pl. gondolok itt a szavazásra. Azzal egyetértek, hgoy aki itt él (szal nem turistaként van itt rövid időre), annak legyen joga szavazni, mert érinti. De ha minden határon túli magyar megkapná az állampolgárságot, akkor még sokan maradnának ott, nem mindenki költözne át ide. És azt nem tartom szerencsés ötletnek, hogy amíg ők egy másik országban fizetik az adót, ott érintik őket az egészségügyi, oktatásügyi, stb kérdések, addig jelentősen befolyásolhassák egy másik ország lakóinak az életét a szavazatukkal. Mert hiába szavaznak ők akárhova, nem őket fogja érinteni, hogy mennyi az adó, a családi pótlék, mert ezeket ők az adott országban fizetik-kapják, nem itt.
Az EU csatlakozással pedig úgyis esélyük lesz ideköltözni, itt munkát vállalni és nem lesz különösebb jelentősége az állampolgárságnak. Aki pedig itt dolgozik/lakik, annak szerintem is meg kell könnyíteni az állampolgársághoz jutást, mert őt ugyanúgy érintik az ország ügyei, mint akármelyikünket. És ilyen esetben valóban pozitív diszkrimináció alá kellene esniük a magukat magyarnak vallók. Akár még a kint maradt családnak is adhatnának vmilyen beutazási kedvezményt, bár nem tudom ez jogilag hogy van szabályozva.