Keresés

Részletes keresés

Shiro Creative Commons License 2007.08.26 0 0 919
No most jól összekavarlak, mert nekem meg máshogy jött be.
Én reggelire nagyon sokszor ittam kakaót, persze rendes "cicás" kakaóból édesítőszerrel és néhány szem diabos keksszel. Úgy trükköztem vele, hogy a 2,8-as tejet higítottam vízzel, így sokkal többet ihattam és nem is lehetett annyira érezni, hogy higítottam.
Szerencsére elég hamar rátaláltunk a diabetmax (ha jól emlékszem a nevére) zsemlére is. Ebben a szokásos zsemle ch tartalmának a kétharmada van csak, azaz 20 g és ráadásul gátolja a vele egyszerre elfogyasztott ch-k felszívódását is. Ja, és kenyér is van belőle.
Ha tésztafélét eszel, akkor érdemes durumlisztből, teljes kiőrlésű lisztből vagy diabetikus lisztből készültet venni, vagy abból készíteni. Becsapós a felirata, mert aszerint elég sok ch-t tartalmaz, de ugyanakkor sokkal kevésbé szívódik fel.
Az olajos dolgok is nehezebben szívódnak fel, az olaj meggátolja a ch felszívódását. pl. lejjebb írtam, hogy én volt, hogy két normál lángost ettem meg ebédre és a cukrom 5 és 6 között maradt.
Az én javaslatom is az, hogy vegyél egy cukormérőt és mérd rendszeresen étkezés után 1 órával az eredményt. Maradjon 7 alatt a cukrod, de gondolom, hogy ezt majd az orvosod úgyis mondani fogja.
Így szépen ki tudod találni, hogy neked mi az az étel, ami nagyon megdobja a cukrodat és melyik az, amelyiket szinte bűntetlenül eheted
S.
szundi22 Creative Commons License 2007.08.26 0 0 918
Nekem is hasonló volt a terheléses cukor eredménye és 200 gr-os diétán voltam. Ha nagyon kevés szénhidrátot eszel, akkor a magzatvíz kevés lehet, ami rendellenességekhez vezethet. De a 160 gr nem kevés, de ha a szervezeted bírja, akkor egyél többet is. Legjobb, ha kezdetben van egy vércukormérőd, és ki tudod tapasztalni, mire hogyan reagálsz.
Reggelire öszetett ch-kat érdemes, pl keményítő, és kerülni kell a gyosran felszívódókat mint laktózt, pl.tej, mert az gyorsan emeli a cukorszintet.

Én trükköztem úgy, hogy reggel 5 körül ettem 1-2 kekszet, amitől megindult az inszulintermelés, és reggelire így többet tudtam enni.
Előzmény: sanyika2004 (917)
sanyika2004 Creative Commons License 2007.08.26 0 0 917
Hú köszi ezt a sok mindent.Azt honnan tudom hogy melyik étel milyen hamar szívódik fel kb.?Ez az a bizonyos glikémiás index?
Bevallom őszintén nekem leginkább a reggelivel vannak gondjaim,mivel nem szoktam reggel enni.Eért érdekel az hogy melyik ételeket melyik napszakban tanácsos enni.
Most veetek ilyen diétás naplót és írom mikor mit eszem.Hétfőn viszem a védőnénihez.De a 200 gr.-or egyik nap sem értem el.Mindenn nap olyan 160-170 gr. között mozgott és a kalória tartalom se volt magas(1250-1400)
Ma valami natúr husi lesz salival meg a többieknek krumplival.
Nekem a 200 r.-ost így adta meg a védőnő:40-20-50-30-40-20.
Aztán majd meglátjuk mit mond az orvos hétfőn.
Pogiii Creative Commons License 2007.08.25 0 0 916
Köszi :).
Az én védőnőm annyira nincs a toppon, hogy összekeverte a vizeletbeli cukrot a vércukorral... de legalább aranyos...
A minimum ch amit naponta meg kell egyél az 150g, ennyi kell a babának mindenképp! Nem Atkins diéta azért :).
Amennyire nekem elmondták, igazából bármilyen gyümit ehetsz, csak számold a benne levő ch-t (van mérleged?). Persze érdemesebb kevesebb ch-tartalmú gyümiket enni inkább hogy több vitamin is jusson beléd, mint ellőni a grammokat mondjuk banánra, de ha nagyon megkívánod, belefér :). Elvileg nem kéne tényleges cukrot tartalmazó kajákat enni (mármint glükózt nemösszetett formában), de khm én ezt nem annyira tartottam szigorúan, be-becsúszott egy Túrórudi olykor (8g amúgy :) ).
A 160 g-os diétám úgy nézett ki, hogy reggel 7kor kezdve 3 óránként ettem a következő mennyiségeket: 25-25-50-20-30-10. De van egy barátnőm akinél ugyanez így nézett ki: 30-20-60-20-30, szóval azért valamennyire variálható. Ha befektetnek kh-ba ott belövik hogy neked mi lenne a legoptimálisabb (én nem voltam, csak közölték a diétát a diab központban).
Reggelire (25-30g) lehet enni 2 szelet toast kenyeret (10 g darabja) mondjuk paradicsommal, macisajttal, husival, fél pohár tejjel. Tízóraira ettem általában gyümit. Ebéd ugye változó volt, uzsi pl joghurt vmi műzlifélével, vacsi ismét kenyér vmivel vagy pl tojásrántotta vagy virsli, utóvacsi meg mondjuk két darab diabos keksz (gyomorégésre remek :) ).
Annyiszor ettem grillcsirkét, virslit meg tojást, hogy már a férjemnek is herótja lett tőle a végére :). De amúgy ha simán úgy főzöl, hogy nem nokedli meg rakottkrumpli, nem viseli meg a családot, így is lehet változatosan, nem nehéz. Sokszor legyen husi + saláta (többieknek mehet persze krumpli is hozzá, de a zöldekben nagyon kevés a ch, szóval azok jók nagyon!), amellé még akár gyümilét is ihatsz :).

Ja, mégegy fontos: nagyon sokmindenki nincs képen azzal kapcs, hogy gyorsan felszívódó ch-t nem szabad enni reggelire és este utsó kajánál magában (sőt lehetőleg magában máskor sem és reggel meg este egyáltalán, de én tízóraira biza akkoris gyümit ettem, szóval leginkább az első meg az utsó kajánál fontos). Gyorsan felszívódóak a gyümölcsök, gyümilevek és a tej (no meg a bolti cukor, nade olyat úgyse ugye ;) ). Ez főleg az inzulinosoknál fontos, mert ha pl este sok gyors cukrot eszik, az nem tart ki reggelig és behipózik addigra, ami szintén nem tesz jót a babának (sem).
Egyébként nagyon érdekes, hogy mi milyen gyorsan szívódik fel. Sztem ez egyénenként is változik, pl nekem a krumplitól sokkal gyorsabban ugrott a cukrom mint a rizstől, hiába ettem belőluk ch-ra ugyanannyit. Estére ideális kaja a rizs pl.

No kisregény megírva... :)
Előzmény: sanyika2004 (915)
sanyika2004 Creative Commons License 2007.08.25 0 0 915
Szia Pogiii!Először is gratulálok az ujabb pocaklakóhoz.
Nekem egyenlőre a védőnő javasolta a 200 gr.-os diétát.A dokimmal csak hétfőn találkozom és majd az lesz amit mond.Bár igaz ami ogaz a védőnő a kismamikat illatőan nincs a toppon.
Amúgy szivesen veszek bármilyen ötletet és javaslatot.Nem igazán tudom mit érdemes reggel enni pl.,melyik étkezésre milyen ételek a legmegfelelőbbek ilyesmik.Bármilyen ötletnek örülnék.Például az baj ha nem fogyasztom el a napi ajánlott GH mennyiséget?Mert tegnapi összes GH.- 162 gr. volt.
Én imádok mindenféle gyümit de nem tudom mit is ehetek.Azt mondták,hogy a szőlőről és a banánról lemondhatok.De mi az amit nyugodt szívvel ehetek?
Köszi mindenkinek előre is....
Előzmény: Pogiii (914)
Pogiii Creative Commons License 2007.08.25 0 0 914
sziasztok!

Ismét itt vagyok, újra terhesen, juhééé!!! :) Ma vagyok 14 hetes. Az előzmények miatt 12 hetesen elküldtek egy cukorterhelésre (glükózivósra :() és ott tökéletes volt az eredmény (bár valaki elmagyarázhatná nekem, hogy mitől is lenne rossz 12 hetesen a cukrom ha egyszer a méhlepény okozza a galibát, ami ekkor még ki sincs rendesen fejlődve...). Előszedtem a cukormérőt is és mérem rendszeresen. Az a fura, hogy reggelente általában 4,7 körül mérek, és este lesz 6,2... ki érti ezt, pedig elvileg a reggeli szokott először elszállni ha baj van.

Sanyika, üdv itt! Ezt nem értem, ha 9,7-et mértek a két óráson, akkor hogyhogy a 200 g-os diétát javasolták??? Csak azért csodálkozom, mert nekem az előző terhességnél 8,5-re is a 160 g-osat kellett tartanom... ha mégis ezt kéne tartanod, akkor szívesen mesélek, leírom, hogy miből mikor mennyit. De biztosan mások is. :)
Ételkitalálásban szívesen segítek, egész sokféle ételt lehet főzni. Lisztet habaráshoz nyugodtan használj, mert az nem meghatározó mennyiség, csak tudd, hogy mennyi ch jut kb egy adagra. A nokedliről, tésztákról egyenlőre kénytelenek lesztek lemondani, mert amennyit abból megehetsz, azzal nem sokáig leszel jóllakva.
Érdemes például rakottkelt, rakottkarfiolt, rakottakármiket (nem krumplit) főzni sokat, vagy székelykáposztát, töltöttkáposztát, sóskát, főzelékekből sokfélét főzni. Hüvelyeseknél kell kicsit jobban odafigyelni, mert azokban több a ch.
Előzmény: sanyika2004 (913)
sanyika2004 Creative Commons License 2007.08.24 0 0 913
Sziasztok!
Köszönöm a kedves fogadtatást.
A kétórás eredmányem lett 9.7.Sajnos cukoroldatot kllett innom,ami eléggé megviselt,mert nem eszem édességet.A dokimhoz hétfőn megyek,de a védőnőmmel tegnap beszéltem.Ő a 200 g.-os diétát javasolta egyenlőre.Sokmindent nem adott hozzá igy a netről próbálom összecsipegetni amit lehet.De például ilyesmit nem találok sehol,hogy mivel ránthatom,habarhatom az ételeket a liszt helyett?Ha lehet nem akarok nagyon sokat változtatni a család étrendjén,de nem is szeretnék a két gyerek,és a meló mellett kétfelé főzni.Elég sok főzelékfélét főzöm(fiamnak a mindene) viszont nagyon megy a túrógombóc és a tojásos nokedli(amit én is imádok).Szóval érdekelne hogy mivel tudom az ilyesmit pótolni...stb.Köszi Mindenkinek a választ!
Shiro Creative Commons License 2007.08.23 0 0 912
Ja, és gratulálok a harmadik babához.
Kitartás, nem olyan szörnyűséges. Érdemes tartani a diétát és akkor nem lesz gond. Hamar bele fogsz jönni. Ja, és abból kell kiindulni, hogy az orvosok nem akarnak Neked rosszat, tehát érdemes megfogadni azt, amit mondanak.

S.
Előzmény: sanyika2004 (910)
Shiro Creative Commons License 2007.08.23 0 0 911
Persze, kérdezz nyugodtan. A 9,7 az tényleg elég magas. Cukoroldattal terheltek vagy zsemle-tejjel? A kétórás eredményed lett ennyi?

Üdv.: S.
Előzmény: sanyika2004 (910)
sanyika2004 Creative Commons License 2007.08.23 0 0 910
Sziasztok lányok!Remélem nem zavarok.31 éves kétgyerekes anyuka vagyok.Most várom a 3. babámat.Most derült ki,hogy gond van a cukor eredményemmel.A terhelés után 9.7 lett,éhgyomival nincs gond.Kicsit megijedtem.Remélem kaphatok itt hasznos tanácsokat.
Shiro Creative Commons License 2007.08.13 0 0 909
:o)) igazi nő
S.
Előzmény: Rebarbara10 (908)
Rebarbara10 Creative Commons License 2007.08.13 0 0 908

spárban kerestem ma norbi pudingot, nem találtam :( majd megnéztem máshol is.

Lucával is minden ok, ma voltunk 3 hós oltáson, igaz, már 4 hós mindjárt. 6,1 kg mértek, 62 centivel. Aranyos kiskutya, dumál sokat, és hisztizik, ha nem az van, amit ő akar :)

Előzmény: Shiro (901)
Rebarbara10 Creative Commons License 2007.08.13 0 0 907
ez így igaz, én is csak az elején használtam mérleget, aztán már ment ránézésre!
Előzmény: Shiro (906)
Shiro Creative Commons License 2007.08.13 0 0 906
Ja, azt nem úgy értettem, hogy ha étterembe mentek, hanem ha esetleg a családi ebéden rántotthusi van, vagy Te azt csinálnál otthon, akkor tudd a ch tartalmát.

Igen, sokat kell számolni, de hidd el, hogy egy hónap múlva ott fog porosodni a mérleg, mert annyira fogod tudni ránézésre is, hogy mennyit és mit ehetsz.

S.
Előzmény: gambroso (905)
gambroso Creative Commons License 2007.08.13 0 0 905

Húha! Akkor ezt nagyon ki kell számolni... Egyelőre rémes macerának tűnik az egész. Soha korábban nem foglalkoztam ennyit az evéssel, most meg úgy érzem, az egész napom arról szól, hogy mire lejár a három óra feltétlen kéznél legyen 3 korpovit keksz. Gondolom, egy idő után könnnyebb lesz. Vagy nem...

Hát, étterembe mostanába úgysem megyünk, így is elég sokba kerül ez a mizéria, de azért kösz.

Előzmény: Shiro (903)
Shiro Creative Commons License 2007.08.12 0 0 904
Aztán ami nem szokott szerepelni a táblázatokban:

1 átlagos (vendéglői) szelet rántotthúson a panir kb. 14g CH

A sütiket, fasirtot... stb, tehát a saját készitésű dolgoknak a CH tartalmát pedig úgy tudod kiszámolni, hogy összeadsz mindent amit beleteszel, aztán megnézed hány darab lett belőle és elosztod az össz ch tartalmat a darabszámmal.

Aztán a barnarizs ugyanúgy, mint a barna kenyér nagyobb mennyiségben fogyasztható, mert a benne lévő ch tartalom kevésbé szivódik fel.

Aztán vigyázz a gyümölcsteákkal, mert sokszor cukrozottan aszalják a gyümölcsöket és úgy állitják össze, ami ugye, ha édesitőt használsz akkor is megdobhatja a cukrodat. Én pl igy jártam, és nem tudtam, hogy mitől magas néha a cukrom, időbe telt mire rájöttem.

S.
Shiro Creative Commons License 2007.08.12 0 0 903
Szia!

Igen, meg kellene enni az előirt mennyiséget, ugyanis, ha nem eszed meg, akkor alacsony lesz a vércukrod és utána meg hirtelen eszel a következő étkezésnél és az meg nagyon megdobja. Ilyenkor, mikor nagyon tele vagy és nem akarsz annyit enni, egyél nagyobb CH tartalmú ételt és abból keveset. pl: fél banán, 100%-os gyümölcslé, diabetikus keksz, nápolyi vagy csoki... stb. ezekben általában magasabb a CH tartalom. Egy 30g-os reggeli helyett pl lehet inni 3 dl gyümölcslevet...
A kekszeket meg ki tudod számolni, hogy mennyi van bennük úgy, hogy látod a csomagoláson, hogy 100g-ban mennyi CH van, ezt felszorzod a csomagban található mennyiséggel, aztán megszámolod, hogy hány db keksz van a csomagban és elosztod. Az én tapasztalatom szerint a zacskós kekszekben általában kb 5-6g CH van egy darab kekszben.

A meg nem evett mennyiséget nem szabad sem hozzáadni, sem elvenni a következő étkezésnél, erre ugyanaz igaz, mint az elmaradt étkezésekre. Egyébként a néhány g-os különbség nem számit a nagy étkezéseknél. Én mondjuk azt mondanám, hogy 10%-os eltérés +/- irányban is lehetséges, de mondjuk egy 20g-os tizorainál 5g eltérés már sok.

S.
Előzmény: gambroso (902)
gambroso Creative Commons License 2007.08.12 0 0 902

Még egy kérdés ezzel kapcsolatban: meg kell enni az egyes étkezéseknél az előírt CH adagot? (Pl. tegnap este eléggé bevacsiztam, így ma reggel alig bírtam lenyomni a torkomon a két szelet kenyeret).

Vagy ha az egyik étkezés mondjuk, 5 g-vel kevesebbre/többre sikerül, azt hozzá lehet csapni vagy le lehet vonni a következőből?

Köszi.

Előzmény: Shiro (901)
Shiro Creative Commons License 2007.08.12 0 0 901
Gambroso!

Rebarbi megirta a választ, igen, mindent szárazon, nyersen kell mérni.
Az időpontokra meg csak annyit, hogy a lényeg, hogy két étkezés között kb. 3 óra teljen el. Ja, és ha egy étkezést kihagytál, akkor azt ne pótold úgy, hogy a következőre duplán eszel ;o). Ha kicsi étkezés maradt ki, az már veszett, ha nagy étkezés, akkor a kicsi helyett egyél egy nagyobbat. Tehát pl. ha nem tudtál valami miatt tizoraizni, akkor ebéd időben tartsd az ebéd adagodat, ha viszont valami miatt az ebéd maradt ki, akkor később ebédelj meg és csúsztasd az étkezéseket, vagy akár hagyd ki az uzsonnát.
Ha utcán ér mondjuk egy tizorai vagy uzsonna és nem készültél ennivalóval, akkor vegyél egy kisdobozos 100%-os gyümölcslevet. Ezekben általában 20g szénhidrát van, tehát pont egy kisétkezésnyi.

Rebarbi!

Norbi pudingot én itt nálunk a kisközértben vettem, de láttam már interspárban és tescoban is. Olyan, mint általában ezek a poharas pudingok, vanilia és csoki van belőle és tejszinhab a tetején és ha jól emlékszem, akkor mizo gyártja.
Legkisebb ugrifüles remekül van, már több, mint 5 kg (hogy pontosan mennyi azt nem tudom, mert általában fürdés előtt mérem és mostanában már olyan éhes addigra, hogy nem nyaggatom a mérleggel.) Láthatóan egyre nagyobb. Most csomagolom el az 56-os ruhákat :o). Nálatok? Kisasszonnyal minden rendben?

Üdv.: S.
gambroso Creative Commons License 2007.08.12 0 0 900

Köszi szépen a gyors választ. Most állunk neki főzni a férjemmel, és ilyen alapvető problémákkal szembesülünk. :)

Ilyen cukrozatlan, mazsolás müzlit eszem én is. Ezek szerint a táblázat a cukrozott müzlikre vonatkozik?

Ez jó hír, hogy nem kell óramű pontossággal enni. Legalább emiatt nem kell paráznom. Világéletemben rossz alvó voltam. Hétkor felkelni, amikor fél kettőig nem tudtál elaludni, elég húzós.

Ami kicsit aggaszt, hogy nekem nem kell mérnem a vércukromat. Így honnan fogom tudni, hogy jól csinálom-e/működik-e? (Csak két hét múlva lesz egy ujjszúrós mérés). Ha az rossz, akkor rögtön inzulin? Vagy ezt is orvosa válogatja?

Előzmény: Rebarbara10 (899)
Rebarbara10 Creative Commons License 2007.08.12 0 0 899
nem tőlem kérdezted, de: száraz állapotban kell mérni rizst, tésztát
Előzmény: gambroso (896)
Rebarbara10 Creative Commons License 2007.08.12 0 0 898
én is ettem édesítőt, sok canderel terméket, nekik van kakaóporuk (finom), kapucsínójuk (az is finom), meg édesítős joghurtok stb.
Előzmény: gambroso (890)
Rebarbara10 Creative Commons License 2007.08.12 0 0 897

a müzli-tej dologgal én is a ch diéta alatt szembesültem, viszont dm-ben lehet kapni olyan müzlit, amiben egyáltalán nincs hozzáadott cukor (valami német termék, igaz, elég drága), és tök finom. igaz, van néhány aszalt gyümölcs benne, amit nem lenne szabad, de az minimális.

én reggel soha nem keltem 7.30-kor (ha jól emlékszem nekünk ekkor volt az első kaja). Keltem, amikor sikerült, és akkor kezdtem a napot. Ha 10-kor, akkor tízkor, és ehhez viszonyítva tartottam az étkezések közötti megszabott időt. Volt olyan, hogy 23 órára esett az utolsó kaja, mert régen későn kelő-későn fekvő üzemmódban éltem. Ma már akkor alszom, amikor a gyerek :)

Előzmény: gambroso (889)
gambroso Creative Commons License 2007.08.12 0 0 896

Bocsi, piggy, nem én kezdtem el itt megmondani a másiknak a tutit, hanem te. A véleményem meg az enyém. Lehet vele egyet érteni vagy sem, de az, hogy itt önjelölt szakértőt játszol, és úgy érzed jogod van másoknak megmondani, mi a helyes viselkedés és mi nem, mit kéne gondolnom és mit nem ebben a helyzetben, azt nem tudom elfogadni, ne haragudj.

Úgy érzem, kicsit meg kéne vizsgálnod, hol a helyed és mit engedhetsz meg magadnak másokkal szemben. Egy-két korábbi (másokkal szembeni)reakciód itt a topikban is eléggé bicskanyitogató volt. Te itt egyfolytában személyeskedsz, hát ez az óvodás dolog.

Hogy hány nyelven tudok olvasni, azt sem én kezdtem el felemlegetni. Olvasd csak vissza a hozzászólásokat.

Tényleg nem akartam ezzel ilyen hosszan foglakozni, mert nem éri meg, de ma megnéztem a forrásokat, amiket tegnap ajánlottál:

www.anyaleszek.hu?? Miért nem mindjárt a Kiskegyedet vagy a Nők lapja Café fórumát ajánlod autentikus forrásként? Hát, a házipatikát legalább orvosok írják...

A másik két forrás az nekem valójában egy. (Jaj, bocsi, most látom, hogy az egyik tényleg a Nők lapja Caféról származik!) Ugyanis mindkettő alatt ugyanannak az orvosnak a neve szerepel. Nem akarom döntögetni a bálványodat, de az úr láthatóan képtelen rendezni a szénhidrátháztartását. Őszintén szólva engem három óra alatt sem tudott volna meggyőzni arról, hogy ért a diétázáshoz... Ne haragudj, de nekem ez olyan, mintha egy úszni nem tudó akarna könnyűbúvárokat oktatni merülésre.

Ezen kívül úgy látom, szülész-nőgyógyász és nem belgyógyász-diabetológus. Hát, mindenki eldöntheti, kinek-minek hisz.

Normálisan kérdezni... Talán nem vetted észre, de shiro-tól például egész használható információkhoz jutottam kérdezés útján. Talán azért mert normálisan válaszolt?

Én tényleg nem akartam személyeskedni, és a jövőben nem is fogok (ez neked is szól, kedves gombfoci). Nem ezért jöttem ide. A fensőbbségeskedési hajlamaitokat pedig éljétek ki máson, ha lehet, kérlek. Kösz. Nem muszáj velem komunikálni.

Más: shiro, meg tudnád kérlek mondani, hogy a rizst, tésztát szárazon vagy főtt állapotban kell lemérni?

Előzmény: piglet (892)
Rebarbara10 Creative Commons License 2007.08.12 0 0 895

Shiro, te hol vettél norbi pudingot?

Hogy van a legkisebbiked? :))

Előzmény: Shiro (888)
Shiro Creative Commons License 2007.08.12 0 0 894
sültkrumpliról jut eszembe, hogy nekem pl két egész lángos is belefért az ebédembe, de két kiflitől az egekben volt a cukrom, ugyanis a lángos olajos, zsiros és a zsirok gátolják a szénhidrátok felszivodását.
De persze ez sem igaz mindenkire, tehát én is csak azt tudom mondani, hogy mindenkinek ki kell tapasztalnia, hogy mi az, amiből rengeteget megehet és mi az, amit jobb mellőzni. Az én nőgyógyászom pl azt mondta, hogy egyek amit akarok, de mindig legyen jó az egyórás cukrom. Nekem is 7.0 volt a határérték, de igazából 6.0 fölött már emeltek az inzulinomon.

S.
Előzmény: piglet (892)
gombfoci Creative Commons License 2007.08.12 0 0 893

hát igen, azt hiszem pszichológushoz kéne fordulnia, hogy oldja a szorongását és kicsit lehiggadjon... Az még a babájának is jót tesz.

Előzmény: Mikolt (885)
piglet Creative Commons License 2007.08.12 0 0 892

Nem kioktatlak, de lázadni okosan és intelligensen is lehet. Te pedig úgy viselkedsz mint egy óvodás. Ideírsz egy 9,49 mmol/l 2 órás terheléses értékkel, közlöd, hogy ez egy baromság, neked semmi bajod nincs, és hülyeség az egész, hogy ez nem jó a babádnak stb-stb.

Ok, tudom túltengenek benned a terhességi hormonok, és ilyenkor kissé túlérzékeny mindenki. És tőlem lehetnél akár egyetemi oktató is, teszek rá nagy ívben, nem attól lesznek értelmesek a kérdéseid és a reakcióid, hogy a diplomáid számát fitogtatod. Hanem attól, hogy hajlandó vagy elolvasni, amit leírtunk; normálisan kérdezel. Te egészen mostanáig nem kérdeztél, hanem csak pattogtál.

Ha elolvastad a topikot, akkor láthattad, hogy amikor megnyitottam, akkor az elsők között kérdeztem, hogy mi lesz a jó kis megszokott édes reggelimmel, mert én bizony akkor is és azóta is utálok felvágottat reggelizni.

Az már kérdés, hogy a fehérjével mi lesz. Hozzáteszem pont a fehérje, amit itt aztán ehetsz szinte korlátlanul. Húst, ami belefér, abban nincs CH. A tejtermékekben meg minimális. Én pl. ittam tejet a kávémhoz minden reggel, de ezt mindenkinek ki kell tapasztalnia. Van akinek nagyon megdobja a cukrát, van akinek nem. Érdemes beszerezni egy vércukormérőt otthonra, és méregetni. Elég hamar rá lehet jönni, hogy mi emeli meg extrán, és mi az ami nem. Görögdinnyéből pl. elvben csak 40 dkg-ot ehettem volna, CH szerint, ehhez képest ha dupla-tripla annyit ettem, akkor se történt semmi, mert a glikémiás indexe is alacsony, ráadásul tele van vízzel.

Azt is fontos tudni, hogy 10 dkg sült krumpli jobb, mint 10 dkg krumpliból készült püré. A pépesített kajáknak mindig magasabb a glikémiás indexe, mint normálisan.
Sajnos kétségtelen, hogy még manapság sincs tisztában egy csomó belgyógyász a normális diétával, és nyomják a régi verziót a ne egyél semmi édeset kategóriában.

A legjobb könyv:

Dr. Fövényi József-Papp Rita Cukorbetegek új diétáskönyve

Előzmény: gambroso (884)
Shiro Creative Commons License 2007.08.11 0 0 891
A mesterséges édesitőszereknek nagyon sok ellenzője van. Én úgy vélem, hogy mértékkel bátran eheted. Én pl. sütöttem is vele, meg pudingot is csináltam vele, sőt kakaót is azzal ittam, meg hagyományos kakaóporral hmmm... azóta nem is veszek nyulas kakaót, a gyerekeknek is hagyományosból csinálom, sokkal finomabb :o)

A túró-kontra-tej témát nem tudom pontosan, de azt hiszem, a lényeg a glikémiás indexben rejlik. Ez az index azt mutatja meg, hogy a termékben lévő szénhidrát milyen mértékben szivódik fel. pl. a lencse ch tartalma nagyon magas, mégis nehezen felszivódó, ezért lehet enni. A fehér kenyér, zsemle stb. viszont nagyon könnyen szivódik fel. A teljesen puhára főzött tésztából kevesebbet ehetsz, mint az olaszosan kicsit keményre hagyottból... stb.

A zsemlét pedig a Szegedi Gabonakutató Kht. fejleszette ki. Diabet mix (vagy valami ilyesmi) a neve. Ha felhivod őket, talán tudnak mondani pékeket, akik gyártják. Van lisztjük is.

Kérdezz nyugodtan, ha tudok, segitek.

S.
Előzmény: gambroso (890)
gambroso Creative Commons License 2007.08.11 0 0 890

Shiro! A táblázat szerint amit én kaptam, 100 g tejben és túróban kb. ugyanannyi CH van (5 g, illetve 4 g). Akkor a túrót miért jobb? Nekem nem mondták, hogy korlátlanul ehetem.

A kenyeret megnézem, csak ebben a nyomoronc boltban itt mellettünk, alig lehet ilyen termékeket kapni.

Nekem is lapul már két Norbi rudi a hűtőmben... Eddig nem mertem megenni, mert nem tudtam, árt-e a mesterséges édesítőszer. Te végig ettél ilyeneket?

Kicsit furcsállom, hogy a mesterséges édesítőszerek miatt nem aggódnak annyit az orvosok. Erre irányuló kutatások pl. biztosan alig voltak eddig...

Előzmény: Shiro (888)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!