Hátha valakit megfog a téma, itt egy feladvány, nemrég találtam ki:
Helyezzünk el az itt látható ábrába 7 lapkát úgy, hogy a kialakuló "beforgatós" feladványnak (tehát minden lapka pozíciója fix, csak a forgási szöge más) legyen legalább 2 olyan megoldása, melyeknél minden lapka más állásban van az egyikben, mint a másikban. Remélem, nem voltam túl érthetetlen.
A feladatot az a tény szülte, hogy általában a beforgatós feladványok igen nagy hányada egyértelműen oldható meg.
Nem, hanem az, hogy egy ember többön is indulhat. Sehol sincs olyan, hogy "na jó, akkor én indulok a focivébé Európai-selejtezőjében is, meg mondjuk az óceániaiban is, valahonnan csak kijut az ember fia a vébére.
Mi érthetetlen? Az, hogy miért kell több selejtező? (időzónák miatt)
vagy az, hogy miért okoz problémát, ha valaki több selejtezőn is továbbjutó helyen végez? Azért, mert ha (példa) a TommG megnyeri az "A" selejtezőt, ahol a Pekko ötödik helyen végez, majd megnyeri a "B" selejtezőt is, ahol te végzel az ötödik helyen, akkor a TommG-nek kell eldöntenie, hogy melyik selejtezőből tekinti magát továbbjutottnak, és ezzel praktikusan eldönti azt is, hogy te jutsz tovább, vagy pedig a Pekko. Ez kissé fura, nem?
Ugyanakkor megtiltani sem érdemes, hogy bárki többször is részt vehessen. Egyrészt ha akarja, játszhasson. Másfelől meg akkor az első kört megnyerő négy nagymenő a további selejtezőkben már nem játszik, magyarul ennyivel könnyebb lesz az összes többi selejtező, azaz aki az első körben ötödik lett, valószínűleg röhögve továbbjuthatott volna valamelyik későbbi körben.
Remélem, most már a megoldás homályos és nem a probléma. ;-)
Az idén is szeretnénk megtartani a sikeres Blitz(Villám)-tornát. A korábbi évekhez hasonlóan most is svájci-rendszerben fogjuk lebonyolítani, annyi eltéréssel, hogy döntõt is svájci-rendszerben rendeznénk meg. Ehhez elegendõ lenne 16 továbbjutó, amihez kb 4 selejtezõre van szükség. A szabályok röviden összefoglalva: - játékosonként 7 perc áll rendelkezésre, - aki elsõként átlépi a 7 percet, automatikusan veszít, - ha mindkét játékos a 7 percen belül marad, akkor a hagyományos meccshez hasonlóan az nyer, aki hosszabb vonalat (hurkot) épít, a különbség viszont nem számít, - a gyõztes 1 pontot kap, a vesztes semmit, döntetlennél 0,5-0,5 pont jár.
A korábbi években többször volt vita arról, hogy mennyire fair, ha valaki több selejtezõn is indul, annak a reményében, hogy az egyiken kiharcolja a továbbjutást, míg akinek nem engedi az ideje a több selejtezõn való, kisebb az esélye. Erre a következõ ötlet született: a selejtezõkön helyezési pontokat osztunk (elsõ hely: 1 pont, második: 2 pont, stb.). Az utolsó selejtezõ után átlagoljuk minden játékos helyezési pontjait és az alapján dõl el, ki jut a döntõbe.
Mivel a játékosok nagy része európai, ezért valószínûleg 3 selejtezõt tartunk európai idõ szerint napközben (szombat délután) és egyet az ausztrál-új-zélandi délután idején (esetleg ha lesz elég amerikai jelentkezõ, akkor lesz egy amerikai idp szerinti is). A tervezett idõpontok: június 10. június 24. július 15. július 29. A döntõ szeptember elsõ hétvégéjén lehetne, egy héttel a Magyar Nyílt Bajnokság után.
Kérek mindenkit, akinek bármilyen ötlete van, vagy éppen nem ért egyet a javaslatokkal írjon nekem, vagy inkább a 4. Blitz <a href="http://tournaments.tantrix.co.uk/phpBB2/viewtopic.php?t=845" target="_blank">hivatalos fórumára</a>.
Emellett kérek mindenkit, aki úgy gondolja, szeretne játszani a Villámtornán, hogy jelezze nekem e-mailben (szkipetar@gmail.com), esetleg azt is megjelölve, melyik dátum(ok) lenn(én)e(k) megfelelõ(ek).
Bocsi, hogy nem tudtam menni talira, suliban ballagás volt :oS De azért kiváncsi lennék, hogy milyen volt!! Netem sajna még mindig nincs ugyhogy ha bárkinek is olyan elvetemült ötlete támadna hogy keresne, adja fel :o).
Kicsit mintha pangana az állatkert, nem? Nahát egy róka. Kár, hogy a két szeme különböző színű. Bár aki megcsinálja ugyanilyen elrendezésben két azonos színű szemmel, alighanem tud valamit.
Jaja, koncert az lesz, itt a meghívó: http://4-6.ini.hu/ mindenkit szeretettel, stb.
Mária, a 12 óra egy picit későn van, legalábbis nekünk biztos - hogy a déli alvás ne boruljon, nagyjából akkor indulnánk vissza. Mi tehát korábban kinn leszünk már (kb 10 körültől), aki esetleg szintén ki tud jönni korábban, az jöjjön is ki. :-)
Sziasztok!
Míg Tolyás megszerzi a túravezető vizsgáját, addig szerintem legyen a következő tali azért a Margitszigeten.
Szóóóval, Május 6.-án, szombaton 12 órától kerül megrendezésre a következő Tantrix-tali. A tervek szerint kb. este 6-ig lennénk a Margitszigeten, utána meg elzarándokolunk a Jókai Művelődési Házba (Svábhegy) meghallgatni a Négyes-Hatos együttes koncertjét, Zormac remek szereplésével. J (Részleteket erről majd a Zormi ír, addig is egy kis izelítő itt: http://www.cs.bme.hu/~zoli/4-6/demo/).
A Margitszigeten a Zenekút környékén leszünk (első buszmegálló a Margit hídtól). Mindenki hozzon bátran családot, kutyát, frízbit, focilabdát, egyéb játékot, Tantrixot, piknik-kosarat - én hozom Miklósét ;-) ,- no meg plédet, amire leülhet. Addig is, mindenki akinek hatalmában áll, tessék szép időt varázsolni 6-ra.
Üdv,
Mária
Budapest, Mátyás hegyi, ami ideális terep egy könnyű, ám mégis érdekes túrához.
Kell hozzá 1 szabad nap vagy hosszú este, meg 1 hivatalos túravezető. Utóbbi ügyben épp tanfolyamon vagyok, de amíg el nem végzem, talán találhatok alkalmas ismerőst :)
Hmm... ha már úgyis volt tantrix találka a Margitszigeten, a hűvösvölgyi nagyréten, miért ne lehetne egy barlangban is? Tolyás, van olyan hely, ahová képzetlenek is mehetnek veszély nélkül? persze azért nem is a Pálvölgyiben való utcai cipős sétára gondolnék :-) Többiek: érdekel még valakit?
Először fel kell all töltened (kiválasztod, és megnyomod, hogy Feltölt). Ha ez megvan, akkor a hsz. megfelelő helyén meg kell nyomnod alul a Beszúr gombot, és akkor oda beteszi a képed. Több kép is csatolható 1 hsz-ben és a fórum eltárolja őket, nem kell előzetesen felrakni őket sehova. Remélem, ezután menni fog.
Nemár, nem sikerül :o(, valaki segítsen!!! :o( Vagy akkor inkább elküldöm Pepének állatkertbe!! Amúgy ajanyos kisnyuszi lett volna amit most kreáltam :o)