Most írtam beszámolót egy másik fórumba, és egy picit kiüresedtem.
Jól volt az Animecon!! A szervezők egy kicsit eltolták a térrendezést, és az időbeosztással is voltak gondok. Ez utóbbi ugye főleg a vidékieket érintette (pl. minket), akiknek a vonat vagy akár távolsági buszok miatt szűkre volt szabva a napjuk. Az eredményhirdetésnek csak az elejét hallgattam meg, de már azt is csak kintről, és azután úgy kellett szaladnunk a többiek után, akik már előbb elindultak. :S Máshol olvastam, hogy egyesek felrótták, hogy lehetetlenek voltak az árak. Szerintem az ital/ételárakhoz a szervezőknek semmi közük nem volt, hiszen a PeCsa saját büféjében maga szabja meg az árakat. A manga, újság, figurák és egyebek árait megint az árusok határozzák meg. Mondjuk volt ilyen 4000 Ft-os Berserk manga, amiért én is sajnáltam a pénzt, de lehetett vadiúj magyarra fordított Árnybíró c. (koreai, de japánul kiadott) mangát is találni 1500 Ft-ért, ami nagyon megérte a pénzét, este itthon még olvasgattam egy kicsit. ^^ Illetve, voltak 2500 Ft-osak is szépszámmal. Az tény, hogy Japánban, Kínában olcsó az ilyesmi, de amíg onnan idejut az nem kis út. Ehh... Meg azért nem is sokan foglalkoznak az árusításával. Akik meg mondhatni "monopolhelyzetben" vannak, azok megtehetik, hogy megemeljék az árukat. Volt édes japán család, ahol a mama segítségével a kalligráfiába lehetett belekóstolni. Igaz, mire odavergődtem már lassan pakolt, de még így is fél órát el lehetett tölteni a kisfiukkal, aki egy tündér volt. Magyarul, japánul vegyesen beszéltünk velük. Sárkány is ottvolt. Aztán sayounara-val köszöntünk és hazamentek. :)
A cosplay is jól telt. Volt pár bakim. LOL Következő alkalommal, majd igyekszem kiküszöbölni ezeket. Gazdagodtam még egy Let Dai c. koreai manwa-val (nem manga, mert ott másként hívják) is. Igaz, csak a 3. részt tudtam megvenni, mert az első kettő már elkelt, de meg lehet rendelni a kiadótól utánvétellel, szóval majd szépen lassan. Németül is értő barátnőm vett egy Shanghai passion c. kínai jócskán shounen-ai mangát. Ha angol lett volna, már az én polcomat díszítené. Ehh! ^^"""
A rajzverseny-kiállítást is érdemes volt átböngészni, sok jó alkotást lehetett felfedezni. Ha bárkit érdekel bármi, akkor nyugodtan lehet kérdezni engem is, Sárkányt is. Talán mi voltunk ott a legtovább. Legalábbis az itteni fórumozók közül.
Lulu >>> én is nagyon örülök, hogy találkoztunk!! ^^ Köszi szépen a meghívást, igyekszünk majd eleget tenni neki. Bocsánatot kérni pedig igazán nem kell. A barátom semmit sem rótt fel, örült ő is, hogy találkozhatott még valakivel Shanghai-ból, még ha csak egy pár szó erejéig, akkor is. Különösen élvezte, hogy beszélhettet veled. :) Azt mondta, hogy nagyon jó a kiejtésed és nagyon meglepődött, hogy egy év tanulás után ilyen jól tudtál vele kommunikálni. ^^ Kár, hogy nem tudtunk többet beszélgetni, de sajna a cosplay miatt eléggé el voltam foglalva. Nagyon köszönöm a dícséretet. Igyekeztem jó lenni. ^^""
Hikaru >>> A mi találkozásunk kimaradt, de majd bepótoljuk máskor. ^^"
Helló! Nagyon örültem a találkozónak, remélem még több ilyen alkalmunk lesz!:-))))
Sárkány- bocsi ha lefárasztottalak- legközelebb nyugodtan csapj le ha túl sok vagyok. - de úgy örültem, hogy összefutottunk!!!:-)))))) remélem a lábad jól van!!!!
Geisha- tök jó volt a szerelésed!!! ügyes vagy már akkor" kiszúrtam" a zsákod amikor még nem tudtam , hogy Te vagy TE !
A férjem is örült a barátodnak mert itt nem sok shanghai-i él és azt üzeni, hogy :"bocsi de nagyon fáradt volt"és ha van kedvetek feljönni BP-re akkor tudnának dumálni egy kicsit.
Wáááá! Nem is ezt mondtam. Vagyis nem ezekkel a szavakkal. X____X Nem azt mondtam, hogy a bödönben homok van, hanem, hogy a karakternek van benne homok, de az enyémben nincs. Elásom a homokozóba ezt az újságírót, ha megint meglátom!! *grrr*
És lecsúszott a a karomról a háló, mikor fényképezett. o___Q
Mindenesetre azért jó volt ám!!! =DD Majd még írok erről, csak előbb eszem valamit.
Jáááááááááááj!!! Dejóóóóó. Örülök, hogy írtál, és hogy minden jó. Hogyan is lehetne rossz?! Érezd jól magad, szedd fel a pincért, igyál sok saket! Aztán itthon mesélj minden finomságot. :)) Chuu~~. Írígykedünk ám! ;)
Mi nemrég értünk vissza Animeconról. Majd holnap tartok egy kis beszámolót. Már annak, aki kíváncsi rá. :)
Sziasztok, sajna nincs sok idom olvasgatni a forumot, latom nagyon termekenyek vagytok, majd ha hazaertem... :))) Csak tudatni akartam, h minden rendben, Tokyo nagyon jo kis hely! Kawaii pasikkal tele a metro,csak meg fotozni nem tudtam oket...:( Viszont a "torzhelyunk" pinceret mar kineztem! :)
Pusza mindenkinak, sokszor eszembe juttok!!!! Otthon majd meselek.....
Ez tényleg szomorú...nem is igazán szerette a vőlegényét, ha képes volt összetörni a szívét... Remélem én nem fogok ilyen szörnyeteggé változni, hogy tönkretegyem valakinek az életét.
Igen, a csoportos öngyilok elég furcsa jelenség, de ha belegondolunk talán tényleg könnyebb meghalni ha többen csinálják...nincs az a dolog, hgoy jajjj talán mégsem, mivel a többiek ott vannak, és bátorítanak. Nem azt mondom, hogy jó dolog - nem félreérteni :) Amúgy na igen... meg a társadalmi elvárások és az erős verseny a cégek között, az is kiborítja az ottaniakat. A Suicide Club film is kb. a csoportos öngyilkosság nagy számának tényéből jött, amúgy ezt még el is hinném a japánokról, hogy csak divatból lesznek öngyilkosok....(itt azt a jelenetet értem, mikor a suli tetejéről ugrálnak le)
A bámulás az nemzetközi jelenség- megbámultak Isztambulban is, Shanghaiban is + tavaly Bécsben is. Először nem értettem mivan talán papucsban indultam el télen( volt már rá példa)- de aztán rájöttem,hogy egyszerűen csak szép vagyok!!
öcséméket úgy meg nézték mindenhol, mint a majmokat, pedig nem is szőkék:)
igaz nem Tokió-ban laktak, hanem egy Budapest nagyságú vidéki városban, ami az 5. legnagyobb város. mondjuk ott tényleg nagyon kevés külföldi van, és azok is csak az egyetemen. Tokió ilyen szempontból jobb, mivel főváros, Osaka-ban pedig külön egyetem létezik a külföldi diákoknak és itt található a magyar tanszék is.
a japánok nem romlottak, hanem ennek betegesen az ellentétei. a korrupció sem jellemzi az országot és egyáltalán nincs bűnözés és munkanélküliség. a japik mindenkivel nagyon kedvesek, a külföldiekkel is, mert ezt írja elő az etiket. náluk egészen másról szól a dolog, pszichikai és mentalitásbeli eltérések vannak a nyugati gondolkodáshoz képest, méghozzá erőteljesen. nekik sokminden normális és elfogadott, ami a mi kultúránkban nem az, de nekik ez természetes, mert ebben nőnek fel.
Én egy lányról tudok aki Japánban ment férjhez.A story azért szomorú mert a vietnámi vőlegényét hagyta itthon.
Együtt éltek 4-5 éve a lány szüleinél, amikor a csaj kiment az egyetem segítségével asszem 1 évre. Szegény Kien várta haza , azután jött a hír, hogy a lány kinntmarad és férjhez megy egy japán fiúhoz.....
A srác ( bár megnősült- egy vietnámi lányt vett feleségül) nem igazán boldog.
Úgy érzi ,hogy " vesztett az egész japán birodalommal szemben"...
nálunk már sokat javult a statisztika az elmúlt 8-10 évben, köszönhetően rendszerváltásnak és az életszínvonal javulásának, de J-ban jólét van régóta és mégis... úgyhogy az okok egészen más gyökerűek. nyilván egy tartós, erős pszichikai nyomással, megfelelési kényszerrel függ össze, ami már az óvodáskortól kezdve a nagyon szigorú iskolarendszeren keresztül a munkába állásig végigkíséri az életüket.
ösztöndíjjal tényleg érdemes kimenni tanulni vagy dolgozni, ha lehetőség adódik rá, mert nagyon sok támogatást adnak (főleg anyagilag), ilyen szempontból egy kánaán. és persze aki (mint mi is) kedveli és szereti őket, sokat láthat és tapasztalhat az életükből és a kultúrájukból, valamint egy csodálatos, meseszép ország.
én csak azért emeltem ki néhány jellegzetes negatívumot, hogy aki komolyan érdeklődik irántuk, az legyen képben. de ezeknek mind utána lehet olvasni, japán témájú fórumok tömkelege erről szól, olyanoktól akik már éltek kint. persze e mellett nagyon sok irígylésre méltó pozitívum is jellemzi őket, de ezeket nagyjából ismerjük.
A modern társadalmi berendezkedés a hagyományokon alapul. Ott is. Egyébként pedig az egész világ ilyen "romlott", ha körülnézel, más-más okból kifolyólag. Sajnos... Mindenhol sok a lelki nyomorék, kiüresedtek az emberi kapcsolatok stb.
Azt, hogy sok a külföldi nekem egy japán mondta. Régen (kb 10 éve) még feltűnő volt a fehér ember, de most annyian vannak hogy meg sem nézik őket.
Az öngyilkosságnak pedig (bár mint Hikaru mondta nálunk is van jópár, "dobogós" helyen állunk), náluk történelmileg érthető, "elfogadott".
A pozitív képről pedig az a véleményem, hogy minden nemzetről lehet negatív képet festeni, főleg ha keveset tudunk róluk, ha nem vagyunk empatikusak, és ha hiányzik belőlunk a rugalmasság és az alkalmazkodóképesség. Volt egy nagy utazási irodának egy felmérése (név nélkül kérték a véleményeket), amelyben a magyarokat gonosz, rosszindulatú, hazudós, képmutató és büdös!? ám vendégszerető népnek mondták az ideutazó turisták, az itt uralkodó állapotokat pedig romlott, korrupt és hazug jelzővel illették.