Naszóval úgy ráizgultam a témára, hogy már tegnap este megsütöttem:)Mára persze már semmi sincs belőle:)
Hátha valaki hasznosítani tudná, hogy itthon mennyiből jön ki (Match árak):
Vettem téliszalámit, a fóliás szeletelt az pont 100 g, 359 Ft
(azért pár szeletet kihagytam, mert már a darabolásnál éreztem, hogy brutál zsíros lenne:)az íze tulképpen elbírta volna a 100 g-t, de asszem legközelebbre valami kevésbé zsírosat választok.Voltak olcsóbb szalámik is, de nem akartam már az alapanyagnál elszúrni.
Találtam sűrített paradicsomot, ja a madár az Arany Sas:) volt 50 Ft
(ebből kimértem a 2 evőkanálnyit, egy kevéske maradt az alján, szóval szerintem az egy kis konzervdoboznyi símán mehet bele, elbírja az íze)
Pizzafűszer nem volt a Blaha Matchban.
Volt 3 darab (piros, sárga, zöld) kaliforniai paprika egyben csomagolva, 500 g, 349 Ft, szerintem amik nincsenek így becsomagolva, azok jobb ízűek, de olyan nem volt.Egy-egy fejnek a 3/4-ét tettem bele (nincs mérlegem), tényleg soknak tűnt felaprítva, de beletunkoltam mindet.
Nekem a kész massza annyi lett, hogy a 12 lyukba belefért (Belepasszíroztam:) Kicsit jobban kiemelkedtek, mint az édesek, amiket eddig csináltam, de nem folyt szét, szóval maradék nélkül elhelyezhető volt.Asszem 21 percig sütöttem a gázsütőn,6-os fokon, jó régi fajta, elég gondban is vagyok mindig, hogy mi hány fok.Ez is találomra történő beállítás volt:)
Nem spóroltam az összetevőkön, mégis kifogtam az íztelen paprikát és sajtot ): Szóval nem lett éppen rossz,de ha jobbak lettek volna az alapanyagok, biztos még jobb lett volna, többszöri próbálkozást igényel.
Este 8 utánra lett kész. Kicsit nehéz volt vacsira:)
Bocs, hogy hosszú voltam.
Más:
Ti hogyan állítjátok elő a táblás étcsokiból a "csokoládétörmeléket"? Próbáltam kalapáccsal összetörni (nem lehet nagyon kicsire) Végül késsel szeleteltem fel, ami jó hosszadalmas volt, viszont legalább minden második morzsa is repkedett, úgy kellett az asztalról összesepregetni:) Van erre valami spéci eszköz?
-szalámit tettem bele, amit itt vettem svédországban, olyan fokhagymás és füstölt, szerintem az Otthoni közül a Turista jó lesz. -a színes paprika igen az a nagy húsos kaliforniai és ne lepődj meg /én azt tettem/ de tényleg annyi kell bele! - a paradicsompüré is pont az amit írtál, bár itt másképp néz ki a doboza, de igen, az Arany fácán tökéletes hozzá.
Süsd meg, nem bánod meg, nekünk a kedvencek közé lépett elő!
Sajnos az ikea már nem forgalmaz semmilyen szilikonos tepsit. :-(
Ki lehet fogni akcióban Profiban, Pennyben, Metroban - ahogy hallottam - olcsóbb noname típusokat. Ezeken kívül sajnos csak a Tefal, a tupper, a Lurch (Bercsényi u.) meg a Stahljuci által reklámozott oliola kapható folyamatosan, kb. hasonló árban.
Régóta szeretnék muffint sütni, egyik kedvenc sütim. Nagyon megmozgatta a fantáziám, ez a szilikonos forma. Két helyen is láttam Tefalt 4990,-Ft-ért, de kissé sokallom az árát. Nem tudnátok vmi biztos helyet, ahol vehetnék vmi noname-t? Voltam Tescoban, Sparban, a Vasedénynél, de utóbbin kívül, ahol a Tefal volt, sehol semmi. :((
Egyelőre még nem sok mindent készítettem életemben, szal vannak kérdéseim:
- Te milyen szalámit tettél bele? valami füstöltet? Téliszalámi, ilyesmi?
-A paradicsompüré az a fajta, ami kis bádog konzervesdobozban van? Valami fácán van rajta?
-a színes paprika alatt azt a nagy, kaliforniai fajtát érted?Ami édes?
********************
Muffinsütő:
Nekem Fackelmann van, amin 12 nagy lyuk van, ezt a mostani Metró katalógus idején br 749 Ft-ért kapható.Nem tudom, ez-e az, amelyet szilikonosnak neveztettek.
Eddig már 5-ször sütöttem benne, de még sosem kellett súrolni, pusztán a papír törlővel való áttörölgetésre lepattant róla az a minimális égett karima, ami a süti felső részéről ráragadt.Bár lehet, hogy a tésztától is függ.
Papírral még nem próbáltam sütni.
24-es sütőt láttam a Kikában, 2000 valamennyi pénzért, de ha jól értelmezem
persze, hogy a kalacs szebben barnul, hisz a barnulast a tejtermekek es a cukor is befolyasolja gondolom a kalacsban joval tobb a cukor es valamilyen tejtermek is van benne (tej, vaj stb.) mint egy normal kenyerben
Takard le a gép ablakát sütés közben, de a gőzölőnyílások maradjanak szabadon. Nekem a kenyereim is elég világosak, de csak a tetejük, körben teljesen jók - engem nem zavar, ezért csak ritkán takarom le, de amikor mégis, látványos a különbség. Örökre lefóliázni nem akarom, mert szeretem látni, mennyire kelt meg, és épp hol tart a tészta.
Egyébként érdekes, mert a kalácsaim gyönyörű sötétbarnák körben, pedig nem kenem le őket semmivel. Biztos, mert másféle tészta.
Igen, jól érted,a teljes rúd megy a cukorhoz. Gasztronómiailag nálunk (Mo.) fejlettebb országokban egyáltalán nem valami kemény, hurkapálcához hasonló izé a vaníliarúd, tehát nem kell félni tőle. Próbáld ki, nem fogsz csalódni! :) ribizli
Nálam a csíkos kalács ilyen, hogy hamarabb le kell kapcsolni a gépet, különben vastag kérge lesz, az meg nem finom. Úgy 10 perccel hamarabb. És világoson kell sütni.
Aha,arra is gondoltam,de a teteje annyira szintelennek nezett ki,hogy hagytam tovabb sülni,de lehet,hogy ez benne van a pakliban,hogy hat akkor az ügy erdekeben szintelen lesz a teteje.