Hát igen. Végtére is a NagoyaBanzuke közzétételét követően még mindig jó két hét "lauf" áll mindenki rendelkezésére a torna kezdéséig, de nagy kérdés, hogy ez mire elég. Én legalábbis könnyen leírhatok
bármit, de az se más, mint (ahogy mondani szokás) "más szerszámával csapkodni a csalánt". És ez nem
Sajnos kevés infónk van a nem sanyakus rikisikről, ezért csak találgathatunk, de szerintem komoly és makacs sérülésekkel küzd(ött) mind Shohozan mind pedig Kaisei. Ebben a korbaan ezek már sokkal lassaban gyógyulnak, szóval ja, valószínűleg a mindig előzékeny és sportszerű brazil sem lesz már sokáig aktív... :-(
Én különösen Takarafuji miatt aggódom. Róla sem tudom, hogy mi történhetett vele, milyen sérülés hátráltatja, de látványosan gyenge bashókat produkált most sorjában. Ha Nagoyában is folytatja ezt a tendenciát akkor félő, hogy szeptemberben már a Juryóban lesz.
A Juryó pedig kezd egyre kompetitívebbé válni, sok ígéretes rikishi van most ott.
Kadoban Ozeki Mitakeumi ma elárulta, hogy az elmúlt basho során megsérült a jobb válla. "Igazi felkészülés nélkül vágok neki a bashónak" - vallotta be. A válla a Takayasu elleni 1. napi mérkőzésén sérült meg, amikor leesett a dohyóról. Eddig csak néhány shiko-t végzett az edzéseken, és nem világos, hogy egyáltalán csinált-e szumót. "Még nem vagyok türelmetlen, de bizonytalannak érzem magam. Nagoyára időben készen leszek" - összegzett.
Köszönöm, értem. Eszerint 27.- én erről is meggyőződhetünk. Sajnos ideje volt már a visszavonulásának.
Már csak vergődött szegény. Úgy látom, hogy Kaisei lehet a következő delikvens, aki szintén borotvaélen
táncol a Juryo "hátországa" és a Makushita eleje között. És miután arra egyáltalán nem látok esélyt, hogy
35 és fél évesen visszafelé kapaszkodjon a Makuchi irányába, ám annál nagyobb az esélye arra, hogy a Makushita irányába ki/lelépjen, szerintem Ő se szeretne egy amatőr státusba visszatérni, illetve nem így képzelheti el a továbbiakat.
Asanoyama, akinek egy évet kellett várnia a visszatérésre sérüléssel bajlódik, akárcsak a kadoban Mitakeumi.
Shodai a covid utáni súlycsökkenéssel magyarázza a gyenge teljesítményét, ezért most hízókúrán van, Takakeisho pedig mindent beleadott az újra engedélyetett beyák közti degeikókon. Neki a nyakára kell(ene) nagyon vigyáznia, (ráadásul ő gyakran "fejjel áll bele" a tachiai-ba) de erre azt felete, majd a visszavonulása után vigyázni fog rá.
"Magyarázkodásoddal kezdesz olyan lenni, mint ..."
OFF
Megpróbálnék egy egyszerű példát felhozni a mentségemre (ha egyáltalában volna mnetség arra, amit
tettem / teszek) és ami valamiféle magyarázat lenne az ilyen reakcióimra.
Lehet, hogy rég te is láttad a "12 dühös ember" c. amerikai filmet, ami egy bírósági tárgyalást követően,
egy esködtszéki ülés folyamán játszódott (Henry Fonda játszotta a pozitív tagot és voltak a 12 tag között
olyan tagok, akik előbb- utóbb, és olyanok is, akik csak utóbb voltak hajlandók elfogadmi az álláspontját,
amely szerint az apagyilkossággal megvádolt fiatal (gyerek)ember felmentése lenne a helyes álláspont.
Azok között, akik korábban voltak hajlandók akceptálni H.F. véleményét, volt egy órásmester, aki mielőtt
a tárhyra tért, igyekezett nagyon udvariasan belekezdeni a monbdókájába emígy :"elnézésüket kérem..."
míg volt egy idősebb, feltűnően türelmetlen és ideges, aki makacsul ragaszkodott a vádlott fiatalember bűnösségenek kimondásához, mert sietni akart és egy alkalommal szóvá tette az órásmestert lehurrogó
módon és stalisban, miszerint : "minek iyen udvariaskodó ...?" etc., szinte rendre - utasító hangvétellel.
Az udvarias órásmester erre csak annyit reagált ? "Bocsánat, de engem a szüleim így, ilyennek neveltek"
Talán az én eseemben is ennyi, ilyen egyszerű az ok. Elég csak annyit mondanom, hogy régen, 1948-ban születtem és a szüleim már ekkor, maguk se voltak fiatalok. Olyan korba, olyan világba születtek (apám 1908-ban, amikor az udvarias tónus talán több volt, mint egyszerű szólam, gesztus, másként szólva egy viszonyt fejezett ki, jelentett együttműködő emberek között. És egyébként és mind - emellett ez még az írásbeli stílusomra is erősen rányomja a bélyegét, és talán ez nem is kevéssé feltünő a hsz.- aimban is.
Nekem is birizgálja a fantátiámat ez a probléma. Már-csak amiatt is, mert hosszú ideje szóvá lett itt téve (jogosan), hogy a Nagy Basho Tornák szinvonala meg sem közelíti a "boldogabb" korban megszokottakat
és más helyen megemlítésre került (ugyancsak teljes joggal) az is, hogy az utóbbi időkben a kinevezett
Ozekik legfeljebb elvétve, esetleg ritka alkalmanként hozzák a tőlük teljes joggal elvárhatót és ez nem
csak az egyes tornákon elért, puszta eredményeik alapján értendő, hanem - hogy ezen a szinten azért
már talán mást, tobbet is kellene produkálniuk a tornákon megvívott meccseik alkalmával, már ami az
általuk végrehajtott akciók technikai és stílusbeli vonatkozásait illeti. Elhangzott itt teljes joggal, hogy az
a tapasztalat, miszerint a profi versenyzői osztályokban (Makuchi, Juryo) teljes joggal elvárható lenne a Rikishik a jelenleg mutatottaknál sokkal sokrétűbb, alaposabb technikai felkészítése, vulgárisan szólva,
hogy ne csak yorikiroi és oshidashi töltse meg a ringet estéről estére, mert a nézők teljes joggal várják
el az élvonalbeliektől, hogy a puszta küzdőszellem mellett a látványos technikai elemek is szinesítsék a
nagy tonák látványát - szinvonalát. Végül is, ha jól belegondolunk, jelenleg még a Makuchi felsőházában
is csak elvétve akad olyan versenyző, aki egy - egy nagy torna alkalmával több ízben is valóban látvány-elemekkel szinesített birkózást mutat be. Gondolom, hogy például az Ozekik - től (is) teljes joggal lenne elvárható ilyen komolyabb felkészültségről, technikai tudásról - készségről tanuskodó, sokkal sokrétűbb mutatványok bemutatása.
Nem tudom ki hogy an vele, én nagyoon örülök magának a hírnek és a benne foglaltaknak is egyaránt.
Tekintve a Makushita 60 + 60 fős létszámát, valóban realitás, hogy akár még a Sandamme első harmada
is szóbajöhtet a visszalépés mértékére. Emlékeim szerint Terunofuji annak idején, a sérülés miatti hosszú kihagyását követően valahonnan a Jonidan középmezőnyébő futott neki a visszakapaszkodásnak. Ahhoz,
hogy visszaérkezzen a Makuchi-ba bő egy év (azaz legalább 7 tornán alkotott pozitív eredménysor volt szükséges. Ennek megfelelően Asanoyama - ha képes lesz a Yokozunához hasonló visszetérési pályát be-futni, úgy egy év, azaz kb. 2 - 6 Basho torna jó / kiválóeredménye lesz szükséges ugyanehhez a fegyver-tényhez.
A visszatérő ex- Ozeki Asanoyama (COVID protokoll megszegéséért lett megbüntetve és 6 bashóra lett felfüggesztve) ma az otthoni heyában edzett.
Összesen 24 küzdelmet vívott, és 9-3-ra végzett Juryos Asanowaka ellen.
"Egyre jobban mozog. Már eltelt egy kis idő (egy év) és a Nagoya bashora, valószínűleg Sandanme rangból fog visszatérni, de azt akarom, hogy adjon bele mindent, mivel ez az ő régen várt visszatérse - mondta az Oyakata.
Asanoyama nem részesült kivételezett bánásmódban az elmúlt évben, minden heya munkát, főzést, takarítást, stb... el kellett végeznie, csakúgy, mint az összes többi Makushita és az alatti rikishinek.
"Ő sem más mint a többiek, így ez magától értetődő, ezek a heya szabályok" - tette hozzá az Oyakata. Ráadásul a heyában egy szobában lakik 3 másik rikishivel ("a mi Makushita srácaink a Makushita szobákban laknak" - magyarázta Takasago Oyakata..).
A büntetése kezdetén levertnek tűnt, de fokozatosan túltette magát rajta . "Körülbelül fél év elteltével úgy tűnt, hogy visszatér a régi önmagához és kezdett komolyan edzeni. Azt tanácsoltam neki, hogy ne felejtse el a saját sumóját, még akkor sem, ha már közben eltelt egy év. Még egy hónap van a következő bashóig, és biztos vagyok benne, hogy mentálisan és fizikailag is fel fog készülni, ha a szokásos módon halad, amikor az első napon a dohyóba lép. - összegzett Takasago Oyakata.
"Ennél szőrősebb szivű vagyok ! Én nem emelném meg most a keretet 8-ról 10-re"
Naív fejjel úgy gondoltam, hogy az a következmény, hogy egy Basho totna végeredményeinek alakulása függvényében a Makuchi Maegashira csoportjából kinek lesz módja a Sanyaku csoportok valamelyikében Komusubik, vagy éppen Sekiwakek között folytatni a soron következő torna alkalmával, leginkább annak függvénye, hogy milyen Maegashira - csoportbeli helyezésből indulva milyen eredménnyel végeztek az
adott tornán. Persze tisztában vagyok azzal, hogy az egyes Sanyaku - csoportok tagjainak létszáma nem állapítható meg korlátlanul, de a korábbi idők Banzuke tábláinak tanulmányozásakor azt észleltem, hogy
az egyes csoportok (Yokozunák, Ozeki-k, Sekiwake-k és Komusubi-k) alcsoport-létszáma akár még meg is haladhatja a jelenlegi aktuális (1 + 3 + 2 + 2) mértéket. Azaz, pusztán ennek alapján éppenséggel lehet
új delikvenseket feljuttatni és ennek alapja az éppen elért aktuális eredményeik. De lehet hogy tévedek,
és van előbbieken túlmenően más-egyéb további mérlegelési szempont, ami alapján ki lehet zárni ebből.
Valóban, a Juryo - Makushita "átjáróház" elég egyértelmű volt most a Natsu - Nagoya relációban és
eszerint a Haru - Natsu 2022. alkalmával tapasztaltnál (2 visszalépő - 2 előre lépő) most szigorúbbak (vissza-lépés), illetve bőkezűbbek (feljebb-jutás) voltak az illetélesek. Igaz, hogy ezen a ponton elég egyértelműek voltak a rangsorolást kiváltó eredmények mindkét fekső osztályban.
Ugyanennyire, ha nem még ígyebbül tartogat izgalmakat ez a Makuchi - Juryo relációban. Ami a "tetőröl" vissza-(le)-lépést illeti, eléggé egyértelműek az előzmények, ami egyfelől a tornán teljesítetteket illeti (kiváltképp Azumaryu-t, Kotokuzan-t és Kagayaki-t esetében) és akit leginkább sajnálok, a visszalépett
Ishiura esetében is nyilvánvalónak látszik a következmény. Számomra a Makushita legnagyobb izgalma
az ide "száműzött", és jobb napokat látott Asanoyama majdani szereplése egy meglehetősen hosszú kihagyást, üresjáratot követően.
Annál érdekesebb az ütgynek a Juryo-ból feljutás része. Előbbinek megfelelően és mert nem lesz olyan,
aki megfelelő eredménnyel zárta ugyan a Natsu-t, ámde valami egyéb, nyíomós okból visszavonulna a
Nagoya előtt, így papírforma szerint - habár mindketten, éppenhogy "megugrották a lécet" egy minimál kachi koshi-eredménnyel, ám mégis, a korábbi tapasztalat alapján ez is elegendő lehet a felkerüléshez a két oszlop (E és W) elején rangsoroltak esetében és elég egyértelműnek látszik a két korábbi, ugyancsak Makuchi beltag (J2W és J3W) visszatérése is, habár utóbbitól mindenképp többet vártam volna a Natsu
Basho-n. Paradox módon a két legjobban teljesítő (Juryo Yusho és Doten számára) most még J6 rangból
sem adatik meg egy feljebb jutás esélye - gondolom.
Végül - szerintem -érdekesen alakulhat a Makuchi - ban a Sanyaku névsora és beosztása is, már ami a Sekiwake és a Komusubi csoportokat illeti. Az Ozeki-k esetében mindenképpen rányomja a bélyeget az esélyekre, hogy ketten közülük a puszta Ozeki létért kküzdhetnek, míg Takakeisho sem alhat nyugodtan
a heya - beli ágyikójában, mert ő is éppen-csak megugrotta a lécet a Natsu-n. A kérdés itt az lesz, hogy Kiribyama és Takanosho milyen rangból folytathatja. Ám szerintem az biztosnak látszik, hogy a Sanyaku létszáma a jelenlegi 8 - ról leg-kevesebb 10 - re hízhat. Így pedig 32 (2 x 16) küzdhet majd, a Maegashira csoportban
A banzuke tanács tegnap elkészítette az új Nagoya bashora érvényes ranglistát, és bár az eredmények nagy részét még néhány hétig titokban tartják, a Juryora való előléptetéseket (szokás szerint) már bejelentették, így a "szerencsés" rikishik felkészülhetnek az új sekitori státuszukra.
A várakozásoknak megfelelően a yusho győztes, Ms8 Oshoma (7-0) a bolgár ex Kotooshu istállójának (Naruto beya) első és eddig egyetlen sekitorija, valamint a Hakuho protezsált Ms2e Hokuseiho (5-2) illetve Ms1w Nishikawa (4-3) és Ms3e Chiyosakae (5-2) kerültek feljebb.
Hokuseiho kivételével mindannyian először jutnak el a Juryo-ba; Hokuseiho tavaly júliusban került feljebb, de covid miatt kihagyta az Akit, és novemberben megsérült az első és egyetlen Juryos mérkőzésén. Januárban tért vissza, és zsinórban három 5-2-es eredményt ért el, amivel kiérdemelte az újbóli feljutást.
Oshoma és Nishikawa feltörekvő csillagok, míg Chiyosakae egy 31 éves, 13 éves pályafutást maga mögött tudó veterán, aki először kóstol bele a fizetős életbe. Nishikawának a jelek szerint új shikonája lesz: Gonoyama
A megfelelő lefokozásokat nem jelentették be, de arra következtethetünk, hogy Shohozan, Chiyoarashi, Daishomaru és Takakento fog visszaesni a Makushitába.
Az Ms1-Ms5 promóciós zónában a Ms4w Kinbozan (5-2), Ms4e Roga (4-3) és Ms5w Kamito (4-3) a győztes rekordok ellenére kimaradtak a feljutásból. Ők júliusban magasabb rangból próbálkozhatnak újra.
Részemről a zárónap legérdekesebb monmentuma a Takanosho - Sadanoumi összecsapás volt. Azt már korábban is észleltem, hogy Takanosho azzal "művel csodát", hogy az ennyire egybites, egydimenziós sumo-jával hogyan képes a Sanyaku-ban, illetve annak környékén megmaradni, de anit ma Sadanoumi
művelt vele, az mindent vitt nálam. Pedig az ex - Sekiwake szemmel láthatólag is"tűl nagy mellénnyel"
jött ki a pályára, de ahogy egy tősgyökeres Maegashira leiskolázta, az nekem maga, az újdonság volt.
Ha másért nem, már ezért is érdemes volt leülni a TV elé a zárónapra. Wakatakakage ma megmutatta,
hogy még ha egyszer kissé köhögősre sikeredett neki ez a torna, ha valaki hát Ő tudja, hogy hogyan és
mivel lehet kicselezni az Abi-féle lerohanó stílust és erőszakosságot. Üdítő szinfoltja volt a mai napnak
a meccsük. A két Ozeki meccsében az volt érdekes, hogy el lehetett tünődni, hogy Shodai, ha a többi
napon csak fele-harmada ennyi akarást - szívet tett volna bele a kalapba, mára nem ilyen gyalázatos végeredményhez kellett volna asszisztáknia. Szerintem Takakeisho ma eltökélte, hogy nem lesz egy
olyan tragikomédiának tevőleges részese, hogy egyazon nagy tornán egyszerre három Ozeki-t kelljen
szégyenpadra ültetni. Persze az ő "éppenhogy" kachi koshi-ja se egy fényes eredmény, azt meg kell
adni.
A vége pedig ... Az biztos, hogy Terunifuji odaállt, mert Sadanoumi sznte kikaparta neki a gesztenyét. és
ha egyszer már fel volt neki dobva a labda, hát Ő leütötte. Ráadásul még mákja is volt, mert nem kellett megerőltetnie magát, legalábbis Mitakeumi most (is) csak látványnak volt a pályán (ellentétben a Hatsu
Basho zárónapján, a zárónapon történtekkel, ahol a Hatsu Yusho és persze az Ozeki rang volt számára a
tét). Igazából azon tűnődtem, hogy az Ozeki egyáltalában minek jött ki a színfalak mögül, mert nem sok
köze volt ahhoz, ami a pályán ma történt.
Shohozan szerintem is búcsúzni fog (már 38 éves) és nem sok időt és lehetőséget jósolok Kaisei-nek
sem.(Ő is elütötte már a 35 - öt, mint ahogy Takarafuji ketyegője is itt tart). A Juryó-ban elsősorban az érdekelne, hogy vajon meddig tart még Enho "mélyrepülése" és még lejjebről mikor indulhat visszafelé Asanoyama.
Négyen maradtak a holnapi döntésre (Yokozuna, Takanosho, Daieisho, Sadanoumi). Utóbbi kettőnek még
lehet esélye beérini a két "élen állót", de ehhez mindenképpen győzniük kell holnap. A két élen álló már meccselt egymással. Daieisho meccselt mát mind Terunofuji-val (rögtön kezdésnek verte őt), mind pedig Takanosho-val (kikapott tőle). Éppen ma verte Sadanoumi-t, így neki holnap egy eddig ismeretlen juthat.
Sadanoumi holnap csakis Takanossho-val kerülhet szembe. Azért csak vele, mert a Terunofuji-Takanosho
meccs volt már az úgymond "rendes játékidő"-ben, így ők ketten már csak a play off"-ban találkozhatnak
Ezért Takanosho holnap csakis Sadanoumi-val kerülhet szzembe és Daieisho három riválisával már nem meccselhet, csakis egy esetleges "play off - ban". Mind Daieisho -nak és Sadanoumi -nak, csak és csakis
abban az esetben van esélye "play off"-ra, ha holnap ők ketten győznek (szükséges feltétel) és valamint Terunofuji, valamint Takanosho, egyidejűleg, mind a ketten veszítenek (elegendő feltétel). Terunofuji-nak
holnap szerintem Mitakeumi következhet, aki számára már nincs érdemi tétje atornának, ő mindenképp
"kado ban" Ozeki indulhat Nagoya-ban, akárcsak Shodai, aki ma - Terunofuji val szemben vesztett és így ugyancsak Kado ban Ozeki lesz a nagoya Basho-n..
Ez utóbbi egyben azt is jelenti, hogy hármuk közül, egyes -e gyedül Takakeisho az, aki - ugyan még nem biztosította be a stássusát a Nagoya Basho-ra, de - legalább egy holnapi győzelemmel még van esélye
a szépítésre (a minimális kachi koshi begyüjtésére. Ellenkező esetben mindhárman "Ozeki-betli", amire
nem emlékszem, hogy mióta csak követem az eseményeket, lett volna egyetlen Basho torna keretében precedens erre, de hát Istenkém, úgy látszik, hogy előbb - utóbb ezt is meg kellett érnünk. Végtére ez is egyfajta szenzáció, ha egyszer - már a torna nem kényeztetett el senkit az eget verő szinvonalával és az öldöklő küzdelmekkel.
Nagyjában egészében - szerintem tisztázódott az is, hogy a Nagoya Basho-n kik folytathatják a Juryo-ban
és onnan kik kerülhetnek fel a Makuchi-ba. A kiesők - szerintem Kagayaki, Kotokuzan, Ishiura (akit igazán felettébb sajnálok), valamint Azumaryu lehetnek, míg a Juryo-ból a Makuchi-ba felkerülők esetében úgy gondolom, hogy azok Chiyomaru, Hidenoumi, Tsurugisho és Ryuden lehetnek majd.
Takakeisho esetében - szerintem - egyszerűen a test-felépítése az alap-probléma. Iléyrn (ennyire) rövid karokkal szinte képtelenség a jelenleginél feljebb lépnie, szinte csoda, hogy egyáltalán az Ozeki szintig eljutott. Ha ez lóverseny lenne, úgy aposztrofálnám, hogy ez egy ledolgozhatatlan handicap.
Wakatakakage ma nem esett a tegnapi hibába, avagy jól olvasta Takakanosho-t. Az igazsághoz azért az
is hozzátartozik, hogy utóbbi valóban alulről veri a Sanyaku szintet, eléggé egy dimenziós a sumoja és
Wakatakakage már nem nyeretlen kétéves.
Ami az Abi - Ura meccset illeti, ha van jelenleg a Sanyaku-ban aki ellen Ura nem képes előadni a figurái tárházát, az éppen Abi. Egy pillanatra sem enged ki, teht ezzel a kivárásos taktikával csak magára húzta
őt Ura és meg is lett az eredménye.
A Hoshoryu ,eccs eredménye elsősorban a mongol túl nyiltsisakos és nem eléggé előkészített támadása
volt az oka. Nagy pénzzel fogadni mernék arra, hogy Hoshoryu ezekből a fiktív kudarcaiból is rengeteget
tanul és nemsokára olyan szintű sumós lesz, aki még igen sokra viheti.
Daieisho esetében lehet dícsérni őt, de azt azért elég világosan kell látni, hogy Ichiyamamoto neki most
még (jelenleg) nem ellenfél. Már önmagában az, hogy most, így a végefelé összetalálkozhattak csak és
csakis a sorsolás azon elve alapján volt lehetséges, hogy az eddig összeszedett eredményeik egy szinten állottak. De - ahogy mondani szokás - ha ketten ugyanott, ugyanakkor, ugyanazt művelik, az ettől még korántsem ugyanaz. Ez a mai meccsük is ezt az igazságot igazolta.
A holnapi nap viszont rengeteg izgalmat tartogat, főként, ami a végeredményt illeti. Remélem, jó nap lesz.
A hátralévő két versenynap előtt két izgalmas helyzet is előáált egyidejűleg.
1./ Most épp hárman (Terunofuji, Takanosho és Sadanoumi / 10 - 3) aspirálnak (vannak bejelentkezve) a
Natsu Yusho - ra támasztható igényükkel, de ez a holnapi és holnap-utáni eredményeiktől függően még alakulhat, változhat. Kiegészülhet ez a névso,r akár még Daieisho-val, Kiribayama-val, Ura-val is és akár
még Aoiyama -val is (mindegyikuk jelenleg 9 - 4), így akár még alakulhat ez az utolsó (15.) nap előtt is.
2./ Jelen pillanatban annyi már eldőlt, hogy a három Ozeki közül kettő már bizonyosan a kado ban keserű kenyerét fogyaszthatja a nagoya Basho-n, miután Shodai neve mellett már "de facto" 5 - 8 eredmény áll.
Holnap Terunofujival lesz randevúja és nem sok jóval kecsegtet az a tény, hogy a Yokozuna ma váratlanul
Yusho esélyhez jutott. A másik két delikvens (Mitakeumi és Takakeisho) jelenleg éppen 6 - 7eredménnyel
áll és holnap, a sorsolás szeszélye jóvoltából egymáson próbálhatják ki az erejüket - technikájukat, így az egyikük a nap végére már 6 - 8 eredménnyel lesz "megverve", vaígy ő is kado ban Ozeki - vé válik. Ám a harmadikuk (a holnapi győztes) sem ülhet még a babérján, neki 7 - 7 áll majd a neve mellett így a záró-
napi eredményétől függ majd, hogy Ozeki, vagy kado ban Ozeki-ként vághat neki a Nagyoya Basho-nak.
Vajon kinek mit hozhat ezen a két napon az igazság pillanata ?
Ha egyszer - már van video - felvétel a meccsről és ennek - többek között - az is célja, hogy vitás, kétes helyzetekben segítsen a kételyek feloldásában és legfőként abban, hogy valóban, "de facro" helyzetnek megfelelő döntés születhessen, akkor nagyon nehezen tudok elfogadni olyan megoldást, ami ettől eltérő
elven működő, szubjektív mérlegelés alapján születik. Szerintem éppen-hogy ez volt az oka, annak hogy elfogadták és bevezették ezt a rendszert, ha egyszer - már az emberi-, és az eszkoz-feltételei egyaránt rendelkezésre állanak. Kicsit nehezen vonult be a gyakorlatba (akárcsak a labdarugó élet gyakorlatába,
de végtére is, ott is teret - elfogadást nyert. Nem azzal van problémám, hogy a meccs végén jelez egy székbíró, hogy kételye, párhuzamos, vagy éppen eltérő véleménye van, de ha egyszer már van náluk, a
puszta megfigyelő képességüknél hitelesebb módszer, úgy igenis alkalmazzák azt, döntésenek annak megfelelően és ne puszta önérzetből, vagy egyéb okból (amit még csak feltételezni sem mernék) és ne hozzanak annak nem megfelelő, vagy akárcsak azzal ellentétes itéletet.