........ezek szerint vagy lusta voltál visszaolvasni vagy nem érted mit olvasol vagy csak a neked tetsző kommenteket olvasod...,de teljesen mindegy én itt most végleg kiszállok ,egy ilyen csapattal nem közösködöm..írtam jelzőket is de inkább töröltem...ja és ezt kikérem magamnak-amit vállaltam azt most is vállalom és számodra lehet,hogy hihetetlen,de értem is ......!!
"Egyébként nekünk nem kell szakmainak lennünk, elég, ha működik. Pl. a vödör + lyukas cső ugyan teljesen szakmaiatlan, de többeknél bevált..."-ebben a topicban senki nem várja a profi öntözőrendszert, inkább az olcsó és hatékony öntözést, a gyakorlatban bizonyított módszereket, amelyek alkalmasak továbbgondolásra ill.adoptálásra. Senki nem említi az öntözőrendszer kifejezést. Itt csak az elfolyt vízzel és esetleg a kevésbé hatékony öntözéssel lehet kárt tenni.
A növényvédelem az egészen másról szól, az nem barkács kategória, olvass vissza, nagyon sokan innen szerzik az ismereteiket és ez alapján védekeznek a kertjükben.
Minden megszólalónak komoly felelőssége van, belőled ez most hiányzott. Véded védhetetlent, sokkal egyszerűbb lett volna már az elején elismerni a hibádat, helyette személyeskedsz.
A hozzászólásodban azt sugalltad, hogy bárki permetezze nyugodtan a málnáját Karate 2,5 WG-vel, mert paradicsomra és uborkára 3 nap az ÉVI-je.
Ezzel ellentétben hivatalosan a Karate 2,5 WG nem fújható málnára, mert nem kérték ki rá az engedélyét, és ez független attól, hogy ugyanaz, csak fele annyi hatóanyag van benne, más kivitelben, mint a ZEON-ban.
A ZEON-ra meg 7 napos ÉVI-t adtak meg, hiába 3 a paradicsomra.
Persze kiskertben mindenki azt csinál, amit akar. Viszont te leírtad ide, és itt is marad. Ha valaki rákeres ilyen összefüggésben, és pont a te elcseszett hozzászólásodat találja meg, és ez alapján fújkál, akkor azt rosszul teszi. Nyilván egy növényvédős szakmérnök nem ajánlhat ilyet, vagy inkább adja vissza a diplomáját.
De Gizi néni simán benézi, és 3 nap múlva leszedi az unokáknak...
Nem mintha sok bajuk lenne 20 deka Karatés málnától, de akkor is.
A poloskák többsége meg, mint írtam szerencsésen odébbállt valahová permetezés nélkül is.
Jó nagyot ráfújok, a poloskák szagnyom nélkül lerepülnek. És mivel bármilyen növényen megélnek, még lelkiismeret furdalásom sem kell legyen.
A populáció nagysága, valamiféle gyérítési kötelességtudat sem nyomaszt, mert nem oszt, nem szoroz az a pár fészekalj, ami a haszonnövényeken megjelenik, mikor úgyis mindenütt ott vannak. Viszont nem megy pocsékba a málna. Én legtöbbször naponta, de kétnaponta biztos szedem, különben a túlérettek lepotyognak.
....amit írtam az jól írtam ,de hogy pontos legyek a gyártó linkjét is felraktam..abban még a szeder is benne van Évi; 14 nappal és a málna 7 nappal,de gondolom,aki permetezne ezt úgy is legalább kétszer megnézi/én legalábbis ha vegyszerhez nyúlok mindig ezt teszem..még ha a szomszédom is ajánlja akkor is.... ( pedig ő Nővényvédelmi szakmérnök /DATE )
"....... Egyébként nekünk nem kell szakmainak lennünk, elég, ha működik. Pl. a vödör + lyukas cső ugyan teljesen szakmaiatlan, de többeknél bevált..."/ez a TE kobakodba pattant ki mint öntözőrendszer.....!!
Gondolom ezt NEM...a DATE. Öntözés és Meloráció szakán szedted össze,se valamely mgi. szakközép padjaiban de talán még egy
Kertészeti szakiskola padjában se így oktatják.....ennyit a szakmáról és itt befejeztem...!
Ezt írtad: "a paradicsomban ,uborkában a karate 2.5 wg évi.;3nap....."
Nem voltál képe utánanézni, mielőtt leírod... Úgy tűnik, személyeskedésen kívül semmit sem tudsz. Legkevésbé beismerni a tévedésedet. Nem vall éppen emberi nagyságra...
....nem tudom honnan veszed,hogy nem értek hozzá! Amit leírtam azért vállalom a felelősséget és nem a levegőből szippantottam ,mint egyesek ..Egyébként Te öreg néne talán a " rendes életedben"védőügyvéd" vagy valami" jogtudor "a foglalkozásod(??)/-talán ahhoz a hozzászólásaid alapján értesz....egy picit.(-látszólag ahhoz sem sokat)..!/
.....ugye te se gondolod komolyan ,hogy tenyészteni kellene a poloskákat/márpedig a képen szép populáció látható../....A Karatéról csak annyit,biztos te is tudod,de le írom:
a zeon és a wg hatóanyaga ugyan az ,csak a "megjelenési formulája" más..a zeon;mikrókapszulás azaz ezzel a technológiával hatásmechanizmusa időben a (kapszulák bomlása miatt) kb,10-12 napra nyújtható..a wg; víz oldható granulátum a formula és ugyan úgy kontakt szer mint a zeon kijuttatás után 1-2nap és lebomlik..
A hajtás csúcsokat szívogatják,a termést károsítják mindenképp irtását javaslom .Az utóbbi évek enyhe telei miatt túlszaporodtak........ a paradicsomban ,uborkában a karate 2.5 wg évi.;3nap.....
én nem vettem, nem is adok el málnát, az pont elég, ami itthon terem..az árához annyit, hogy szerintem a legkevesebbet a napszámos kapja, aztán a gazda sem jár jól, a legtöbb haszon ezután keletkezik. az a málna, ami pár száz forintért hagyta el e termő vidéket, itt a Vahot utcában már 2100.-Ft...
nem csodálom, ha abbahagyják a nagyüzemi málnatermesztők..sovány a haszon akkor is, ha a jég, és a betegségek elkerülik.
Az szerintem jó ár... nálunk kb. 700Ft-ért megy kilója a málnának az árusoknál...
Én tavaly akartam eladni árusoknak, azt mondták kb 400Ft-nak megfelelő összeget adnak érte... hát lekvár lett belőle... (a fekete ribizlinek 800Ft./kg körül volt az ára idén)
Érdekes, ezek nálam a málnán nincsenek, és a korábbi években sem voltak. Vannak a kertben, de eloszlanak a növényeken, eddig nem csináltak kárt. A paradicsomot sem találták még meg.
Leírom én hogy szoktam, de ezt ne vedd tanácsnak. Majd azt mástól kapsz. :)
Nálam sokszor a gyökérsarjak erősebbek, szebbek mint a tősarjak, ezért nem nézem melyik micsoda. A legszebbeket meghagyom. Általában 20-30 cm-re vannak egymástól, vagy távolabb.
Mivel hatalmas viharok szoktak lenni, én karózom a szálakat, 1 karóhoz általában 3 vesszőt kötök. Mindig ahogy közelebb állnak egymáshoz. Köztük minden irányból van annyi hely, hogy le tudom szedni, levegős. Én sosem tudtam katonásan 1 sorba rendezni és lecentizni a töveket, mert nem tudom megértetni velük hogy hogyan nőjenek.