Ezeket az oldalakat egy ausztraliaban elo illeto, Dominic Anfiteatro uzemelteti. Dominic mar csaknem 30 eve foglalkozik kefirrel, es az altala osszeallitott oldalak a letezo legteljesebb gyujtemenye minden kefirrel kapcsolatos tudnivalonak. Aki tud angolul, annak nagyon tudom ajanlani, hogy elolvassa. En kb egy eve tole szereztem be a kefir gombaimat, es eddig a web lapjain leirt tanacsok mindig bevaltak.
Az o tanacsa alapjan en peldaul soha nem mosom a gombakat. Ha belegondolunk, a kaukazusi nomad nepek se mostak, csak kiontottek a kefirt a bor tomlobol, es a visszamaradt gombakra raontottek a friss tejet. A kefir gombak ehhez vannak szokva, es evszazadokon keresztul jol elvoltak "mosakodas" nelkul.
Egy masik dolog, amit mar kiprobaltam, hogy kristalygomba hianyaban kefir gombat is lehet vizes alapu italok keszitesere hasznalni. Csak arra vigyazzunk, hogy csak a felesleg gombakat hasznaljuk erre a celra, es utana mar ne tegyuk vissza tejbe, mert nem fog jo izu kefirt kesziteni (es a novekedese is megall).
Mindegyik jelezheti, hogy a gomba karosodott. Ha tul hosszu ideig marad ugyanabban a tejben, eloszor a kulso reteg karosodik, majd ez a karosodas a gomba belseje fele terjed, vegul a gomba elpusztul. Ha a gomba meg nem pusztult el, meg lehet menteni, ha langyos vizben gyengeden ledorzsoljuk a kulso karosult reteget, majd a gombat friss tejbe tesszuk.
Spec. én is lemosom minden kefírkészítés előtt folyóvízben. Ha nem mosom le akkor nem lesz olyan finom a készített kefír. Nekem ez a tapasztalatom, de vannak itt régebbi motorosok is kefírtémában.
Ez erdekes, mert egy eleg hitelesnek tuno angol nyelvu oldalon ( http://users.sa.chariot.net.au/~dna/Makekefir.html ) azt olvastam, hogy nem kell, sot nem jo lemosni a gombakat.
Ja, es az elozo kereshez: az e-mail cimem atleta kukac atleta.hu - a reglapon szereplot nem hasznalom / nem igazi e-mail cim.
Szeretnek en is kefir gombat, ha lesz valakinel felesleg. Regota tervezgetem mar, hogy atallok a sajat termelesre, mar csak azert is, mert a boltban vasarolt kefirrel rengeteg szemetet termelek :(.
Egyebkent mi a tapasztalat, izileg hogy viszonyul a bolti termekekhez? (En a Matratej/Milli papirdobozosat szoktam venni, azt kifejezetten szeretem, a Danone szerintem ehetetlenul rossz.)
A kaukázusi kefirgomba és a tibeti gomba az egy és ugyanaz? mert képeken is van ami ilyen morzsaszerű sok pici darabból áll, és van amik olyanok mint a pici karfiolok, ezek között van vmi különbség, vagy ugyanaz a kettő csak más stádiumban?
Másik kérdésem a kristálygombáról lenne, az mitől lehet ha egy idő után nem szaporodik, sőt elkezd fogyni? Nem megfelelő a cukor-víz-mazsi-gomba arány?
Szia! A kefirgomba.hu-n ez van írva róla: "Ha a gombát nem tisztíjuk meg minden nap, és nem öntjük le tejjel, akkor nem fog szaporodni és barna színűre változik, elveszti gyógyhatását és el is pusztulhat."
Másfél ével ezelőtt meghalt a fefírgombám.Az enyém olyan volt , mint a karfiol rózsája.Szeretnék én is újra ebbe a táborba tartozni. Ha tud valaki, kérem szóljon .Nagyon köszönöm előre is.(Ja, pesti vagyok)
Én is nagyon szeretnék kefirgombát. Régen volt és nagyon szerettem. Ha valaki Szentendréhez közel lakik és tudna adni akkor kérem, hogy szóljon. szaboadrienne@freemail.hu
Nekem most 1 literben van kb. 3 kanalnyi, pontosan 3 dkg. (furdes utan lecsepegtetve nagyjabol). Neha ezzel a mennyiseggel kicsapodik a viz. Lehet, hogy ilyenkor a tej amugy is elkezdeni mar savanyodni?
Szeritnem 1 literhez ha egy edényben akarod megcsinálni akkor ~6-7 nem túl púpozott evőkanálnyi mennyiség elég lehet, a legutóbbi tapasztalataim szerint.
Köszi a tanácsokat!! Valóban nem kell vacakolni a langyosítással, és tényleg sok volt a gomba a tejmennyiséghez... (el harmadoltam) így most újra a régi. Igaz a pihi előtt kicsit kevesebb mint ekkora (3x) mennyiséggel is jól működött. A lényeg hogy most megint izlik mindenkinek, senki sem "citomozza le" a készült kefírt...
Hogyan pihentetted oket? En most jottem vissza egy 9 napos nyaralasbol, es az enyemek nagyszeruen mukodnek. En a hutoszekrenyben tejben taroltam oket. 3 evokanal 2-3 dl tejhez nekem eleg soknak tunik. En ennyi gombahoz 1.5-2 liter tejet hasznalok es meg igy is 24 oran belul kesz. En a langyositassal sem vacakolok, raontom a tejet, ahogy jon a hutobol, ugyis felmelegszik szobahomersekletre egy par ora alatt. A langyositassal egyebkent vigyazni kell. A kefir gomba szamara az optimalis homerseklet 25 C. Ez alatt es felett is mukodik persze, de 30 C folotti homersekletet nagyon nem szereti, kezmeleg tej (36-37C) kifejezetten karosithatja.
Eleinte nekem sem volt gond, de most mióta pihentettem őket 1 hétig azóta vhogy mégsem tértek úgy észhez, mint azt gondoltam. A tej friss ezzel nem lehet gond, és lagyos mikor készítem. Mennyisége ~2,5-3dl. A gomba mennyisége: ~3 lapos evőkanálnyi. Az érlelési idő: 24óra. Kostoltam már 12-15óra után akkor még nem dolgozott fel minden tejet, de már kicsit savanykásodott... persze a gombáknak nincs semmi baja, mert szaporodnak, nőnek és szép fehérek.
A ''kevesebb'' és a ''tovább'' ideig tartam mit jelent gombáidnak?! Felezd meg, talán e két időszakot!?
A felöntő tej minősége sem mindegy, már mint teljesen friss, vagy észrevétlenül megsavanyodott, romlott a tej minősége - akár a hűtóben is, e melegben . . .
Trigi hozzászólása a kefirgombák életképességét igazolják, hiszen azonos tenyészetből küldtem mindkettőtöknek, - egyébként klímátok sem eltérő,
Én kivártam és köszönöm, hogy kaptam tőled , nálunk mindenkinek ízlik a gombával készült kefír és 3 nap alatt szemmel láthatóan nőni kezdtek a gombák, már 1 l tejet is rendbetesznek ebben a melegben 24 óra alatt.
Mitől lehet az hogy újabban savanykás kefírt sikerül csak készítenem. Ha kevesebb ideíg hagyom akkor még igen tejes, ha tovább akkor pláne savanyú lesz...