Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2007.07.04 0 0 571
Koszi Mindenkinek a valaszokat:-)
havelina Creative Commons License 2007.06.30 0 0 570
Ezeket az oldalakat egy ausztraliaban elo illeto, Dominic Anfiteatro uzemelteti. Dominic mar csaknem 30 eve foglalkozik kefirrel, es az altala osszeallitott oldalak a letezo legteljesebb gyujtemenye minden kefirrel kapcsolatos tudnivalonak. Aki tud angolul, annak nagyon tudom ajanlani, hogy elolvassa.
En kb egy eve tole szereztem be a kefir gombaimat, es eddig a web lapjain leirt tanacsok mindig bevaltak.

Az o tanacsa alapjan en peldaul soha nem mosom a gombakat. Ha belegondolunk, a kaukazusi nomad nepek se mostak, csak kiontottek a kefirt a bor tomlobol, es a visszamaradt gombakra raontottek a friss tejet. A kefir gombak ehhez vannak szokva, es evszazadokon keresztul jol elvoltak "mosakodas" nelkul.

Egy masik dolog, amit mar kiprobaltam, hogy kristalygomba hianyaban kefir gombat is lehet vizes alapu italok keszitesere hasznalni. Csak arra vigyazzunk, hogy csak a felesleg gombakat hasznaljuk erre a celra, es utana mar ne tegyuk vissza tejbe, mert nem fog jo izu kefirt kesziteni (es a novekedese is megall).
Előzmény: atleta.hu (565)
havelina Creative Commons License 2007.06.30 0 0 569
Mindegyik jelezheti, hogy a gomba karosodott.
Ha tul hosszu ideig marad ugyanabban a tejben, eloszor a kulso reteg karosodik, majd ez a karosodas a gomba belseje fele terjed, vegul a gomba elpusztul.
Ha a gomba meg nem pusztult el, meg lehet menteni, ha langyos vizben gyengeden ledorzsoljuk a kulso karosult reteget, majd a gombat friss tejbe tesszuk.
Előzmény: Törölt nick (561)
havelina Creative Commons License 2007.06.30 0 0 568
Egy es ugyanaz.
Előzmény: cailean (563)
vesztergom Creative Commons License 2007.06.29 0 0 567
Spec. én is lemosom minden kefírkészítés előtt folyóvízben. Ha nem mosom le akkor nem lesz olyan finom a készített kefír. Nekem ez a tapasztalatom, de vannak itt régebbi motorosok is kefírtémában.
Előzmény: atleta.hu (565)
ribizli Creative Commons License 2007.06.29 0 0 566
Nagyon felszaporodtak a kefírgombáim, szívesen adok belőle a jelentkezőknek (rbzl kukac index.hu), Budapesten.
ribizli
atleta.hu Creative Commons License 2007.06.29 0 0 565
Ez erdekes, mert egy eleg hitelesnek tuno angol nyelvu oldalon ( http://users.sa.chariot.net.au/~dna/Makekefir.html ) azt olvastam, hogy nem kell, sot nem jo lemosni a gombakat.

Ja, es az elozo kereshez: az e-mail cimem atleta kukac atleta.hu - a reglapon szereplot nem hasznalom / nem igazi e-mail cim.
Előzmény: cailean (562)
atleta.hu Creative Commons License 2007.06.29 0 0 564
Sziasztok!

Szeretnek en is kefir gombat, ha lesz valakinel felesleg. Regota tervezgetem mar, hogy atallok a sajat termelesre, mar csak azert is, mert a boltban vasarolt kefirrel rengeteg szemetet termelek :(.

Egyebkent mi a tapasztalat, izileg hogy viszonyul a bolti termekekhez? (En a Matratej/Milli papirdobozosat szoktam venni, azt kifejezetten szeretem, a Danone szerintem ehetetlenul rossz.)
cailean Creative Commons License 2007.06.28 0 0 563
A kaukázusi kefirgomba és a tibeti gomba az egy és ugyanaz? mert képeken is van ami ilyen morzsaszerű sok pici darabból áll, és van amik olyanok mint a pici karfiolok, ezek között van vmi különbség, vagy ugyanaz a kettő csak más stádiumban?

Másik kérdésem a kristálygombáról lenne, az mitől lehet ha egy idő után nem szaporodik, sőt elkezd fogyni? Nem megfelelő a cukor-víz-mazsi-gomba arány?
cailean Creative Commons License 2007.06.28 0 0 562
Szia!
A kefirgomba.hu-n ez van írva róla:
"Ha a gombát nem tisztíjuk meg minden nap, és nem öntjük le tejjel, akkor nem fog szaporodni és barna színűre változik, elveszti gyógyhatását és el is pusztulhat."
Előzmény: Törölt nick (561)
Törölt nick Creative Commons License 2007.06.28 0 0 561
Sziasztok!

Honnan lehet tudni, ha a gomba elhalalozik?
Mas lesz a szine, szagos lesz? Vagy csak nem dolgozik?
Törölt nick Creative Commons License 2007.06.23 0 0 560

Másfél ével ezelőtt meghalt a fefírgombám.Az enyém olyan volt , mint a karfiol rózsája.Szeretnék én is újra ebbe a táborba tartozni. Ha tud valaki, kérem szóljon .Nagyon köszönöm előre is.(Ja, pesti vagyok)

ihevesi@vipmail.hu

adri007 Creative Commons License 2007.06.08 0 0 559
Sziasztok!

Én is nagyon szeretnék kefirgombát. Régen volt és nagyon szerettem.
Ha valaki Szentendréhez közel lakik és tudna adni akkor kérem, hogy szóljon.
szaboadrienne@freemail.hu

Előre is köszi
vesztergom Creative Commons License 2007.06.07 0 0 558
Általában 2,8%UHT tejet, havelina tanácsára hidegen burítom a gombákra újabban.
Előzmény: trigi (557)
trigi Creative Commons License 2007.06.05 0 0 557
Igen, ha sok a gomba, elválik a savó a tejtől.Milyen tejet használsz?
Előzmény: vesztergom (554)
dokizsuzsa Creative Commons License 2007.06.04 0 0 556
sziasztok! kefirgombát keresnék. kikike28@freemail.hu előre is köszi
Törölt nick Creative Commons License 2007.06.03 0 0 555
Nekem most 1 literben van kb. 3 kanalnyi, pontosan 3 dkg. (furdes utan lecsepegtetve nagyjabol). Neha ezzel a mennyiseggel kicsapodik a viz.
Lehet, hogy ilyenkor a tej amugy is elkezdeni mar savanyodni?
Előzmény: vesztergom (554)
vesztergom Creative Commons License 2007.06.03 0 0 554

Ezt én sem tudom sajna, de érdekelne, mert nálam is előfordult ilyen. Igaz nálam mintha akkor történt volna meg ha sok gomba volt kevés tejben.

Előzmény: Törölt nick (553)
Törölt nick Creative Commons License 2007.06.03 0 0 553
Koszi!
Nekem nincs annyi meg:-)
Miert valik ki a viz az edeny aljara?
Előzmény: vesztergom (552)
vesztergom Creative Commons License 2007.06.03 0 0 552

Nekem is így kezdődőtt...   :)

Szeritnem 1 literhez ha egy edényben akarod megcsinálni akkor ~6-7 nem túl púpozott evőkanálnyi mennyiség elég lehet, a legutóbbi tapasztalataim szerint.

Előzmény: Törölt nick (551)
Törölt nick Creative Commons License 2007.06.03 0 0 551
Sziasztok,

egy liter tejhez mennyi gombat tegyek?
Mostanaban kulonvalik a kefir es a viz.
Az normalis?
Koszi
trigi Creative Commons License 2007.06.03 0 0 550
Tegnap én  is elfeleztem, annyit nőttek  2 hét alatt, hogy elajándékoztam egyik felét :-)
Előzmény: vesztergom (549)
vesztergom Creative Commons License 2007.06.01 0 0 549
Köszi a tanácsokat!! Valóban nem kell vacakolni a langyosítással, és tényleg sok volt a gomba a tejmennyiséghez... (el harmadoltam) így most újra a régi. Igaz a pihi előtt kicsit kevesebb mint ekkora (3x) mennyiséggel is jól működött. A lényeg hogy most megint izlik mindenkinek, senki sem "citomozza le" a készült kefírt...
Előzmény: havelina (547)
Törölt nick Creative Commons License 2007.05.30 0 0 548
Sziasztok!

Ket kombucham meg gazdira var.
havelina Creative Commons License 2007.05.29 0 0 547
Hogyan pihentetted oket?
En most jottem vissza egy 9 napos nyaralasbol, es az enyemek nagyszeruen mukodnek. En a hutoszekrenyben tejben taroltam oket.
3 evokanal 2-3 dl tejhez nekem eleg soknak tunik. En ennyi gombahoz 1.5-2 liter tejet hasznalok es meg igy is 24 oran belul kesz.
En a langyositassal sem vacakolok, raontom a tejet, ahogy jon a hutobol, ugyis felmelegszik szobahomersekletre egy par ora alatt.
A langyositassal egyebkent vigyazni kell. A kefir gomba szamara az optimalis homerseklet 25 C. Ez alatt es felett is mukodik persze, de 30 C folotti homersekletet nagyon nem szereti, kezmeleg tej (36-37C) kifejezetten karosithatja.
Előzmény: vesztergom (546)
vesztergom Creative Commons License 2007.05.28 0 0 546
Eleinte nekem sem volt gond, de most mióta pihentettem őket 1 hétig azóta vhogy mégsem tértek úgy észhez, mint azt gondoltam. A tej friss ezzel nem lehet gond, és lagyos mikor készítem. Mennyisége ~2,5-3dl. A gomba mennyisége: ~3 lapos evőkanálnyi. Az érlelési idő: 24óra. Kostoltam már 12-15óra után akkor még nem dolgozott fel minden tejet, de már kicsit savanykásodott... persze a gombáknak nincs semmi baja, mert szaporodnak, nőnek és szép fehérek.
Előzmény: kulináris kóstológia (544)
Törölt nick Creative Commons License 2007.05.27 0 0 545
Jovo het vege fele kicsit megerosodnek a kombucha bebik. (2 darab)
Uj gazdik jelentkezeset varjuk.
kulináris kóstológia Creative Commons License 2007.05.27 0 0 544

:-(?

Szia Vesztergom!

A ''kevesebb'' és a ''tovább'' ideig tartam mit jelent gombáidnak?! Felezd meg, talán e két időszakot!?

A felöntő tej minősége sem mindegy, már mint teljesen friss, vagy észrevétlenül megsavanyodott, romlott a tej minősége - akár a hűtóben is, e melegben . . .

 

Trigi hozzászólása a kefirgombák életképességét igazolják, hiszen azonos tenyészetből küldtem mindkettőtöknek, - egyébként klímátok sem eltérő,

azaz földrajzilag nagyon közeli/azonos!:-)

Üdv.:

kulináris

 

Előzmény: vesztergom (542)
trigi Creative Commons License 2007.05.27 0 0 543
Én kivártam és köszönöm, hogy kaptam tőled ,  nálunk mindenkinek ízlik a gombával készült kefír és 3 nap alatt szemmel láthatóan nőni kezdtek a gombák, már 1 l tejet is rendbetesznek ebben a melegben  24 óra alatt.
Előzmény: kulináris kóstológia (540)
vesztergom Creative Commons License 2007.05.27 0 0 542
Mitől lehet az hogy újabban savanykás kefírt sikerül csak készítenem. Ha kevesebb ideíg hagyom akkor még igen tejes, ha tovább akkor pláne savanyú lesz...

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!