Mandrake 9.1 szerverem fura viccet produkál, X alatt mind grafikus mind konzolos programokban hiába tartom lenyomva a billentyűket akármennyi ideig is, nem jeleníti meg őket újra. Konzolon minden szép, és minden jó. Mit kell beállítsak és hol?
DE "ifconfig -a" lefuttatása után jöttem rá az eltérésre, és eléggé meglepödtem....
A MAC számok alapján tudom beazonosítani a kártyákat, kettő van eth0, eth1.
Az eth1 lenne az Internet kapcsolat...
az inet addr:..... és mask:.....nézve jöttem rá....
Az UP BROADCAST...sor úgy tünik(tünt) ok.
A "route"-t sajna nem néztem.....
Majd este lesz idöm foglalkozni vele, addig gyüjtöm a lehetöségeket...
(nem vagyok linux-guru, még csak az ismerkedés idöszaka van:-))
Fut egy otthoni hálózatot kiszolgáló 9.1 szerverem, mely sok más szolgáltatás mellett egy cyrus imap mail szervert is futtat. Nemrégiben állítottam be emelett egy fetchmailt, amellyel pop3-as levélkiszolgálókról töltöm le a
leveleket. Cyrus és fetchmail is cd rpm-ből ment fel. A gondom az, hogy a fetchmailen keresztül az Imap mappába letöltött levelek subjectjében és a feladók neveiben az ékezetek helyén X karakter szerepel. Ugyanezen pop3-as fiókokból tetszőleges platform tetszőleges levelezőprogramja ékezethelyesen szedi le a leveleket, s cyrusos
mailboxokban is rendben vannak az ékezetek, így gyanítom a fetchmail a tettes. Hol, és mit kell beállítani, jogy helyesek legyenek a levelek
ékezetei? Minden segítséget előre is köszönök!
Koszi. A problemat valoban kernel valtoztatas oldotta meg. De oriasi szerencsem volt, mert epp tegnap tettek fel a cookerre egy uj kernelt (2.4.22). Ebben mar nincs ACPI bug. Huvos a gep mint a fridzsider :)
Elállítottam valamit a grafikus rendszerben (9.1), mert 2x indul a kde. Amikor indul a
gép a kde jön be, ha kilépek akkor mégyegyszer indul, a kde vagy az az
ablakkezelő amelyiket utoljára használtam. Az /etc/X11/xinit.rc ben nem nem láttam
erre utalo nyomot hol keresgéljek?
Mert már túl sok ilyen szívességet kértem attól az egy embert?l, akit úgy ismerek, hogy el tud ilyeneket intézni.
De egyébként az a BootFloppy csinálás nem t?nik ördöng?sségnek. Félek, hogy nem az én hibám, hogy ugyanarra a mozdulatsorra 2 féle eredmény születik: egy rossz, meg egy nem elég jó - igaz az utóbbi sokkal nagyobb gyakorisággal.
"szeretnék valami wondowst is feltenni a w98 romjainak a helyére, de állítólag akkor elbúcsúzhatok a linuxtól, mert felülírja a bootoló mittudoménmit. "
Mért foglalkozol olyannal, amihez nem értesz?
(Magad javítod a TV-t, a cirkót, a skodát is?)
Egy hozzáértő pár óra alatt megcsinálja neked.
Közben új kérdésem is felmerült.
Hogy csinálhatnék boot floppyt?
A Mandrake Controll Centerben erre való ikonnal elég furcsa eredmények jönnek ki. Egyszer nincs a floppyn semmi, aztán van egy valami dlinux?BVCXX.sys fájl, ami viszont a bootolásnál édes kevés neki. Nem talál valami kernel imidzseket.
Az alapvet? problémám egyébként az, hogy szeretnék valami wondowst is feltenni a w98 romjainak a helyére, de állítólag akkor elbúcsúzhatok a linuxtól, mert felülírja a bootoló mittudoménmit.
Ha van erre másfajta megoldás az is érdekelne.
Jelen hangulatomban hajlok rá, hogy kijelentsem, hogy ez a mostani 9.1-esem van olyan fos, mint bármelyik win. Opera 7.11 állandóan elszáll. A logout még kétszer ugyanúgy nem történt meg szinte, hol nem tudja leállítani az x-et, hol ez, hol az.
Most nincs vinózom, de egyszer korábban is fennélt ez a gond és nyilvánvaló volt a különbség. Ha most majd kikapcsolom, igyekszem csekkolni, hogy mond-e valamit a HDD lekapcsolással kapcsolatban.
Hát ellenpróbaként esetleg hallgasd meg, hogy viselkedik Windows alatt.
Ha egy módod van rá, figyelj a leállításkor kiírt kernelüzeneteket. A kernel a kikapcsolás elõtti legutolsó, 'Powed down' üzenet elõtt írja ki ha lekapcsolja a HDD-ket.
Szerintem az utóbbi 10 évben gyártott HDD-k úgy vannak megszerkesztve, saját maguk kirántják (!) a fejet a parkolópályára ha elmegy az áram. Hacsak nem túl régi tehát a HDD-t, ha van kattanás, ha nincs kattanás, szerintem attól nem kell tartanod, hogy nem lesz a feje leparkolva.
A viszonylag újabb HDD-k pedig már úgy vannak megszerkesztve, hogy ha kiadsz nekik egy leállítóparancsot, ők az aktív szervójukkal kiviszik a fejet a parkolópályára (tehát a fejmechanika nem kattan, mert nem vészleállítás miatt vágódik hozzá a lendülettől a mechanikus határolónak, mint a fenti esetben teszi), majd ezután aktív, motoros fékezéssel lassítják le és állítják meg a tányért (és nem szabadonfutással, ami a lassuló hangot adja).
Szerintem tehát a modern HDD-k esetén:
nem ideális (leállítóparancs nincs kiadva): kikapcsoláskor kattanás, és lassuló forgás hagja (ilyenkor ugyanis a mechanika vezérlés nélkül működik)
normális (leállítóparancs kiadva): nincs kattanás és hiányzik vagy rövidebb és halkabb a lassuló forgás hangja
félállapot (leállítóparancs kiadva, de az áram előb elmegy, mint a HDD befejezné a teljes leállást - nálam 6 HDD-ből 2-3-at így kap el a gép): nincs kattanás, és lassuló forgás hangja (ilyenkor a fejet már kivitte a HDD, ezért elmarad a kattanás, viszont a tányért még nem tudta teljesen megállítani, ezért amikor az OS kikapcsolja alóla az áramot, a tányérmotor vezérlése és árama elmegy, és a tányér lassulása szabadonfutva (hanggal) folytatódik.
A márkáját nem tudom fejből, de nem noname; 20GB, 7200rpm.
Szerintem normális:
Kikapcsoláskor egy kattanás és utána néma csönd.
Szerintem nem normális:
Kikapcsoláskor szintén kattanás, utána olyan hang, mintha egy repülő hajtómű lassulna a leállásig. Magyarul attól áll meg, hogy nem kap áramot és nem forog tovább és nem attól, hogy "félrerakta" a fejet.
Hát milyen Winchestered van? Ammenyire tudom az elmúlt tíz évben gyártott winchesterek kikapcsoláskor maguktól kihúzzák a fejüket... én legalábbis sohasem paráztam emiatt...
És azt elfelejtettem írni, hogy kikapcsoláskor elfelejti kiparkolni a winchestert. Tehát amikor leáll, a vinyó forgása szépen lassan lassul, majd megáll és nem egy kattanással, mint korábban (valamelyik korábbi 8.1 vagy 8.2 verziónál is volt ilyen gond, és fogalmam sincs, hogy hogyan oldódott meg).
Közben felraktam a 9.1-et és működik. Azért aggódtam, mert a kártya mintha 2003-as lenne a mdk 9.1 meg tavaly tavaszi(?).
Viszont azt a furcsaságot tapasztaltam, hogy pl a cselesebb képernyővédők nagyon nagyon lassan és borzasztó szaggatottan futnak. A gép most 2.2-es Celeron, 512RAM, 128MB VGA. Melyik ezek közül a szűk keresztmetszet?! Amikor kijött a 9.1, ez szerintem egy elég combos konfigurációnak számított ahhoz, hogy elvárhassa az ember, hogy gond nélkül szaladjon. :-(
Elvileg fel kellene ismernie (pontosan nem tudom, nem mdk hasznalok). De kulon is beaalithato, ha esetleg nem detektalta volna.
1. Kernel tamogatas szukseges
2. alapban az Xfree86 is tartalmaz DRI drivert (verziotol is fugg)
3. ATI oldala
4. Binary Driver Packages
A tuzfal es/vagy a proxy server beallitasainal .
Milyen tuzfal rendszert, ill. proxy hasznalsz?
Megnezed, hogy milyen portokon akar kommunikalni (pl: 194 tcp - IRC )es az 'output' lancba beepited .
Ha mar most is loggolsz (?) , akkor le tudod ellenrizni, milyen portokat dobal el. De ez persze nagyban fugg a hasznalt tuzfaltol, proxy-tol is...
Nem tudjátok véletlenül, hogy a 9.1-es mdk felismeri-e az ATI Radeon 9200 128MB TV-Out-os VGA kártyát?
Ha nem ismeri fel, akkor miként lehet elsütni, illetve lehet-e drivert szerezni hozzá linux alá? A dobozán külön kis hasábot szentelnek annak, hogy milyen szépen támogatják a windows XP-t, meg hasonlókat, de kizárólag Microsoft termékeket... :-(
Varázsló Urak!
Egy expressz gyorssegítség kéne!
Mandrake 8-as szerverünk van adsl-en tuzfallal, proxival. Hol kell beállítani, hogy melyik portok legyenek nyitva? IRC-zni és chat-elni szeretnék, de a tuzfal megakadályozza! Segítsenek Tisztelt Guru-urak!