Keresés

Részletes keresés

peterakiss Creative Commons License 2004.06.14 0 0 198
"... AK 100-as ..."

http://club.guns.ru/eng/ak100.htm
http://kalashnikov.guns.ru/

indulj el ezen a ket linken.

Előzmény: Törölt nick (197)
Törölt nick Creative Commons License 2004.06.14 0 0 197
Tud valaki olyan helyet a neten,ahonnan olyan videókat lehet letölteni amin bemutatják a fegyvereket,szétszedik és megmutatják az alkatrészeket is?
Másik,az AK 100-as szérián mit fejlesztettek?
Törölt nick Creative Commons License 2004.06.13 0 0 196
unguided
(Valamiröl lemaradtam. Milyen tárcsára gondolsz?)
A képet nem tudom,hogyan lehet ide betenni,de ezeken az oldalakon jól látható az FN tárja.

http://palpatine.chez.tiscali.fr/Warfare/Perso/P90/P90.html
http://remtek.com/arms/fn/p90/mag/

Előzmény: unguided (192)
Törölt nick Creative Commons License 2004.06.13 0 0 195
hunserv
DAF, csinálsz tán valami motyót?

Nem,csak eljátszottam a gondolattal,mit lehetne még kihozni az AK-ból.

Előzmény: hunserv (194)
hunserv Creative Commons License 2004.06.13 0 0 194
DAF, csinálsz tán valami motyót?
Előzmény: Törölt nick (193)
Törölt nick Creative Commons License 2004.06.13 0 0 193
unguided

Az FN P90 tárjában a lőszerek tengelyei 90 fokot zárnak be a cső tengelyével ezért a tár tartalmaz egy tárcsát ami 90 fokot fordít a lőszeren.Ezért a tárcsa gyorsan csinál +90 és -90 fokos elfordulást.Nekem a felsőtár tetszett meg de enélkül a tárcsás tár nélkül,inkább helikálissal.Kösz a hozzászólásokat!

Előzmény: unguided (192)
unguided Creative Commons License 2004.06.11 0 0 192
Daf11
"... nem egyenes szekrénytárral(?),hanem helikális tárral (ezzel elhagyva a gyorsan mozgó tárcsát)?"

A helikális tárnak van egy apró hibája. A hosszanti helyzetben(csövel parhuzamosan) elhelyezkedö löszerek miatt a továbbitó csigaperem menetemelkedése megfelel a löszerek hosszának. Egy 9mm-es löszernél ez még nem nagy, de egy karabélylöszernél kb a duplája. Ez pedig igen lerontaná az adogatás megbizhatóságát. Vagy sokkal erösebb rugót kéne használni (a löszerek bánnák), vagy nagyobb átméröjü tárat kéne használni, hogy ne legyen olyan meredek a csigavonal. Ez utóbbival azonban elveszne ennek a tárnak az egyetlen elönye (sok löszer kis helyen).

Előzmény: Törölt nick (189)
peterakiss Creative Commons License 2004.06.11 0 0 191
"... a bull-pup elrendezes, ... nem lett atuto siker ..."

A bullpup elég régi elrendezés (20. sz. eleje), de hosszú ideig csak céllöv? puskákhoz alkalmazták. Katonák számára nagy (és szerintem egyetlen) el?nye a csekély hosszméret. Ahogy múlik az id?, egyre több ilyen fegyver készül. Hogy más miért nem tartja jónak, azt nem tudom. Nekem két problémám van vele:

1. Akár jobbkezes vagy, akár balkezes, ha a terepen mozogsz, gyakran szükséges kezet váltanod, mert ha egy fedezék bal oldala mell?l jobb vállból akarsz löni, a tested nagyrésze célpont lesz. A jelenleg alkalmazott bullpup fegyverekkel ez nem lehetséges. Vagy jobb kézzel l?sz, vagy ballal (ha átállítottad a fegyvert).

2. Mikor egyik célról gyorsan kell a másikra váltani és nincs igazán id? a pontos célzásra, a bullpup általában a cél fölé fog l?ni.

Daf11 (elméleti) fegyverén a kivetés lefelé történik, igy az 1. problémát megoldotta. Még mindig marad a 2. probléma - de azt megfelel? kiképzési eljárásokkal talán meg lehet oldani.

Markolatbiztosítás OK. Sok fegyveren alkalmaztak ilyet, nemcsak pisztolyokon.

Markolatfeszítés nem OK. A P7-t több német rend?ri testület is kivonta a rendszerb?l, mert korántsem olyan biztonságos, mint hírdették. És nem m?ködik hang nélkül, ami kellemetlen, ha kis távolságból lesb?l akarsz végrehajtani egy rajtaütést.

Előzmény: gvass1 (186)
gvass1 Creative Commons License 2004.06.11 0 0 190
"És milyen a felsőtáras koncepció mint az FN P90 (ez a nyeregtár?) de attól annyiban eltérve,hogy nem egyenes szekrénytárral(?),hanem helikális tárral (ezzel elhagyva a gyorsan mozgó tárcsát)?Nekem elsőre tetszik,hogy elég lepillantani és az átlátszó tában látni mennyi lőszer van még hátra"

Az FN P90 tarja nem mukodik megbizhatoan, a Danuvia VD01 (also adogatasu) helikalis tara detto megpusztul egy ido utan. Mi van meg ilyen? Calico? Bizon? Ezekkel nincs tapasztalatom, de nem sokat gyartottak beloluk

Tehat megbizhatosagban nem vehetik fel a versenyt az ismert (ivelt) szekrenytarral.

Előzmény: Törölt nick (189)
Törölt nick Creative Commons License 2004.06.11 0 0 189
És milyen a felsőtáras koncepció mint az FN P90 (ez a nyeregtár?) de attól annyiban eltérve,hogy nem egyenes szekrénytárral(?),hanem helikális tárral (ezzel elhagyva a gyorsan mozgó tárcsát)?Nekem elsőre tetszik,hogy elég lepillantani és az átlátszó tában látni mennyi lőszer van még hátra.És vajon zavaró a súlypontvándorlás?
Előzmény: gvass1 (188)
gvass1 Creative Commons License 2004.06.11 0 0 188
"Nekem a markolatmegfeszítéses elsütőszerkezet azért tetszik,mert a fegyvert így csőre töltve majdem olyan veszélytelenül tarthatná a katona magánál,"

Teoretikusan jol mukodik a dolog. gyakorlatban azonban nem.

Az atlag gyokerrendor ugyanis nem volt elegge kikepezve meg a Nemeteknel sem, es egyetlen mas tipussal sem volt annyi "veletlen" elsules, mint a P7-tel. (A hulyeje nem vette ki az ujjat a satorvasbol es ramarkolt a tokba berakaskor stb..)

A P7 tehat kizaolag erre alaposan begyakorolt profiknak/megszallottaknak valo igazan (mar csak ara miatt is), de az o kezukben a vilag egyik legjobb onvedelmi pisztolya valik belole.

Előzmény: Törölt nick (187)
Törölt nick Creative Commons License 2004.06.11 0 0 187
Nekem a markolatmegfeszítéses elsütőszerkezet azért tetszik,mert a fegyvert így csőre töltve majdem olyan veszélytelenül tarthatná a katona magánál,mintha nem lenne csőre töltve.Tehát kakas nincs felhúzva akár a revolvernél.Az ütőszeg mozgása akadályozva.Aztán ha itt az idő akkor úgy váltható ki a lövés mint a Heckler und Koch P7 pisztolynál.A markolatot mindenhogyan megfogja így nincs plussz mozdulat (felhúzókart megfogni és hátrahúzni).A tárbiztosításról azt hiszem nem írtam de ha igen akkor visszavonom.Arra nincs szükség.
Előzmény: hunserv (184)
gvass1 Creative Commons License 2004.06.11 0 0 186
" Hasznalnak valamin egyaltalan markolatbiztositot?"

UZI :))

Beretta 12.

Amugy a beiro nem egyszeru markolatbiztositorol beszelt, hanem egy HK P7 mintaju markolatfesziteses rendszerrol. Ami imho emgelehtosen draga es bonyolult szerkezet, semhogy igazihadifegyverre applikalhato lenne.
Masreszt a veletlen elsutesek elkerulese vegett nagyon komoly kikepzes kell hozza.

A leirt koncepcio ugy egyebkent nem hulyeseg, bar a bull-pup elrendezes, meg a tetore koltozo tar azert kurvara nem lett atuto siker az utobbi 20 evben.

Előzmény: unguided (185)
unguided Creative Commons License 2004.06.11 0 0 185
hunserv
" Hasznalnak valamin egyaltalan markolatbiztositot?"

UZI :))

Előzmény: hunserv (184)
hunserv Creative Commons License 2004.06.11 0 0 184
Szerintem a tar miatt ormotlan lenne, tul nagy helyigennyel, es tudtommal hadi fegyvereken nem illik elbonyolitani a biztositast, hiszen a leheto legnagyobb biztonsaggal kell tudni MUKODTETNI a fegyvert. Hasznalnak valamin egyaltalan markolatbiztositot? Marokfegyverre meg okes, de en pl nem tartom jo otletnek a tarbiztositassal egyetemben. Kala pont azert jo mert "egyszeru, mint a satu".
Előzmény: Törölt nick (183)
Törölt nick Creative Commons License 2004.06.11 0 0 183
Arra kérlek benneteket,mondjatok véleményt egy olyan fegyverről,ami még nem is létezik és nem is fog.Ez olyan dream team.Fegyverekből kimazsoláztam olyan dolgokat,ami nekem tetszik és ezekből lett összegyúrva ez az elképzelt hibrid.Mégis leginkább ez egy AK kicsit megbolondítva.Bullpup felépítés.A tár a cső fölött,mint az FN P90-esnél,de helikális tárat alkalmazva.A tár átlátszó műanyag.A lőszer fentröl kerül betöltésre és a hüvely lefelé kerül kivetésre.A gázhenger a cső alatt.A forgózár a lövés után az elfordulás közben kicsit hátra mozdul (primary extraction) akár az FN FAL-nál.Az elsürőszerkezet lehetővé teszi az egyes lövés leadását akkor is ha a tűznemváltó sorozatlövésre van állítva.Az elsütőszerkezet markolatfeszítés útján kerül kibiztosításra illetve a kakas felhúzott állapotba,ami addig tart míg a megfelelő erővel szorítják a markolatot.A mechanikus irányzék vonala a tár miatt rövid,de rövid távolságra tán elég,és alatta lehet egy kielégítő nagyításu optikai irányzék távolabbi célok ellen.Hogyan fogadna egy ilyen fegyvert a gyalogos katona?Becsülje meg valaki,mennyi lőszer férne a tárba mert ezt nem tudom.A lőszer nem izgat és nincs is tapasztalatom a kiválasztásához.Az tudom,a realitások talaján van az M74 M43 és az 5.56x45 mm-es.

Az is érdekelne,aki harctéri tapasztalatot szerzett ezekkel,melyiket tartja a legjobbnak.

Törölt nick Creative Commons License 2004.06.10 0 0 182
Had tegyem hozzá,hogy a Discovery Channelen látott
Fegyverkezési hajsza c. sorozat részeiben fél órában egyszerre mindig két fegyvert hasonlítottak össze pl.:Mig 15 és F86 Sabre.Megszólaltak a katonák is,akik a fegyvereket használták és véleményt mondtak a saját és az ellenség fegyveréről.A végén választaniuk kellett,ők melyik fegyverrel szerettek
volna harcolni.Ez a kérdés nem hangzott el az M16
és az AK párbaja után.Biztos mindenki tudja kit érintett volna érzékenyen az amerikai katona válasza.
gvass1 Creative Commons License 2004.06.04 0 0 181
"(Vagy ilyen regi a film?) "

Az a reszlet biza ilyen regi.

Előzmény: golbat (180)
golbat Creative Commons License 2004.06.04 0 0 180
Udv,

"Stoner mar vagy 10 eve meghalt..."

??? Akkor ki a banatot mutattak a filmen az oreg Kalasnyikov mellett Stoner-kent? (Vagy ilyen regi a film?)

A "hogyan pucold az M16-ot" kepregeny jo poen volt azert... Legalabb a taktikai hasznalat (Vietnam) es a hatasbemutato korrektnek volt mondhato a filmben. ;)

Golbat.

Előzmény: gvass1 (179)
gvass1 Creative Commons License 2004.06.04 0 0 179
hi,
"Mindenesetre a ket tervezot egy asztalnal latni-_ez_ tetszett. "

Stoner mar vagy 10 eve meghalt...

"A kesoi idopontra tekintettel nekem nem tunt fel igazan semmi ilyesmi, amit a ket fegyvertipusrol eddig olvastam, _ahhoz merten_ korrektnek tuntek az elmondottak...) Ha a szakzsargont forditottak rosszul, akkor nem csodalkozom"

Egy ilyenben pont a szakszavak korrekt forditasa lenne a lenyeg! Itt pedig minden fegyveralkatreszt maskent neveztek el (gondolom az altalanos iskolai keziszotarbol kivettek az elso jelentest:-)), raadasul totalis melletrafalasok voltak, pl. az elsutoszerkezetet kevertek a zarolassal:-(((

Előzmény: golbat (178)
golbat Creative Commons License 2004.06.03 0 0 178
Ooo, Gvass mester ezek szerint Te lattad mar eredeti angolban? Annyi volt benne a felreforditas?
(A kesoi idopontra tekintettel nekem nem tunt fel igazan semmi ilyesmi, amit a ket fegyvertipusrol eddig olvastam, _ahhoz merten_ korrektnek tuntek az elmondottak...) Ha a szakzsargont forditottak rosszul, akkor nem csodalkozom (legfegyver LOSZER meg hasonlok a mediaban...)

Mindenesetre a ket tervezot egy asztalnal latni-_ez_ tetszett.

Golbat.

Előzmény: gvass1 (177)
gvass1 Creative Commons License 2004.06.03 0 0 177
"Tegnap este 11-kor volt a Discovery-n egy nagyon jo dokumentumfilm, amiben az AK es az M16 volt "megversenyeztetve" "

Szerintem meg a botranyosan szar magyar forditas miatt is erosen elvezhetetlen volt a musor.

Előzmény: golbat (176)
golbat Creative Commons License 2004.06.03 0 0 176
Udv!

Tegnap este 11-kor volt a Discovery-n egy nagyon jo dokumentumfilm, amiben az AK es az M16 volt "megversenyeztetve" sok szempont alapjan (kulonos tekintettel a vietnami tapasztalatokra). Vegul is egalra hoztak ki az eredmenyt (alapos kivesezes utan)-foleg a teljesen eltero tervezesi szempontok miatt.
A legjobban az tetszett, hogy az oreg Kalasnyikov melle ultettek Stonert, akik szepen elbeszelgettek a temarol (mar csak ezert is megerte fennmaradni ;). Egyben teljesen egyetertettek: a megrendeloik a fizika torvenyeit (is) figyelmen kivul hagytak, amikor a fegyverek max. tomeget meghataroztak. ;)))
Remelem ismetlik majd vmikor, mindenkinek ajanlom megnezesre.

Golbat.

hunserv Creative Commons License 2004.05.05 0 0 175
hm, belefér, de függ a felülettől ugyebár.
Dekorkróm kizárva. De tudok helyet, aho azt is csinálnak. Pl műanyagra, ott előbb rézbevonat, aztán arra megy a króm, de nem valami nagy durranás
Előzmény: belic (174)
belic Creative Commons License 2004.05.05 0 0 174
Hello!

Mekkora dolgokat kromozol? 1-2 m hosszusag meg belefer? Ha igen, akkor csak kemeny kromozast, vagy olcsobb (dekor)kromot is?

Bel

Előzmény: hunserv (171)
hunserv Creative Commons License 2004.05.05 0 0 173
nalátod, és a PVD eljárással a keménykrómnál brutkóbb bevonatok készítése nagyjából ennek másfél-két-négyszerese, szóval csak relatíve drágább, de itt sok más befolyásoló tényező van. Pl vákuum kamra költség. ami fix (kb 60 ropi körül van), akkor is, ha egy hangya méretű alkatrészt rax be, meg akkor is, ha telerakod minden kacattal...
A P9R keménykrómozását ennyiből azért nem úsznád meg, ugyanis azt előbb fémtisztává kell tenni, meg ugye ott a csúcshatás a huzagolás sarkainál... (ott nagyobb az áramsűrűség és gyorsabb a learkódás ezért utómunkálatot igényel)
de ha csináltatunk hozzá szerszámot akkor mondjuk több ilyen cső esetén elenyésző lenne az ára. ha csak egyre akarod, akkor 2000 környékére is mehet az ár.
Viszont ahol nem lényeg az egyenletes rétegvastagság, mint pl elsütőbillentyű, tok, szán, meg minden egyéb alkatrész, ott nagyonolcsó az egész móka.
Egy full-matt króm FégPara elég csicsán nézhetne ki :) persze egy fég 15000 forintos árához képest már nem nevezhető filléres dolognak a krómozás, de nem is lesz olyan, hogy megkarcolódik :)
Előzmény: petike23 (172)
petike23 Creative Commons License 2004.05.05 0 0 172
Hi,

akkor ezek szerint egy P9R csövének keménykrómozása: 1334 forint.
(118mm csőhossz, 9mm átmérő, 3336 mm^2, azaz 0.33 dm^2)

Nagyon megéri, összeszedem, miket kellene !

Üdv: Petike23

Előzmény: hunserv (171)
hunserv Creative Commons License 2004.05.05 0 0 171
OFF még mindig....
Hehem, gondolod, hogy sufniban csinálok PVD meg keménykróm bevonatokat? :) hehem, hát nem.
Nah, emberem legszívesebben konkrét alkatrészre ad árajánlatot. Pl cső belsejének a krómzásához kell csinálnia elektródát ami a csövön belül van (hogy egyenletes legyen a rétegvastagság mindenhol) satöbbi...
Ez azt jelenti, hogy mondjuk vegyünk egy fegyvercsövet, meg egy szánt.

NAGYONKÖRÜLBELÜLI árak 1 négyzetdeciméter-re vonatkoztatva 10 mikron bevonat vastagságra:
cső belülről krómozása 4000
cső kívülről 1500
sík felület (szán kívülről) 1000
pl szán belseje (vezetkősínnel együtt ugye, mert úgy érdemes) 2000
de az árakat nagyonnagyon befolyásolják a felületi alaksajátosságok amiket ideírtam inkább csak a miheztartás végett vannak.
Ha még mindig érdekel, s konkrétan van mit krómozni, akkor szólj bátran

Előzmény: petike23 (170)
petike23 Creative Commons License 2004.05.05 0 0 170
Hi,

foglalkoztam galvanotechnikával, elsősorban aranyozással-ezüstözéssel, tapasztalatból tudom, hogy jó minőségű galvanréteget csak gyakorlott szakember, műhelyben tud készíteni.
Viszont a keménykrómozott (=műszaki krómozású) felület rendkívűl tartós.

Hogy mit kellene ?
Hát, ártól függ.. alkatrészek, fegyvercső, stb.

Üdv: Petike23

Előzmény: hunserv (169)
hunserv Creative Commons License 2004.05.05 0 0 169
Petike23

Fegyverre meg egyáltalán semmire nem tennék dekorkrómot, mármár sértő a kérdésed :) arról a bizonyos e.k. úton felvitt "keménykróm" ról beszéltem. Egyébként sok lőszert látot fegyver csövét ha szépen kipucolod érdemes rá vinni pár mikron keménykrómot, mert ezzel valamily szinten "felújítottad".

Ha lesz pontos ár (még a héten remélem) akkor tájékoztatlak. Elárulhatnád esetleg mit kéne Keménykrómozni. Kést, fegyvert vagy csak csövet... meg 1-általán milyet.

Előzmény: petike23 (167)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!