Nálam rég óta így megy a locsolás, hogy csak a talaj kap vizet, ez epikre és talajosokra is értendő. 1-2x megszívtam régen és azóta így locsolok.
2db Pecteilist is vettem anno, biztos ami tuti alapon. Az egyiket átültettem azonnal a mohából kevert talajba, a másik a képen látható 'edény'-ben van sphagnumba. Kísérlet és teszt is egyben. A sphagnumos nyert, de az csak vizet kapott. A másik tápot is. Nem sokkal, de a talaj-mixes le van maradva, az még csak most nyitja ki az első virágját.
Melyik pecteilisnek sárgább ennél a csőre? Én csak erről tudok (vagy átpakolták más név alá), habár nekem ez is épp elég intentzív sárga. Pect. susannae van flaskában, 70-80%-os kelés P668 talajon, TGZ médián semmi.
Thelymitra és Diurisnál alacsonyabb a ráta, de P668 talajon szintén extra nélkül csírázik, átültetésre várnak, csak lusta voltam. Tipp esetleg mibe tegyem át? Teljes adag 668 vagy 1056? Köszi.
dehogy is! Csak a trükkje hogy amikor a levelek elindulnak nem kaphat vizet csak a talaj, maga a levél nem, a közepe meg pláne. És érdekes a talajra lapuló levélzet, ami azt a célt szolgálja, hogy aközelében eg ydarab gaz se nőhessen ki. Szóval ennek a gaznak a gyenge pontja hogy ne kapjon vizet hajtásinduláskor. És ennek a gaznak a gumója nem fexik :) létezik olyan kacsagaz, ami nagyon intenzív sárga a csőre. Vszont magról jól csíráztatható.
Kipróbáltam ezt a pecteilist is a többivel habenariás időmben...
Szokásos visszahúzódós talajlakó. Amikor visszahúzódik határozott száraz pihenés kell neki. majd kezdheted előről a ciklust lassú nedvesítés melegebb környezet. És akkor kell vigyázni a felülről jövő nedvességgel.
Miki: van hogy sejtelmesen fogalmazol és még nem olvasok a sorok közt. Mit értesz 'érdekes igény' alatt?
Mint minden amit meg szándékozok venni, előtte olvasok róla, fórumokat bújok. Erre azt írták, hogy folyamatos nedvesség, hát így is tettem. 2 levelesen vettem tavasszal, kihozott egy harmadikat, majd az után elkezdte a szárat. Kinn volt egész nyáron, hetente kapott tápot is.
Sose jó ómen, ha te múlt időben beszélsz egy növényről. Esetleg a téli tartással lehetnek gondok?
Van egy lepke orchideám amely szép zöld, és dúsan hozza a leveleit, de a levelei hátoldalán pici ragacsos, édes cseppecskék vannak. Nem tudom, hogy ez normális-e, vagy nem. Kártevőt nem találtam rajta, akárhogy is vizsgáltam. Valaki tud erről valamit?
Ez igen, gyönyörű virágözön, nagyon érdekes az új cimbid! Masdéd gyönyörű ,én addig eljutottam ,hogy megmaradt, így reménykedem!:-)A kiállításra péntek reggel szaladok ki,ha nem leszel ott,akkor valakire rábízom a növényed!Majd telefonon megmondom kinél van. :-)
Pénteken az egyik kertészetben akciós orchideákat vettem. Ránézetre Cattleya hibridnek látszottak , és az egyiknek a két legújabb bulbájában bimbótasak is van, a másiknak a kettő legújabb bulbájának egyikében van bimbótasak.
Itthon vettem észre, hogy az egyik cserépen még rajta van a neve: Iwanagara Appleblossom.
Gondolom a másik is az lehet.
A neten azt írják róla, hogy tavasszal virágzik.
A kérdésem az, hogy várhatok-e virágot mostanában, vagy csak a tavasszal? Van valakinek tapasztalata ez ügyben?
Illetve keresek cserére vagy megvételre sárga Bletillát vagy sárga Bletilla magoncot. Cserére leginkább peónia lenne, de hátha valaki pont peóniát szeretne.
Sziasztok!
Irigykedve nezem az orchikat,nagyon szepek!!!
Van valakinek Vanilia novenye? Keresek elado hajtast,vagy mar gyokeres peldanyt elfogadhato aron.De ha csak hasznos tanacsotok lenne vele kapcsolatban,amit meg is osztanatok velem,azt nagyon megkoszonnem.Gondolok itt a tartasara,viragzik e...stb.
Koszonom udv: Dia