Miért, anno a feudalizmus működött, vagy nem? Egy darabig igen, akkor ez miért ne működne?
Ami a távolságot (mind utazásban, mind kommunikációs időben) illeti, a szomszéd vár lóháton/ökrösszekérrel/gyalog időben nem volt messzebb, mint a szomszéd naprendszer a Liga hajóival, csak a lépték változott. A Ház székhelyétől messzebb levő birtokokat a hűbérúr irányítja, aki teljhatalmú képviselője a Háznak, ismeri annak alapvető irányelveit, ezért véhetően helyesen dönt anélkül is, hogy folyamatosan kikérné a Ház fejének véleményét (kivéve, amikor nem, Rabbant ezért is hívták vissza az Arrakisról, mert nem igazán sikerült úgy írányítania a dolgokat, ahogy az elvárható lett volna).
Ahogy azt más is kifejtette, a hatalom megtartásának számos módja van; két ellentétes példa a Harkonnenek erőszakelvű uralkodása, illetve az Atreidesek tiszteletre épülő módszere. Ráadásul a társadalom meglehetősen statikusnak tűnik, nincsenek nagy mozgalmak, mindenki őrzi a maga kis szeletét a hatalomból, meg a saját szemétdombja fölötti uralmat. A status quo megbontásához valószínűleg senkinek sem fűződik igazán érdeke, olyannyira, hogy gátló faktorok is be vannak építve a társadalomba; elvégre még az orvgyilkosok bevetésének módját is szigorúan szabályozzák, vannak nagy házközi egyezmények bizonyos bűnök megtorlására (pl. atomfegyver használata esetén, ami, ha jól emlékszem, a kérdéses Ház többiek általi teljes kiirtását vonja maga után), a Liga embargóról nem is beszélve. Lokálisan meg mindenki azt csinál, amit akar, a Császár, vagy más Házak csak akkor avatkoznak be, ha egy helyi esemény csillagközivé eszkalálódással fenyeget; vagyis veszélyezteti a Birodalom változatlanságát.
A kereskedelem talán egy kicsit valóban erőltetett, elvégre egy föld-típusú bolygó jobbára önellátó. Azonban volt jó pár nem föld-típusú bolygó is (akár eredetileg nem az, akár azzá tett, pl. Giedi Prime), ami azért biztosan jó felvevőpiaca volt az élelmiszereknek, akadhattak kevés ásványi kinccsel rendelkező bolygók (az Arrakis mindkettőre jó példa) ahová lehetett nyersanyagot vagy készterméket szállítani, és ott voltak a különleges termékek/termények, amik csak egy-egy bolygón voltak fellelhetők (fűszer, sappho, elakka-fa, stb.).
Mivel rengeteg bolygó létezik a birodalomban biztos, hogy előfordlhatnak puccsok, lázadások és forradalmak. Szerintem ez elkerülhetetlen.
A Dűnéből mondjuk mi az Atreideseket, Harkonneneket, Corrinokat ismerhetjük meg mint fő Házakat. Harkonnen báró erővel/erőszakkal őrzi családja pozícióját, a nép nem nagyon szereti őt. Ezzel szemben az Atreideseket szereti a nép. Ők testesítik meg az igazságos uralkodók mintaképét. Még Leto apját Paulust is szerette a nép, pedig ő egy rideg, kemény, szinte már zsarnoki uralkodó volt.
2.
Hát szerintem nincsenek kommunikációs nehézségek a birodalmomban mivel a Ligahajók a térhajlítás segítségével elég gyorsan el tudnak jutni egyik bolygoról a másikra. Ezt úgy képzeltem el mint pl egy vonatnak az egyes állomásait: megvan adva az adott útvonal, és a navigátor szépen egymás után elmegy az adott bolygókra. De hát térhajlítással ez egész gyorsan megy.
Lehetne még azt mondani, hogy igen de az utazás hihetetlen összegekbe kerül. Biztos nem olcsó, de sztem inkább a csapatszállítás kerülhet sokba (lásd amikor a liga az Arrakisra szállítja a Harkonnen csapatokat)
Viszont egy kisebb csoport vagy személy utazása nem kerülhet olyan sokba. De azért biztos többe kerül mint egy vonatjegy :D
Sokat gondolkoztam mostanában a dűne galaxisának (első dűe könyv korabeli) fura, feudális berendezkedésén. Szerintetek egy ilyen társadlmi struktúra mennyire reális? Valóban elképzelhető lenne, hogy működjön? Vannak támadható pontjai? És mik azok, szerintetek?
Csak pár példa:
- hogy tartják meg a nagy házak családai évszázadokon-évezredeken át a hatalmat saját bolygójuk/bolygóik felett? Nincsenek puccsok, lázadások, forradalmak, elszakadók?
- nem zavaró a kommunikáció lassúsága a birodalomban?
- az egész bolygóközi kereskedelem fura lehet... elvégre egy egész bolygó az esetek nagy részében meg tudja termelni akár minden termékből is a maga szükségleteit, néhány kivétellel: extrém környezetű bolygók; és egészen luxus termékek. De egyéb áruknál... beleszámítva a bolygóközi szállítás irtózatos költségeit... hogy működhetett a kereskedelem?
A karakterei viszont benne vannak a starwars.com-os adatbázisban, pl. Thrawn admirális. Sőt, a Coruscant elnevezés is ezekből a könyvekből származik, ez az egyetlen, amit Lucas átvett.
OFF "Mint mondtam ez a hivatalos folytatás tehát nincs vita! :D" De ő A Hivatal aki erről dönt:-) ON
Szerintem az előzmények nem egyszerűen jól megírt sci-fik amik nélkülözik Frank Herbert stílusát, hanem rosszul megír sci-fik önmagukban is. Én pozitívan álltam hozzá ami abból is látszik, hogy megvettem a különféle "Házakat" és át is rágtam magamat rajtuk. Rosszak.
Igen, én is erősen ambivalens érzelmekkel viseltetem az iránt, amikor egy jó művet továbbírnak, beleértve a történet szempontjából a múltban játszódó részeket is. Ezért (már bocs az offért) erős kétségekkel vártam a Star Wars újabb, de időben ugye korábban játszódó részeit is, bár ahhoz képest egész jók lettek. Ugyanezen indíttatásból igen kevéssé olvastam a Star Wars témában megjelent rengeteg könyvet is (Han Solo különféle kalandjai, gyermekeinek kalandjai meg ilyenek), pedig állítólag azok se olyan rosszak. De én valahogy alapból kételkedem az ilyen utószüleményekben.
Az én véleményem az, hogy lehetséges, igenis lehetséges, hogy Frank Herbert azt tervezte a Dűne 7-re, hogy feltámasztja a régi karaktereket. Ami nem is lenne még baj. Lehet, hogy ez lett volna az a nagy durranás amit tervezett. Elképzelhető.
De!!!
A baj ott lesz szerintem, hogy ugye a Frank Herbert által írt Dűne könyveknek van egy stílusuk ami teljesen egyedi, olyan Frank Herbertes :D
Valjuk be ezt a stílust nagyon nem lehet utánozni. Amikor olvasom a könyveit azt veszem észre, hogy szinte már szépirodalmi műveknek minősülnek. Az én szememben művei nem csak egy "közönséges" Sci Fi de sztem sokak számára sem.
K. J. Anderson és Brain Herbert stílusa teljesen más. Valakinek bejön, valakinek nem. Ők is megírták a saját kis Dűne könyveiket, az előzményeket. (kommersz Sci-Fik valjuk be)
Ezzel sincs ugye gond. A probléma az, hogy Anderson és Brian Herbert most a Frank Herbert által írt könyveket akarja folytatni amiben akkora lesz az stílusbeli különbség, hogy ez sztem sokak számára nagyon nem fog tetszeni.
A zavaró az lesz, hogy az előzményekben Andersonnak és B. Herbertnek szabad keze volt, míg a Dűne 7-et (elvileg, ők ezt mondják) Frank Herbert jegyzetei alapján írják meg. Ezt is két kötetben ami valószínű megint olyan k*rva vastag lesz, hogy csak győzzük elolvasni.
A Dűne Káptalanházban állítólag van szó arról, hogy Scytale magában hordozza a régi szereplők sejtjeit. (A könyvet sajnos még nem olvastam, innen vettem az infót.) Tehát FH-nek volt valami célja ezzel a szállal is, persze valószínűleg nem az, hogy felélesztve allstar meccsen számoljanak le az ismeretlen ellenséggel. Ez igen szegényes fantáziára vallana, ami nem FH sajátja, annál inkább szánalmas fiacskájáé (akinek egyébként állítólag író a foglalkozása, mondjuk ez nehezen hihető).
Egyébként észrevettétek, hogy jóformán kettészakadt a Dűne rajongótábor a BH-KJA könyvek megjelenésével?
"As designed by the creative genius of Frank Herbert, the primary story of Hunters and Sandworms is the exotic odyssey of Duncan’s no-ship as it is forced to elude the diabolical traps set by the ferocious, unknown Enemy. To strengthen their forces, the fugitives have used genetic technology from Scytale, the last Tleilaxu Master, to revive key figures from Dune’s past—including Paul Muad’Dib and his beloved Chani, Lady Jessica, Stilgar, Thufir Hawat, and even Dr. Wellington Yueh. Each of these characters will use their special talents to meet the challenges thrown at them. Failure is unthinkable--not only is their survival at stake, but they hold the fate of the entire human race in their hands."
Mondjuk már előre fogom a fejem, hogy ez a két szerencsétlen feléleszti a régi karaktereket. Az Atreides házas trilógia még elment, a Dűne legendáiból csak az első kötetig jutottam, az is borzalmas volt, a második azóta a polcomon porosodik. A dűne 7-et mindenképpen megveszem, de félek, hogy végkép a sárba döngölik a Dűne nevet. Legalább Herbert fiának lehetett volna annyi esze, hogy egy Íróval áll össze, nem egy sorozatgyáros iparossal.
Bizony. Szerintem talán itt a fórumon is elhangzott korábban, hogy Herbert (mármint a Frank) állítólagos alapos jegyzeteit egy gyűjteményben szívesebben vennék, mint egy ezek alapján utánérzett könyvet.
Én meg úgy vagyok vele: megvenni semmit nem kötelező, az meg csak jó, ha a rajongó HA AKARJA, vehet meg további dolgokat, és gyönyörködhet bennük, még ha nem is Az Igaziak, hanem csak olyanformák.
Gond csak akkor van, ha a gyatrább minőségű egyébményeket akarják úgy eladni, hogy hamis látszatokat keltenek ezekkel kapcsolatban. Az nem szép.