Ez a werk az ETA2892A2 másolata (egészen minimális, de nem érdemi eltérésekkel). Mára a Selliták azért kiforrottnak tekinthetők, nem átallja bűndrága órákba az IWC vagy a TAG-Heuer stb... sem betenni őket, így különösebben tartani nem kell tőlük. A szervizigényük és a szervizelésük sem tér el semmiben az ETA-tól (sőt, az alkatrészek zöme fel is cserélhető, pár helyen vannak kisebb formai változtatások, szerintem leginkább a gyártást könnyítendő).
sziasztok! szakértőktől kérdeznék; belezúgtam egy Steinhart Ocean 1 GMT Two-tone Blue Ceramic órába, ami Sellita SW330-1 Elaboré werkkel van szerelve. mennyire megbízható szerkezet ez?
van már egy Steinhartom, ami ETA-val van szerelve és nagyon elégedett vagyok vele. lesz az SW is annyira stabil és megbízható? egyáltalán mi a különbség a két werk között? várom véleményeteket nagy köszönettel.
A 6R15 az egy kézihúzással, másodpercstoppal és kissé nagyobb járástartalékkal feltuningolt 7S26 szerkezet, sok alkatrészük megegyezik. Hogy hova szeretnék pozicionálni ezt a werket azt nem tudom, de Seikóéknál az alsó és középkategóriában egy kaptafa mindegyik szerkezet.
Van köztetek elég komoly tudással rendelkező a japán werkek között is. A Seiko 62MAS 62.5mm-ben lévő 6r15 (talán már D de legalább C ) milyen. Milyenek ezek a szerkezetek?
A maga nemében egy szép óra, jó minőségű fokozásával, és szerkezettel. De valahogy fázom a homage óráktól.Más az ha újra kiadják a saját régi modellt frissítve. Talán emiatt is szerettem a Certina/Tissot vonalat. Most viszont a powermatic80 miatt nem tudok venni tőlük órát.
Tavasszal eladtam az egyik kedvenc búvár órámat, egy Certina DS first automatát. Sajnos a hiány pótlására nem találtam megfelelő alanyt. A csuklóm vékony meg amúgy is a kényelmes órát preferálom, így max 42-es órákat nézek. A legjobb egy 40-es volna megint, de hát az meg alig van a piacon. Jelenleg egy Seiko 7002-es lóg a kezemen 42-es iszonyat kényelmes tokkal.
Eta 2824 vagy ehhez közeli szerkezetű órákat tudnátok ajánlani? A Roamer Searock tetszik búvár kivitelben de az is hatalmas 44mm, de rövid tokfülei vannak.Elsősorban búvár érdekelne, a kinézete miatt. Maradnék svájci vonalon, ha nagyon nem találnék akkor max egy Seiko 62mas 42,5mm padi kivitelre gondoltam, bár a 6r15 nem tudom mennyire időtálló és jó egy Eta után. Kb 300 ezer környékén van a max limit.
Szerintetek mennyit dob egy márka megítélésén az, hogy ki a cég arca?
A kérdésem onnan jön, hogy tegnap megnéztem a GREENLAND - AZ UTOLSÓ MENEDÉK című filmet. Abban Gerard Butler egy Festina órát viselt, mint középosztálybeli építészmérnök. Vajon a színész személye, és a filmes megjelenés...nem csak ez esetben, hanem általánosságban, mennyit dob, egy ilyen, nem prémium márka esetében?
Igen a belső résznél meg is fogadtam a tanácsotokat el is tűnt az újlenyomat és szöszmentes minden ok. A külső részt azt hamarabb megcsináltam a kis karcolások miatt , csak meglepett , hogy írtatok a külső felületén is szokott lenni ilyen bevonat ,mert èn azt hittem , hogy csak belül van .
Sehogy.. Az antireflex-rétegről a karcolások nem eltüntethetők, csak a réteggel magával együtt - ugyanis annak a nanométer vastagsága okán a karcok 99%-a a teljes rétegen áthatol, az üvegig tart. Egy polírpaszta meg teljesen simán lekapja róla.
Pár évvel ezelőtt még volt egy cég idehaza, akik foglalkoztak lencsék-üvegek AR gőzölésével vákuumkamrában (optikusok voltak), de mára ők is abbahagyták, tehát ezt "megjavíttatni" praktikusan nem lehetséges. Új gyári üveget lehet rendelni az órához - ha lehet egyáltalán, meg megéri, nem kerül akár többe, mint amit az óra ér...
Másrészt az AR réteg eltüntetése értelemszerűen nem tette tönkre az órát, ettől az még teljesen használható maradt, csak az üvege jobban tükröződik. Ha a réteg szakadozott, akkor viszont eléggé csúnya foltos tud lenni, akkor már célszerűbb alaposan nekimenni, és teljesen eltüntetni mindenhonnan.
Ugyanis végig mentem az üveg felületen finom polír pasztával ,de csak óvatosan, mert valóban voltak rajta halvány karcolások . A karcolások eltűntek , lehet a bevonat is ez nagyon fasza tönkrettem az óra üveget! Hogyan lehet ezt helyrehozni ?
Az esetek többségében a bevonat kívül van - a belső oldalon lévő ugyanis sokkal kevésbé hatékony, hiszen a tükröződési jelenség 9x%-ban a külső felületen generálódik. A mindkét oldalán tükrözésmentesített üvegeknél a belső réteg alapvetően a számlapról jövő reflexiók csökkentését szolgálja, még jobban tükrözésmentes lesz tőle az óra - de a munka több, mint 90%-át mindenképpen a külső réteg végzi.
Ez amúgy egy vákuumporlasztással felgőzölt rendkívül vékony fémréteget jelent az üveg/zafír felületén, ami vegyileg elég jól ellenálló (savak azért simán leszedik) - fizikálisan már nem annyira, meg lehet karcolni, de mivel nanométerekben mérhető vékonyságú, általában a karcok is ilyen keskenyek, alig észrevehetők - az alatta lévő zafír üveg meg maga eléggé ellenálló.
Simán egy puha törlőronggyal letörölheted, szappanos vízzel kockázatmentesen lemoshatod, de például durva szivaccsal inkább ne közelíts hozzá - azzal meg reálisan számolni kell, hogy hosszabb távon mindenképpen lesznek rajta észrevehető sérülések - ha csak nem tudod nagyon megkímélni (általában nem tudja az ember...).
Egyébként nem is tudtam,hogy létezik kívül is bevonat . Akkor az óra miért nem karcolódik meg kívül? Ez a bevonat ennyire ellenálló ? Gondolok itt a zafír kristály üvegre .