dauca
2007.10.28
0 0
1065
Ezt a versét is...
Ady Endre
A BOZÓT LEÁNYA
Egy lyány bujt ki a Bozótból Fázós, õszi délelõttön, Bekacagott az arcomba S meleg mosolyt s õszi rózsát dobott reám.
Nem külömb a többieknél, De hozták a lelkem sodra, De hozták a váratlanság S friss vállait megrángató idegei.
Mikor eltünt, lecsüggedtem, Hogy újra jött, fölaléltam, Szégyeneltem, ha hiányzik És dühöngtem, mikor újra megérkezett.
S úgy mondtam el doktoromnak, Mint éjenti köhögésem, Mint szivem halál-zörgését, Mint valami közönséges kór-tünetet.
Úgy mondtam el: Bozótból jött, Honnan jött már néhány asszony S hogy nekem már nem is illik Nõt fájlalni, nõt kivánni, nem is szabad.
S úgy mondtam el önmagamnak A lyányt, ki jött a Bozótból, Mint az én hõs életemnek Lyány-találó, drága, fájó szimbólumát.
Regalianus
2007.10.28
0 0
1061
Ady Endre A Tisza-parton. Jöttem a Gangesz partjairól, Hol álmodoztam déli verőn, A szívem egy nagy harangvirág S finom remegések: az erőm. Gémes kút, malom alja, fokos, Sivatag, lárma, durva kezek, Vad csókok, bambák, álom-bakók. A Tisza-parton mit keresek?
Regalianus
2007.10.28
0 0
1059
Ady Endre A fehér csönd. Karollak, vonlak s mégsem érlek el: Itt a fehér csönd, a fehér lepel. Nem volt ilyen nagy csönd még soha tán, Sikolts belé, mert mindjárt elveszünk, Állunk és várunk csüggedt a kezünk A csókok és könnyek alkonyatán. Sikoltva, marva bukjék rám fejed S én tépem durván bársony-testedet. Nagyon is sima illatos hajad, Zilálva, tépve verje arcomat. Fehér nyakad most nagyon is fehér, Vas-ujjaim közt fesse kékre vér. Ragadjon gyilkot fehér, kis kezed: Megállt az élet, nincsen több sora, Nincs kínja, csókja, könnye, mámora, Jaj, mindjárt minden, minden elveszett. Fehér ördög-lepel hullott miránk, Fehér és csöndes lesz már a világ, Átkozlak, téplek, marlak szilajon, Átkozz, tépj, marj és sikolts, akarom. Megöl a csend, ez a fehér lepel: Űzz el magadtól, vagy én űzlek el.
dauca
2007.10.22
0 0
1048
Gyurkovics Tibor
Ülök
Ülök az asztal négyzetében és a vékony könyvek sorfala előtt, így kezdtem el már délelőtt, de nem vagyok estére kész. Meg kell tanulnom önmagam. Emlékezni s felejteni, mint mozgással a teret az artistának kitölteni. Ülve csinálom. Józanul. És hallatlanul kicsiben. Fejem a papirosra hull, még jó, hogy nincs itt senki sem. Gyakorolom önmagamat, hogy eléggé legyek, legalább úgy-ahogy belengjem a teret. Az álom rakétái már cirkuszi fényt lövelnek, de ezer mutatója jár még órának, idegnek. Elengedem. Lenn vár a háló, sötétedik a hulló láthatár. Pörög a test, pörög a lélek. Nem sikerült. Nem sikerült. El kell aludni már.
dauca
2007.10.22
0 0
1047
Vékás Sándor
Teavendég Magamat gyenge koffein diétára fogtam, szürcsölve az élvezet levét, lefekvéstől hajnalig futotta hogy átkozzam a tea levelét. Kényes, lenge íze nem apadt a számban sehogy sem fogyott fenn a Hold, álmokkal vesződve forogtam az ágyban aludni testem gyáva volt. Felkeltem hát, s az ablak elé léptem, átbámultam a köd lába közt, lenn a villogó karácsonyfafényben egy barna koldus őrködött. Az ablakok közötti kósza éjszakába úgy simult bele az alak, mint akit egyetlen tömb puha fenyőfából faragtak ki egyazon éj alatt. Lassan mozdult, ám egy mozdulatra kezéből vékony gőz válaszolt, s ekkor láttam tán egy pillanatra, hogy kezében egy öblös bögre volt. A forró teába bele, bele nézett, néha bele szürcsölt néhány óvatost, meztelen kezével ölelve a szépet, a meleget adó bódor illatost. Én meg fenn álltam a légben, lélegzetem magába visszafolyt, s néztem, mint a roppant éjszaka kezében olvadni kezdett a Hold.
dauca
2007.10.22
0 0
1046
Vékás Sándor
Simogatás a lassú elkeseredés ahogy végig evez rajta lentről felfelé úgy középtájra érve hosszan megpihen a vert hullámok akkor elcsitulnak megadja magát az ember a kételyek széjjel oszlanak s a végzet dereng
dauca
2007.10.22
0 0
1045
Vékás Sándor
Erdő adj egy falevelet! Had csomagoljam belé ezt a pici tűt, had szúrjam át két ér között ezt a tüskét had öltsem végig hosszában majd keresztben ezzel a szúrós ággal, had olvadjon bele ebbe a zöld megnyugvásba ez a töviske Erdő, adj egy falevelet!
dauca
2007.10.22
0 0
1043
Vékás Sándor
Hitvallás Amit nem értek, azt leírom. Mikor azt hiszem, hogy jó úton vagyok, lehajolok a kövekért, és a versekről beszélek nekik. De amit nem értek, azt leírom.
kóBorka
2007.10.22
0 0
1039
Fövényi Sándor: Ősz… … Köd lovát bokorhoz kötözve, fütyülve Istenre, ördögre. Megriadt ágakon hintázik bújkál, lombok közt danászik. A korán jött korhely. Felhő kalapját félre csapva, huncutul rákacsint a napra. Nevetve koccint az éggel, poharát megtölti fénnyel. Bíbor borát önti a tájra. Lángoló virágú réteken hever, titkon ezerszín festéket kever. Kezébe, másnapos széltől vezetve, lepke mintákat firkálgat ecsetje. Nyomában sárguló erdő. Vas karmait még köpeny takarja, csak a tavaly mart avar hallja, hogy lassan elmúlik a mámor szökik a nyár, búcsúzik fájón. Már féli az Őszt
kóBorka
2007.10.22
0 0
1037
Benczes Sándor Gábor: Csak álom
Álmodtam az éjjel valami gyönyörűt: egy énekes madárka kapott el keselyűt.
Aztán felébredtem, megdörzsöltem szemem, az igazság nem álom, jöhet a félelem.
Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!