Csak hasznára lehet. énnekem VALENTIN volt tavaly az bogyós, elsóortam a lombkorona nagyságában aztán az eső lassan bemosta. Tavaly elfagyott a nagy bokrom áprilistól újra hajtott és ma már 250 centis csúcsok vannak.
Ha erősödik rendesen és nem kopaszodik fel, mint egy tápanyaghiányos cserepes növény, akkor talál így is tápanyagot a gyökere.
Én külön egyik fügebokromat sem tápozom, bár nálunk agyagos-vályogos talaj van.
Ha megpróbálod tápozni, azt tartsd szem előtt, hogy a sok nitrogéntől a zöld részek (hajtás, levél) indulhatnak meg túlzottan, ami azt eredményezi, hogy nem állnak le időben a növekedéssel, és érnek be rendesen ősszel, amitől érzékenyebbek maradnak az elfagyásra a hajtások.
Ha cserépben/dézsában van, természetesen szüksége van tápanyag-utánpótlásra (ami legyen alacsony nitrogéntartalmú), de ha szabadföldbe van kiültetve, akkor felesleges műtrágyázni szerintem.
Kinek mije van:) Én egyszer faforgácsot tekertem körbe nejlonnal. Az is jó lett. És mivel te is írod, hogy kissé kései az időpont azért ajánlottam ezt a módszert, mert nem lehet elrontani. Addig nem vág, míg nincs gyökér. Persze lehet ezt "egyetemi" módszerekkel is csinálni, de a végeredmény nagyon fog hasonlítani:). Bocsánat, ha rosszat írtam.
Komolyra fordítva: a füge levele nem fázik meg, az biztos. Az nem olyan. De lefagyhatott. Mert a fagyra viszont érzékeny.
Ahogy ősszel is az első fagyoknál dobják el a leveleiket a fügebokrok, ha tavasszal éri őket hajnali fagy, akkor is károsodnak: kicsit bepöndörödnek és lepotyognak a fagytól elpusztuló leveleik.
A bokor viszont szinte mindig újra hajt, nagyon szívós növény. Ne lepődj meg, ha nem a vesszők csúcsán folytatja a növekedést (a zsenge hajtáscsúcsok is érzékenyek a fagyra), hanem lejjebbről, alvórügyekből hajt ki megint.
Ahogy Remol olvtárs csinálta a dugványozást, az alapvetően jó, követheted te is.
A hormonba mártást elhagyhatod, az felesleges volt, a füge könnyen és jól gyökeresedik hormonkezelés nélkül is (a túl erős hormon esetleg még gátolja is, de szerintem azt is kibírja).
A mondás szerint ha elhajítasz egy fügedugványt, mire leesik már gyökere van...
A füge gyökereztetésének ideális idején már túl vagyunk, kihajtás előtt lett volna legjobb levágni a vesszőket, amikor még nem fakadtak ki a rügyek.
Az óriási dugványokat felejtsd el, rosszabbul erednek meg, mint a normális (20-50 cm) méretűek. Jobban jársz, ha 1 nagy helyett leraksz 3-4 normál méretűt, mert abból 2-3 ki fog gyökeresedni, ha nem rontod el nagyon.
beller1 olvtárs javaslatáról a régi, "Moszkvában Volvókat osztogatnak" vicc jutott az eszembe. Ha a ronggyal tekergetés helyett jól akarod csinálni, akkor csinálj egy rendes "légbujtást". Ez az, aminél előbb gyökereztetjük ki a dugványt, és csak utána vágjuk le. Leírást találsz tucatszám hozzá a neten, nem csak azt, amit megadtam. Elsősorban lassan, nehezen gyökeresedő növényeknél használják, mert pepecselősebb, mint egy sima dugványozás, de sokkal nagyobb arányban sikeres.
Kb ujjnyi vastag ágakat vágtam, azokat kb 30 centis darabokra daraboltam.
végüket gyökereztető hormonba nyomtam, és úgy dugtam be egy nagyobb cserépbe őket, hogy csak kb 5 centi állt ki a földből. az ágvégi részeket, amelyeken rajta volt már a rügy is, azokat rajtahagytam, lesz ami lesz.
A végén az egészet jól belocsoltam, hogy alul csurogjon kifele, majd egy zacskót húztam rájuk, és az egészet betettem a garázsba (langyos, de árnyékos hely).
Ha nem jön be, nem vesztettem semmit, ha bejön, akkor öröm és boldogság.
Nem vagyok nagy szakértő, de én azt csinálnám, hogy nem vágnám le az ágat. Amilyen hosszút akarsz ott tekerd körbe valamilyen víztartó anyaggal (vatta, frottír rongy stb) kb 10-15 cm hosszban. Kívülről tekerd be nejlonnal (fólia), de úgy hogy felülről tudjad öntözni. Folyamatosan tartsd nedvesen és egy idő után (kb 3-4 hét, de lehet több) elméletileg ott ki kell gyökeresednie. Utána vágd csak le a vesszőt. Nem garantált a siker, de egy próbát gondolom megér.
Biztos volt már róla szó, de sürgős az ügy. Lehet még füge vesszőt gyökereztetni? Mekkorát vágjak le? A bokor, ahonnan lenne, kb. 160 cm méter magas, és sokfelé szétágazik, tehát akár 1-1,5 méteres vesszőt is lehetne róla vágni. Ekkor is érdemes? Miben és mennyi ideig gyökereztessem? Földben? Vízben?
Ha le van takarva,akkor nem,mert ha rá süt a na,p túl meleg is lehet a letakarás alatt.
Inkább félárnyék kellene neki. De egyébként sem jó most a kültér,mert éjszaka nagyon hideg van és ráadásul a cserépben még inkább áthül a gyökere.Szóval ha rendes gyökérzetük van akkor semmi gond,rendbejön letekarás nélkül is.
Lehet,hogy ledob pár levelet,de majd ujranöveszti.De ameddig 10c alatt van a hőm. inkább tartsd lakásban egy napos ablakban.
Van gyökere mind a 3 mellék hajtásnak csak a leveleik vannak lekonyulva helyre jönnek a levelek? Most kitettem a ház déli részére a fal mellé ezt jól tettem,,? szia köszi a választ
Csináld azt ,amit a dugványokkal szoktak.Ne locsold agyon,víztől csicsogós földben nem ereszt gyökeret.Hanem tegyél rájuk valamit,ami bent tartja a párát.Pl: reklámszatyor,elvágott pet palackot,bármit.Ez megakadályozza,hogy kiszáradjon
a növény.Ha volt gyökere,ha nem 1-2 hét alatt rendbejön.Viszont,ha látod,hogy rendben van ,vedd le a takarást,mert akkor már csak a gombáknak lesz jó.
Kaptam egy fügefát és van mellette 4 hajtás és szétszedtem és 4 cserépbe ültettem szét,de az a gondom,hogy lelógnak a levelek mi lesz velük nem fognak lehullani ,tönkre menni,vagy észhez térnek és ha észhez térnek akkor mikor? szeretném ha segítenétek ebben a kérdésben.Köszönettel Vali
Szerintem érdemes kipróbálni,más növényt is szoktam levelesen gyökereztetni.
Én télen vágtam róla,nedves papírtörlőt tekertem az ágak aljára,reklámszatyorban voltak pár hónapig a szekrény tetején,ahol gyökeret hoztak.Még van kettő petpalackba ültetve.Szívesen adok,nem tudom a fajtáját,de finom.Remélem pénteken kijutok a piacra,mert egyik héten az egyik csemete lázasodott be,a következőn meg a másik.
Ha levelet növeszt lehet-e gyökereztetni a fügét, tavaly ilyenkor még sehol nem tartottak a fügék, nem hajtottak,kb egy éve áprilisban kaptam a barna fügémet egy ismerősömtől, akkor dugványoztam belőle és szépen megfogta, most viszont nagyon előre vannak haladva a jó idő következtében.
Nálam is csak éppen most pattantak fel a levélrügyek a napokban, de már növeszti a barna füge a kis fügéket, szemlátomást beindultak a gyümölcskezdemények.
Györöki füge, 510 m-es magasságban (ahol az alacsonyabb hőmérsékletek miatt, fejlettséget tekintve, természetesen hátrébb van, mint az alacsony tszf. magasságban lévő, (04.04.)) :